Logo
0 800 30 11 77

Тромбоз і тромбофлебіт — відмінності

Тромбоз і тромбофлебіт — відмінності
Читати 8 хвилин | Створено: 3 лютого 2020 | Оновлено: 3 лютого 2020 | 885142 885142
Тромбоз і тромбофлебіт — поширені венозні захворювання, які можуть спричинити серйозні ускладнення. З тромбозом ніг стикається до 20% людей і в половині випадків захворювання виникає на тлі варикозної хвороби вен. Близько 70% хворих — жінки.

Що таке тромбофлебіт і тромбоз?

Тромбофлебіт — це захворювання, внаслідок якого запалюються стінки судин і формується кров'яний згусток — тромб. Найчастіше хвороба вражає поверхневі судини, підшкірні вени та їх притоки. Тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок трапляється рідше і становить до 10% усіх діагностованих випадків. Патологічні зміни відбуваються у венах гомілки та стегна.

відмінності тромбозу і тромбофлебіту

відмінності тромбозу і тромбофлебіту

Основними підставами тромбофлебіту є:

  • запущене варикозне розширення вен;
  • порушення кровообігу внаслідок низької рухової активності;
  • перенесені інфекційні захворювання;
  • механічне пошкодження судин внаслідок внутрішньовенного вливання або ін'єкцій;
  • спадкова схильність;
  • пухлинне ураження судинних стінок;
  • прийом гормональних і сечогінних засобів.

Варикозное расширение вен

Ризик розвитку тромбофлебіту ніг підвищується в період вагітності та після пологів.

Тромбоз — захворювання, під час якого через утворення тромбу порушується прохідність вен. Патологія розвивається на тлі підвищення згортання крові, що призводить до зниження швидкості кровотоку. Підставами тромбозу вен є:

  • застої крові за варикозу, зниження фізичної активності;
  • запальні процеси у стінках судин;
  • патологічні зміни в системі кровообігу під час онкологічних захворювань, порушення обміну речовин, тяжкі серцево-судинні захворювання.

Підвищений ризик утворення тромбів пов'язаний з віковими змінами, до яких схильні люди, старші за 40 років. Особливу увагу на здоров'я вен варто звернути тим, хто веде малорухливий спосіб життя.

Ознаки тромбофлебіту

Тромбофлебіт супроводжується болем в ураженій зоні, який посилюється під час дотику та ходіння. Хворі відзначають почервоніння та ущільнення шкіри, стійкий набряк ніг. Гострий тромбофлебіт проявляється підвищенням температури до 39°C та ознобом, супроводжується збільшенням лімфовузлів.

Признаки тромбофлебита

Які основні симптоми тромбозу?

Тромбоз глибоких вен (ТГВ):

  • біль у нозі — це основна ознака тромбозу глибоких вен;
  • набряк кінцівки — якщо ви звернули увагу на те, що одна з ваших кісточок раптово набрякла, то це може бути раннім симптомом ТГВ;
  • поява червоних смуг на шкірі;
  • тахікардія;
  • біль у грудях;
  • нестача повітря;
  • кровохаркання;
  • біль у животі;
  • блювання.

Про симптоми тромбозу

Ознаки тромбозу схожі з ознаками тромбофлебіту. Хворих турбує біль, що посилюється під час ходіння, стояння на місці та дотику до ураженої ділянки. Виникає набряк кінцівки, який супроводжується почуттям розпирання і важкості. Під шкірою помітний яскраво виражений венозний малюнок. Температура ураженої кінцівки трохи вища, ніж здорової. Шкірні покрови навколо запаленої ділянки стають блідими зі специфічним блиском, може виникнути синюшність.

Тромбоз

Тромбоз завжди має чітку симптоматику. У ряді випадків хвороба не виявляє себе вираженими ознаками.

Гострий тромбоз супроводжується різким підвищенням температури, загальним нездужанням, лихоманкою та ознобом. Подібні зміни вимагають термінового звернення до лікаря для діагностики та лікування захворювання. Відрив тромбу та його попадання у глибокі вени може призвести до небезпечних ускладнень.

