Logo
0 800 30 11 77

Вакцинуватись від грипу чи ні

Вакцинуватись від грипу чи ні
Читати 15 хвилин | Створено: 24 жовтня 2019 | Оновлено: 24 жовтня 2019 | 6257 6257
Грип – це гостре інфекційне вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи і супроводжується вираженою інтоксикацією та лихоманкою. Своєчасна профілактика захворювання допомагає запобігти інфікуванню вірусом.

Як відрізнити грип від застуди

Грип має певну сезонність і зустрічається найчастіше восени та взимку. Грип легко передається серед людей і є дуже небезпечним через свої ускладнення. Спалах грипу збігається з високою захворюваністю іншими ГРВІ - аденовірус, риновірус, коронавірус, респіраторно-синцітальний вірус. Серед людей поширена хибна думка, що нежить, підвищення температури тіла, болі у горлі – це грип. Насправді, ця хвороба має певну клінічну картину і відрізняється від інших застудних захворювань. Типова симптоматика грипу має дві важливі особливості.

Перша ознака грипу – це дуже виражений інтоксикаційний синдром. Тривалість інкубаційного періоду, коли у пацієнта вже відбулося зараження, але ще не має симптомів хвороби, коливається від 1-2 годин до 2 днів. Саме тому для захворювання характерний гострий початок з різким підвищенням температури тіла до 38-40℃ і вище.

Лихоманка у хворих на грип супроводжується ознобом, сильним головним болем з переважною локалізацією у лобовій частині та скронях, болем та слабкістю у м’язах та  суглобах, больовими відчуттями при рухах очима. Симптоми інтоксикації у пацієнтів настільки виражені, що пацієнтам важко навіть рухатися і встати з ліжка.

Друга особливість грипу – це запалення трахеї та бронхів. При цьому стані хворі скаржаться на відчуття дертя або дряпаючий біль за грудиною під час дихання. Подразнення запальним процесом кашльових рецепторів трахеї викликають у пацієнтів сильний, напружений сухий кашель, під час якого іноді можуть виникати носові кровотечі за рахунок ламкості дрібних судин. Поява під час кашлю мокротиння свідчить про запалення бронхів.

Закладеність носа, нежить, почервоніння слизової оболонки очей та біль у горлі також можуть спостерігаються при грипі, але ці симптоми, на відміну від інших застудних захворювань, не виступають на перший план. Температура при інших ГРВІ зазвичай підвищується до 38℃ і не супроводжується вираженою інтоксикацією, як при грипі.

Оскільки існує багато штамів вірусу, які мають різну патогенність та властивості, симптоматика грипу може іноді змінюватися і клінічна картина здобуває нетипову форму. Враховуючи це, треба обов’язково звертатися до лікаря при появі перших ознак захворювання для встановлення точного діагнозу. З метою підтвердження діагнозу лікарі назначають лабораторні аналізи, які виявляють антитіла до вірусу або його генетичний матеріал у мазках з носу та ротоглотки або у крові. Виявлення вірусу лабораторним шляхом найбільш доцільно виконувати у перші 5 днів хвороби, тому що саме в цей період концентрація збудника в організмі найбільша.

Скільки тримається температура при грипі

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Лихоманка при грипі відрізняється своїм гострим початком і відносно не довгою тривалістю. Це означає, що чим вищою була температура на початку захворювання, тим коротшою буде тривалість лихоманки.

В середньому, температура при грипі тримається від 2 до 5 днів і потім показники на термометрі нормалізуються. Якщо після зниження температури у хворого знову з'являється лихоманка – це може свідчити про приєднання бактеріальної інфекції і розвиток ускладнень або загострення хронічних захворювань пацієнта на тлі грипозної інфекції. У цьому випадку необхідно обов’язково звертатися до лікаря.

Як передається грип і скільки днів заразний

Основним джерелом грипу є хвора людина. Вірус концентрується у слизі носу та ротоглотки та під час кашлю або чханні він виділяється назовні на 3-3.5 метри, заражуючи при цьому оточуючих. Інфікування грипом можливо також через забруднені збудником предмети побуту.

