Logo
0 800 30 11 77

Як захистити дитину від грипу?

Як захистити дитину від грипу?
Читати 4 хвилини | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 19 листопада 2020 | 4408 4408
Питання, як захистити дитину від грипу та його ускладнень, хвилює всіх батьків. Лікарі рекомендують готуватися до сезону грипу і застуд заздалегідь, проводити загартовування дитини, робити щеплення.

Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що вакцинація – найбільш дієвий спосіб вберегти дитину від грипу. Особливо щеплення рекомендують проводити дітям з хронічними захворюваннями дихальних шляхів, хворобах серця, оскільки у них грип протікає у важкій формі, викликає ускладнення.

Яким повинен бути розпорядок дня у дитини?

Розпорядок дня дитини, залежить від його віку. При організації режиму дня враховуються:

  • сон;
  • харчування;
  • прогулянки.

Чим менша дитина, тим більше часу вона проводить уві сні. Наприклад, новонародженим малюкам потрібно близько 19 годин сну. З одного року діти мають спати вдень не менше трьох годин, а нічний сон повинен починатися о 21. 00 і тривати до 07.00.

Щодня діти повинні проводити час на свіжому повітрі. В холодну погоду достатньо двох годин на вулиці, а влітку тривалість прогулянок і активних ігор має збільшуватися. Харчування дітей має бути збалансованим за складом. Немовлята їдять кожні три години. Для дітей старшого віку, крім сніданку, обіду і вечері, рекомендовані два перекуси.

Необхідно звернути увагу на правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів в дитячому раціоні, особливо на етапі введення прикорма дитині. Якщо батьки дозволяють дитині безконтрольно вживати солодке між основними прийомами їжі, це завдає шкоди здоров'ю. Для формування правильних харчових звичок дитину — не можна позбавляти цукерок, але треба привчати вживати солодощі в помірній кількості.

Як правильно сформувати імунітет дитини?

Правильно сформувати імунітет дитини допомагають правильне харчування, загартування, дотримання режиму сну. Важливо регулярно провітрювати кімнату: в ній не повинно бути жарко і задушливо. Зміцненню імунітету дитини сприяють:

  • прогулянки на свіжому повітрі:
  • активні ігри;
  • сон з відкритою кватиркою.

Для формування імунітету слід уникати стерильності та прийому сильнодіючих препаратів. Імуностимулятори можна приймати тільки за призначенням лікаря. Великої шкоди дитячому організму завдає тютюновий дим, тому батькам варто відмовитися від шкідливої звички або уникати ситуацій, коли дитина стає пасивним курцем.

Які вітаміни приймати дитині в осінньо-зимовий період?

Які вітаміни приймати дитині в осінньо-зимовий період, залежить від вікової категорії, стану здоров'я, та рекомендацій сімейного лікаря. Існують спеціальні вітамінні комплекси для дошкільнят, дітей молодшого шкільного віку, підлітків. Такі препарати зазвичай випускаються в рідкій формі або у вигляді жувальних пастилок. Перед покупкою препарату варто проконсультуватися з лікарем.

Після огляду дитини педіатр може порадити вітаміни A, D, B5, F, PP, C, а також магній, кальцій, йод, селен, вітаміни групи B – все ці елементи важливі для формування міцного імунітету.

Підтримці здоров'я нервової системи, поліпшенню пам'яті і уваги сприяють вітамінні комплекси з гліцином, екстрактами рослин, вітамінами групи B і магнієм – їх вживання корисне для школярів у осінньо-зимовий період, який пов'язаний з підвищеними розумовими навантаженнями. Проте, важливо пам'ятати, що прийом вітамінних препаратів не може замінити повноцінне харчування.

Як зрозуміти, що у дитини грип?

Зрозуміти, що у дитини грип, а не застуда допоможуть симптоми і їхня інтенсивність. Грип проявляє себе блискавично:

  • різко підвищується температура до 39-40°С, яка може призводити навіть до сплутаної свідомості, запаморочення;
  • спостерігається почервоніння очей, у важких випадках виникає світлобоязнь;
  • з’являється головний біль, ломота в тілі;
  • на другий день зазвичай додаються кашель і закладеність носа.

Профілактика грипу та застуди у дітей

Профілактика грипу та застуди у дітей включає загартовування, формування здорових звичок харчування і способу життя, вакцинацію. При несприятливої епідеміологічної ситуації слід уникати відвідування багатолюдних місць, де ризик зараження вищий. Якщо хтось із членів сім'ї захворів на грип або застуду, необхідна ізоляція зараженого в окрему кімнату, носіння маски, дотримання правил особистої гігієни хворого і всіх членів родини (часте миття рук, користування окремими рушниками тощо).

Терапія в ОН Клінік Полтава

Як захистити дитину від грипу? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як захистити дитину від грипу?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Як захистити дитину від грипу?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!