Чим відрізняється тромбофлебіт від варикозу?

У тромбофлебіту та варикозу схожа симптоматика, але різна природа. За варикозної хвороби судини постійно розширені, а їхні стінки стоншуються. Хвороба призводить до порушення кровотоку та формування вузлів у судинах. Внаслідок тромбофлебіту стінки вени запалюються та утворюється тромб. Закупорка просвіту судини викликає порушення кровообігу та набухання ураженої судини.

Варикозное расширение вен

Як лікувати тромбофлебіт у домашніх умовах?

За підозри на запалення стінок судин необхідно звернутися до флеболога, який поставить діагноз і призначить лікування. Вдома можна лікувати лише легкі форми захворювання, у яких до запального процесу залучені лише поверхневі судини. Тромбофлебіт глибоких вен нижніх кінцівок потребує обов'язкової госпіталізації через ризик емболії.

Пацієнту призначаються протизапальні засоби та препарати, що зменшують згортання крові (антикоагулянти). У процесі їх прийому необхідно регулярно здавати аналізи для контролю показників крові. Медикаментозне лікування спрямоване на запобігання формуванню нових тромбів. Для зовнішнього застосування використовуються препарати на основі гепарину, що сприяє розсмоктуванню тромбів.

Під час амбулаторного лікування пацієнту необхідно дотримуватися постільного режиму. В положенні лежачи ноги мають бути підняті вгору. Для розрідження крові рекомендується рясне питво.

Тромбоз — лікування народними засобами

Можливість лікування тромбозу народними засобами необхідно обговорити з лікарем. Пацієнтам зі схильністю до утворення тромбів необхідно усунути причини набряку ніг. Регулярна фізична активність перешкоджає застійним явищам в судинах. Найбільш корисними за варикозної хвороби та венозної недостатності є прогулянки, їзда на велосипеді та плавання.

Тромбоз на ногах

Слід уникати перегріву та тривалого перебування на сонці. Для зняття напруження з хворих судин потрібно піднімати ноги вгору, щоб вони знаходилися вище за рівень серця з опорою по всій довжині гомілки.

Скільки живуть з тромбозом глибоких вен?

Тромбоз глибоких вен становить загрозу життю лише за розвитку ускладнень. Найсерйознішими з них є емболія легеневої артерії та перехід хвороби у гнійну форму, що призводить до флегмони (гостра підшкірна інфекція, спричинена поширенням гною), гангренозним ураженням. Звернення до лікаря з появою перших ознак венозної патології, своєчасна діагностика та лікування дозволяють уникнути ускладнень, здатних призвести до летального результату.

Гострі тромбози та тромбофлебіти можуть повторюватися. Насамперед це стосується людей, які мають сидячу роботу або діяльність, пов'язану з тривалими поїздками. Куріння, нестача рідини в організмі, прийом препаратів, які збільшують згортання крові, також спричиняють формування тромбів.

У групі підвищеного ризику перебувають пацієнти з варикозним розширенням вен. Якщо поставлений діагноз — тромбоз, необхідно регулярно спостерігатися у лікаря, дотримуватись його рекомендацій. Тривалість та якість життя внаслідок венозних захворювань безпосередньо залежить від способу життя пацієнта. Поєднання медикаментозної терапії та помірного фізичного навантаження перешкоджає формуванню згустків крові.

Тромбоз глубоких вен

У раціоні має бути достатня кількість овочів і фруктів, які допомагають розріджувати кров і попереджають утворення тромбів. Природними антикоагулянтами є часник і ківі, також вони сприяють розрідженню крові. А плоди цитрусових і червоний виноград допомагають зміцнювати стінки кровоносних судин.

Лікування тромбофлебіту глибоких вен

Методи лікування тромбофлебіту глибоких вен залежать від характеру захворювання. Якщо запалення не становить загрози життю, призначається медикаментозна терапія. Вона полягає у прийомі нестероїдних протизапальних і венотонізуючих ліків, застосуванні зовнішніх засобів. У період лікування рекомендоване носіння спеціальних компресійних панчох.

