Що таке зелений чай?
Зелений чай — це висушене та мінімально ферментоване листя рослини Camellia sinensis, що росте в Азії. Батьківщиною популярного в Японії, Кореї, на Близькому Сході напою вважається Китай. Для зручності заварювання чай може бути у вигляді порошку або листя.
Чим зелений чай відрізняється від чорного?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Основна відмінність зеленого чаю від чорного полягає в наявності ферментації. Чорний чай піддається окисленню, тоді як зелений — ні. Завдяки вмісту теафлавінів (пігментів) чорний чай зміцнює роботу серця, запобігаючи утворенню бляшок у кровоносних судинах. У зеленому чаї містяться антиоксиданти, які запобігають розвитку ракових захворювань. Також до його складу входять амінокислоти і невелика кількість кофеїну, що робить напій придатним для людей, чутливих до цієї речовини.
Які бувають види зеленого чаю?
Існує понад 20 сортів зеленого чаю, які відрізняються процесами сушіння листя, умовами та місцем вирощування. Види зеленого чаю:
- сенча. Японський пропарений чай з трав'яним смаком і листковою структурою;
- матча. Порошковий чай із тривалим освіжаючим післясмаком;
- жасминовий. Традиційний китайський напій, до якого додають квіти жасмину, що надають солодкого аромату;
- банча. Чай з перерослих листків крупної фракції з гіркими нотками, який містить більше фтору;
- ходжича. Обсмажений зелений чай, який містить менше кофеїну і катехінів, що надають напою гіркоти.
Залежно від форми, розрізняють крупнолистовий, середньолистовий та дрібнолистовий чаї. Також листя для заварювання може бути у гранулах, пилу або типсах (дрібні бруньки чайного куща).
Що таке чай матча?
Чай матча — це порошок, який виготовляється з подрібненого листя рослини Camellia sinensis. Чай матча вирощується в тіні більшу частину часу, через що листя містить більше хлорофілу і амінокислот. Оскільки для подрібнення використовується все чайне листя, напій містить вищий рівень кофеїну та клітковини.
Чай матча використовується для схуднення, покращення роботи мозку та серця. Для приготування чаю матча потрібен вінчик, за допомогою якого порошок збивають з водою.
Який склад зеленого чаю?
У чайному листі є мікро- та макроелементи, мінерали, вітаміни. Склад зеленого чаю:
- білки;
- амінокислоти (теанін, триптофан, гліцин);
- вуглеводи (глюкоза, фруктоза, целюлоза);
- мінерали і мікроелементи (кальцій, магній, фтор, натрій);
- ліпіди;
- стерини;
- вітаміни B, C, E;
- кофеїн і теофілін;
- пігменти (хлорофіл, каротиноїди);
- леткі сполуки (спирти, ефіри, вуглеводні).
Також зелений чай містить катехіни — органічні речовини, що мають протимікробну дію. Кількість катехінів у складі варіюється залежно від сорту і способу приготування напою.
Скільки кофеїну в зеленому чаї?
Згідно з дослідженнями, вміст кофеїну в одному грамі сухого зеленого чаю варіюється в межах 11-20 мг. В одній порції напою, приготованого з 2 г чайного листя і 240 мл води, міститься близько 22-40 мг кофеїну.
Де більше кофеїну — у зеленому чаї чи у каві?
У зеленому чаї міститься втричі менше кофеїну, ніж у каві. Одна порція кави об’ємом 240 мл містить 96 мг кофеїну, а зеленого чаю в такому ж об’ємі — 29 мг. Згідно з дослідженнями, дорослим можна вживати до 400 мг кофеїну на добу. Для дітей старших 12 років кількість кофеїну не повинна перевищувати 100 мг на день.
Скільки калорій у зеленому чаї?
Калорійність зеленого чаю на порцію 240 мл становить менше трьох калорій. Наукових даних щодо кількості білків, жирів, вуглеводів, клітковини чи цукру у напої немає.
Чим корисний зелений чай?
