Logo
0 800 30 11 77

Чому набрякають кінцівки?

Чому набрякають кінцівки?
Читати 10 хвилин | Створено: 19 липня 2021 | Оновлено: 19 липня 2021 | 99709 99709
Напевно вам доводилося відчувати, що ваші ноги ніби стають «ватяними», а руки наливаються водою так, що складно навіть стиснути кулак. Причина цього — набряк.

Цей стан можуть спровокувати такі банальні речі, як спека або вживання алкоголю, але іноді набряк свідчить і про наявність серйозних патологій в організмі. Умовно всі причини набряклості можна розділити на тимчасові фактори та захворювання. Розібратися в них допоможуть лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Тимчасові фактори, що викликають набряк

Набряк кінцівок — це скупчення рідини в тканинах, внаслідок чого кінцівки тимчасово товщають. Цей стан може виникати навіть через тривалі прогулянки або важке фізичне навантаження. Серед факторів, що викликають набряклість кінцівок, — травми, спека, алкоголь, вагітність та інше.

Травми

Ви точно відчуєте дискомфорт або навіть біль, якщо травмуєте ногу або руку. І, найімовірніше, на травмованій кінцівці з'явиться набряк. Чому це відбувається, розповість Станіслав Юрійович Орлов, лікар-травматолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Набряклість — нормальний стан у разі розтягнення зв'язок, вивихів і переломів кістки. Таким чином ваш організм реагує на пошкодження, направляючи до нього рідину і лейкоцити, які повинні сприяти відновленню».

У разі нещасного випадку необхідно обов'язково проконсультуватися з травматологом. Зменшити набряклість і полегшити стан кінцівки до візиту до лікаря можна, прикладаючи холодне до пошкодженої області та уникаючи навантаження на кінцівку.

Спекотна погода

У спеку набряк часто виникає внаслідок природного охолодження тіла, за якого вени розширюються, і рідини потрапляють у прилеглі тканини. Однак іноді наші вени не здатні повернути кров назад до серця, що призводить до скупчення рідини в кінцівках. Найчастіше набряк проявляється на щиколотках і кистях рук.

Найсильніше до набряків від спеки схильні люди з проблемами кровообігу. Ось декілька порад від Марії Федорівни Кудринської, сімейного лікаря медичного центру «ОН Клінік Миколаїв», які допоможуть зменшити прояв набряклості:

  1. Щодня випивайте норму води: приблизно 2,1 л води для жінок і 2,9 л — для чоловіків, крім інших рідин. Якщо організм буде отримувати достатню кількість рідини, йому не доведеться затримувати її в тканинах.
  2. Носіть взуття, яке не здавлює ноги та дозволяє їм «дихати».
  3. Обполіскуйтеся в прохолодній воді після повернення додому.
  4. Відпочивайте, піднявши ноги злегка вгору.
  5. За можливості, відмовтеся від носіння кілець, які можуть перешкоджати кровотоку на набряклих пальцях.

Інфекції

Набряк кінцівок може бути викликаний інфекціями. Детальніше про це розповідає Анастасія Миколаївна Горбатова, лікар-інфекціоніст медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Проспект Гагаріна):

«Люди з діабетичною невропатологією сильніше схильні до інфекцій стоп. Вони можуть потрапити в організм через рани: пухирі, опіки або навіть укуси комах. Зазвичай інфекції викликають локальний набряк і супроводжуються почервонінням, свербінням і болем під час дотику. Лікування призначається виключно лікарем і може включати як місцеві, так і пероральні антибіотики».

Вживання алкоголю

Необов'язково пити багато: досить навіть одного-двох келихів вина, щоб тіло набрякло. Найсильніше це помітно по руках і ногах, іноді набряклість з'являється і на обличчі. Це відбувається через затримку рідини в організмі. Зазвичай такий стан проходить самостійно протягом 1-2 днів. Щоб набряклість пройшла швидше, пийте більше води та обмежте споживання солі.

Якщо набряк зберігається тривалий час після вживання навіть незначної кількості алкоголю, варто звернутися до терапевта. Це може свідчити про проблеми з серцем, печінкою або нирками.

Вагітність

Набряки — поширена проблема серед вагітних, оскільки тіло утримує більше води, виробляє більше крові та інших біологічних рідин. При цьому набряклість найчастіше проявляється з п'ятого місяця і до кінця вагітності вечорами та локалізується на стопах, кистях і передпліччях.

Про набряки під час вагітності докладніше розповість Світлана В'ячеславівна Майко, лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Маріуполь»:

«Загалом це нормальний стан, якщо при цьому жінка не скаржиться на погіршення самопочуття. Якщо ж з'являється раптовий набряк обличчя або рук, спостерігається нудота, блювота, утруднене дихання, біль у животі, помутніння зору, потрібно терміново звернутися до лікаря. Це може свідчити про розвиток прееклампсії — серйозної патології, що супроводжується підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі. Зазвичай це відбувається після 20 тижня».

Прикраси

Причиною набряку можуть стати прикраси, а точніше — каблучки. Це відбувається, якщо носити занадто вузькі прикраси, які перешкоджають нормальному кровообігу і відтоку рідин від крайніх фаланг. Зазвичай цю причину легко виявити, оскільки набряклість локалізується лише на тих пальцях, де одягнуті каблучки, і швидко проходить, якщо їх зняти.

Захворювання, що супроводжуються набряками

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Набряки ніг і рук можуть свідчити про порушення роботи різних органів і систем, які вимагають консультації лікаря і грамотного лікування.

Хронічна венозна недостатність

Це стан, що виникає через пошкодження венозних клапанів, а також тривалого стояння або сидіння. Це впливає на рух крові від ступнів і ніг до серця, викликаючи набряки нижніх кінцівок.

