Logo
0 800 30 17 33

Що таке анемія та як її лікувати?

Що таке анемія та як її лікувати?
Читати 11 хвилин | Створено: 24 листопада 2022 | Оновлено: 8 травня 2024 | 25070 25070
За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), на анемію крові страждають 7,4% чоловіків і 7,6% жінок у віці від 65 до 74 років, а також 39,5% чоловіків і 21,9% жінок, старших за 85 років.

Що таке анемія?

Анемія (недокрів'я) — це захворювання крові, яке характеризується постійною втомою, вираженою слабкістю та задишкою. Що таке анемія, розповість Наталія Ступар, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«При анемії в крові зменшується концентрація гемоглобіну та кількість еритроцитів (червоних кров'яних тілець), які переносять кисень по всьому тілу. Кисень живить клітини і дає вам енергію. Без здорових еритроцитів організм не отримує достатньо енергії для нормального функціонування всіх органів і систем».

Які причини анемії?

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Анемія може бути вродженою або набутою. Вроджена анемія у дітей передається генетично, діагностується під час планових обстежень у перший рік життя та потребує постійного спостереження у лікаря. Про причини та чинники, що провокують розвиток набутої анемії, розповість Владислава Боброва, лікарка-гематологиня медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Причини розвитку анемії часто залежать від її типу, проте є й певні чинники, які можуть призвести до недокрів'я. Насамперед, це мізерне та незбалансоване харчування з нестачею тваринного білка, вітамінів, заліза та інших мікроелементів, які беруть участь у кровотворенні. Також спричинити анемію можуть захворювання шлунково-кишкового тракту та глистяні інвазії, що перешкоджають засвоєнню поживних речовин з їжі».

Ще один важливий чинник, що провокує недокрів'я, — втрата крові внаслідок травм, хірургічного втручання або захворювань, які можуть супроводжуватися кровотечею (геморою, поліменореї). До тимчасового розвитку анемії може призвести й донорство крові, однак за збалансованого харчування рівень еритроцитів швидко відновлюється.

Рак (наприклад, лімфома, лейкемія, мієлодисплазія, множинна мієлома) може впливати на вироблення червоних кров'яних клітин у кістковому мозку та спричиняти хронічне запалення, що також сприяє розвитку недокрів'я. Хіміотерапія при онкології може викликати анемію шляхом руйнування вже наявних клітин крові. При цьому низький рівень еритроцитів може бути протипоказанням до прийому деяких препаратів від раку, тому важливо проходити обстеження перед кожним сеансом хіміотерапії. Інші причини анемії:

  • безконтрольний прийом лікарських препаратів (наприклад, антибіотиків);
  • вірусні інфекції (кір, гепатит, ВІЛ, краснуха);
  • зловживання алкогольними напоями чи наркотичними речовинами;
  • аутоімунні захворювання (ревматоїдний артрит, саркоїдоз, васкуліти, системний червоний вовчак);
  • запальні захворювання кишечника (неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона);
  • порушення функції нирок або печінки;
  • застійна серцева недостатність;
  • захворювання щитовидної залози (наприклад, гіпотиреоз);
  • порушення функції кісткового мозку (у тому числі мієлодиспластичний синдром);
  • спадкові синдроми (вроджений дискератоз, синдроми Швахмана-Даймонда і Пірсона).

Психосоматика може впливати на прояви анемії, проте сама по собі не є причиною розвитку недокрів'я, що зумовлене нестачею червоних кров'яних клітин або зниженим вмістом гемоглобіну в крові. Анемія ж може призвести до симптомів, які можуть бути сприйняті як психосоматика (наприклад, до постійної слабкості, втоми та сонливості).

Яка буває анемія?

Деякі форми анемії є короткочасними та протікають легко, а інші можуть зберігатися все життя та за відсутності лікування становити загрозу для життя.

Класифікація анемії

Вид анемії

Характеристика

Залозодефіцитна анемія

Пов'язана з нестачею заліза, що входить до складу еритроцитарних мембран, що призводить до зменшення синтезу (виробництва) гемоглобіну та утворення червоних кров'яних клітин з меншим вмістом гемоглобіну. Залізодефіцитна анемія може бути викликана недостатнім надходженням заліза з їжею, крововтратою.

Гемолітична анемія

Природжений стан, при якому зменшується тривалість життя червоних кров'яних тілець. Характеризується прискореним руйнуванням червоних кров'яних клітин у крові. Гемолітична анемія розвивається через генетичні порушення, аутоімунні атаки на червоні кров'яні клітини, інфекції або вплив токсинів.

Мегалобластна анемія

Тип анемії, при якому відбувається неправильне утворення червоних кров'яних клітин через порушення у синтезі ДНК у клітинах кісткового мозку. Основною причиною є дефіцит вітамінів B12 або фолієвої кислоти, які необхідні для нормального поділу клітин.

Апластична анемія

Рідкісний стан, при якому кістковий мозок не виробляє достатньої кількості червоних і білих кров'яних клітин, тромбоцитів через пошкодження клітин кісткового мозку. Внаслідок цього зменшується синтез еритроцитів. Може бути спричинена генетичними факторами, впливом токсинів, лікарських препаратів чи інфекцій.

Серповидноклітинна анемія

Генетичне захворювання, при якому еритроцити набувають форми серпу при нестачі кисню. Це призводить до їх склеювання та блокування кровоносних судин, що може викликати болючі напади та пошкодження органів.

Перніціозна анемія

Зумовлена недостатнім засвоєнням вітаміну В12, необхідного для утворення зрілих еритроцитів у кістковому мозку. Часто пов'язана з порушенням роботи шлунка, що призводить до недостатнього засвоєння вітаміну B12.

Гіпохромна анемія

Характеризується зменшенням вмісту гемоглобіну в червоних кров'яних клітинах, що робить їх більш блідими та нездатними переносити кисень. Гіпохромна анемія часто пов'язана з нестачею заліза чи іншими порушеннями синтезу гемоглобіну.

Мікроцитарна анемія

Форма анемії, коли він розмір еритроцитів зменшений проти нормою. Малокровість зумовлена нестачею заліза, що призводить до зниження об'єму гемоглобіну в кожній червоній кров'яній клітині та їх зменшеному розмірі.

Макроцитарна анемія

Характеризується збільшеним розміром червоних кров'яних клітин проти нормою. Анемія може бути спричинена порушеннями синтезу ДНК у кістковому мозку, що призводить до формування нездатних до нормального функціонування еритроцитів.

Таласемія

Група генетичних порушень, у яких відбувається аномальний чи знижений синтез гемоглобіну. Ознаки таласемії включають деформації кистей обличчя, здуття живота, помутніння сечі.

Постгеморагічна анемія

Виникає через значну втрату крові внаслідок кровотечі, що призводить до зменшення об'єму крові та дефіциту червоних кров'яних клітин.

Нормохромна анемія

Характеризується нормальним вмістом гемоглобіну у червоних кров'яних клітинах, але зниженою кількістю еритроцитів у крові.

Окремо виділяють анемію хронічних захворювань. Малокрів'я розвивається внаслідок хронічних запальних захворювань: раку, інфекції або аутоімунних порушень.

Ступені анемії

Ознаки недокрів'я наростають поступово залежно від рівня гемоглобіну в крові. Ступені тяжкості анемії:

  1. Легка анемія. Рівень гемоглобіну трохи знижений, зазвичай становить 110-90 г/л у дорослих. Малокрів'я може протікати безсимптомно або проявлятися невираженою слабкістю і втомою.
  2. Помірна анемія. Гемоглобін знижується до рівня 90-70 г/л. Симптоми наростають, у пацієнта з'являється постійна втома, блідість шкіри, задишка, прискорене серцебиття, запаморочення.
  3. Важка анемія Рівень гемоглобіну критично низький, не перевищує 70 г/л. Є небезпечним для життя станом і потребує негайної медичної допомоги. Ознаки можуть включати проблеми з концентрацією уваги, сплутаність свідомості, епізоди втрати свідомості.

За підозри на недокрів'я необхідно записатися на прийом до терапевта. Лікар проаналізує симптоми, збере анамнез, призначить лабораторні аналізи для визначення причини низьких еритроцитів і підбере курс терапії для лікування анемії.

Які симптоми анемії?

Головною ознакою анемії є хронічна втома, яка не минає навіть після повноцінного відпочинку. Інші симптоми анемії включають:

  • задишку без фізичного навантаження;
  • нездатність зробити глибокий вдих;
  • головний біль і мігрені;
  • запаморочення та епізоди втрати свідомості;
  • біль і відчуття здавлювання в грудях;
  • швидке та нерегулярне серцебиття (аритмію);
  • холодні руки та ноги;
  • пульсацію, стукіт або шум у вухах;
  • постійну сонливість;
  • порушення ковтання (дисфагія);
  • свербіж і печіння шкірних покривів;
  • судоми нижніх кінцівок;
  • синдром неспокійних ніг;
  • ламкість і випадіння волосся;
  • порушення концентрації уваги.

