Що таке дієта (стіл) номер 10?
Дієта (стіл) номер 10 — це лікувальне харчування для людей із захворюваннями серцево-судинної системи. Схема харчування була розроблена дієтологом М. Певзнером у 1920-х роках. Дієту номер 10 називають також гіпохолестеринемічною, оскільки її раціон сприяє зниженню рівня холестерину в організмі.
При яких захворюваннях призначають дієту номер 10?
Поставте своє питання Кардіологу «ОН Клінік»
Лікувальне харчування може призначатися при атеросклерозі та ішемічній хворобі серця. Атеросклероз супроводжується відкладенням бляшок холестерину на стінках кровоносних судин. Ішемічна хвороба пов'язана з недостатнім постачанням клітин серця киснем та поживними речовинами через пошкодження або звуження коронарних артерій (судин, що постачають кров до серця).Інші патології, при яких показано гіпохолестеринову дієту (стіл) номер 10:
- гіпертонія (стійке підвищення артеріального тиску);
- серцева недостатність (стан, при якому серце не справляється з перекачуванням крові для забезпечення потреб організму);
- тромбофлебіт (запалення стінок поверхневих вен, що супроводжується утворенням тромбів);
- кардіоміопатія (незапальне ураження міокарда, що призводить до погіршення скорочувальної функції серцевого м'яза);
- інфаркт (порушення кровопостачання серцевого м'яза через закупорювання коронарної артерії, що веде до некрозу тканин міокарда);
- інсульт (гостре порушення мозкового кровообігу, пов'язане з блокуванням (ішемічний інсульт) або розривом (геморагічний інсульт) судин головного мозку).
Стіл номер 10 може призначатися в період реабілітації після операції на серці та судинах. Лікувальне харчування здатне пришвидшити відновлення організму та запобігти розвитку післяопераційних ускладнень.
Хто може призначити дієту №10?
Дієту при хворобах серця та судин призначає кардіолог. На первинній консультації він аналізує скарги пацієнта, вимірює частоту серцевих скорочень (ЧСС) та артеріальний тиск. Додаткові дослідження, на які може скерувати кардіолог:
- кардіограма — показує електричну активність серця;
- УЗД серця та судин — дозволяє оцінити структуру та функціональний стан серця, виявити зміни в його клапанах, виміряти товщину стінок та стан судин;
- ліпідограма — визначає рівень холестерину в крові;
- аналіз крові на електроліти — важливий для контролю рівня калію, натрію, магнію та кальцію, що впливають на серцевий ритм;
- дослідження на С-реактивний білок та фібриноген — показують наявність запальних процесів, пов'язаних із ризиком серцево-судинних захворювань;
- тест на тропоніни — допомагає виявляти пошкодження серцевого м'яза.
При виникненні колючого або стискаючого болю в грудях потрібно записатися на огляд до терапевта. Лікар проведе первинний огляд для виключення причин болю, не пов'язаних із серцево-судинними патологіями (міжреберної невралгії, остеохондрозу грудного відділу хребта, гастриту, плевриту, пневмонії), та скерує на консультацію кардіолога.
Навіщо потрібна дієта (стіл) номер 10?
Раціон дієти (стола) номер 10 допомагає зміцнити серце, нормалізувати серцевий ритм та підвищити скорочувальну здатність міокарда. Інші переваги лікувального харчування при захворюваннях серцево-судинної системи:
- нормалізація артеріального тиску;
- зниження рівня холестерину в крові та запобігання відкладенню холестеринових бляшок на стінках судин;
- активізація кровообігу;
- профілактика тромбоутворення ;
- підвищення еластичності судинних стінок.
Дієта номер 10 сприяє активізації метаболізму та кращому засвоєнню поживних речовин, корисних для серцево-судинної системи (наприклад, калію, магнію, кальцію). У людей із генетичною схильністю до кардіологічних патологій лікувальне харчування допомагає знизити ризик хвороб серця та судин.
