За появи ознак хвороб печінки необхідно звернутися до гастроентеролога або гепатолога.
Причини захворювань печінки
Порушення роботи печінки можуть бути вродженими (хвороба Жильбера) і набутими (гепатит, цироз). Причини захворювань печінки:
- порушення обміну речовин внаслідок неправильного харчування;
- зловживання алкоголем;
- вірусні інфекції;
- вплив на організм токсичних речовин.
Лікарське ураження печінки може виникнути внаслідок тривалого приймання медикаментів (антибіотиків, стероїдних препаратів). Необхідно приймати медикаментозні засоби строго за призначенням лікаря. Алкогольні захворювання печінки (цироз, алкогольний гепатит) з'являються через шкідливий вплив етанолу (спирту) на клітини органу. Запальні захворювання печінки розвиваються внаслідок проникнення в організм вірусів та інфекцій (вірусу гепатиту А, В, С, цитомегаловірусу).
Симптоми захворювань печінки
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Збої роботи печінки на ранніх етапах протікають безсимптомно і проявляються вже на запущеній стадії. До симптомів патологій печінки належать:
- постійна втома і слабкість;
- зміна кольору калу і сечі (кал при захворюваннях печінки стає світлим, а сеча — темною);
- зниження апетиту і втрата ваги;
- жовтушність шкіри;
- висип на дермі (при захворюваннях печінки на шкірі може з'являтися висип у вигляді папул і плям);
- біль у правому підребер'ї;
- болі в суглобах;
- нудота і блювота;
- відчуття гіркоти і неприємного запаху та присмаку в роті.
Симптоми захворювань печінки
Зовнішніми ознаками при захворюваннях печінки може бути поява пігментації на шкірі (утворюються плями на лобі та скронях коричневого кольору). За проблем із печінкою язик має запалений вигляд, може бути присутнім чорний або жовтий наліт. У разі захворювань печінки можуть виникати свербіж шкіри, висип на обличчі і тілі червоного кольору, набряки ніг і живота (асцит). Який вигляд має висип на обличчі за захворювання печінки — можна побачити на фото.
Поширені захворювання печінки
Найпоширенішими є запальні патології печінки, що виникають внаслідок впливу вірусів та інфекцій. Рідше з'являються аутоімунні захворювання печінки, коли імунна система виробляє антитіла до власних гепатоцитів (клітин печінки).
Поширені хвороби печінки | ||
Назва | Причини | Особливості |
Гепатит А | Передається фекально-оральним і контактно-побутовим шляхом. | Не переходить у хронічну форму, при правильному лікуванні печінка повністю відновлюється. |
Гепатит В | Передається під час переливання крові, ін'єкцій, статевих контактів і від матері до дитини. | Небезпечний для здоров'я, може призвести до фіброзу печінки та відмирання її клітин. |
Передається через кров, рідше під час статевих контактів. | Довго протікає безсимптомно і виявляється на пізніх стадіях, коли зміни печінки мають незворотний характер. За своєчасної діагностики успішно лікується. | |
Гепатит D (HDV) | Передається через кров. | Може протікати в гострій і хронічній формі. Запущена форма може призвести до цирозу і важких уражень печінки. |
Виникає при запущеній стадії гепатиту. | Незворотне прогресуюче ураження печінки, яке призводить до відмирання її тканин. Вважається найважчим захворюванням печінки і може призвести до летального результату. | |
Жировий гепатоз (жирова дистрофія) | Виникає внаслідок зловживання алкоголем і неправильного харчування. | Жирова дистрофія призводить до пошкодження клітин печінки і може перерости в цироз. |
Гемохроматоз печінки | Виникає в результаті генетичного порушення обміну речовин. | Супроводжується надмірним накопиченням заліза в тканинах печінки, що призводить до їх руйнування. |
Лікарське ураження печінки | Виникає внаслідок токсичного впливу після приймання медикаментів. | У разі правильного лікування клітини печінки повністю відновлюються й орган відновлює своє повноцінне функціонування. |
Новоутворення в печінці (кісти та пухлини) | Виникають внаслідок запальних процесів і порушення обміну речовин. | Новоутворення в печінці можуть бути доброякісними або злоякісними, що становлять небезпеку для життя. |
Паразитарні ураження печінки | Виникають внаслідок зараження гельмінтами (аскаридоз, амебіаз). | Після усунення причини захворювання функції печінки відновлюються. |
Захворювання печінки можуть бути вогнищевими, коли ушкоджується тільки частина органу. Дифузні захворювання печінки свідчать про патологічні процеси в усьому органі.