Зелений чай корисний для жінок і чоловіків, оскільки сприяює покращенню мозкової діяльності та дозволяє підтримувати помірну вагу тіла. Корисні властивості зеленого чаю:
- покращення когнітивних функцій. Кофеїн і L-теанін у складі напою покращують мозкову активність та знижують ймовірність когнітивних порушень;
- спалювання жиру. Зелений чай позитивно впливає на метаболізм, особливо під час фізичних вправ;
- зниження ризику розвитку онкологічних захворювань. Вживання напою знижує ймовірність розвитку раку шлунка, легень, кишківника, яєчників;
- захист мозку від старіння. Зелений чай знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера завдяки катехіну та L-теаніну у складі;
- регулювання рівня цукру в крові. Напій впливає на рівень цукру в короткостроковій перспективі;
- профілактика серцевих захворювань. Регулярне вживання зеленого чаю може знизити ризик розвитку гіпертонії та нормалізувати рівень ліпідів.
Зелений чай розріджує кров, знижуючи артеріальний тиск. Також зелений чай корисний при застуді через протимікробну дію і наявність антиоксидантів, що зміцнюють імунітет. Часто при застуді вживають зелений чай з лимоном, якщо лікар не забороняє цитрусові. Користь зеленого чаю спостерігається при лікуванні будь-якого типу діареї та черевного тифу.
Кому не можна пити зелений чай?
Зелений чай не рекомендується пити при підвищеній збудливості та тахікардії. Інші протипоказання до вживання зеленого чаю:
- анемія;
- тривожні розлади;
- порушення згортання крові;
- цукровий діабет;
- підвищений артеріальний тиск;
- синдром подразненого кишківника;
- остеопороз;
- глаукома.
Зелений чай не можна пити при захворюваннях нервової системи через вміст кофеїну у складі напою. За наявності захворювань необхідно записатися на прийом до терапевта, щоб отримати рекомендації щодо вживання зеленого чаю.
Чи можна вагітним зелений чай?
Зелений чай при вагітності можна вживати в помірній кількості (не більше двох чашок на день). Дослідження показують, що вплив надмірної кількості кофеїну на плід може підвищити ризик передчасних пологів. Високе споживання зеленого чаю вагітною жінкою пов'язують із низькою вагою новонародженого.
Чи можна пити зелений чай під час грудного вигодовування (ГВ)?
Вживати під час грудного вигодовування зелений чай рекомендується не більше трьох чашок на день (300 мг кофеїну). Неконтрольоване споживання кофеїну годуючою матір’ю може призвести до тривожної поведінки дитини (дратівливість, занепокоєння, порушення сну).
Чи можна пити зелений чай дітям?
Зелений чай у меню немовлят може перешкоджати засвоєнню заліза і викликати анемію. Дітям після 12 років рекомендується пити зелений чай не більше однієї чашки на день (до 100 мг кофеїну). Надмірне споживання напою може призвести до розладів шлунка, нервозності та труднощів з концентрацією уваги. Даних про допустиму дозу кофеїну для дітей віком до 12 років немає.
Як правильно заварювати зелений чай?
Зелений чай готують з використанням м’якої фільтрованої або бутильованої води. Спосіб заварювання зеленого чаю:
- Доведіть воду до кипіння (до 80-90°C).
- Засипте одну чайну ложку чаю в чашку або всипте в чайник стільки ложок, скільки чашок напою потрібно отримати.
- Залийте листя кип’ятком і настоюйте під закритою кришкою від 30 секунд до п’яти хвилин, залежно від сорту чаю.
При заварюванні листового чаю рекомендується зливати перше заварювання, яке вимиває листя від пилу і забруднень. Чай потрібно заварювати в глиняному, керамічному, фарфоровому або скляному посуді. Зелений чай в пакетиках заварюється протягом 30 секунд. Один пакетик треба залити 150 мл гарячої води.
Скільки разів на день можна пити зелений чай?
Рекомендується пити від трьох до п’яти чашок зеленого чаю на день. Дітям, вагітним жінкам, годуючим матерям і пацієнтам з хронічними захворюваннями варто обмежити споживання напою.
Який чай корисніший — чорний чи зелений?
Чорний і зелений чай однаково корисні для організму. Однак зелений чай містить більше вітамінів, мінералів і катехінів, які знижують ризик розвитку онкологічних захворювань і підвищення рівня холестерину. У чорному чаї міститься більше кофеїну, тому напій потрібно вживати обережно людям, які страждають на гіпертонію.
