Logo
0 800 30 11 77

Що таке ішемічна хвороба серця і як вона лікується?

Що таке ішемічна хвороба серця і як вона лікується?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 липня 2023 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 13604 13604
Ішемічна хвороба серця (ІХС, коронарна хвороба серця) ― серцево-судинне захворювання, яке характеризується ураженням міокарда (серцевого м'яза) через недостатнє надходження до нього кисню.

ІХС небезпечна тим, що може призвести до зупинки серця і потребує обов'язкового лікування.

Що таке ішемічна хвороба серця?

Ішемічна хвороба серця ― кардіологічна патологія, що характеризується порушенням кровотоку серцевого м'яза внаслідок ураження коронарних судин. Пошкодження серцевих судин призводить до недостатнього надходження поживних речовин до міокарда. Через брак кисню серцевий м'яз не може повноцінно функціонувати, що може призвести до омертвіння його ділянки (інфаркту міокарда). Також ІХС може спричинити ускладнення у вигляді гострої серцевої недостатності та нездатності серця перекачувати кров із необхідною швидкістю.

Які причини ІХС у чоловіків і жінок?

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Ішемічна хвороба серця у жінок і чоловіків розвивається внаслідок закупорки та звуження коронарних судин.

Причини ішемічної хвороби серця

Причини ішемічної хвороби серця

Інші причини ішемічної хвороби серця:

  • гіпертонія (підвищений артеріальний тиск);
  • підвищений вміст холестерину в крові;
  • цукровий діабет;
  • гіподинамія (ведення малорухливого способу життя);
  • ожиріння;
  • спадкова схильність;
  • атеросклероз.

ІХС може з'являтися внаслідок зловживання алкоголем і куріння. Також коронарна хвороба серця може виникнути через утворення тромбу в артерії, який перешкоджає надходженню кисню до серцевого м'яза. Ішемічна хвороба серця у жінок трапляється рідше, ніж у чоловіків, що пов'язано з вищим вмістом гормону естрогену, який знижує рівень холестерину в крові.

Які симптоми ішемічної хвороби серця?

Першими ознаками ІХС є болі у грудях. Інші симптоми ішемічної хвороби серця:

  • підвищена стомлюваність;
  • нудота і блювота;
  • відчуття здавлювання в грудях;
  • тахікардія (прискорене серцебиття);
  • посилене потовиділення;
  • втрата свідомості;
  • запаморочення;
  • набряклість кінцівок;
  • брадикардія (уповільнений пульс).

За ІХС біль зазвичай локалізується в лівій частині грудей і може віддавати в руку, шию, плече, також з'являється задишка. Ішемічна хвороба серця може проявлятися у вигляді миготливої аритмії ― порушення серцевого ритму, що характеризується асинхронним скороченням м'язових волокон (пульс може перевищувати 300 ударів на хвилину).

Види та форми ішемічної хвороби серця

Кардіологи виділяють гостру та хронічну форми ішемічної хвороби серця. Гостра форма характеризується сильним болем у грудях, непритомністю, слабкістю. Хронічна ішемічна хвороба серця проявляється у вигляді постійної задишки та аритмії. Інші форми ішемічної хвороби серця:

  • стенокардія (грудна жаба) ― больовий синдром у грудній клітці, спричинений недостатнім надходженням кисню в серце;
  • інфаркт міокарда ― гострий серцевий напад, що викликає відмирання ділянки серцевого м'яза;
  • первинна зупинка серця (раптова коронарна смерть) ― зупинка роботи серця через припинення надходження до нього крові.

Інфаркт міокарда може призвести до втрати працездатності та летального результату. Необхідно почати лікування ішемічної хвороби серця за появи перших симптомів, щоб не допустити небезпечних наслідків для здоров'я.