Що показує діагностика печінки?
Для діагностики та подальшого лікування захворювань печінки використовують:
- ультразвукове дослідження;
- комп'ютерна томографія;
- лабораторні аналізи крові.
УЗД печінки виявляє патологічні новоутворення, запалення та судинні зміни. Біохімічні аналізи крові показують хронічні та гострі запалення в печінці, порушення обміну речовин. Розшифровувати результати аналізів і ставити діагноз має гастроентеролог або гепатолог.
Як лікувати захворювання печінки?
Лікування захворювань печінки має призначати гастроентеролог за результатами обстеження та лабораторних аналізів. Лікування захворювань печінки народними засобами може бути небезпечним для здоров'я і призвести до посилення запалення органу.
Лікують запалення печінки за допомогою гепапротекторів, жовчогінних і холелітолітичних засобів. Ці препарати відновлюють функції клітин печінки, виводять токсини і покращують обмінні процеси. Для лікування гепатиту використовують противірусні засоби та імуномодулятори. Також лікар дасть рекомендацію щодо харчування, яке зменшить навантаження на клітини печінки та сприятиме їхній швидшій регенерації.
Профілактика захворювань печінки
Попередити проблеми з печінкою допоможуть правильне харчування та ведення здорового способу життя. Профілактика захворювань печінки включає:
- боротьбу із зайвою вагою (жир, що відкладається на клітинах печінки, руйнує її);
- вживання лікарських препаратів тільки за призначенням лікаря;
- відмова від вживання алкоголю;
- вакцинація від вірусу гепатиту В.
Для профілактики захворювань печінки з раціону необхідно виключити жирну, смажену та копчену їжу. Також для запобігання зараження гепатитом необхідно відмовитися від незахищених статевих контактів. Своєчасна діагностика і профілактичне обстеження у гастроентеролога не рідше одного разу на рік допоможе виявити порушення в роботі печінки на ранній стадії й унеможливити розвиток небезпечних наслідків.
Дієта при захворюваннях печінки
Харчування в разі захворювань печінки має бути регулярним, чотири-п'ять разів на день. Слід унеможливити голодування і переїдання, вживання холодних напоїв і страв. Гастроентерологи рекомендують дієту номер п'ять у разі захворювань печінки, засновану на вживанні страв, приготованих на парі, варених і тушкованих продуктів.
Дієтичний стіл у разі захворювань печінки повинен мати співвідношення між білками, жирами та вуглеводами 1:1:4. Слід виключити вживання алкоголю, кави та какао. У разі захворювань печінки та жовчного міхура можна пити мінеральну воду без газу з вмістом натрію та сульфату. Рекомендується вживання морквяних і гарбузових соків у разі захворювань печінки.
Дієта при захворюваннях печінки | ||
Вид страви | Можна їсти при захворюванні печінки | Не можна їсти при захворюванні печінки |
Перші страви | супи без м'яса на овочевому бульйоні (попередньо протерті); молочні супи з макаронними виробами або крупами; борщі (зварені без м'яса) | концентровані грибні, м'ясні бульйони, молочна окрошка |
Другі страви (гарнір) | круп'яні каші (у протертому або напіврідкому стані); пудинги, суфле та сирні запіканки з родзинками | мюслі та вівсяні пластівці, перлова крупа, кукурудзяна крупа, манка і пшоно |
Страви та закуски | овочевий вінегрет; оселедець (попередньо вимочений); фруктові або овочеві салати | імбир (у маринованому вигляді) |
Риба, м'ясо та морепродукти | креветки, мідії та кальмари; лосось і сьомга (на парі або слабосолоні); м'ясо і риба (до трьох разів на тиждень) | субпродукти (печінка, нирки, шлунки, язик тощо); ковбаса, сардельки, сосиски; солона риба |
Овочі | буряк, кабачки, гарбуз, картопля, морква (відварені, запечені); баклажани, броколі, селера; тушкована капуста; салат, помідори, огірки, болгарський перець | сирі капуста, редис, кукурудза; цибуля, часник |
Ягоди/фрукти | яблука (переважно в запеченому вигляді); гранат (без гемохроматозів) | сирі фрукти та ягоди |
Хлібобулочні вироби | вчорашній хліб; печиво (тільки галетне) | млинці та сьогоднішній хліб; листкове та дріжджове тісто |
Солодощі | вареники з начинкою з ягід і картоплі; варення і джем; мармелад на пектині; мус, домашнє желе, кисіль власного приготування; сухофрукти (курага, чорнослив, фініки); яблучний зефір і меренги | морозиво; тістечка та креми; халва; шоколад (гіркий, молочний) |
Молочна продукція | йогурт, кефір, сметана; ряжанка, кисле молоко; сир, незбиране пастеризоване молоко | продукти з показником жирності понад 2% |
Масло | вершкове (до 30 гр); рослинні (від 10 до 15 гр) | - |
Куряче яйце | білкові омлети; жовток (не більше ½ шт. на день) | яйце зварене вкруту |
Напої | відвари (шипшина); свіжовичавлені соки (без додавання цукру); компоти; желе (домашнє приготування); муси (приготовані на ксиліті) | зелений чай і кава; спиртовмісні напої та газована вода |
Приправи та соуси | ванілін і кориця; базилік, кріп і петрушка; підливки (фруктові); соєвий соус | кетчуп, гірчиця і майонез (магазинні); прянощі, і хрін; оцет і гострий перець |
Також у разі захворювань печінки рекомендується пити вітаміни. Найкориснішими вітамінами для печінки є фолієва кислота, вітамін С, В6, В12, селен, калій.
