Logo
0 800 30 11 77

Рясне пиття під час застуди: що, як, скільки та навіщо?

Рясне пиття під час застуди: що, як, скільки та навіщо?
Читати 5 хвилин | Створено: 29 листопада 2021 | Оновлено: 21 грудня 2023 | 63878 63878
Помічали, що кожен педіатр, тільки-но оглянувши дитину з симптомами застуди, ще до отримання результатів аналізів обов’язково порекомендує дотримуватися режиму пиття?

І це не дарма, адже достатня кількість рідини в дитячому організмі допоможе йому швидше впоратися з вірусами. Як це працює та чим поїти дитину під час застуди, розкажуть лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік». 

Навіщо пити?

Дехто з батьків дотримується думки, що поїти дитину насильно не треба. Якщо не хоче пити, хай не п’є — малюк собі не ворог, а його організм краще знає, чого насправді потребує. Проте це абсолютно хибна позиція: рясне пиття вкрай необхідне для швидшого одужання. 

Докладніше про це розповість Тетяна Кирильчук, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Насправді тут усе просто: якщо в організм проникли віруси, то одна з умов швидкого одужання — вивести їх. Рідина розріджує слиз і мокротиння, покращуючи висмаркування і відхаркування. Інше питання — висока температура. Щоб малюк міг добре пропотіти й температура знизилася природним шляхом, організму потрібно багато рідини. Якщо ж її недостатньо, може початися зневоднення».

Зверніть увагу, що в організмі дитини зневоднення виникає швидше, ніж у дорослих. Розпізнати його можна за такими ознаками:

  • втома і дратівливість;
  • сухість у роті;
  • запалі очі;
  • зменшення кількості сліз під час плачу;
  • зниження частоти сечовипускання.

Якщо ви помітили в малюка ці симптоми, треба обов’язково нормалізувати режим пиття та проконсультуватися з педіатром.

Що пити?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Це, насправді, не так важливо. Лікарі сходяться на тому, що для хворої дитини корисні практично всі рідини. Ви можете поїти малюка будь-яким із цих варіантів:

  • вода;
  • фруктовий сік, морс;
  • домашній компот;
  • теплий чай;
  • молоко.

Краще вибирати соки з мінімальним вмістом цукру або розбавляти їх водою. Також рекомендується уникати рідин, що містять кофеїн, сильногазованих і солодких напоїв з барвниками. Проте не треба бути надто категоричними в цьому питанні: якщо зараз дитина згодна пити лише солодку воду, дозвольте їй це. Повірте, краще так, ніж зневоднення.

Скільки пити?

Відповідь на це питання дасть Аліна Борисюк, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Норма рідини, яку щодня має отримувати дитячий організм, залежить від віку і ваги малюка. У середньому діти до 4 років мають випивати близько 1 л, малюки віком 4-8 років — 1,1-1,3 л, у 9-13 років — 1,3-1,5 л, а з 14 років і старше — понад 1,5 л. Проте зверніть увагу, що це узагальнена норма для здорових дітей: під час хвороби їм потрібно пити більше».

Окрім води, соків та інших напоїв, малюк може отримувати рідину і в харчових продуктів. Наприклад, ви можете годувати дитину першими стравами, додати до її раціону огірки, листя салату айсберг, селеру та інші фрукти й овочі з високим вмістом рідини.      

Як пити?

Про режим і особливості пиття розповість Ольга Чвертка, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»

«Насправді конкретного режиму пиття для дитини немає, головне — встигати відновлювати запаси рідини, які встрачає організм. Найкращий показник нормальної регідратації — регулярне сечовипускання у дитини. Якщо малюк регулярно ходить у туалет по-маленькому, а кількість сечі та колір при цьому не змінюються, все нормально. І ще одна порада: давайте дитині пити теплу рідину, щоб вона швидше засвоювалася організмом». 

І наостанок чи не найскладніше: як напоїти малюка, який відмовляється пити? Застуда і грип пригнічують апетит, тож батькам знадобиться кмітливість, щоб дати дитині пиття.

До шести місяців немовляті взагалі не потрібна вода — усі необхідні речовини та рідину воно отримує з молока матері. З шести місяців поїти дитину можна з пляшечки, а якщо малюк відмовляється пити самостійно, під час хвороби можна поїти його з одноразового шприца без голки.

Якщо не вдається вмовити малюка пити воду, можна напоїти його в ігровій формі. Ось кілька лайфхаків, які можуть допомогти:

  1. Пиття на швидкість — хто з вас швидше вип’є склянку соку чи чашку чаю.
  2. Новий посуд — запропонуйте дитині пити з іншої чашки або спортивної пляшечки.
  3. Соломинка для коктейлів — більшість дітей готові пити з соломинкою що завгодно.
  4. Лід — деякі діти просто люблять лід. Звичайно, додавати його краще до гарячих напоїв, щоб не поїти малюка холодним.
  5. Зілля з «ягодами дракона» — запропонуйте дитині стати чаклуном і зварити зілля: в каструлю налийте води, додайте улюблені ягоди або варення та назвіть це якось незвично (можно пов'язати з героями мультфільмів тощо).

Дітям шкільного віку і старше треба пояснювати, чому необхідно пити воду, та намагатися домовитися з ними.

А ваш малюк п’є достатньо води, коли хворіє?

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Рясне пиття під час застуди: що, як, скільки та навіщо? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 8 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Рясне пиття під час застуди: що, як, скільки та навіщо?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Рясне пиття під час застуди: що, як, скільки та навіщо?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн