Що таке панкреатит?
Запалення підшлункової залози, викликане пошкодженням її клітин. Підшлункова залоза виділяє в тонкий кишечник травні ферменти, які допомагають перетравлювати вуглеводи, білки та жири.
Причини розвитку панкреатиту
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
В основі запалення підшлункової залози лежить пошкодження клітин різними факторами. Основними причинами розвитку панкреатиту є:
- порушення метаболізму;
- механічне пошкодження підшлункової;
- перенесені інфекції;
- порушення імунної системи.
Запалення підшлункової виникає на тлі зловживання алкоголем, куріння, високої концентрації кальцію в організмі (гіперкальціємії). За метаболізму алкоголю і нікотину утворюються вільні радикали, що ушкоджують клітини. За гіперкальціємії ферменти підшлункової (амілаза, протеаза, ліпаза) кристалізуються і перетворюються в тверді камені, які пошкоджують протоки залози. Біліарний панкреатит виникає через порушення в роботі печінки та жовчного міхура. Запалення залози може виникати на тлі вірусних інфекцій (гепатит В, паротит) і аутоімунних захворювань (хвороба Крона, виразковий коліт).
Іноді запалення підшлункової залози може виникати через інші патології шлунково-кишкового тракту: гастрит, інфекційні захворювання кишечника. Дана форма панкреатиту називається реактивною, оскільки запалення розвивається швидше, ніж за інших форм панкреатиту.
Види панкреатиту
Розрізняють гостру і хронічну форми запалення підшлункової залози. Окремо виділяють псевдотуморозний панкреатит, коли підшлункова залоза збільшується через запалення і починає здавлювати найближчі органи, заважаючи їх правильній роботі.
Гострий панкреатит виникає через різке пошкодження підшлункової жовчними каменями, утворених через жовчнокам'яної хвороби та частого вживання алкоголю. Тому гостра форма панкреатиту частіше з'являється у дорослих. Без правильно призначеного лікування запалення підшлункової залози може перерости в хронічний панкреатит.
За хронічної форми запалення в підшлунковій з'являються рубці, через що вона може перестати виконувати свої функції. Часто хронічний панкреатит проявляється на тлі генетичних і аутоімунних захворювань, пов'язаних з порушенням функцій ендокринних залоз (муковісцидоз).
Симптоми панкреатиту
Симптоми панкреатиту залежать від його форми. Для гострої форми запалення характерний різкий біль у лівій верхній частині живота, а за хронічної форми симптоми можуть зовсім не спостерігатися. Спільними ознаками панкреатиту є:
- біль у верхній частині живота, яка віддає в спину;
- нудота або блювота;
- розлад шлунку;
- гикавка.
У відповідь на запалення за панкреатиту часто підвищується температура тіла. Подібні симптоми (нудота, блювота, температура, біль у животі) має і холецистит — запалення стінок жовчного міхура. Тому для постановки правильного діагнозу необхідна консультація гастроентеролога, який може призначити аналіз крові (біохімічний, печінкові проби), УЗД печінки, холеграфію (рентген печінки та жовчних проток).
Гострий панкреатит
Крім різкого болю в животі, для гострого панкреатиту характерне значне підвищення концентрацій ферментів підшлункової залози: трипсину (розщеплює білки), ліпази (розщеплює жири) та амілази (розщеплює вуглеводи). У більшості випадків панкреатит проходить в набряковій (легкій) формі без некрозу підшлункової, а симптоми зникають протягом декількох днів. Іноді розвивається некротична форма запалення, за якої порушуються функції серцево-судинної системи, легенів або нирок. Викликати швидку за панкреатиту потрібно за появи перших симптомів (сильний біль у животі, блювота), оскільки без лікування гостре запалення підшлункової може перейти в гнійну форму і призвести до смерті.
Хронічний панкреатит
За хронічного панкреатиту виникає рубцювання тканин залози, через що поступово погіршуються функції підшлункової. Характерним симптомом хронічного панкреатиту є поява жирного стулу з неприємним запахом — стеатореї.
Найчастішим ускладненням хронічного панкреатиту є діабет. Через хронічне запалення підшлункової та збільшення її розміру, можуть спостерігатися такі анатомічні зміни: звуження просвіту жовчної протоки та сусідніх структур (дванадцятипалої і товстої кишки), утворення псевдокіст у підшлунковій.
Загострення панкреатиту
Через часті переїдання, стреси та зловживання алкоголем хронічний панкреатит може загострюватися. Частими симптомами нападу панкреатиту є нудота або блювота, сильне здуття живота і поява відчуття тяжкості, білий наліт на язиці. Напад панкреатиту може спровокувати систематичне вживання алкоголю, хірургічне втручання в черевній області, камені в жовчному міхурі та його протоках.
Панкреатит у дітей
Панкреатит у дітей трапляється рідко. Частими причинами запалення підшлункової у дітей є її травма або наявність генетичних відхилень (муковісцидозу — спадкового порушення роботи залоз зовнішньої секреції).
Способи лікування панкреатиту
Лікування панкреатиту у гострій фазі — симптоматичне, щоб не допустити ускладнень. Гастроентеролог може призначити інгібітори протеаз (ферментів, які розщеплюють білки) і гормони, які пригнічують секрецію підшлункової залози, щоб зменшити кількість ферментів, які ушкоджують клітини та підсилюють запалення. Схема лікування призначається індивідуально за результатами лабораторних досліджень (біохімічного аналізу крові, печінкових проб, УЗД печінки).
Ліки за хронічного панкреатиту призначаються для зменшення болю, поліпшення травлення і нормалізації гормонального фону. Для нормалізації травлення індивідуально призначається прийом ферментів, вітамінних комплексів. За лікування ендокринної недостатності лікар, як правило, призначає дієту і введення інсуліну (за діабету).
Харчування за панкреатиту
Харчування за панкреатиту підбирається для того, щоб уникнути дефіциту поживних речовин, запобігти появі діабету та інших метаболічних синдромів (високий рівень холестерину низької щільності, діабет, гіпертонія), зменшити частоту виникнення нападів панкреатиту.
Заборонені продукти при панкреатиті | |
Група продуктів | Приклади продуктів |
М'ясо | Качатина, свинина, баранина і яловичина, смажена курка зі шкірою |
Риба | Івасі, сиг, сайра, омуль, палтус, оселедець, минь, чавича, скумбрія |
Молочні продукти | Жирні йогурти, сири, кисломолочний сир, молоко, ряжанка, домашня сметана |
Кондитерські вироби | Торти, тістечка, пончики, солодкі десерти |
Фрукти та ягоди | Лимони, апельсини, лайми, грейпфрути, ківі, ананаси, малина, журавлина, червона смородина |
Фастфуд і снеки | Чіпси, сухарики, картопля фрі, нагетси, кальмари та креветки у фритюрі |
Соуси та маринади | Жирні та гострі маринади і соуси (особливо, магазинні) |
Напої | Алкогольні, кофеїновмісні та солодкі газовані напої |
Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.
Заборонені продукти при панкреатиті
Рекомендується вживати достатню кількість білка і вуглеводів, мінімальна кількість жирів (до 60 г на день). Їжу за панкреатиту краще запікати, варити або готувати на парі.
Дієта за гострого панкреатиту повинна включати продукти, які легко засвоюються і не викликають подразнення: свіжі фрукти та овочі, рослинне молоко, нежирні кисломолочні продукти, рис, тофу, цільнозерновий хліб і крупи. Дієта за хронічного панкреатиту передбачає вживання нежирних продуктів, фруктів, овочів (за панкреатиту можна їсти помідори, огірки, моркву, капусту), цільнозернових каш. За панкреатиту можна використовувати як свіжі, так заморожені овочі.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Кропивницький
Популярні питання
За панкреатиту не можна вживати продукти, які можуть посилити запалення. Виключаються смажені, гострі страви, солодкі газовані напої. Їжа не повинна бути дуже холодною або гарячою. Яйця за панкреатиту можна їсти без жовтка.
Щоб не провокувати подразнення тканин підшлункової, за панкреатиту не рекомендується пити каву. Також за панкреатиту не рекомендується пити сильногазовану мінеральну воду, оскільки вона може подразнювати підшлункову. За панкреатиту можна пити чай.
У помірних кількостях за панкреатиту можна вживати мед, фрукти. За панкреатиту можна вживати нежирні кисломолочні продукти (кефір, йогурт). Молоко за панкреатиту рекомендується використовувати тільки в складі каш.
За загострення панкреатиту важливо не займатися самолікуванням і звернутися до лікаря. Після обстеження прямої кишки гастроентеролог може призначити прийом знеболювальних препаратів, які полегшують самопочуття пацієнта.
У помірних кількостях за панкреатиту можна їсти фрукти і ягоди. Ягоди та фрукти за панкреатиту допомагають зменшити запалення, поповнити запас вітамінів. Незважаючи на те, що банани містять багато цукру, їх вживання під час панкреатиту допомагає зменшити запалення, поліпшити травлення через високий вміст клітковини.
Хронічний панкреатит не виліковується повністю, оскільки запалення часто має генетичну та імунну природу. Як правило, лікарем призначаються препарати, які зменшують біль, допомагають травленню і регулюють гормональний фон.
Гастрит — запалення слизової оболонки шлунка. За гастриту біль не такий тривалий, як за запалення підшлункової, і він локалізується у верхній частині живота та виникає відразу після прийому їжі. Біль у животі за панкреатиту може віддавати в спину, і він не залежить від прийому їжі.