Симптомом анемії у дорослих можуть бути часті інфекційні захворювання, оскільки нестача заліза погіршує функції імунної системи. Ознакою анемії у жінок і чоловіків може бути біль у кістках, суглобах, животі та грудях. Анемія може призводити до сухості очей, погіршення чіткості зору, оскільки нестача кисню може впливати на кровопостачання очних тканин.

Анемія може спричинити блідість шкіри через нестачу кисню, який необхідний для нормального кровообігу. Жовтушність шкіри обличчя і тіла за анемії може бути наслідком руйнування червоних кров'яних клітин і вивільнення з них білірубіну.

Симптоми залізодефіцитної анемії включають запалення і болючість язика, ламкість нігтів, порушення апетиту, а також потяг до вживання в їжу неїстівних предметів (наприклад, бруду або крохмалю). Симптомами апластичної анемії у жінок і чоловіків можуть бути незрозумілі синці (крововиливи) на шкірі, кровотечі з носа і ясен, шкірний висип і висока температура (лихоманка).

Анемія може призвести до плям на шкірі, оніміння і поколювання в руках і ногах, м'язової слабкості, втрати ваги. Симптомами важкої нестачі заліза також можуть бути зміни в поведінці, неконтрольовані рухи тіла, сплутаність свідомості та забудькуватість. Побачити, який вигляд мають люди з анемією, можна на фото.

Який лікар лікує анемію?

За появи слабкості, втоми та постійної сонливості необхідно звернутися до сімейного лікаря або терапевта. Лікар призначить аналізи для виявлення причини. У разі підозри на недокрів'я пацієнта направлять на консультацію гематолога.

Методи діагностики анемії

На первинній консультації терапевт або гематолог аналізує симптоми пацієнта й уточнює час їхньої появи, збирає особистий і сімейний анамнези. Лікар також проводить фізикальний огляд, який включає вимірювання артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, оцінку стану шкірних покривів на предмет почервоніння, блідості або пожовтіння.

Діагностика анемії проводиться за допомогою лабораторних досліджень крові. Можливі аналізи на анемію:

  • загальний аналіз крові. Дослідження включає вимірювання різних параметрів крові, включно з кількістю червоних кров'яних клітин, рівня гемоглобіну, гематокриту, лейкоцитів і тромбоцитів. Може застосовуватися для виявлення дефіциту вітамінів і мікроелементів;
  • тест на гемоглобін. Вимірює концентрацію гемоглобіну в крові, дає змогу оцінити ступінь тяжкості недокрів'я;
  • гематокритний тест. Дає можливість встановити відсоток об'єму червоних кров'яних клітин відносно загального об'єму крові;
  • мазок периферичної крові. Включає вивчення крові під мікроскопом, що дає змогу оцінити форму і структуру червоних і білих кров'яних клітин, тромбоцитів;
  • кількість ретикулоцитів. Ретикулоцити - це молоді форми червоних кров'яних клітин. Їхня кількість відображає швидкість утворення нових клітин у кістковому мозку. Дозволяє оцінити активність кісткового мозку та його здатність компенсувати втрати еритроцитів у разі анемії. У разі недокрів'я збільшена кількість ретикулоцитів може вказувати на активну регенерацію червоних кров'яних клітин.

За анемії також знижений колірний показник. Це означає, що червоні кров'яні клітини стають блідішими через знижений вміст гемоглобіну, що може вказувати на наявність анемії та її тип.

Електрокардіографія (ЕКГ) може бути проведена в разі анемії для оцінки електричної активності серця і виявлення аритмій, які можуть розвинутися через нестачу кисню в тканинах. Для виключення ускладнень анемії лікар може додатково призначити ультразвукову діагностику, комп'ютерну та магнітно-резонансну томографію.

У пацієнтів найчастіше діагностується саме залізодефіцитна анемія. Визначити її можна за результатами лабораторних аналізів на залізо (Fe) і гемоглобін. У таблиці нижче наведено норми вмісту заліза в крові для людей різного віку.