Ознаки стенокардії на ранній стадії проявляються у вигляді порушення пульсу (підвищення або сповільнення), задишки і тяжкості в грудях. Стенокардія напруги (стабільна) з'являється тільки після фізичних навантажень. Також стабільна стенокардія може виникати через стреси. Вазоспастична (нестабільна) стенокардія з'являється в будь-який час (у стані спокою, вночі під час сну). Нестабільна стенокардія може спричинити серцевий напад і потребує постійного спостереження пацієнта у кардіолога.

Ступені ішемічної хвороби серця

Ступінь ішемічної хвороби залежить від тяжкості захворювання і вираженості симптомів. Кардіологи виділяють чотири ступені ІХС.

Ступінь ішемічної хвороби серця

Особливості

1 ступінь

Розвивається тільки в разі тривалих та інтенсивних фізичних навантажень.

2 ступінь

Напади аритмії виникають під час швидкої ходьби, підйому сходами.

3 ступінь

Біль у серці може виникати під час звичайної ходьби, виконання побутових справ.

4 ступінь

Біль виникає без видимої причини, уві сні та в стані спокою.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Ступені ішемічної хвороби серця

Ступені ішемічної хвороби серця

Що раніше почати лікування ішемії серця, то менше ризиків розвитку ускладнень. Четвертий ступінь коронарної хвороби серця може вказувати на передінфарктний стан і розвиток серйозних патологій міокарда.

Перша допомога в разі ішемічної хвороби серця

За появи перших ознак стенокардії необхідно припинити фізичне навантаження, щоб не спровокувати посилення симптомів. Перша долікарська допомога в разі стенокардії включає:

  • забезпечення пацієнту спокою. Необхідно покласти його на спину і підняти голову або щоб хворий прийняв напівсидяче положення;
  • провітрювання приміщення для припливу необхідної кількості кисню;
  • застосування нітрогліцерину для полегшення навантаження на серце;
  • короткочасне натискання на ділянку шиї та очні яблука для зменшення артеріального тиску.

Якщо напад ішемічної хвороби серця не припиняється протягом 15 хвилин, необхідно викликати швидку допомогу. У разі серцевого нападу що раніше буде надано медичну допомогу, то більше шансів на відновлення функціонування серця.

Як діагностувати ІХС?

Діагностувати ІХС може кардіолог після обстеження. Діагностика ішемічної хвороби серця включає:

  • лабораторні аналізи крові;
  • УЗД серця;
  • доплерографію;
  • електрокардіограму;
  • стрес-ехокардіографію (дослідження серця під час фізичного навантаження).

Також на прийомі кардіолог вимірює пульс і артеріальний тиск. За результатами обстеження лікар ставить діагноз і призначає лікування ішемічної хвороби серця.

Як вилікувати ІХС?

Для лікування стенокардії кардіолог проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. За результатами обстеження лікар призначить терапію, яка може включати вживання препаратів, що розширюють судини і перешкоджають утворенню тромбів. Також кардіолог може прописати медикаменти, що знижують і нормалізують артеріальний тиск.

Лікування ІХС народними засобами може включати вживання фітопрепаратів, що мають заспокійливу дію (відвари м'яти, ромашки, розмарину). Також від аритмії допомагають плоди фенхеля і настоянка валеріани.

Дієта в разі ішемічної хвороби серця

Дієта за ішемічної хвороби серця передбачає обмеження споживання насичених жирів (жирних сортів м'яса, кондитерських виробів, напівфабрикатів). Також слід відмовитися від смаженої, гострої, копченої їжі. Слід включити в раціон цільнозернові продукти, свіжі овочі та фрукти, нежирні сорти м'яса та риби. Рекомендується обмежити споживання солодощів для контролю рівня цукру в крові та повністю відмовитися від алкоголю.

Профілактика ішемічної хвороби серця

Профілактичні заходи за ІХС допомагають скоротити кількість нападів і уникнути появи ускладнень. Профілактика ішемічної хвороби серця включає:

  • контроль маси тіла;
  • дотримання дієти, призначеної лікарем;
  • регулярне і помірне фізичне навантаження;
  • уникнення стресів;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • контроль рівня цукру та холестерину в крові.