Дієта (стіл) номер 10 при серцевій недостатності
При серцевій недостатності дієтичний стіл номер 10 призначається для зниження навантаження на ослаблене серце. Лікувальне харчування дозволяє запобігти затримці рідини в організмі, допомагає контролювати артеріальний тиск та зміцнити судини. Завдяки дотриманню дієти у пацієнтів може спостерігатися зниження вираженості симптомів патології серця (набряків верхніх та нижніх кінцівок, задишки, хрипів, кашлю та прискореного серцебиття).
Дієта (стіл) номер 10 при гіпертонії
Дієта (стіл) номер 10 при гіпертонії спрямована на нормалізацію артеріального тиску та тонусу судин. Лікувальний раціон допомагає уникнути збільшення об'єму циркулюючої крові, мінімізуючи тиск на судинні стінки. Дотримання дієти допомагає розслабити судини та підвищити їх еластичність.
Дієта (стіл) номер 10 при інсульті
При інсульті дієта (стіл) номер 10 використовується для профілактики рецидивів та відновлення функціональності судин. Нормалізуючи артеріальний тиск, дієта номер 10 дозволяє мінімізувати ризик повторного геморагічного інсульту. За рахунок зниження рівня холестерину в крові дієтичне харчування допомагає запобігти повторному ішемічному інсульту.
Дієта (стіл) номер 10 при підвищеному холестерині
Дієта (стіл) номер 10 при підвищеному холестерині застосовується для профілактики атеросклерозу кровоносних судин. Лікувальне харчування дозволяє нормалізувати обмін жирів і вивести з організму надлишки «поганого» холестерину (низького щільного ліпопротеїну), здатного накопичуватися на судинних стінках у вигляді бляшок.
Які основні правила харчування при дієті №10?
При захворюваннях серця харчування має складатися з п'яти-шести прийомів їжі на добу. Їсти потрібно невеликими порціями, оскільки переїдання призводить до зміщення діафрагми та посилення тиску на серце та судини. Також дробне харчування сприяє кращому засвоєнню речовин, корисних для серцево-судинної системи. Принципи, на яких заснована дієта (стіл) номер 10 за Певзнером:
- виключення з раціону перероблених (трансжирів) та насичених жирів, що беруть участь в утворенні «поганого» холестерину;
- мінімізація споживання солі, яка сприяє затримці рідини в організмі, підвищує артеріальний тиск та викликає набряки;
- відмова від швидких вуглеводів та доданого цукру, які провокують порушення обміну речовин та посилення навантаження на серце;
- скорочення споживання рідини, що призводить до збільшення об'єму циркулюючої крові та підвищення тиску.
Бажаними способами приготування їжі є варіння, тушкування, запікання та готування на пару. Останній прийом їжі повинен відбутися не пізніше ніж за три години до сну.
Що можна їсти на дієті номер 10?
Корисними для судин та серця вважаються продукти, збагачені антиоксидантами (вітамінами С, D та Е, флавоноїдами, катехінами). Вони захищають клітини від пошкодження вільними радикалами та запобігають розвитку запальних процесів. Антиоксиданти містяться у фруктах, овочах, ягодах, горіхах та насінні. Інші речовини, корисні для серцево-судинної системи:
- магній — сприяє розслабленню стінок судин та нормалізації артеріального тиску. Міститься в горіхах, насінні, зелені, цільнозернових крупах;
- калій — підтримує стабільний серцевий ритм, забезпечуючи рівномірне скорочення та розслаблення серцевого м'яза. Його джерелами є фрукти, овочі, листова зелень;
- кальцій — зміцнює стінки судин та регулює кров'яний тиск. Кальцієм багаті молочні та кисломолочні продукти;
- омега-3 жирні кислоти — зменшують запалення та допомагають знижувати рівень тригліцеридів (тип жирів, який міститься в крові та використовується організмом як основне джерело енергії). Омега-3 жирні кислоти містяться в рибі, рослинних оліях, горіхах і насінні.