Норми заліза у дорослих та дітей

Вік

Нормальні показники (мкмоль/л)

2 тижні

11-36

6 місяців

5-24

12 місяців

6-28

2-12 років

4-24

25 років

У жінок – 6,6-29,5

У чоловіків – 7,2-27,7

40 років

У жінок – 4,1-24,0

У чоловіків – 6,3-30,1

60 років

У жінок – 7,0-26,7

У чоловіків – 7,2-21,5

Результат аналізу не є діагнозом. Невеликі відхилення від норми цілком допустимі й можуть залежати від різних чинників (наприклад, під час місячних у жінок знижується рівень заліза через менструальну кровотечу). Розшифровкою результатів аналізів і постановкою діагнозу займається терапевт або гематолог. 

Як лікувати анемію?

Не існує універсального лікування анемії, яке б підійшло всім, тому насамперед лікар має визначити причину та вид патологічного стану. Для лікування залізодефіцитної та мегалобластної анемії може призначатися пероральне вживання заліза та вітаміну В12 або їх введення внутрішньовенно. Вітаміни при анемії зазвичай приймають на постійній основі.

Якщо анемія спричинена кровотечею, не пов'язаною з менструацією (наприклад, через травму або хірургічне втручання), то необхідно усунути її. У критичних ситуаціях за значної втрати крові може знадобитися переливання. Переливання крові за анемії допоможе збільшити кількість червоних кров'яних клітин і гемоглобіну в організмі, забезпечуючи кращу доставку кисню до тканин і органів.

Заі гемолітичної анемії курс лікування включає в себе прийом препаратів, що пригнічують імунну систему, яка атакує власні еритроцити та призводить до недокрів'я. Таблетки від анемії потрібно приймати згідно з приписом лікаря, самостійно припиняти прийом не можна.

Лікування серпоподібноклітинної анемії може включати кисневу терапію, знеболювальні та гідратацію (за допомогою внутрішньовенного введення рідини) для зменшення болю та запобігання ускладненням. Таласемія лікується за допомогою приймання добавок фолієвої кислоти, трансплантації стовбурових клітин крові та кісткового мозку або видалення селезінки (в рідкісних випадках).

Апластична анемія характеризується важким пошкодженням кісткового мозку, що призводить до порушення або зупинки виробництва кров'яних клітин. Пересадка кісткового мозку призначається за неефективності медикаментозної терапії або переливання. Пересадка спрямована на відновлення нормального функціонування кісткового мозку і вироблення здорових кров'яних клітин.

Як лікувати анемію в домашніх умовах?

Лікувати анемію в домашніх умовах можна за допомогою призначених лікарем препаратів, вітамінів і мікроелементів. Також необхідно дотримуватися дієти з великим вмістом заліза та регулярно здавати аналізи крові для контролю рівня гемоглобіну.

Особливості анемії у дітей

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в усьому світі на анемію страждають 40% дітей віком 6-59 місяців. Основні причини анемії у дитини:

  • недостатня або низька вага при народженні;
  • вживання коров'ячого молока;
  • втрата великої кількості крові;
  • захворювання нирок або печінки;
  • важкі інфекції.

Залізодефіцитна анемія у дітей розвивається за нестачі вітамінів і мінералів, незбалансованого харчування. За підозри на недокрів'я необхідна консультація педіатра.

Симптоми анемії у дітей включають проблеми з диханням, дратівливість, брак енергії, припухлість язика, пожовтіння шкіри, очей і рота. Анемія у дітей може призвести до уповільнення росту та розвитку, поганого загоєння ран, хронічного болю в суглобах, збільшення селезінки та печінки, відмови кісткового мозку.

Підняти гемоглобін у дитини допоможуть продукти з великим вмістом заліза. За наявності можливості необхідно годувати дитину грудним молоком до чотирьох місяців (немовлята отримують достатньо заліза з молока), по досягненню зазначеного віку — потрібно додати в раціон залізовмісні добавки. За перебування дитини на штучному вигодовуванні потрібно віддати перевагу суміші з додаванням заліза.

Особливості анемії під час вагітності

За статистикою ВООЗ, анемія під час вагітності діагностується приблизно в 37% випадків. Причиною залізодефіцитної анемії у вагітних жінок є підвищена потреба в залізі через більший об'єм крові в організмі. Фактори, що підвищують імовірність анемії під час вагітності:

  • багатоплідна вагітність;
  • часта блювота (через нестачу поживних речовин);
  • вагітність у підлітковому віці;
  • рясні місячні перед настанням вагітності;
  • нестача заліза в раціоні;
  • наявність анемії в анамнезі.

Анемія у вагітних впливає на розвиток плода, підвищує ризик передчасних пологів, народження дитини з невеликою вагою або вродженими дефектами головного мозку чи хребта. Деякі дослідження також показують підвищений ризик дитячої смертності безпосередньо перед або після народження за наявності важкого недокрів'я у матері.

Чим небезпечна анемія?

За неправильного або несвоєчасного лікування анемія може призвести до розвитку небажаних наслідків. Чим небезпечна анемія, розповість Тетяна Пугач, лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Контрольована анемія практично не є небезпечною і легко усувається за допомогою збалансованого харчування та прийому вітамінів і мікроелементів. Однак важкі форми анемії, за яких рівень гемоглобіну знижується нижче 70 г/л, можуть викликати ускладнення в роботі серцево-судинної системи. За анемії серце перекачує більше крові, щоб компенсувати нестачу кисню, що призводить до його збільшення та серцевої недостатності. У літніх людей важка, неконтрольована анемія також може призвести до летального результату».

Профілактика анемії

Знизити ризик розвитку анемії, спричиненої генетичними порушеннями, спадковими хворобами, вродженими патологіями, не можна. Однак можна зменшити ймовірність залізодефіцитної та вітамінодефіцитної анемії за допомогою збалансованого харчування. Вітаміни та мікроелементи для запобігання недокрів'я:

  • залізо. Для зниження ризику анемії потрібно їсти яловичину, м'ясні субпродукти, морепродукти, боби, сочевицю, шпинат, броколі, гарбузове насіння та сухофрукти;
  • фолат (фолієва кислота). Міститься у всіх фруктах, натуральних фруктових соках, зеленому горошку, квасолі, арахісі, спаржі та листовій зелені;
  • вітамін В12. Ним багаті м'ясо та субпродукти (наприклад, печінка, серце, легені), риба та морепродукти, яйця;
  • вітамін С (покращує засвоєння заліза). Міститься в цитрусових, солодкому перці, броколі, помідорах, грибах і петрушці, дині та полуниці.

Для запобігання анемії важливо контролювати хронічні захворювання, які можуть призвести до низького гемоглобіну. Також необхідно своєчасно лікувати бактеріальні, вірусні та грибкові інфекції для зменшення ризику зниження еритроцитів у крові.

Дієта за анемії

Харчування за анемії має бути збалансованим і корисним. Їсти за анемії потрібно невеликими порціями чотири-п'ять разів на день.

За анемії потрібно їсти продукти, багаті на залізо та вітаміни, які необхідні для вироблення гемоглобіну й еритроцитів. У продуктах харчування є два типи заліза: гемове та негемове. Гемове залізо міститься в м'ясі, птиці та морепродуктах, негемове — в рослинних продуктах. Рекомендована добова норма заліза становить 10 мг для чоловіків і 12 мг для жінок.

Таблиця корисних продуктів за анемії

Група продуктів

Приклади продуктів

Овочі

Червоний та жовтий болгарський перець, капуста, картопля, брокколі

Фрукти

Апельсин, лимон, лайм, гранат, персики

Ягоди

Полуниця, кавун

Горіхи

Кешью, фісташки, лісові, кедрові та волоські горіхи, мигдаль, арахіс

Насіння

Насіння гарбуза, коноплі, соняшника

Риба

Лосось, окунь, тунець, палтус

Морепродукти

Устриці, креветки, молюски

М’ясо

Яловичина, оленина, курка

Бобові

Квасоля, нут, сочевиця, горох

Сухофрукти

Курага, чорнослив, родзинки, інжир

Дієта за анемії має включати цільнозернові макарони та крупи (наприклад, овес). Дослідження показують, що приготування м'яса в чавунному посуді може підвищити рівень заліза в крові.

Меню за анемії на кожен день

Меню за аритмії можна скласти самостійно, включивши до раціону харчування продукти, багаті залізом, вітамінами групи В і С. Приблизний план харчування на сім днів наведено в таблиці нижче.

