Користь і шкода молока

Молоко є джерелом кальцію і незамінних амінокислот, але може призводити до розладів травлення і висипань у людей з лактазною недостатністю.
Молоко і молочні продукти в нормі мають бути присутніми в меню здорових людей щодня. Користь молока полягає у вмісті поживних речовин у легкозасвоюваній формі.
Основним компонентом молока є молочний цукор (лактоза), який перетравлюється за допомогою спеціального ферменту — лактази. Молоко містить:
Найбільш вживаним є коров'яче молоко. Користь козячого молока вища, ніж коров'ячого, завдяки більшому вмісту незамінних нутрієнтів, але воно має специфічний смак. Користь безлактозного молока полягає в тому, що воно робить можливим вживання молочних продуктів людьми з непереносимістю лактози. Користь кислого молока також полягає в тому, що воно є джерелом корисних лакто- і біфідобактерій. Для вигодовування дітей першого року життя підходить тільки грудне молоко жінки, оскільки воно відповідає потребам немовляти в поживних речовинах.
Шкідливість молока спостерігається в разі його надмірного вживання, а також у людей із непереносимістю лактози (лактазною недостатністю). У разі непереносимості лактози вживання молочних продуктів призводить до здуття живота, порушення випорожнення (діареї або запору), болю в животі. З віком активність лактази знижується в нормі.
Шкода козячого молока може полягати в підвищеному ризику зараження бруцельозом у разі його недостатньої термічної обробки. Вживання молока понад норму призводить до надмірного надходження кілокалорій, підвищеного газоутворення в кишківнику. Надлишок (понад два літри на день) молока в раціоні пов'язаний із підвищеним ризиком раку молочних залоз у жінок і раку простати у чоловіків. Показання до обмеження вживання молока:
Пити молоко за болю в горлі, нежитю, кашлю не рекомендується. Молоко за застуди може створювати живильну флору для розвитку бактерій. У людей зі слабкою активністю лактази молоко під час кашлю може посилити утворення слизу і посилити симптоми. Молоко також сприяє прояву симптомів акне, тому що підвищує продукцію шкірного сала. Коров'яче молоко у дітей першого року життя може спричинити важку анемію (недокрів'я) внаслідок зниженого всмоктування заліза в шлунку.
Грудне молоко становить основу раціону дітей першого року життя. Молоко тваринного походження можна вводити в меню дітей старше одного року.
На день можна пити не більше 500 мл молока. Норма вживання молочних продуктів у різних вікових групах вимірюється в порціях (100-150 мл або г молочного продукту) і показана в таблиці.
Норма споживання молока на день для здорової людини | |
Вікова категорія | Кількість порцій молока/день |
Діти до 18 років | 3-4 порції |
Дорослі 18-65 років | 2-3 порції |
Люди похилого віку старше 65 років | 3-4 порції |
Підвищена потреба в молоці у дітей пов'язана з активним ростом і потребою в білку. Для дорослих старше 65 років молоко є джерелом кальцію і захищає від остеопорозу. Якщо постійно хочеться молока, це може бути ознакою нестачі кальцію в організмі.
Цукровий діабет — це захворювання обміну речовин, за якого порушується метаболізм (обмін) цукрів (вуглеводів). Молоко при діабеті корисне, якщо його вживання не перевищує встановленої норми. Безлактозне молоко при діабеті дає змогу знизити споживання вуглеводів, що допомагає контролювати рівень цукру в крові.
Гастрит - це запалення шлунка, яке може супроводжуватися підвищеною або зниженою кислотністю шлункового соку. За гастродуоденіту одночасно запалюється шлунок і дванадцятипала кишка.
Молоко за гастриту з підвищеною кислотністю пити можна в період ремісії. За гастриту з низькою кислотністю молоко може погано перетравлюватися і провокувати появу тяжкості в животі, здуття і відрижки. Молоко за зниженої кислотності не перетравлюється внаслідок зниженої активності пепсину (шлункового ферменту, який розщеплює білки). У період загострення захворювання від молока в разі гастродуоденіту необхідно відмовитися, оскільки воно стимулює секрецію шлункового соку.
Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки розвивається на тлі підвищеної кислотності шлункового соку і за хелікобактерної інфекції. Молоко при виразці шлунка може полегшувати болі в животі, які виникають натщесерце. Проте молоко за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки може посилити продукцію шлункових ферментів і підвищити кислотність, тому в гострому періоді виразкової хвороби від молока слід відмовитися.
У разі холециститу (запалення жовчного міхура) і панкреатиту (запалення підшлункової залози) потрібно обмежувати споживання жирів, тому в разі холециститу й панкреатиту слід віддавати перевагу знежиреному молоку. У період загострення запального процесу в підшлунковій залозі потрібна сувора дієта з відмовою від молока. Молоко за панкреатиту в період ремісії можна пити, якщо його вживання в конкретної людини не провокує загострення захворювання.
Печія — це пекучі болі за грудиною, які виникають у разі потрапляння кислого шлункового соку в стравохід. У більшості випадків печія є ознакою гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Молоко рекомендується пити в разі печії, оскільки завдяки лужному середовищу воно нейтралізує дію шлункового соку і знижує пекучі відчуття в стравоході. Важливо розуміти, що вживання молока в разі печії не замінює лікування гастроезофагеального рефлюксу.
Закреп — це відсутність випорожнень протягом трьох і більше днів або утруднений процес дефекації. Незбиране молоко в разі закрепу необхідно обмежувати, оскільки лактоза посилює газоутворення в кишківнику і може посилювати закреп.
Причиною отруєння може стати вживання несвіжої або зараженої збудниками (бактеріями чи вірусами) їжі. У разі отруєння від вживання молока необхідно утриматися, оскільки воно створює живильне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів, підвищує газоутворення в кишківнику.
Молоко не допомагає в разі хімічних отруєнь (ртуттю, кислотою, чадним газом). У разі проковтування хімічних речовин або їх потрапляння в дихальні шляхи необхідно негайно звернутися до лікаря.
Молоко не допомагає від кашлю і в разі застудних захворювань. Пити молочні напої в разі бронхіту можна в разі сухого кашлю з невеликою кількістю мокротиння.
Пити молоко в разі онкології можна. Молоко має потенційний протипухлинний ефект і антиоксидантні властивості. Винятки можуть становити пухлини органів шлунково-кишкового тракту, за яких необхідна індивідуальна дієта.
Незбиране молоко не тільки є джерелом білка і кальцію, але також містить високий вміст жиру. Якщо пити багато молока, то можна швидко набрати вагу. Багато молока шкідливо людям з акне і захворюваннями підшлункової залози (гострим і хронічним панкреатитом). Надлишок молочних продуктів у раціоні харчування може призвести до порушень травлення, здуття живота і закрепу.
Пити молоко під час схуднення можна. Для зниження ваги необхідно стежити за тим, щоб надходження енергії з їжею було меншим, ніж її витрати на фізичну активність протягом дня (у кілокалоріях). При цьому для здорового схуднення організм має отримувати необхідну кількість нутрієнтів (білків, незамінних жирних кислот, мінералів, вітамінів).
Молоко при ГВ (грудному вигодовуванні) пити можна. Молоко є хорошим джерелом білка, вітамінів Д і групи В, холіну і кальцію, які необхідні мамі, що годує. Молоко жінці, яка годує груддю, необхідно вводити в раціон поступово, окремо від інших продуктів, щоб визначити індивідуальну реакцію дитини.