Хірургічна операція необхідна за наявності загрози гнійних ускладнень з появою абсцесів у зоні ураженої вени або тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА), якщо запалення переходить з гомілки на стегно. Внаслідок ТЕЛА відбувається закупорка артерії тромбом. У 9-11% випадків тромбоемболія призводить до летального результату.

Тромбофлебит глубоких вен

Ще одне серйозне ускладнення запального захворювання вен — хронічна венозна недостатність. Порушення прохідності вен викликає біль, спазми в ногах, появу виразок на шкірі.

Лікування тромбозу

До консервативних методів терапії тромбозу відносять носіння компресійних панчох, прийом препаратів, що розріджують кров і сприяють розсмоктуванню кров'яних згустків. За гнійних ускладненнях, ризику закупорки легеневої артерії або судин, які забезпечують кров'ю відділи кишківника, показано хірургічне лікування.

Тромбоз і тромбофлебіт — захворювання, які успішно лікуються сучасною медициною. Турбота про своє здоров'я та своєчасне звернення до лікаря допоможуть виявити захворювання судин на ранній стадії та уникнути небезпечних ускладнень.

Терапія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Тромбоз і тромбофлебіт — відмінності - Нікуліна Юлія Миколаївна
Нікуліна Юлія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна масажувати ногу при тромбозі?

Масаж може збільшити швидкість кровотоку і створити додатковий тиск у судинах, що може призвести до переміщення тромбу і його відриву. Тому, за наявності тромбозу, масаж ніг не рекомендується.

2. Чи можна бігати при тромбофлебіті?

Бігати при тромбофлебіті не рекомендується. Захворювання характеризується утворенням згустків крові у венах, що може призвести до закупорки судини і пошкодження судинних стінок. Біг збільшує навантаження на ноги, що може посилити наявний тромбоз і спричинити відрив згустку, призвівши до легеневої емболії.

3. Чи можна народжувати з тромбозом?

Під час пологів у жінок із тромбозом збільшується ймовірність утворення згустків у кровоносних судинах, що може призвести до тромбоемболічних ускладнень (наприклад, легеневої емболії). Також народження дитини пов'язане з підвищеною ймовірністю кровотечі, а у жінок із тромбозом ризик збільшується через порушення згортання крові.

4. Чому набрякають ноги при тромбозі?

Набряк ніг при тромбозі пов'язаний з порушенням кровообігу у венозній системі нижніх кінцівок. При тромбозі утворюється згусток крові всередині вени, який перешкоджає нормальному кровотоку і виштовхуванню крові з тканин ніг. У результаті, вода та інші рідини починають накопичуватися в тканинах нижніх кінцівок, викликаючи набряк.

5. Чи можна робити лазерну епіляцію в разі тромбозу?