Також для серця та судин корисна клітковина. Вона міститься в овочах, фруктах, цільнозернових крупах та сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Перелік продуктів, які можна їсти на дієті (столі) номер 10, наведено в таблиці.
Продукти, корисні для серця та судин | |
Група продуктів | Приклади |
Цільнозернові крупи | Вівсянка, гречка, коричневий рис, пшениця |
Овочі | Морква, буряк, кабачки, броколі, цвітна капуста, томати, огірки, цибуля, картопля |
Фрукти | Яблука, ківі, апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, гранати, банани, абрикоси |
Ягоди | Малина, полуниця, ожина, чорниця |
Знежирені молочні продукти | Молоко, сир, сир, йогурт, кефір |
Нежирні сорти м'яса | Курка, індичка, кролик |
Риба | Лосось, скумбрія, сардина, форель, тунець, сом, тилапія |
Рослинні олії першого віджиму | Оливкова, кунжутна, соняшникова |
Морепродукти | Креветки, гребінці, краби, омари, устриці |
Яйця | Курячі, перепелині |
Горіхи та насіння | Мигдаль, бразильські та волоські горіхи, насіння соняшника та чіа |
Напої | Зелений чай, компоти, киселі та свіжі соки без доданого цукру |
Раціон можна урізноманітнити натуральними десертами, приготованими без цукру (наприклад, мармеладом, пастилою, зефіром).
Продукти, корисні для серця та судин
Що не можна їсти на дієті номер 10?
При серцевій недостатності не можна їсти смажені, солоні, гострі та жирні страви, які можуть спричинити загострення симптомів. Перелік продуктів, шкідливих для серця та судин, наведений у таблиці.
Продукти заборонені при дієті (столі) номер 10 | |
Група продуктів | Приклади |
Солодощі | Торти, тістечка, цукерки, морозиво, печиво |
Вироби з листового та здобного тіста. | Пиріжки, пироги, булочки, пончики |
Вироби з білого борошна | Макарони, хліб |
Жири | Смалець, маргарин, вершкове масло високої жирності |
Фастфуд | Піца, картопля-фрі, бургери |
Жирні сорти м'яса | Свинина, гусак, качка |
М'ясні делікатеси | Копченості, ковбаси |
Консервовані продукти | М'ясні та рибні консерви, овочеві соління та маринади |
З раціону рекомендується виключити алкоголь, міцну каву, енергетики. Також варто відмовитися від фруктових соків з доданим цукром та солодких газованих напоїв.
Чи можна порушувати дієту номер 10?
Для запобігання різкому збільшенню навантаження на серцево-судинну систему та погіршення стану здоров’я дієту номер 10 не рекомендується порушувати. При бажанні урізноманітнити щоденний раціон потрібно попередньо проконсультуватися з лікарем, який допоможе обрати найбільш безпечні продукти.
Чи їсти солодке при дієті номер 10?
Дієта номер 10 передбачає виключення солодощів з раціону. Надлишок глюкози в крові може порушити метаболізм та призвести до набору зайвої ваги. У свою чергу надмірна вага здатна спровокувати накопичення холестерину в судинах, звуження їх просвіту, утруднення кровотоку і підвищення артеріального тиску. Через високий вміст цукру в організмі зростає ризик запальних процесів у судинах та гіпертрофії (збільшення) серцевого м'яза.
Проте за погодженням з лікарем в помірних кількостях (приблизно по 10-20 г на день) можна їсти чорний шоколад з високим вмістом какао (від 70%). Чорний шоколад корисний для серця завдяки вмісту флавоноїдів, які є потужними антиоксидантами.
Чи можна їсти сир при серцевій недостатності?
