Що таке панкреатит та які у нього симптоми?
Панкреатит – це запальне захворювання підшлункової залози. Основними причинами запалення у підшлунковій залозі є зловживання алкогольними напоями, гострі отруєння та інфекції.
Розрізняють гострий та хронічний панкреатит. Ознаки гострого панкреатиту:
- сильний біль у животі оперізувального характеру;
- нудота та блювання;
- закреп;
- підвищення температури;
- виражена загальна слабкість та інтоксикація.
При гострому панкреатиті відбувається викид ферментів підшлункової залози. Відбувається самоперетравлення тканини підшлункової залози, що посилює запалення та викликає інтоксикацію.
При хронічному панкреатиті розвивається нестача ферментів підшлункової залози та сповільнюється перетравлення їжі. Симптоми хронічного панкреатиту:
- тупий біль у лівому підребер'ї;
- тяжкість у животі, що посилюється після прийому жирної їжі;
- пронос з появою в калі неперетравленої їжі.
Профілактикою, діагностикою та лікуванням панкреатиту займаються гастроентерологи та хірурги. Для діагностики запалення підшлункової залози лікар може призначити аналізи крові та калу, ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини та гастроскопію.
Що можна їсти при панкреатиті?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Доведено, що дієта має кращий терапевтичний ефект, ніж голодування, і сприяє якнайшвидшому одужанню. Харчування при панкреатиті має бути нежирним та містити велику кількість білкових продуктів (м'ясо, рибу, кисломолочний сир). Меню при панкреатиті також має містити овочі та фрукти.
Для складання раціону при запаленні підшлункової залози важливо звернути увагу не лише на дозволені та недозволені продукти харчування, але й на способи їх приготування. При панкреатиті можна варити, тушкувати, запікати та готувати продукти на парі. Від смаження, копчення та приготування у фритюрі необхідно відмовитися.
Дозволені та заборонені продукти дієти в разі панкреатиту | ||
Група продуктів | За панкреатиту можна їсти | При панкреатиті не можна їсти |
Хліб і злаки | Білий хліб (сухарики), бездріжджовий хліб, крекери, рис, вівсянка | Пшеничний хліб, крупи (гречка, пшоно), солодкі та жирні сніданки |
М'ясо та риба | Птах без шкіри, нежирна риба (судак, хек), телятина, кролик, яловичина | Жирне м'ясо (свинина) і риба (лосось, скумбрія), копченості, ковбаси, консерви |
Молочні продукти | Знежирене молоко, йогурт без добавок, сир 0% жирності | Жирне молоко, вершки, сири, морозиво |
Овочі та фрукти | Варені та приготовані на пару овочі (морква, картопля), яблука без шкірки | Фруктовий сік, кислі фрукти (апельсини, лимони), овочі з грубою клітковиною (зелений горошок, броколі) |
Жири та олії | Рослинні олії (оливкова, лляна) | Жирні соуси, маргарин, жирні олії |
Напої | Негазована вода, нежирний кефір, трав'яні чаї без цукру | Газовані напої, солодкі соки, алкоголь |
Солодощі | Мед, нежирні десерти з низьким вмістом цукру | Шоколад, тістечка, печиво, солодкі напої |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Дозволені та заборонені продукти дієти за панкреатиту
Меню на кожен день при панкреатиті має містити достатню кількість енергії та поживних речовин (білків, вітамінів та мінералів). При панкреатиті можна їсти каші, кисломолочні продукти, овочі та фрукти. Яйця при панкреатиті також можна їсти поза періодом загострення у вареному вигляді та у вигляді омлету, запеченого в духовці, а також при додаванні до випічки та інших страв.
Що не можна їсти при панкреатиті?
При панкреатиті не можна їсти продукти з високим вмістом жирів. З раціону харчування слід виключити жирні сорти м'яса, сосиски та ковбасні вироби, сири, жирні кисломолочні продукти, незбиране молоко, фастфуд. Мед при панкреатиті необхідно обмежити до 1-2 чайних ложок на день. Вершкове масло при панкреатиті також необхідно виключити з раціону харчування, оскільки воно складається з жиру і вимагає посиленої роботи підшлункової залози.
