Logo
0 800 30 11 77

Не хворіємо восени

Не хворіємо восени
Читати 8 хвилин | Створено: 27 листопада 2019 | Оновлено: 27 листопада 2019 | 7124 7124
З настанням осені починається час сезонних застуд. Зміцнення імунітету дозволить знизити ризик ГРЗ і грипу. Для цього достатньо дотримуватись простих рекомендацій, зробити щеплення і збалансувати дієту.

Пік сезонних застудних захворювань припадає на період з листопада по травень - коли встановлюється вітряна і волога погода, а запас вітамінів, накопичених організмом влітку, зменшується. Але, згідно Міжднародному класифікатору хвороб, термін «застуда» не використовується в медицині. Під цим поняттям розуміється широкий спектр інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Це можуть бути ларингіт, фарингіт, трахеїт, грип, ГРВІ та інші хвороби.

Але симптоми застудних захворювань на початковій стадії однакові. Хворий скаржиться на:

  • легкий головний біль;
  • м'язові болі;
  • біль у горлі;
  • нежить;
  • кашель;
  • лихоманку.

Температура тіла може бути підвищеною (37,2 ℃) або високою (до 39 ℃) в залежності від тяжкості перебігу захворювання. Симптоматика розвивається протягом 1-2 днів після зараження.

Незважаючи на те, що під терміном «застуда» розуміється безліч хвороб, механізм зараження в холодну пору року приблизно однаковий. Згідно з дослідженнями, основною причиною підвищеної захворюваності є переохолодження, яке знижує захисні сили організму, та перебування у натовпі (наприклад, в громадському транспорті), де існує велика ймовірність “підхопити” інфекцію. Навіть короткочасний вплив холодної температури призводить до локального переохолодження, що послаблює захисні сили організму і підвищує ризик зараження на 10%.

Проте вчені виявили зв'язок між сильним імунітетом і захворюваністю в період епідемій: чим краще працює імунна система, тим нижча ймовірність зараження навіть в найхолоднішу пору року. Тому профілактика застуди полягає в першу чергу в зміцненні імунітету.

Профілактика простудних захворювань

Для профілактики простудних захворювань лікарі рекомендують дотримуватися наступних простих правил:

  • за можливості уникайте місць масового скупчення людей: громадського транспорту, торгових центрів. Це дозволить зменшити ризик контакту з носіями вірусів і бактерій;
  • не торкайтеся руками обличчя. Узявшись за поручень в метро або відкривши вхідні двері в офіс, ви переносите на шкіру долонь патогенні мікроорганізми. При дотику до обличчя підвищується ймовірність того, що патоген потрапить в органи дихання і спричинить початок захворювання;
  • мийте руки якомога частіше. Особливо актуально для людей, які працюють в офісі. Хворий колега може «поширювати» бактерії на оточуючі його предмети загального користування. Тому бажано якомога частіше мити руки. Можна також застосовувати антибактеріальні спреї або гелі;
  • не нехтуйте вологим прибиранням в будинку. Якщо один з членів сім'ї хворіє, то вологе прибирання рекомендується проводити з використанням дезінфікуючих засобів;
  • не розпочинайте різко загартовуватися. Одна з поширених порад щодо зміцнення імунітету - це загартовування. Але раптове обливання холодною водою для організму є великим стресом (як і будь-яке переохолодження) і принесе більше шкоди, ніж користі. Починати загартовуватися потрібно поступово, і, бажано, не в сезон застуд;
  • відмовтеся від паління і уникайте задимлених місць. Тютюновий дим та часточки пилу додатково дратують слизову оболонку носоглотки і роблять її більш вразливою до впливу патогенів.

Якщо ви все ж застудилися, дотримуйтеся наступних правил:

  • уникайте контакту з оточуючими, щоб зменшити ризик їх зараження;
  • одягайте медичну маску;
  • не займайтеся самолікуванням - запишіться на прийом до терапевта або, при високій температура тіла, викличте лікаря додому.

Що їсти, щоб не захворіти

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Збалансоване харчування також є важливим кроком до формування міцного імунітету. Спочатку потрібно виключити з раціону продукти, що призводять до дисбактеріозу, оскільки він підриває захисні сили і зменшує опір організма патогенам. Знизьте вживання жирної, солоної, копченої та гострої їжі, випічки зі здобного борошна.