При серцевій недостатності сир можна їсти, оскільки він вважається джерелом білка, що легко засвоюється, і містить корисні для серця калій і кальцій. Проте для запобігання надмірному навантаженню на серце та судини варто вибирати знежирений або маложирний продукт (не більше п'яти відсотків жирності) без додавання солі або з мінімальним її вмістом.
Які фрукти корисні для серця?
Для підтримки здоров'я серцево-судинної системи до раціону потрібно включати фрукти, багаті калієм і магнієм — банани, абрикоси, ківі, авокадо, персики, сливи. Також для серця корисно їсти фрукти та ягоди з високим вмістом антиоксидантів — гранати, яблука, апельсини, грейпфрути, полуницю, чорницю, малину, ожину.
Які горіхи корисні для серця?
Для серця корисні волоські горіхи, кешью, фісташки, мигдаль, оскільки вони містять омега-3 жирні кислоти, клітковину, вітамін Е та флавоноїди. При захворюваннях серцево-судинної системи рекомендується споживати несолоні та несолодкі горіхи помірними порціями (від чотирьох до шести жмень на тиждень).
Яка риба корисна при серцево-судинних захворюваннях?
Для серця корисна риба, збагачена омега-3 жирними кислотами. При серцево-судинних патологіях можна їсти лосося, скумбрію, сардину, форель, тунця, сома, тилапію. Рибу потрібно запікати в духовці, готувати на грилі або пару. Від смаженої, солоної, копченої риби та рибних консервів необхідно відмовитися.
Які напої корисні для серця та судин?
При серцевій недостатності можна пити багаті флавоноїдами свіжі соки: фруктові (апельсиновий, яблучний, гранатовий), ягідні (малиновий, чорничний, ожиновий) і овочеві (буряковий, морквяний, селера). Додавати цукор до напою не рекомендується. Також для серця корисний зелений чай, оскільки в ньому містяться катехіни, що належать до класу антиоксидантів.
При дієті номер 10 можна пити молоко, яке багате на корисні для серця і судин кальцій та вітамін D. При серцево-судинних захворюваннях дозволяється молоко знежирене або з низьким вмістом жиру.
Що категорично не можна їсти при хворобах серця та судин?
При дієті номер 10 категорично не можна вживати продукти з високим вмістом трансжирів, насичених жирів, солі та цукру (фастфуд, смажені страви, ковбасні вироби, соління та консервацію, солодощі, газовані напої). Вони сприяють зростанню рівня «поганого» холестерину та утворенню бляшок у судинах, затримують рідину в організмі та підвищують артеріальний тиск.
Меню на тиждень при дієті номер 10
Нижче подаємо приклад меню на щодень при дієті (столі) номер 10. Меню розраховане на п'ятиразовий прийом їжі та складене з урахуванням заборонених та дозволених продуктів.
Меню на тиждень для дієти (столу) номер 10 | |||||
День | Сніданок | Другий сніданок | Обід | Полудень | Вечеря |
Понеділок | Вівсяна каша на воді з бананом і вишнями, трав'яний чай | Яблуко | Овочевий суп, відварена риба, салат зі свіжих овочів, компот без цукру | Несолодкий знежирений йогурт, жменя горіхів | Тушковані овочі з індичкою, цільнозерновий хліб, вода |
Вівторок | Сир із скибочками банана, відвар шипшини | Груша | Курячий бульйон, парові котлети з індички, гречка, овочевий салат, вода | Кефір з ложкою висівок | Овочеве рагу з рибою, зелений чай |
Середа | Пшенична каша на воді з ягід, ромашковий чай | Овочі (морква, томат, селера) | Борщ на овочевому бульйоні, тушкований кролик, перловка, вода | Йогурт із ягодами | Запечені овочі з куркою, цільнозерновий хліб, фруктовий чай |
Четвер | Омлет із білків із зеленню, цільнозерновий хліб, зелений чай | Яблуко | Суп з цвітною капустою, відвареною картоплею, овочевий салат, вода | Нежирний сир із фруктами | Риба на пару, тушкована капуста, компот без цукру |
П'ятниця | Рисової каші на воді з фруктами, трав'яний чай | Жменя горіхів | Локшинний суп з індичкою, овочевий салат, морс | Кефір, скибочка цільнозернового хліба | Овочеве рагу, варене яйце, відвар шипшини |
Субота | Гречана каша з ягодами, зелений чай | Груша | Гарбузовий суп, риба на пару, відварена картопля, вода | Йогурт, жменя насіння | Запіканка з броколі та цвітної капусти, компот |
Неділя | Рисовий пудинг, відвар шипшини | Яблуко | Суп-пюре з брокколі, лосось, запечений з овочами, вода | Сир із ягодами | Овочеве соте з індичкою, цільнозерновий хліб, ромашковий чай |
Подаємо тижневе меню дієти номер 10 у вигляді таблиці, яку зручно зберігати на смартфоні.
