Logo
0 800 30 11 77

Як вчасно розпізнати рак шлунка

Як вчасно розпізнати рак шлунка
Читати 6 хвилин | Створено: 26 січня 2022 | Оновлено: 26 січня 2022 | 92987 92987
Рак шлунка ― злоякісна пухлина, що утворюється з клітин слизової оболонки шлункової стінки. Найчастіше онкологія шлунка з'являється у чоловіків старших за 60 років, але може траплятися в більш ранньому віці.

Рак шлунка посідає четверте місце у світі за смертністю серед онкологічних захворювань: щорічно від нього помирає понад 700 тисяч людей. Важливо діагностувати пухлину в шлунку на початковій стадії, щоб підвищити шанси на успішне лікування.

Пухлина шлунка залежно від виду клітин може бути плоскоклітинною або залозистою. Плоскоклітинний вид раку розвивається з клітин стравоходу та локалізується в верхній частині шлунка. Залізиста пухлина (аденокарцинома) утворюється з клітин слизової оболонки шлунка і може локалізуватися будь-де в органі. Найчастіше трапляється залізистий вид онкології, який швидко розвивається та вражає стінки судин та лімфовузлів.

Що таке рак шлунка та чому його складно виявити?

Рак шлунка ― онкологічне захворювання травної системи, що розташовується на слизовій оболонці органу. На ранніх стадіях онкологія може протікати без симптомів, тому виявити її складно. Перші ознаки розвитку пухлини нагадують прояви гастриту або переїдання і можуть бути слабо вираженими протягом кількох років. Специфічні симптоми онкології ШКТ з'являються на пізніх стадіях (труднощі з ковтанням, блювання, кал темного кольору), коли утворюються метастази в сусідніх органах (стравоході, підшлунковій залозі, селезінці), і прогнози лікування невтішні.

Симптоми раку шлунка

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Симптоми раку шлунка на ранній стадії зазвичай слабо виражені та не відрізняються від інших патологій ШКТ. Хворі відчувають дискомфорт у ділянці шлунка та не підозрюють про наявність серйозної патології. До перших симптомів раку шлунка належать:

  • зниження апетиту;
  • слабкість та швидка втомлюваність;
  • печія;
  • біль в животі;
  • відчуття ситості під час прийому невеликого обсягу їжі;
  • нудота;
  • здуття живота.

Симптоми раку шлунка у чоловіків та жінок проявляються однаково. У дітей може спостерігатися примхливість та плаксивість, відстороненість та замкнутість. Часте підвищення температури може бути раннім симптомом раку шлунка у дітей. На язику внаслідок раку шлунка може утворитися білий, сірий або жовтий наліт, можуть з'явитися білі плями та горбики.

На пізніх стадіях онкології шлунка симптоми яскраво виражені, хворий постійно відчуває слабкість та дискомфорт після їди. Ознаки раку шлунка на пізній стадії:

  • блювота:
  • відрижка;
  • жовтяниця;
  • різка втрата ваги;
  • кал чорного кольору;
  • збільшення живота.

Болі в животі посилюються з розвитком хвороби, людина відчуває постійну переповненість та розпирання шлунка. Можливе порушення смаку та зміна харчових уподобань.

Рак шлунка за стадіями: симптоми

Симптомів раку шлунка на ранніх стадіях часто немає або вони слабко виражені. З розвитком пухлини симптоматика посилюється. Симптоми раку ШКТ на різних стадіях:

  • на нульовій стадії патологія утворюється на поверхневому шарі стінки шлунка; симптоматики немає;
  • на першій стадії пухлина розвивається в м'язовому шарі шлунка та проникає в один-два прилеглі лімфовузли. До симптомів раку шлунка на 1 стадії належать дискомфорт після їди, втрата апетиту, слабкість;
  • на другій стадії злоякісні клітини проникають у зовнішній шар шлункової стінки та вражають прилеглі лімфовузли. З'являються печія, нудота та здуття живота;
  • на третій стадії ракові клітини поширюються на сусідні органи черевної порожнини. Симптоми раку шлунка на 3 стадії — це анемія, блювання, зниження ваги. У хворого з'являються запаморочення і швидка стомлюваність;
  • на четвертій стадії розвиваються метастази у віддалених органах та лімфовузлах. До симптомів раку шлунка на 4 стадії належать біль у попереку та грудях, що пов'язано з ураженням серця, печінки, селезінки, легенів.

Показник виживання за раку шлунка найвищий у разі виявлення патології на ранніх стадіях. За нульової та першої стадії онкології шлунка виживання становить 65%, за четвертої стадії — не перевищує 15%, тому необхідно якомога раніше звернутися по медичну допомогу.

Як швидко розвивається рак шлунка?

Від часу утворення пухлини шлунка до появи перших симптомів може пройти 10–15 років. Коли з'являться симптоми раку, захворювання може розвинутись до третьої чи четвертої стадії. Важливо виявити онкологію шлунка на початковій стадії, тому людям, які належать до групи ризику, необхідно регулярно обстежуватись у гастроентеролога.

До найбільшого ризику розвитку раку шлунка схильні дві групи людей. Перша — ті, в чиїх сім'ях були випадки раку шлунка. Друга — ті, у кого раніше були виразка, дисплазія епітелію шлунка або гіпертрофічний гастрит. При виявленні дисплазії необхідно проходити огляд у гастроентеролога раз на півроку. Людям з хронічними захворюваннями ШКТ необхідно щорічно проходити огляд у лікаря, щоб виключити наявність онкології. 

Які обстеження призначають в разі підозри на рак шлунка?

Онкологія ШКТ успішно діагностується на початкових стадіях. Діагностика раку шлунка передбачає:

Перед гастроскопією не можна їсти і пити воду. У разі прийому вранці лікарських препаратів їх необхідно запитати мінімальною кількістю чистої води. Чистити зуби перед гастроскопією можна.

Ознаки раку можна виявити в аналізі крові. Аналізи крові за раку шлунка показують підвищений рівень швидкості осідання еритроцитів. За наявності внутрішніх кровотеч у черевній порожнині знижується рівень еритроцитів і гемоглобіну. Аналізи крові на онкомаркери допомагають точніше встановити діагноз.

Хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як вчасно розпізнати рак шлунка - Ільїн Євген Олександрович
Ільїн Євген Олександрович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи видно рак шлунка на ФГДС?

Фіброгастродуоденоскопія (ФГДС) — один із найдостовірніших засобів виявити онкологію шлунка. Під час обстеження можна помітити навіть незначні зміни в клітинах слизової оболонки шлунка. Щоб підтвердити злоякісний характер пухлини, проводять також біопсію. Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту рекомендується проходити ФГДС щонайменше раз на рік, тому що вони перебувають у групі ризику.

2. Як болить шлунок за раку?

Болю на початкових стадіях онкології ШКТ може взагалі не бути. На пізніших стадіях пацієнти відчувають слабкий ниючий біль в шлунку, які не пов'язані з їжею. Біль у животі може з'являтися в будь-який час доби і не зникати після їди.

3. Скільки живуть із раком шлунка?

З раком шлунка люди можуть жити 10 років і не підозрювати про наявність його в організмі. Якщо рак виявлено на пізній стадії, а операція та хімієтерапія не проводяться, то шанси вижити мізерні. За ранньої діагностики та проходження лікування шанси вижити впродовж п'яти років становлять приблизно 65%. На четвертій стадії раку шлунка розвиваються множинні метастази, тому шанси на виживання становлять приблизно 5%.

4. Скільки живуть люди після появи симптомів раку шлунка?

Виживання в разі появи пухлини шлунка залежить від стадії, на якій виявили захворювання. Якщо онкологію виявлено на першій стадії, то шанси вижити становлять 65%. На другій стадії раку шлунка виживання становить приблизно 60%, на третій-четвертій стадії — не більше 15%.

5. Коли з'являються симптоми раку шлунка?

Симптоми раку шлунка можуть з’явитися через 10-15 років після утворення пухлини. Часто ознаки онкології шлунково-кишкового тракту виявляються вже на третій-четвертій стадії, коли в організмі з'являються метастази. Під час розладів травлення, що періодично повторюються, потрібно проходити огляд у лікаря, щоб виявити онкологію на ранніх стадіях.

6. Як проявляється рак шлунка та які його ознаки?

Рак шлунка проявляється так само, як і більшість гастроентерологічних захворювань. Хворі відчувають важкість, дискомфорт у шлунку, слабкість, погіршення апетиту. На пізніх стадіях з'являються печія та блювання, різко знижується вага. Будь-які з цих симптомів — привід звернутися до лікаря.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як вчасно розпізнати рак шлунка
Лікар хірург-онколог. Вища категорія.
Як вчасно розпізнати рак шлунка
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Леонід 2 роки тому
Підкажіть, будь ласка, у разі раку шлунка повністю видаляється орган чи ні?
Відповісти
Особливості операції при раку шлунка залежать від стадії захворювання. На ранніх стадіях проводиться часткове видалення стінок шлунка, уражених злоякісними клітинами. На пізніх стадіях шлунок видаляється повністю, а іноді доводиться видалити й інші уражені органи ШКТ. Що раніше буде проведена операція, то більше шансів на її успішність і менша область хірургічного втручання.
Оксана 2 роки тому
Добрий день, уточніть, будь ласка, хто перебуває в групі ризику захворіти на рак шлунка?
Відповісти
Добрий день. У групі ризику перебувають люди, старші за 60 років, і пацієнти з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту: виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, гіпертрофічним гастритом, дисплазією епітелію шлунка. Також збільшують ризик онкології спадкова схильність і шкідливі звички. Підвищується ймовірність захворіти на рак шлунка після операцій на органах травлення.
Денис Анатолійович 2 роки тому
Розкажіть, будь ласка, які існують методи профілактики раку шлунка?
Відповісти
Щоб знизити ризик розвитку онкології шлунка, необхідно відмовитися від куріння, алкоголю і ретельно стежити за харчуванням. Потрібно відмовитися від вживання оброблених продуктів, які містять трансжири, консерванти, барвники та підсолоджувачі. Раз на рік бажано робити УЗД органів черевної порожнини. У разі хронічних захворювань ШКТ також рекомендується робити фіброгастродуоденоскопію.
Максим 2 роки тому
Здрастуйте, у моєї бабусі був рак шлунка. Підкажіть, наскільки у мене великі ризики розвитку онкології ШКТ?
Відповісти
Здрастуйте. Спадкова схильність може збільшувати ризик розвитку раку шлунка, але це не означає, що він обов'язково з'явиться у вас. Необхідно стежити за своїм харчуванням і раз на рік проходити обстеження у гастроентеролога. Якщо у вас відсутні хронічні захворювання ШКТ, особливих приводів для занепокоєння немає.
Альона 2 роки тому
Добрий день, у мене виявили дисплазію епітелію шлунка. Скажіть, будь ласка, чи може вона перерости в рак?
Відповісти
Добрий день. Дисплазія епітелію шлунка ― порушення розвитку клітин, яке підвищує ризик появи онкології. Але не варто боятися, що у вас швидко розвинеться рак. При регулярному обстеженні та лікуванні ступінь дисплазії може зменшитися, і клітинні зміни не мутують у злоякісні. Необхідно проходити ФГДС кожні півроку, щоб стежити за динамікою захворювання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!