Меню за анемії на кожен день

День тижня

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

Понеділок

Вівсянка з ягодами та горіхами

Яблуко

Гречана каша з курячим філе та овочами

Морквяні мафіни

Тушкована яловичина з овочами

Вівторок

Гречана каша з сиром та ягодами

Волоські горіхи

Салат з авокадо, тунцем та оливковою олією

Зелений смузі зі шпинатом і бананом

Запечена курка з картопляним пюре

Середа

Омлет з овочами та тост з авокадо

Мигдаль та апельсин

Курячий суп з овочами та кіноа

Ягідний йогурт з горіхами

Тушкована риба з овочевим гарніром

Четвер

Сирна запіканка з ягодами

Мигдаль 

Свіжий салат з кус-кусом та курячим філе

Фруктовий салат

Паста з томатним соусом та грінками

П’ятниця

Млинці з сиром та полуницею

Банан

Рис з лососем та запеченими овочами

Сирники з ягідним варенням

Смажена курка з овочевим салатом

Субота

Фруктовий салат з йогуртом

Зелений смузі зі шпинатом

Цільнозернова локшина з курячим філе та овочами

Омлет з овочами

Тушковані овочі з гречкою та червоним м'ясом

Неділя

Омлет з овочами та тост з авокадо

Кешью чи фісташки

Тушкована яловичина з овочевим рагу та картоплею

Апельсиновий кекс

Запечена риба з картопляним пюре

Рецепти страв за анемії

Нижче представлено три рецепти, які можна використовувати для приготування сніданку, обіду та вечері за анемії. Під час самостійного складання раціону рекомендується додавати в раціон продукти, багаті на залізо та вітаміни.

1

Вівсянка з ягодами та горіхами

Що таке анемія та як її лікувати?
Підготовка
2 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
7 хвилин
Ккал на порцію
203
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — ½ чашки;
  • мигдальне чи вівсяне молоко — 1 чашка;
  • свіжі або заморожені ягоди — ½ чашки;
  • волоські горіхи або мигдаль — ¼ чашки;
  • мед або кленовий сироп — за бажанням.
  1. У маленькій каструлі змішайте вівсяні пластівці та молоко.
  2. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть, помішуючи близько п'яти хвилин, поки вівсянка не стане густою і кремоподібною.
  3. Промийте ягоди під проточною водою, поріжте на шматочки і викладіть поверх вівсянки.
  4. Наріжте горіхи або мигдаль і посипте ними зверху.
  5. За бажанням додайте мед або кленовий сироп для солодощі.
2

Тушкований палтус з овочевим гарніром

Що таке анемія та як її лікувати?
Підготовка
5 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
113
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • філе палтуса — 200-250 г;
  • морква — 1 шт;
  • кабачок — 1 шт;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • помідор — 1 шт;
  • оливкова олія — 1 ст. л.;
  • сіль з перцем та зелень — за смаком.
  1. Промийте овочі під проточною водою.
  2. Наріжте моркву, кабачок, цибулю і помідор великими шматочками.
  3. Розігрійте оливкову олію в чавунній сковороді на середньому вогні.
  4. Додайте нарізані овочі в сковорідку і тушкуйте їх, помішуючи, близько п'яти-семи хвилин, поки овочі не стануть м'якими.
  5. Посоліть і поперчіть овочі за смаком.
  6. Покладіть нарізані шматочки риби зверху овочів.
  7. Закрийте сковорідку кришкою і тушкуйте рибу з овочами на середньому вогні близько 7-10 хвилин.
  8. Подавайте тушковану рибу з овочевим гарніром, посипавши зверху свіжою зеленню за бажанням.
3

Запечена курка з картопляним пюре

Що таке анемія та як її лікувати?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
325
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • куряча грудка (без шкіри) — 2 шт;
  • картопля — 3-4 шт;
  • молоко — ½ склянки;
  • оливкова олія — 2 ст. л.;
  • сіль з перцем та зелень — за смаком.
  1. Нагрійте духовку до 200°C.
  2. Очистіть і наріжте картоплю на шматочки. Потім покладіть її в каструлю, додайте воду і варіть до готовності, близько 15-20 хвилин.
  3. Поки картопля вариться, промийте курячі грудки під водою і просушіть їх паперовим рушником. Посоліть і поперчіть за смаком.
  4. Викладіть курячі грудки на деко, змастіть їх оливковою олією і запікайте в духовці близько 20-25 хвилин, поки вони не стануть золотистими.
  5. Коли картопля готова, злийте зайву воду і приготуйте пюре, додавши молоко та олію. Перемішайте до отримання однорідної маси.
  6. Подавайте запечену курку з картопляним пюре. Посипте зеленню перед подачею.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Кардіологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Що таке анемія та як її лікувати? - Сівцева Юлія Віталіївна
Сівцева Юлія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чому не засвоюється залізо?