Сергій Андрійович Фетисов, лікар-флеболог, хірург медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Проспект Гагаріна), зазначає:

«Хронічна венозна недостатність (ХВН) може супроводжуватися болем і втомою в ногах, лущенням і свербінням шкіри, візуально помітним варикозним розширенням вен. Чим раніше буде діагностована патологія, тим легше її вилікувати, тому за появи перелічених симптомів краще відразу звернутися до флеболога. У нашому медичному центрі ХВН лікують за допомогою малоінвазивних методів. Такі операції проходять без болю і ускладнень і передбачають мінімальний відновлювальний період».

Профілактикою ХВН є підтримка нормального індексу маси тіла, заняття спортом, прогулянки, дотримання правил гігієни шкіри ніг. Також потрібно намагатися уникати тривалого стояння і робити перерви, щоб розім'яти ноги, за сидячої роботи.

Серцева недостатність

Це стан, за якого серце не здатне правильно перекачувати кровь. Якщо до вечора набрякають щиколотки, це може свідчити про наявність правобічної серцевої недостатності. Крім набряклості, патологія проявляється:

  • прискореним серцебиттям, тахікардією;
  • раптовою сильною задишкою без видимої причини;
  • відчуттям здавлювання в грудях;
  • кашлем із рожевим пінистим слизом;
  • підвищеним нічним сечовипусканням;
  • збільшенням ваги внаслідок затримки води;
  • проблемами з фокусуванням;
  • сильною слабкістю, непритомністю.

Якщо ви помітили у себе ці симптоми, потрібно проконсультуватися з кардіологом. Олена Миколаївна Стах, лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Одеса», стверджує:

«Серцева недостатність вимагає повноцінної діагностики та довічного лікування. Прийом медикаментів і корекція способу життя з регулярним наглядом у кардіолога допоможуть запобігти прогресуванню патології. У разі погіршення стану можуть знадобитися кардинальні заходи — хірургічне втручання або встановлення кардіостимулятора».

Хвороби нирок

Якщо ваші нирки працюють неправильно, то є ймовірність підвищення концентрації солі в крові. Внаслідок цього затримується сеча і можуть з'являтися набряки в області стоп, гомілок і кистей рук. Крім набряклості, про ниркову недостатність свідчить наявність наступних симптомів:

  • сухість і свербіння шкіри;
  • підвищення кров'яного тиску;
  • проблеми зі сном;
  • погіршення апетиту;
  • м'язові посмикування, судоми;
  • втома, слабкість;
  • опухлі очі.

Про лікування ниркової недостатності розповість Ірина Тимофіївна Бірюкова, лікар-нефролог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту):

«Визначити ниркову недостатність можна лише після проведення лабораторних аналізів крові і сечі. Також може знадобитися проведення УЗД або КТ, а в деяких випадках призначають біопсію нирки. Патологію в більшості випадків можна вилікувати, якщо вона була виявлена ​​на ранній стадії. Лікування ниркової недостатності переважно медикаментозне, але обов'язковою умовою є дотримання дієти зі зниженим вмістом солі і калію».

Патології печінки

Захворювання печінки можуть викликати набряк стоп, оскільки порушення роботи залози призводять до скупчення рідини в нижніх кінцівках. Причиною таких патологій може бути вживання алкоголю, ожиріння і різні віруси.

Розпізнати проблеми з печінкою часто вдається візуально. Так, патологічні стани залози часто супроводжуються пожовтінням шкіри та очей (жовтяниця) і чутливістю шкіри до механічного впливу, внаслідок чого на ній з'являються синці. Крім цього, хвороби нирок можуть супроводжуватися такими симптомами:

  • хворобливість і здуття живота;
  • зміна кольору сечі на більш темний (ближче до коричневого);
  • нудота і блювота;
  • погіршення апетиту;
  • блідий, кров'янистий або смолистий колір випорожнень.

Якщо ви виявили у себе ці ознаки, це привід записатися на прийом до гастроентеролога або гепатолога.

Артрит

Причиною набряків кінцівок може бути артрит. Ось що з цього приводу говорить Анна Ігорівна Корчевська, лікар-ревматолог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська):

«Ревматоїдний артрит — це захворювання, що вражає слизову оболонку суглобів. Воно може викликати набряк, біль і скутість рухів. Найчастіше ревматоїдний артрит вражає руки, а саме суглоби між другою і третьою фалангою, але може траплятися і на ліктях, колінах, тазостегнових суглобах і пальцях ніг».

Зазвичай повністю вилікуватися від патології неможливо, але своєчасна діагностика дозволяє знизити біль, збільшити рухливість суглобів і взяти під контроль розвиток хвороби. Полегшити стан кінцівок допоможуть фізіотерапії та препарати місцевої дії, призначені лікарем.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

Очевидно, що одноразовий набряк не викличе у вас занепокоєння. Але все ж варто звернутися до лікаря, якщо стан не проходить або повторюється регулярно і супроводжується такими симптомами:

  • на шкірі зберігається ямочка після натискання на неї;
  • розтягнута або пошкоджена шкіра в місці локалізації набряку;
  • біль і припухлість, які не проходять;
  • набряклість, яка проявляється тільки на одній кінцівці;
  • почуття здавлювання в грудях;
  • плутане дихання, задишка.

Тільки лікар після огляду та збору анамнезу зможе визначити причину набряків у конкретному випадку і призначити правильне лікування.

А ви часто помічаєте набряк на руках і ногах?

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Чому набрякають кінцівки? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Чому набрякають кінцівки?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Чому набрякають кінцівки?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!