Лазерну епіляцію не рекомендується проводити при тромбозі. Під час процедури відбувається руйнування волосяних фолікулів, що може призвести до пошкодження судин і виникнення тромбу.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 25 оцінок
Тромбоз і тромбофлебіт — відмінності
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Тромбоз і тромбофлебіт — відмінності
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 7 місяців тому
Добрий день, підкажіть, чи можна пити кроворозріджувальні при тромбозі? Якщо можна, то як вони допомагають? А якщо протипоказано, то чим загрожує прийом таких лікарських препаратів?
Відповісти
Здрастуйте, для лікування тромбозу можуть використовуватися кроворозріджувальні препарати. Вони допомагають запобігти подальшому розвитку тромбу, а також зменшують ризик утворення нових тромбів.
Катерина 8 місяців тому
Доброго дня, я професійна баскетболістка, у мене щоденні тренування по три години. Скажіть, чи можна фізичні навантаження в разі тромбозу?
Відповісти
Добрий день, зазвичай рекомендується уникати сильних фізичних навантажень і помірно займатися спортом. Наприклад, можна займатися ходьбою, плаванням, йогою, на велотренажері або еліптичному тренажері. Однак перед початком занять необхідно проконсультуватися з лікарем і вибрати відповідний вид активності, а також дотримуватися встановлених обмежень, наприклад, уникати підйому тягарів і сильних різких рухів.
Марина 9 місяців тому
Добрий день, а що протипоказано за тромбозу? Чи можна купатися за тромбозу глибоких вен у відкритих водоймах і басейнах? Чи це може нашкодити і погіршити симптоми?
Відповісти
Добрий день, лікарі зазвичай не рекомендують купатися у відкритих водоймах і басейнах за наявності тромбозу глибоких вен через збільшення ризику відриву тромбу і виникнення ускладнень. Також слід уникати гарячих ванн і саун, оскільки підвищена температура може погіршити стан і призвести до розширення судин і підвищення кров'яного тиску.
Олена 10 місяців тому
Добрий вечір, у мене діагностували тромбофлебіт, який проявляється сильним болем у ногах, особливо під час дотиків. Скільки тримається температура при тромбофлебіті?
Відповісти
Доброго дня, у більшості випадків за тромбофлебіту температура тіла залишається в нормальних межах (36,6°C-37,2°C). Однак за ускладнених форм захворювання, наприклад, за септичного тромбофлебіту, може виникнути підвищення температури до 38 °C і вище.
Володимир 10 місяців тому
Здрастуйте, що можна їсти за тромбозу? Які продукти потрібно обов'язково включити в раціон через їхні корисні властивості? Допоможіть розібратися, а то в Інтернеті занадто суперечливі рекомендації.
Відповісти
Добрий день, рекомендується вживати продукти, які сприяють розрідженню крові та поліпшенню кровообігу, а також містять поживні речовини, що допомагають зміцнити стінки кровоносних судин. Важливо їсти більше свіжих фруктів і овочів, омега-3 жирні кислоти, курку, індичку, яйця, бобові, горіхи та сир (містять білки, які допомагають зміцнити м'язи та судини), цільнозернові продукти (за допомогою клітковини покращують роботу кишківника, що сприяє засвоєнню поживних речовин).
Олександра 10 місяців тому
Доброго ранку, у мене через серйозні фізичні навантаження в юності з'явився тромбофлебіт на ногах. Зараз я починаю думати про дитину і хочу знати, чи можна вагітніти за тромбофлебіту?
Відповісти
Доброго дня, під час вагітності рівень прогестерону та естрогену може призвести до зміни властивостей крові, що може збільшити ризик утворення тромбів. Тому рекомендується консультуватися з лікарем перед плануванням і під час вагітності. Лікар може призначити профілактичні заходи (прийом антикоагулянтів, контроль ваги, фізичну активність) для зниження ризиків.
Мар'яна 10 місяців тому
Здрастуйте, у мене таке запитання: чому не можна пити каву в разі тромбозу? Я думала, що кава протипоказана тільки в разі захворювань серця і гострих хвороб ШКТ. Як кава може нашкодити в разі тромбозу?
Відповісти
Добрий день, кава містить кофеїн, який може чинити звужувальну дію на судини. У разі тромбозу судина вже звужена або заблокована тромбом, і кофеїн може посилити порушення кровотоку, погіршити кровообіг і сприяти розвитку ускладнень.
Валерія 10 місяців тому
Добрий вечір, у мене були болі в ногах і сильна набряклість у ділянці гомілок, які посилювалися під час стояння і фізичних вправ. Коли на правій нозі проступила венозна сітка, то я звернулася до флеболога і дізналася, що в мене тромбоз. Скажіть, чи можна ходити за гострого тромбофлебіту?
Відповісти
Добрий день, за гострого тромбофлебіту рекомендується дотримуватися постільного режиму й уникати навантажень на уражену ногу. Ходьба може погіршити стан і призвести до подальших ускладнень (наприклад, відриву тромбу і розвитку легеневої емболії).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!