Бажано, щоб в щоденному раціоні містилася достатня кількість наступних мікро- і макроелементів:

  • цинк: необхідний для вироблення антитіл і білих кров'яних тілець (лейкоцитів), добова норма споживання 15 мг. Міститься в м'ясі, морепродуктах, яйцях. Також зустрічається в рослинних продуктах, але з них практично не засвоюється людським організмом;
  • вітамін D: бере участь в остеогенезі (процесі формування кісток), відповідає за роботу імунітету. У найбільшій кількості міститься в жирній морській рибі, виробляється у шкірі людини під впливом сонячних променів;
  • вітамін С: є потужним антиоксидантом. Міститься в цитрусових, ківі, шпинаті. У сезон застуд можна вживати його в якості добавки до їжі: достатня кількість аскорбінової кислоти підвищує психічну і фізичну витривалість організму, допомагає впоратися зі стресами;
  • магній: є важливим регулятором в роботі нервової системи. Відповідає за злагоджену діяльність організму. Міститься в горіхах і бобових, а також в крупах.

Навіть при збалансованій дієті, восени і взимку рекомендується вживати вітамінні комплекси. Вони містять потрібну кількість мікро- і макроелементів, дозволяють уникнути авітамінозу. Підібрати відповідні вітаміни допоможе сімейний лікар. Також лікар може порекомендувати імуномодулятори, які посилюють роботу імунітету та сприяють запобіганню застуди в сезон грипу та ГРВІ.

Користь піших прогулянок

Згідно з даними ВООЗ, 23% дорослих людей в світі відчувають нестачу фізичної активності, що значно підвищує ризик захворювань в холодну пору року. Помірна фізична активність і регулярні піші прогулянки на свіжому повітрі дозволяють зміцнити імунітет і підвищити опір організма вірусам і бактеріям. Досить 60 хвилин занять середньої інтенсивності на день, щоб досягти відчутного результату.

Користь піших прогулянок полягає не тільки в зміцненні імунітету, вони також сприяють:

  • зміцненню м'язової, дихальної та серцево-судинної систем. Завдяки фізичній активності прискорюються обмінні процеси, поліпшується приплив крові до тканин;
  • прискоренню метаболічних процесів. Посилення кровотоку запускає обмінні і регенеративні процеси, усуваються застійні явища. Це сприяє швидкому виведенню з організму токсинів і алергенів;
  • поліпшенню роботи центральної нервової системи. Регулярні прогулянки позитивно позначаються на мозковій активності, позбавляють від стресу, підсилюють концентрацію уваги і покращують пам'ять.

Регулярні піші прогулянки дозволяють підтримувати вагу в нормі, покращують сон. Під час фізичної активності в організм надходить більше кисню, усувається гіпоксія. В результаті з'являється відчуття бадьорості і підтягнутості.

Вакцинація - за і проти

Ще одним способом зменшити ризик захворювання восени є вакцинація. Імунізація щорічно захищає мільйони людей від застуди і дозволяє не допустити розвитку хвороби навіть в разі мутації штаму вірусу. Найбільш популярні протигрипозні вакцини. Слід зазначити, що вакцина проти грипу ефективна не тільки для профілактики грипу, але дозволяє знизити ймовірність захворювання на ГРВІ, ЛОР-інфекції та пневмонію.

ВООЗ рекомендує щорічно проходити вакцинацію від грипу наступним групам людей:

  • вагітним жінкам і годуючим матерям - сучасні вакцини безпечні для плода/дитини;
  • дітям у віці до 5 років - через недосконалість імунітету вони більш схильні до сезонних застуд;
  • літнім людям старше 65 років - в цьому віці відзначається послаблення захисних сил організму;
  • особам, які страждають від хронічних захворювань (наприклад, цукрового діабету).

Щеплення необхідно робити до настання холодів. Протипоказаннями до вакцинації є:

  • хвороба в гострій стадії;
  • індивідуальна непереносимість вакцини;
  • ВІЛ-статус.

В такому випадку необхідно або пролікувати хворобу і потім звернутися в медичний центр для вакцинації, або підібрати інші заходи профілактики.

Щоб не захворіти восени, достатньо регулярно зміцнювати імунітет і вести здоровий спосіб життя. Також важливо уникати великих скупчень людей, а в разі роботи в людних місцях можна носити захисну маску.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Не хворіємо восени - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Не хворіємо восени
Сімейний лікар. Вища категорія.
Не хворіємо восени
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!