Меню на тиждень для дієти (столу) номер 10
Дане меню дієти (стола) номер 10 є приблизним. Для складання індивідуального плану харчування рекомендується звернутися до кардіолога, який підбере оптимальний список продуктів з урахуванням стану серцево-судинної системи пацієнта. Нескладні рецепти страв, які можна приготувати при дієті номер номер 10, наведені нижче.
Рецепти страв для дієти (столу) номер 10
Вівсяна каша з бананом
Інгредієнти
- вівсяні пластівці — 100 г
- вода або знежирене молоко — 300 мл
- вершкове масло — 30 г
- в'ялені вишні — 30 г
- бананові чіпси — 30 г
Спосіб приготування:
- Всипте в каструлю вівсяні пластівці, залийте їх водою або молоком і доведіть до кипіння.
- Зменшивши вогонь, варіть вівсянку дві-три хвилини.
- Вимкніть вогонь і додайте в кашу вершкове масло, в'ялену вишню і бананові чіпси. Зачекайте хвилину і подавайте на стіл.
Локшинний суп з індичкою
Інгредієнти
- бульйон з індички — 1½ л
- морква — 4 шт
- локшина з цільнозернового борошна — 140 г
- відварене філе індички — 200 г
- очищений зелений горошок — 200 г
- зелена цибуля — 1 невеликий пучок
Спосіб приготування:
- Моркву помийте, почистіть і наріжте кільцями.
- Відварене філе індички подрібніть кубиками.
- Зелену цибулю помийте і наріжте невеликими скибочками, розділивши зелену і білу частини.
- Бульйон доведіть до кипіння, вкиньте моркву. Варіть суп чотири хвилини.
- Додайте в каструлю локшину і варіть на повільному вогні ще три хвилини.
- Вкиньте у суп індичку, горошок і білу частину цибулі. Доведіть до кипіння і варіть одну хвилину.
- Розлийте суп по тарілках, посипте зеленою цибулею і подавайте.
Рисовий пудинг
Інгредієнти
- рис — 100 г
- знежирене молоко — 700 мл
- мускатний горіх — 1 щіпка
- лавровий лист — 1 шт
- цедра половини лимона
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 150°C.
- Промийте рис і злийте всю воду.
- Змастіть маслом форму для випічки об'ємом 850 мл, викладіть туди рис і залийте молоком.
- Посипте зверху мускатним горіхом, покладіть лавровий лист і додайте цедру лимона.
- Запікайте протягом двох годин, поки пудинг не почне тремтіти при струшуванні форми.
Лосось, запечений з овочами
Інгредієнти
- картопля — 400 г
- оливкова олія першого віджиму — 2 ст. л.
- спаржа — 8 стебел
- помідори чері — 10 шт.
- бальзамічний оцет — 1 ст. л.
- листя базиліку — 1 жменя
- філе лосося — 2 шт. (по 140-150 г кожне)
Спосіб приготування:
- Картоплю, помідори, спаржу помийте і розріжте на частини.
- Розігрійте духовку до 220°C.
- Змастіть форму оливковою олією, викладіть у неї картоплю і запікайте 20 хвилин до появи рум'яної скоринки.
- Додайте до картоплі спаржу і поверніть форму в духовку на 15 хвилин.
- Викладіть на жаровню помідори та полийте оцтом.
- Покладіть на овочі філе лосося і скропіть оливковою олією, що залишилася.
- Поставте страву в духовку на 15 хвилин. Перед подачею посипте листям базиліка.
Запіканка з броколі та цвітної капусти
Інгредієнти
- цвітна капуста — ½ качана
- броколі — 1 качан
- вода — ⅓ ст.
- борошно — 2 ст. л.
- знежирене молоко — 2 ст. л.
- знежирений тертий сир — ½ ст.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180°C.
- Цвітну капусту та броколі вимийте і розберіть на суцвіття.
- Воду закип'ятіть, викладіть у неї суцвіття капусти, проваріть одну хвилину і злийте воду.
- У ємність для мікрохвильовки висипте борошно, додайте дві столові ложки молока і перемішайте до отримання однорідної маси без грудочок. Долийте решту молока і ще раз ретельно перемішайте.
- Поставте молочну суміш у мікрохвильовку на одну хвилину, потім перемішайте. Поверніть ємність у мікрохвильовку ще на одну хвилину і знову перемішайте соус. Повторіть процедуру до отримання кремоподібної консистенції.
- Додайте в молочний соус тертий сир і перемішуйте до повного розплавлення.
- Викладіть у попередньо змащену олією форму цвітну капусту та броколі, полийте молочно-сирним соусом і запікайте протягом 15 хвилин.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Кардіологія в ОН Клінік Харків Ярослава Мудрого
Популярні питання
Найбільш корисним для серця вважається гречаний мед. Він багатий на флавоноїди, які захищають клітини серцевого м'яза від окислювального стресу, допомагають знизити рівень холестерину і запобігти розвитку атеросклерозу. Також продукт містить калій та магній, які можуть покращити кровообіг і нормалізувати артеріальний тиск.
Для підтримки здоров'я серцево-судинної системи необхідні регулярні фізичні навантаження (ходьба, плавання, біг підтюпцем), які допомагають активізувати кровообіг і зміцнюють серцевий м'яз. Також потрібне повноцінне харчування з акцентом на овочі, фрукти, цільнозернові продукти, рибу і горіхи, в яких містяться корисні для серця речовини (калій, магній, антиоксиданти, клітковина і омега-3 жирні кислоти). Додатково рекомендується уникати паління, вживання алкоголю, жирної та солоної їжі, фастфуду та солодощів.
Алкоголь викликає різкі коливання артеріального тиску, збільшує частоту серцевих скорочень і порушує баланс електролітів в організмі, що створює навантаження на серцевий м'яз. Також спирт зневоднює організм і провокує запальні процеси, які можуть вплинути на роботу судин і спричинити спазми. Тому в людей із серцево-судинними захворюваннями після вживання алкогольних напоїв може з'явитися біль у грудях.
У мікродозах алкоголь може мати корисний вплив на кровоносні судини. Етиловий спирт здатний знижувати рівень холестерину в крові, перешкоджаючи утворенню бляшок на судинних стінках. Тому помірне споживання алкоголю в людей із підвищеним холестерином може використовуватися як захід профілактики атеросклерозу. Спричиняючи розширення стінок кровоносних судин, етиловий спирт запобігає розвитку ішемічної хвороби серця у людей, які мають схильність до даного захворювання.
Після інфаркту каву пити можна, але в помірних дозах і з дозволу лікаря. Напій містить кофеїн, який може підвищувати артеріальний тиск і прискорювати серцевий ритм, що створює навантаження на серце. Проте у мікродозах неміцна кава може позитивно впливати на серце завдяки антиоксидантам, що містяться в її складі і захищають здорові клітини від пошкодження вільними радикалами.