Меню з рецептами в разі захворювань печінки
Меню в разі захворювань печінки має містити відварені, запечені продукти та страви, приготовані на парі. Приклади рецептів:
Курячі котлети
Інгредієнти
- куряче філе — 500 г;
- цибуля — 1 шт.;
- куряче яйце — 1 шт.;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- сіль і перець за смаком.
- Нарізати куряче філе дрібними шматочками, а цибулю кільцями.
- Додати цибулю до філе і подрібнити в блендері.
- Додати яйце, сіль і перець за смаком.
- Сформувати котлети і викласти у форму для запікання, додати оливкову олію.
- Запікати в духовці за 200 градусів протягом 30 хвилин.
Яєчня з білків зі шпинатом
Інгредієнти
- білки від яєць — 2-3 шт.;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- свіжий шпинат — 100 г;
- сіль і перець за смаком.
- Відокремити білки від жовтків.
- Додати на сковорідку оливкову олію та розігріти її.
- Додати білки і смажити протягом хвилини.
- Додати свіжий шпинат і прожарити 2-3 хвилини.
- Додати сіль і перець за смаком.
Овочевий суп-пюре
Інгредієнти
- картопля — 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- кабачок — 1/2 плода середнього розміру;
- борошно — 2 ст. л.;
- молоко — 1/2 склянки;
- яйце — 1/4 частина;
- сіль — 1 г.
- Картоплю, моркву і кабачки очистити, промити, дрібно нарізати і зварити окремо в невеликій кількості води.
- Готові овочі протерти через сито, додати овочевий відвар, гаряче молоко, борошно, розведене в невеликій кількості овочевого відвару, приправити сіллю і цукром. Усе це перемішати і довести до кипіння.
- Готовий суп заправити вершковим маслом або збитим із вершками яйцем.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)
Популярні питання
У разі захворювань печінки рекомендується вживати буряк, гарбуз, селеру, шпинат. Дієта й овочі не очистять печінку, але сприятимуть поліпшенню самопочуття та зниженню на неї навантаження.
Для виведення токсинів із печінки рекомендується пити достатню кількість очищеної негазованої води (не менше двох літрів на день). Також виводять токсини з печінки сорбенти (активоване вугілля, сполуки кремнію).
Шкідливий вплив на печінку чинять алкоголь, фастфуд, жирна їжа. Також посадити печінку можуть лікарські препарати (антибіотики, стероїди, гормональні засоби).
Свербіж шкіри може свідчити про наявність запалення печінки. Поява висипань і свербіння на шкірі може з'являтися за вірусного та лікарського гепатиту і цирозу печінки.
Потемніння кольору сечі є одним із симптомів захворювань печінки. За відсутності патологій сеча має світлий солом'яний відтінок. Темний і каламутний колір урини може свідчити про наявність запалення в печінці.
Неправильне харчування може впливати на ризик розвитку захворювань печінки. Вживання занадто жирної та гострої їжі створює додаткове навантаження на печінку і може призводити до відкладення зайвого жиру в органі. Тому слід уникати вживання надто калорійної, смаженої, жирної їжі та стежити за вагою.