Також рекомендується проходити профілактичний огляд у кардіолога не менше одного разу на рік. Пацієнтам із хронічною ішемічною хворобою серця необхідно щонайменше двічі на рік робити електрокардіограму і здавати аналізи крові для попередження інфаркту міокарда.

Кардіологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке ішемічна хвороба серця і як вона лікується? - Альберт Василь Іванович
Альберт Василь Іванович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що відчуває людина за ішемічної хвороби серця?

За ішемічної хвороби серця людина відчуває біль у грудях, який може віддавати в руку, шию, плече, щелепу. Також можуть бути слабкість, запаморочення, нудота і блювота.

2. Які продукти не можна їсти за ішемічної хвороби серця?

За ішемічної хвороби серця слід відмовитися від смажених, жирних, копчених продуктів. Також слід виключити з раціону міцні м'ясні, грибні бульйони, кондитерські вироби, алкоголь.

3. У якому віці починається ішемічна хвороба серця?

Ризик розвитку ішемічної хвороби серця підвищується у людей старше 50 років, у зв'язку з віковими змінами артерій. Але ІХС може з'явитися й у молодих людей (25-30 років) через вади серця та схильність до тромбоутворення.

4. Як швидко розвивається ішемія серця?

Ішемія серця буває гострої та хронічної форми і може розвиватися від кількох років до кількох годин. Хронічна стенокардія може тривати роками, а гостра форма (інфаркт міокарда) наступати за кілька годин або навіть хвилин.

5. Яким спортом можна займатися за ішемічної хвороби серця?

За ІХС рекомендується займатися скандинавською ходьбою, плаванням, їздою на велосипеді, танцями, йогою. Навантаження має бути помірним і поступовим. За ішемічної хвороби серця не можна робити складні силові вправи, займатися спринтерським бігом.

6. Як довго може прожити людина з ішемічною хворобою серця?

При ішемічній хворобі серця підвищується ризик інфаркту міокарда і раптової коронарної смерті. Але за правильного лікування, дотримання здорового способу життя, люди живуть з ІХС десятки років.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке ішемічна хвороба серця і як вона лікується?
Лікар-кардіолог.
Що таке ішемічна хвороба серця і як вона лікується?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Мілана 8 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, чи можна робити масаж за ішемічної хвороби серця?
Відповісти
Добрий вечір. Медичний масаж є ефективною профілактикою ішемічної хвороби серця. Масаж сприяє поліпшенню кровообігу тканин, чинить розслаблювальний і заспокійливий ефект, тому його можна робити в разі ІХС.
Тетяна 8 місяців тому
Доброго дня. Розкажіть, будь ласка, який тиск має бути за ішемічної хвороби серця?
Відповісти
Доброго дня. Тиск за ішемічної хвороби серця не повинен перевищувати 140/90 мм рт. ст.. Якщо тиск різко піднімається або знижується, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо необхідності приймання препаратів для нормалізації серцевої діяльності.
Ірина 9 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання: чи можна пити каву в разі ішемії серця?
Відповісти
Добрий день. Кава може підвищувати артеріальний тиск і збільшувати навантаження на судини, тому її кількість варто обмежити. Необхідно проконсультуватися з кардіологом, щоб дізнатися, яку дозу кофеїну на день можна вживати.
Михайло 9 місяців тому
Доброго дня. Чи можна пити алкоголь за ішемічної хвороби серця?
Відповісти
Доброго дня. За ішемічної хвороби серця не рекомендується вживати алкогольні напої. Алкоголь розширює кровоносні судини, підвищує навантаження на серце і може спричинити погіршення стану.
Сергій 9 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи завжди ІХС закінчується інфарктом?
Відповісти
Добрий день. Ішемічна хвороба серця не завжди закінчується інфарктом міокарда. При регулярному спостереженні у кардіолога, прийомі серцевих препаратів і дотриманні здорового способу життя стан міокарда поліпшується і ризик інфаркту знижується.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!