Варто зазначити, що кількість вірусу, яка виділяється хворою людиною, відрізняється у різні періоди захворювання. Так в інкубаційний період виділення вірусу незначне, а інтенсивне зараження оточуючих відбувається під час розпалу інфекції. Хворі також залишаються небезпечними для людей у період одужання, коли температури вже немає, але симптоми трахеїту та бронхіту ще спостерігаються.

Тривалість періоду одужання, і як наслідок періоду можливого зараження людей, залежить від індивідуальних особливостей імунітету хворого. Особливо небезпечними для оточуючих в цьому випадку є діти, оскільки одужання в них триває довше за рахунок низької спроможності імунної системи протистояти збуднику.

Найбільшу епідеміологічну небезпеку становлять хворі на грип, у яких симптоми інтоксикації не дуже виражені. Такі пацієнти продовжують вести звичне життя, заражуючи при цьому велику кількість людей. Сприйнятливість людей до вірусу грипу дуже висока в усіх вікових категоріях, але найбільш часто захворюваність реєструється у дітей від 1 до 14 років та похилих людей з ослабленим імунітетом. Тривалість епідемії захворювання в середньому складає 3-6 тижнів.

Чим небезпечний грип

Основна небезпека грипу полягає у можливому виникненні ускладнень, які є загрозливими для життя хворого і потребують термінового звернення до лікарні. Ускладнення можуть бути спровоковані безпосередньо самим вірусом або приєднанням бактеріальної мікрофлори на тлі зниження імунітету. Найбільш часті ускладнення грипу:

  • геморагічний набряк легень з розвитком гострої дихальної недостатності;
  • набряк головного мозку;
  • гостра серцева недостатність;
  • міокардит;
  • запалення легень;
  • затяжний бронхіт;
  • гострий середній отит;
  • синусіти.

Після перенесеної інфекції імунітет пацієнта знижується, що може призвести до загострення хронічних захворювань. Через декілька днів після захворювання у деяких хворих розвивається постінфекційний астенічний синдром, який проявляється зниженням працездатності, слабкістю, дратівливістю, схильністю до депресії.

Який зараз грип в Україні

У своїй будові вірус грипу містить 2 важливі речовини — нейрамінідаза та гемаглютинін. Саме ці антигени вірусу обумовлюють розвиток хвороби та особливості клінічних проявів. Збудник грипу має схильність до мінливості і може змінювати структуру цих речовин, що призводить до появи нових штамів вірусу.

Згідно даних ВООЗ, у цьому році передбачається поява 4 штамів збудника:

  • «Канзас» (A/H3N2);
  • «Брісбен» (A/H1N1);
  • «Колорадо» (відноситься до гілки B/Victoria);
  •  «Пхукет» (відноситься до гілки B/Yamagata).

За прогнозами епідеміологів у майбутньому сезоні в Україні ГРВІ та грипом перехворіють від 4.8 до 6.7 млн людей, а найбільший спалах захворювань очікується в грудні та у кінці січня-початку лютого 2020 року.

Раніше штами вірусу «Канзас» та «Брісбен» в Україні не зустрічалися, тому вони для нашої країни будуть новими. До групи ризику зараження штамом «Канзас» належать невакциновані люди пенсійного віку. Основною «мішенню» для вірусу «Брісбен» є діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями та вагітні.

Профілактика грипу

Основна мета профілактики грипу – запобігання розповсюдженню вірусу серед населення. Саме тому важливим заходом попередження поширення інфекції є своєчасне виявлення хворого та його ізоляція від оточуючих вдома або у лікарні. Люди, які доглядають за пацієнтом  у домашніх умовах повинні дбати про власну безпеку і використовувати марлеві маски із 4-6 шарів та змінювати їх кожні 3-4 години. Предмети побуту, якими користувався хворий на грип, необхідно обов’язково прокип'ятити. У період високої захворюваності усі дитячі масові заходи забороняють, а проведення занять у школах та дитячих садках тимчасово припиняють.

