Дієта при панкреатиті: меню на кожен день

Панкреатит – це запальне захворювання підшлункової залози. Основними причинами запалення у підшлунковій залозі є зловживання алкогольними напоями, гострі отруєння та інфекції.
Розрізняють гострий та хронічний панкреатит. Ознаки гострого панкреатиту:
При гострому панкреатиті відбувається викид ферментів підшлункової залози. Відбувається самоперетравлення тканини підшлункової залози, що посилює запалення та викликає інтоксикацію.
При хронічному панкреатиті розвивається нестача ферментів підшлункової залози та сповільнюється перетравлення їжі. Симптоми хронічного панкреатиту:
Профілактикою, діагностикою та лікуванням панкреатиту займаються гастроентерологи та хірурги. Для діагностики запалення підшлункової залози лікар може призначити аналізи крові та калу, ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини та гастроскопію.
Доведено, що дієта має кращий терапевтичний ефект, ніж голодування, і сприяє якнайшвидшому одужанню. Харчування при панкреатиті має бути нежирним та містити велику кількість білкових продуктів (м'ясо, рибу, кисломолочний сир). Меню при панкреатиті також має містити овочі та фрукти.
Для складання раціону при запаленні підшлункової залози важливо звернути увагу не лише на дозволені та недозволені продукти харчування, але й на способи їх приготування. При панкреатиті можна варити, тушкувати, запікати та готувати продукти на парі. Від смаження, копчення та приготування у фритюрі необхідно відмовитися.
Таблиця дієти при панкреатиті
При панкреатиті можна | При панкреатиті не можна |
каші (крупи та злаки) | жирні сорти м'яса |
нежирні м'ясо та рибу | ковбасні вироби |
нежирні кисломолочні продукти | рослинні (соняшникова, лляна) та тваринні (вершкове) масла |
овочі та фрукти | цитрусові фрукти |
Меню на кожен день при панкреатиті має містити достатню кількість енергії та поживних речовин (білків, вітамінів та мінералів). При панкреатиті можна їсти каші, кисломолочні продукти, овочі та фрукти. Яйця при панкреатиті також можна їсти поза періодом загострення у вареному вигляді та у вигляді омлету, запеченого в духовці, а також при додаванні до випічки та інших страв.
При панкреатиті не можна їсти продукти з високим вмістом жирів. З раціону харчування слід виключити жирні сорти м'яса, сосиски та ковбасні вироби, сири, жирні кисломолочні продукти, незбиране молоко, фастфуд. Мед при панкреатиті необхідно обмежити до 1-2 чайних ложок на день. Вершкове масло при панкреатиті також необхідно виключити з раціону харчування, оскільки воно складається з жиру і вимагає посиленої роботи підшлункової залози.
Білкові продукти, поряд із кашами, становлять основу раціону харчування при запаленні підшлункової залози. Кисломолочний сир при панкреатиті можна, але тільки нежирний і без додавання сметани або цукру. Кефір при панкреатиті рекомендується як останній прийом їжі на ніч. Знежирене молоко при панкреатиті можна пити лише у разі його достатньої переносимості.
Банани при панкреатиті можна їсти в будь-який період захворювання, крім гострого запалення підшлункової залози, що важко протікає. Банани є гарним джерелом енергії та штучним підсолоджувачем. При запаленні підшлункової залози перевагу варто віддати фруктам середньої стиглості, зелені та переспілі плоди з раціону харчування краще виключити.
Дієта при гострому панкреатиті полягає у дотриманні харчового спокою. У перші 1-3 дні при тяжкому перебігу захворювання лікар може призначити голод. У більш легких випадках у перші дні при гострому панкреатиті необхідна строга дієта, при якій дозволено лише неміцний несолодкий чай та вівсяна каша на воді.
Лікар розпише вам дієту при гострому панкреатиті за днями. При розширенні раціону харчування після нападу гострого панкреатиту в меню в першу чергу вводять різні крупи і каші, приготовані на воді без додавання масла. Через 2-3 дні список продуктів можна розширити знежиреними кисломолочними продуктами та термічно обробленими овочами та фруктами.
З появою ознак загострення хронічного панкреатиту необхідно записатися на консультацію гастроентеролога. Поряд із ферментними та знеболюючими препаратами, при загостренні панкреатиту лікар обов'язково призначить дієту.
Дієта при хронічному панкреатиті допускає вживання всіх видів та груп продуктів, але лише у максимально знежиреному вигляді. Згідно з класифікацією лікувальних дієт за Певзнером, при хронічному панкреатиті необхідно дотримуватися столу 5а. Правила харчування при хронічному панкреатиті:
Пошкодження ендокринних клітин підшлункової залози при хронічному панкреатиті може призвести до розвитку цукрового діабету другого типу. Дієта при цукровому діабеті полягає в обмеженні простих (швидко перетравлюваних) вуглеводів (цукру, борошняних та макаронних виробів, солодощів, меду). Фрукти з найбільшим вмістом цукру (хурму, виноград) при панкреатиті з діабетом також необхідно обмежувати.
Незважаючи на те, що при запаленні підшлункової залози заборонено низку продуктів, харчування при панкреатиті може бути смачним. Ми склали вам семиденне меню при панкреатиті.
Рецепти страв при панкреатиті:
Дієта при гастриті також полягає в обмеженні пряних, гострих та кислих страв, а також термічно необроблених продуктів. При гастриті також обмежують високобілкову їжу, наприклад, м'ясо, тому що воно довго перебуває і перетравлюється в шлунку. Дієта при виразці шлунка також вимагає виключення продуктів, що підвищують секрецію соляної кислоти (наприклад, газованих напоїв).
Будь-які овочі можна їсти при панкреатиті. При гострому панкреатиті та загостренні хронічного панкреатиту овочі (наприклад гарбуз, кабачок, броколі) краще вживати термічно обробленими та у протертому вигляді. Огірки при панкреатиті можуть замінити перекушування. Помідори при панкреатиті можуть входити в щоденний раціон. Авокадо при панкреатиті необхідно обмежити, оскільки цей овоч багатий на жири рослинного походження.
Пити натщесерце при панкреатиті можна воду, чай, натуральні соки. При загостренні панкреатиту чай не повинен бути надто гарячим.
Мінеральна вода при панкреатиті дозволяє боротися з інтоксикацією та уникнути внутрішньовенних крапельниць. Молоко при панкреатиті можна лише у знежиреному вигляді. Каву при панкреатиті можна пити, проте без додавання вершків, згущеного молока або жирного молока.
Будь-які фрукти можна їсти при панкреатиті. З обережністю необхідно вводити до раціону кислі фрукти, що подразнюють травний тракт: цитруси, ківі, ананас. Горіхи при панкреатиті необхідно обмежити, оскільки вони містять рослинні жири у вигляді горіхових масел.
Сувора дієта при панкреатиті триває 1-2 тижні, залежно від тяжкості захворювання. Після перенесеного гострого панкреатиту та для профілактики загострень при хронічному запаленні в підшлунковій залозі дієту з обмеженням вживання жирної їжі необхідно дотримуватись постійно.