Молоко, кефір та кисломолочний сир при панкреатиті
Білкові продукти, поряд із кашами, становлять основу раціону харчування при запаленні підшлункової залози. Кисломолочний сир при панкреатиті можна, але тільки нежирний і без додавання сметани або цукру. Кефір при панкреатиті рекомендується як останній прийом їжі на ніч. Знежирене молоко при панкреатиті можна пити лише у разі його достатньої переносимості.
Банани при панкреатиті
Банани при панкреатиті можна їсти в будь-який період захворювання, крім гострого запалення підшлункової залози, що важко протікає. Банани є гарним джерелом енергії та штучним підсолоджувачем. При запаленні підшлункової залози перевагу варто віддати фруктам середньої стиглості, зелені та переспілі плоди з раціону харчування краще виключити.
Дієта при гострому панкреатиті
Дієта при гострому панкреатиті полягає у дотриманні харчового спокою. У перші 1-3 дні при тяжкому перебігу захворювання лікар може призначити голод. У більш легких випадках у перші дні при гострому панкреатиті необхідна строга дієта, при якій дозволено лише неміцний несолодкий чай та вівсяна каша на воді.
Лікар розпише вам дієту при гострому панкреатиті за днями. При розширенні раціону харчування після нападу гострого панкреатиту в меню в першу чергу вводять різні крупи і каші, приготовані на воді без додавання масла. Через 2-3 дні список продуктів можна розширити знежиреними кисломолочними продуктами та термічно обробленими овочами та фруктами.
Дієта при хронічному панкреатиті
З появою ознак загострення хронічного панкреатиту необхідно записатися на консультацію гастроентеролога. Поряд із ферментними та знеболюючими препаратами, при загостренні панкреатиту лікар обов'язково призначить дієту.
Дієта при хронічному панкреатиті допускає вживання всіх видів та груп продуктів, але лише у максимально знежиреному вигляді. Згідно з класифікацією лікувальних дієт за Певзнером, при хронічному панкреатиті необхідно дотримуватися столу 5а. Правила харчування при хронічному панкреатиті:
- дрібне харчування 5-6 разів на день;
- здорові способи приготування їжі (варіння, тушкування);
- повна відмова від алкогольних напоїв;
- вживання в їжу продуктів середньої температури (відмова від холодних та гарячих страв);
- виключення із раціону харчування жирів.
Пошкодження ендокринних клітин підшлункової залози при хронічному панкреатиті може призвести до розвитку цукрового діабету другого типу. Дієта при цукровому діабеті полягає в обмеженні простих (швидко перетравлюваних) вуглеводів (цукру, борошняних та макаронних виробів, солодощів, меду). Фрукти з найбільшим вмістом цукру (хурму, виноград) при панкреатиті з діабетом також необхідно обмежувати.
Семиденне меню при панкреатиті: покрокові рецепти
Незважаючи на те, що при запаленні підшлункової залози заборонено низку продуктів, харчування при панкреатиті може бути смачним. Ми склали вам семиденне меню при панкреатиті.
Рецепти страв при панкреатиті:
Вівсяна каша з сухофруктами
Інгредієнти
- вівсяна крупа;
- обезжирене молоко;
- сухофрукти до смаку (курага; чорнослив; родзинки; інжир);
- фруктове варення на смак.
- Вівсяну крупу варити до готовності 3-5 хвилин на воді з молоком 1:1.
- До готової каші додати сухофрукти за смаком.
- За бажанням в кашу можна додати 1-2 чайні ложки варення.
Різотто з курячим філе
Інгредієнти
- рис;
- куряче філе;
- овочі до смаку (горошок; кукурудза; броколі; солодкий перець).
- Рис відварити до готовності.
- Куряче філе дрібно нарізати та протушкувати без додавання олії.
- Дрібно нарізані овочі додати до курячого філе і тушкувати до готовності.
- До готової суміші додати відварений рис, перемішати, тушкувати разом 5-7 хвилин.