Для того, щоб запобігти інфікуванню вірусом і не заразити оточуючих необхідно дотримуватись наступних правил:

  • обов’язково мити руки з милом або проводити обробку антисептичними спиртовими розчинами;
  • не торкатися брудними руками очей, рота та носу;
  • варто обмежити відвідування місць з великим скупченням людей;
  • при контакті з хворим надягати марлеву пов’язку;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • прикривати ніс та рот під час кашлю та чхання одноразовими хустинками;
  • з метою підвищення захисних сил організму слід збалансовано харчуватися, проводити час на свіжому повітрі, спати 7-8 годин на добу.

Перераховані методи попередження захворювання не є специфічними мірами профілактики саме проти грипу та, на жаль, не завжди у нас є можливість перечекати епідемію сидячи вдома. Найбільш надійним заходом запобігання цієї хвороби є вакцинація. Існує дві основних вакцини проти грипу: інактивована та жива. Жива вакцина у своєму складі має ослаблений живий вірус грипу, який спеціально був розроблений для щеплень. Інактивована вакцина складається з вбитого збудника захворювання або його розщеплених антигенних частинок, які викликають імунну реакцію.

Відмінність цих двох видів вакцин полягає у методі введення препарату. Живі вакцини вводяться в організм шляхом розпилення у ніс за допомогою дозатору, а «вбиті» препарати в свою чергу  вводять ін’єкційно у ділянку плеча. Інактивовані препарати мають перевагу, оскільки вони є менш імуногенними за рахунок чого в меншій мірі викликають побічні явища. Незалежно від виду вакцини, обидва препарати провокують вироблення антитіл проти вірусу, імунні клітини фіксують інформацію про збудник у своїй пам’яті та при зустрічі зі «справжнім» вірусом допомагають організму протистояти хворобі.

Оскільки для вірусу грипу характерна антигенна мінливість, склад вакцин проти грипу щорічно змінюється. Вчені досліджують, які саме штами вірусу будуть актуальні в цьому сезоні та в залежності від цього оновлюють склад препаратів. 

Показання до вакцинації

Щеплення проти грипу рекомендовано проводити усім людям. Згідно рекомендаціям МОЗ України вакцинацію обов’язково необхідно виконати людям, які мають найбільшу вірогідність захворіти та знаходяться у групі ризику:

  • працівники медичних закладів;
  • вчителі;
  •  діти до 5 років;
  • літні люди старші 60 років;
  • вагітні жінки;
  • людям, які мають в анамнезі хронічні захворювання;
  • усім, хто працює у місцях великого скупчення людей.

Небезпека грипу при вагітності

Під час вагітності імунітет жінки знижується і вона стає більш схильною до інфекційних захворювань. Саме тому грип у вагітних протікає більш важко та ризик можливих ускладнень суттєво збільшується. Окрім зараження грипом вагітної, також можливе інфікування майбутньої дитини. Це може призвести до аномалій розвитку плоду, викиднів та мертвонародження.

Враховуючи ці особливості, вагітним жінкам необхідно обов’язково проводити щеплення проти грипу. Антитіла вагітної до збудника передаються до плоду через плаценту, що додатково запобігає захисту майбутньої дитини від хвороби. Імунітет від матері у дитини зберігається до 6 місяців, що пояснює низьку захворюваність малюків у цьому віці. Після півроку життя дитина може легко заразитися.

Протипоказання до щеплень

Існують певні стани здоров’я, коли вакцинація не проводиться взагалі або виконується дещо пізніше. Щеплення проти грипу не проводиться в наступних випадках:

  • при гострому захворювання або загостренні хронічного захворювання. В такому випадку вакцинацію можна виконувати після нормалізації стану здоров’я та при переході хронічного захворювання в стадію ремісїї;
  • у пацієнта в анамнезі спостерігаються алергічні реакції на курячі яйця або м’ясо, оскільки виготовлення вакцин проти грипу відбувається саме на курячих ембріонах;
  • хворим з лихоманкою та низькою вагою тіла;
  • у період одужання.