Що буде, якщо пити зелений чай щодня?
Пити зелений чай можна щодня, не перевищуючи допустиму норму в три-п’ять чашок. Рекомендується вживати напій вранці або за два години до сну, щоб мінімізувати збудливу дію кофеїну на організм. Часте вживання зеленого чаю може покращити травлення. Також зелений чай тонізує і має протимікробну дію.
Чи можна пити вчорашній зелений чай?
Пити вчорашній зелений чай не можна, оскільки в ньому з’являються токсини, які негативно впливають на організм. Напій, приготовлений день тому назад, є сприятливим середовищем для розвитку бактерій. Також вчорашній напій втрачає свої корисні властивості.
Який чай бадьорить — чорний чи зелений?
Як чорний, так і зелений чай містять кофеїн, який має бадьорливий ефект. Одна чашка зеленого чаю об’ємом 240 мл містить в середньому 29 мг кофеїну, а одна чашка чорного чаю — 47 мг.
Чи можна пити зелений чай на ніч?
Зелений чай не рекомендується пити перед сном через вміст кофеїну. Вживання зеленого чаю на ніч може активізувати роботу мозку, підвищити збудливість і провокувати нічні сечовипускання. Рекомендується пити напій не пізніше, ніж за два години до сну.
Чи п’ють зелений чай для схуднення?
Зелений чай корисний для схуднення завдяки вмісту кофеїну та катехінів. Напій прискорює метаболізм і посилює дію жироспалюючих гормонів, таких як норадреналін. Найкращого ефекту можна досягти в поєднанні з фізичними навантаженнями. Рекомендується вживати від трьох до п’яти чашок на день. При наявності надмірної ваги варто звернутися до лікаря для визначення причин і вибору методів лікування.
Зелений чай підвищує чи знижує тиск?
Напій може знижувати і підвищувати тиск залежно від тривалості і кількості споживання та температури. Зелений чай знижує систолічний (верхній) і діастолічний (нижній) тиск. Тривале вживання знижує артеріальний тиск завдяки катехінам, які розріджують кров.
Чи можна пити зелений чай при низькому тиску?
Зелений чай можна вживати при низькому тиску, оскільки напій містить кофеїн. Катехін в складі напою покращує функцію кровоносних судин, стабілізуючи артеріальний тиск. Зелений чай при низькому тиску п’ють до трьох чашок на день. Гарячий зелений чай підвищує тиск, оскільки висока температура води збільшує вивільнення кофеїну з чайних листів.
Як п’ють зелений чай при високому тиску?
При тривалому вживанні зелений чай впливає на тиск, знижуючи його. Пити зелений чай при високому тиску рекомендується до п’яти чашок на день (приблизно 200 мг кофеїну). Додатково зелений чай знижує рівень загального і «поганого» холестерину.
Зелений чай сечогінний чи ні?
Зелений чай має сечогінний ефект завдяки вмісту кофеїну. Одна чашка не містить необхідної кількості діуретика, але вживання від трьох чашок напою може збільшити вироблення сечі і сприяти виведенню рідини з організму. Помірне споживання зеленого чаю також запобігає утворенню каменів у нирках.
Чи корисний зелений чай для кишківника?
Зелений чай може впливати на запальні та окислювально-відновлювальні процеси в кишківнику. Сполуки чаю здатні коригувати дисбактеріоз, викликаний дієтою з високим вмістом жирів, і впливати на ріст деяких видів бактерій, що беруть участь у метаболізмі. Зелений чай корисний для кишківника, оскільки покращує травлення і може запобігти харчовій алергії.
Однак зелений чай може бути шкідливий при наявності захворювань шлунково-кишкового тракту (виразки дванадцятипалої кишки). Напій може дратувати слизову оболонку кишківника, тому його потрібно вживати з обережністю, відстежуючи реакцію організму.
Зелений чай при гастриті
Зелений чай при гастриті варто вживати в помірних кількостях, оскільки напій може призвести до підвищення кислотності шлункового соку через вміст танінів. Щоб визначити допустиму кількість напою, необхідна консультація гастроентеролога.