Пухкий омлет з брокколі та моцарелою
Інгредієнти
- яйця;
- молоко;
- броколі;
- моцарелла нежирна.
- Брокколі помити, нарізати на окремі головки і укласти на дно форми для запікання.
- В окремій ємності змішати яйця, молоко та сіль за смаком.
- Залити броколі яєчною сумішшю та запікати 5-10 хвилин у духовці.
- Моцарелу нарізати слайсами, за 2-3 хвилини до готовності укласти поверх омлету і запекти до розплавлення сиру.
Овочевий суп-пюре
Інгредієнти
- сезонні овочі до смаку (броколі; кабачок; морква; картопля);
- молоко.
- Овочі помити, при необхідності очистити та відварити до готовності.
- Овочевий бульйон злити в окрему ємність.
- Овочі перебити блендером до бажаної консистенції, поступово підливаючи овочевий бульйон та трохи молока.
Запечена риба з овочами
Інгредієнти
- свіжа риба нежирних сортів;
- сезонні овочі до смаку (солодкий перець; цвітна капуста; морква; кабачок).
- Рибу помити, очистити і натерти сіллю та перцем за смаком.
- Заготовлену рибу загорнути у фольгу і покласти на деко.
- Овочі помити, крупно порізати і викласти на деко поруч із рибою.
- Запікати в духовці 15-20 хвилин до готовності.
Тушкована яловичина з картопляним пюре
Інгредієнти
- м'якоть яловичини;
- картопля;
- морква;
- знежирене молоко.
- Яловичину порізати кубиками, обрізати весь видимий жир та плівки.
- Моркву нарізати дрібними кубиками.
- Яловичину та моркву залити невеликою кількістю води та тушкувати на слабкому вогні до готовності.
- Картопля очистити та відварити.
- З відвареної картоплі приготувати пюре на воді з додаванням невеликої кількості знежиреного молока.
Яблучний плов
Інгредієнти
- яблука;
- рис;
- родзинки.
- Рис промити та відварювати у великій ємності.
- Яблука помити, нарізати шматочками і протушкувати на сковороді.
- За 5 хвилин до готовності рису додати до нього протушковані яблука та родзинки, перемішати, залишити на повільному вогні до готовності.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Ярослава Мудрого
Популярні питання
Дієта при панкреатиті також полягає в обмеженні пряних, гострих та кислих страв, а також термічно необроблених продуктів. При панкреатиті також обмежують високобілкову їжу, наприклад, м'ясо, тому що воно довго перебуває і перетравлюється в шлунку. Дієта при виразці шлунка також вимагає виключення продуктів, що підвищують секрецію соляної кислоти (наприклад, газованих напоїв).
Будь-які овочі можна їсти при панкреатиті. При гострому панкреатиті та загостренні хронічного панкреатиту овочі (наприклад гарбуз, кабачок, броколі) краще вживати термічно обробленими та у протертому вигляді. Огірки при панкреатиті можуть замінити перекушування. Помідори при панкреатиті можуть входити в щоденний раціон. Авокадо при панкреатиті необхідно обмежити, оскільки цей овоч багатий на жири рослинного походження.
Пити натщесерце при панкреатиті можна воду, чай, натуральні соки. При загостренні панкреатиту чай не повинен бути надто гарячим.
Мінеральна вода при панкреатиті дозволяє боротися з інтоксикацією та уникнути внутрішньовенних крапельниць. Молоко при панкреатиті можна лише у знежиреному вигляді. Каву при панкреатиті можна пити, проте без додавання вершків, згущеного молока або жирного молока.
Будь-які фрукти можна їсти при панкреатиті. З обережністю необхідно вводити до раціону кислі фрукти, що подразнюють травний тракт: цитруси, ківі, ананас. Горіхи при панкреатиті необхідно обмежити, оскільки вони містять рослинні жири у вигляді горіхових масел.
Сувора дієта при панкреатиті триває 1-2 тижні, залежно від тяжкості захворювання. Після перенесеного гострого панкреатиту та для профілактики загострень при хронічному запаленні в підшлунковій залозі дієту з обмеженням вживання жирної їжі необхідно дотримуватись постійно.