Щеплення від грипу - за і проти

Згідно даних МОЗ України, щороку в нашій країні реєструють близько 6 млн інфекційних патологій, серед яких ГРВІ та грип займають лідируючу позицію. Летальні випадки серед хворих на грип спостерігаються у осіб, які не були вакциновані. Щорічне проведення щеплень – найкращий метод профілактики грипу, який дозволяє:

  • знизити вірогідність важкого перебігу хвороби та ускладнень на 60%;
  • зменшити ймовірність летальних випадків на 80%;
  • знизити частоту госпіталізації через захворювання приблизно на 50%.

Іноді виникає ситуація, коли пацієнти звертаються до лікаря з питанням: «Чому я зробив щеплення, але все одно захворів». Є кілька пояснень цієї ситуації:

  • вакцинація була проведена запізно та імунітет не встиг сформуватися;
  • існує вірогідність, що захворювання було спровоковано іншим штамом вірусу, який не входив до складу препарату;
  • можливо у пацієнта спостерігаються грипоподібні симптоми, але причиною їх виникнення стали інші збудники захворювань.

Слід зазначити, що жоден лікарський та профілактичний препарат на дає 100% гарантії на успіх, оскільки його ефективність залежить від індивідуальних особливостей організма, стана здоров’я, віку людини. Але якщо після проведення вакцинації та контакту з хворим на грип людина все ж таки заразилася, то хвороба в даному випадку буде мати легкий перебіг та протікати без ускладнень.

Чи є якісь недоліки та побічні явища після проведення щеплення? Так, після вакцинації іноді можливе підвищення температури тіла, почервоніння шкіри у місці ін’єкції, слабкість, головні болі. Але ці реакції організму є закономірними і вони свідчать про початок формування імунного захисту. Як правило, ці симптоми тимчасові, не потребують додаткового лікування і самостійно зникають через 2-3 дні. Єдиним недоліком вакцинації проти грипу є можливі протипоказання, які обмежують проведення щеплення у певних людей.

Вакцинація від грипу – як правильно зробити щеплення

Першим обов’язковим кроком до проведення щеплення проти грипу є візит до терапевта або педіатра. На прийомі лікар виключає протипоказання до вакцинації, інформує пацієнта про можливі побічні явища та обирає необхідний вид препарату. Якщо при обстеженні протипоказань не було виявлено – медичний працівник проводить щеплення. При наявності будь-яких обмежень щодо проведення вакцинації маніпуляція відкладається на певний час. 

Імунна реакція після щеплення розвивається через 14-21 днів. Саме тому лікарі рекомендують завчасно планувати проведення вакцинації перед початком сезону захворюваності. Найкраще це зробити у вересні-листопаді, щоб до моменту епідемії імунітет проти вірусу встиг сформуватися.

Існує думка, що проводити вакцинацію в період високої захворюваності заборонено. Дійсно, це є справедливим щодо живих вакцин, оскільки вони є більш імуногенними. Інактивовані препарати можна використовувати на протязі всього сезону захворюваності. Але слід зазначити, якщо щеплення було зроблено у той момент, коли людина вже захворіла, але симптомів ще не було – вакцинація буде неефективною. 

Окрім завчасного проведення щеплення лікарі також рекомендують вакцинуватись щороку. Чому так? По-перше, захисна реакція організму проти збудника після щеплення триває 6-12 місяців, після чого кількість антитіл зменшується і новий контакт з вірусом призводить до інфікування людини. По-друге, антигенна структура вірусу постійно змінюється, формуючи при цьому появу нових штамів. Вчені аналізують цю інформацію і оновлюють склад вакцин, щоб новий препарат містив актуальні штами.

Отже, проведення щеплення проти грипу – найбільш надійний спосіб профілактики хвороби. Своєчасна вакцинація під контролем фахівця допоможе уникнути важких ускладнень захворювання та захистити свій організм до наступного року. При перших проявах захворювання треба обов’язково звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням, оскільки ускладнення грипу є небезпечними для життя.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Вакцинуватись від грипу чи ні - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Вакцинуватись від грипу чи ні
Сімейний лікар. Вища категорія.
Вакцинуватись від грипу чи ні
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!