Зелений чай при закрепах
Зелений чай використовується при закрепах, оскільки напій розріджує калові маси. При проблемах зі стільцем рекомендується вживати не надто міцний зелений чай.
Зелений чай при діабеті
Зелений чай при діабеті є ефективним доповненням до здорового харчування. Напій дещо знижує рівень цукру в крові і є профілактикою цукрового діабету другого типу. Рекомендується заварювати листовий чай або матчу, не використовуючи підсолоджувачів.
Зелений чай при подагрі
Зелений чай при подагрі варто вживати в помірній кількості. Антиоксидантні властивості чаю можуть зменшувати запалення, пов'язане з подагрою, проте велика кількість пуринів (сечової кислоти) в напої сприяє розвитку захворювання.
Зелений чай при рефлюкс-езофагіті
Зелений чай при рефлюкс-езофагіті можна вживати з лікувальною метою через вміст катехінів у складі. Не рекомендується пити міцний напій, щоб не провокувати больові відчуття.
Яка користь зеленого чаю для печінки?
Зелений чай рекомендується вживати для покращення функції печінки. Катехіни, що входять до складу напою, можуть зменшити запалення, викликане захворюваннями печінки (неалкогольною жировою хворобою печінки). Напій знижує рівень ферментів печінки і зменшує вираженість оксидативного стресу. При наявності захворювань потрібно звернутися до лікаря і пройти УЗД печінки для призначення коректної дієти.
Зелений чай при панкреатиті
Зелений чай при панкреатиті вживається для зняття запалення і набряку підшлункової залози. Варто пити неміцний напій без додавання цукру.
Як впливає зелений чай на жовчний міхур?
Напій містить катехіни, які мають антиоксидантну дію. За допомогою зеленого чаю можна зменшити запалення в жовчному міхурі і зменшити ризик утворення холестеринових жовчних каменів.
Чи допомагає зелений чай від головного болю?
Зелений чай допомагає при головному болю, якщо людина вживає денну норму напою (до п'яти чашок). І навпаки, при надмірному прийомі чаю може з'явитися головний біль через високий рівень кофеїну.
Чи допомагає зелений чай при похміллі?
Зелений чай допомагає при похміллі, зменшуючи його симптоми (нудоту, головні болі, зниження концентрації). Напій є потужним антиоксидантом, захищаючи печінку і шлунково-кишковий тракт від впливу спиртного.
Чи призначають зелений чай при отруєнні?
Зелений чай можуть призначати при отруєнні, оскільки напій полегшує діарею, а також допомагає боротися з вірусним гастроентеритом або кишковим грипом. Компоненти напою зменшують больові відчуття і знижують газоутворення. Зелений чай виводить токсини з організму і відновлює роботу шлунково-кишкового тракту.
Як застосовувати зелений чай для волосся?
Зелений чай застосовується проти випадіння волосся, а також для покращення його росту завдяки високій концентрації антиоксидантів у складі. Способи застосування зеленого чаю для волосся:
- шампунь з екстрактом зеленого чаю. Рекомендується мити голову шампунем щодня;
- кондиціонер або маска із зеленим чаєм. Наносити потрібно від середини волосся до кінчиків, уникаючи коренів. Застосування зволожувальних засобів на коренях волосся може спричинити надмірну жирність шкіри голови;
- домашній ополіскувач. Для приготування засобу необхідно додати один-два пакетики в гарячу воду і дати чаю настоятися протягом п'яти хвилин. Рідину наносять на вимите волосся;
Також для зміцнення і росту волосся можна пити зелений чай. Рекомендована доза становить одну-дві чашки на день (240-480 мл).
Чи вимиває зелений чай кальцій?
Зелений чай вимиває кальцій через вміст кофеїну в складі. Кофеїн знижує засвоєння кальцію і сприяє його виведенню з сечею і калом. Кальцій — це основний мінеральний компонент, що міститься в кістках. Мікроелемент необхідний організму для здійснення обмінних процесів, у тому числі для формування і міцності кісток, а також поліпшення роботи серця, м'язів і нервових закінчень. Дефіцит кальцію може призвести до ризику розвитку остеопорозу.
Чи можна пити зелений чай з молоком?
Зелений чай з молоком може перешкоджати спалюванню калорій, на відміну від вживання чистого напою. Казеїн — білок, що міститься в коров'ячому та козячому молоці, знижує захисні властивості катехіну, який входить до складу чаю. Вживання зеленого чаю з молоком зменшує користь напою через нейтралізацію мікроелементів тваринним білком. Зелений чай з молоком не вживається для схуднення і зменшення ризику серцевих захворювань.
Як можна використовувати зелений чай?
Зелений чай входить до складу косметичних засобів (кремів, тоніків, масок). Також напій використовується для домашнього догляду за шкірою. Заварка тонізує і зволожує шкіру, знімає набряклість. Льодом, приготованим із зеленого чаю, можна протирати обличчя вранці. Зелений чай використовується також для приготування страв. Заварка служить інгредієнтом для випічки, приготування морозива, желе.
Що можна приготувати із зеленого чаю?
На основі зеленого чаю готують напої з молоком, медом, корицею, імбиром, м'ятою, лимоном. На основі заварки можна приготувати пиріг, морозиво, пудинг, сорбет. У кулінарії використовується чай матча з порошковою структурою — його додають у смузі або випічку.
Пудинг із зеленого чаю
Інгредієнти
- чай матча — 1.5 ст. л.
- желатин — 2 листи
- гаряча вода — 2 ст.л.
- незбиране молоко — 250 мл
- цукор — 50 г
- Вилийте молоко в каструлю та доведіть його до мінімального кипіння. Вимкніть вогонь, додайте в молоко цукор і збийте до розчинення.
- В окремій посудині змішайте матчу з трьома столовими ложками молочної суміші. Збивайте чай до розчинення грудочок. Вилийте готовий чай матча в молоко.
- Додайте желатин і розмішайте суміш.
- Розлийте пудинг на окремі порції та охолодіть.
- Страва охолоджується в середньому протягом двох годин. Десерт можна подавати зі збитими вершками.
Морозиво із зеленого чаю
Інгредієнти
- чай матча — 1 ст.л.
- незбиране (цільне) молоко — 1 скл.
- вершки високої жирності (від 20%) — 2 скл.
- цукор — ¾ скл.
- яйця — 2 шт.
- Збийте чай матча в мисці, щоб видалити грудочки. Додайте невелику кількість молока і збивайте до повного розчинення чайного порошку. Поступово додавайте решту молока.
- Перелийте отриману суміш у каструлю. Додайте вершки та готуйте на середньому вогні, періодично помішуючи. Через п'ять хвилин зніміть каструлю з вогню.
- Збийте цукор і яйця в мисці. Додайте половину чайної суміші та збийте. Повторіть дію з рештою суміші матча. Вилийте все назад у каструлю.
- Готуйте морозиво на середньому вогні приблизно три хвилини. Зніміть каструлю з вогню та охолодіть суміш до кімнатної температури.
- Вилийте охолоджену суміш у мороженицю та поставте її в морозильну камеру.
- У середньому заморожування продукту займає близько чотирьох годин. Завдяки хлорофілу в складі чаю матча морозиво має насичений зелений колір.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Ярослава Мудрого
Популярні питання
Листовий зелений чай можна заварювати в середньому п'ять разів за умови правильної температури води і певного часу заварювання. Чай у пакетиках заварюється один раз. Не рекомендується використовувати заварку наступного дня.
Зелений чай можна пити натщесерце за відсутності захворювань шлунково-кишкового тракту. Вживання напою натще допомагає позбутися набряклості, поліпшити водний баланс і стимулювати травлення.
Алергія на зелений чай може виникнути при чутливості організму до таніну або кофеїну, що містяться в напої. Симптоми алергічної реакції включають свербіж очей, набряк обличчя, нежить, нудоту, діарею.
Заварювати зелений чай рекомендується вранці або рано ввечері, оскільки дія кофеїну має збуджувальний ефект на нервову систему. Не рекомендується вживати напій пізніше ніж за дві години до сну.
Зелений чай може мати послаблювальний ефект через вміст кофеїну, особливо при наявності синдрому подразненого кишківника. Напій підвищує тонус кишківника і стимулює скорочення його стінок.