Залізо абсорбується (всмоктується) через травну систему. Робота органів травлення може бути порушена через різні патології (наприклад, гастрит, синдром подразненого кишечника, дисбактеріоз або дуоденіт), що може перешкоджати засвоєнню заліза.

Засвоєння заліза також ускладнюється через нестачу вітамінів B6 і B12, C і фолієвої кислоти. Поліфеноли, що містяться в чаї, каві, молочних продуктах, овочах також можуть перешкоджати засвоєнню заліза.

Рекомендується уникати одночасного приймання залізовмісних добавок із кальцієм, оскільки він може знижувати його засвоєння. Краще пити залізо за півтори години до їди або через дві години після прийому їжі. Таблетки за анемії рекомендується запивати соком, компотом або водою з додаванням лимона. Також прийом залізовмісних добавок можна поєднати з вживанням продуктів, які багаті на вітамін С.

2. Анемія — це смертельно?

Анемія, спричинена зниженням рівня еритроцитів і гемоглобіну, призводить до порушення здатності крові переносити кисень. У короткостроковій перспективі організм може компенсувати це збільшенням частоти серцевих скорочень і прискоренням дихання. Однак за неправильного або несвоєчасного лікування розвивається поліорганна недостатність, яка включає порушення функції серця, нирок, печінки.

Хронічна анемія з рівнем гемоглобіну нижче 65 г/л є небезпечною для життя і може призвести до смерті. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань, анемія є причиною приблизно 890 000 відвідувань відділень невідкладної допомоги в лікарнях на рік і 5633 смертей на рік, що становить 1,7 смертей на 100 000 населення.

3. Які продукти заборонені за анемії?

За недокрів'я харчування має бути збалансованим і корисним. Заборонені продукти за анемії:

  • жирні молочні продукти (масло, сир, морозиво, сир, коров'яче молоко);
  • деякі види риби (наприклад, сардини);
  • кофеїновмісні напої (кава, чай, енергетики);
  • продукти з високим вмістом дубильних речовин (зокрема кукурудза і виноград).

Напої та продукти, що містять танін, можуть перешкоджати засвоєнню заліза. Танін (органічна сполука, що надає їжі терпкого смаку) може зв'язуватися із залізом і блокувати його всмоктування в кишечнику. До продуктів із високим вмістом таніну належать какао, чорний шоколад, гранат.

4. Анемія — це рак?

Анемія та рак — це два різні медичні стани. Анемія характеризується недостатньою кількістю червоних кров'яних клітин або гемоглобіну в крові, що може призводити до зниження здатності крові переносити кисень. Рак — це патологічний процес, за якого клітини починають неконтрольовано розмножуватися, утворюючи пухлини, здатні пошкоджувати навколишні тканини. Анемія може розвинутися на тлі раку або бути наслідком хіміотерапії.

5. Скільки живуть з анемією?

Тривалість життя у людей з анемією індивідуальна і залежить від типу недокрів'я та його причини, тяжкості патології та віку пацієнта. За своєчасного лікування, збалансованого харчування та виконання всіх рекомендацій лікаря тривалість життя пацієнта з анемією може не відрізнятися від здорової людини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке анемія та як її лікувати?
Лікар-кардіолог. Перша категорія.
Що таке анемія та як її лікувати?
Стаття перевірена: Катвицька Дар‘я Іванівна
Лікар-терапевт.

Схожі статті:

Коментарі

Яна 13 годин тому
Здрастуйте, коли в мене почалися напади головного болю, зблідла шкіра, виникли слабкість і втома, я відразу звернулася до сімейного лікаря. Після безлічі тестів і виключення інших причин моїх симптомів лікар діагностував анемію і направив мене до гематолога. Я проходжу лікування, але хотів би знати, як помирають від анемії? Від чого настає смерть?
Відповісти
Добрий день, від анемії помирають через те, що органи і тканини не отримують достатньо кисню для виконання життєво важливих функцій. Малокрів'я може призвести до захворювань серця, зупинки дихання або поліорганної недостатності.
Ангеліна 6 днів тому
Доброго ранку, мені діагностували залізодефіцитну анемію, рівень гемоглобіну 85 г/л. Що приймати за анемії? Як діють ці препарати і як швидко вони допоможуть нормалізувати рівень заліза?
Відповісти
Доброго дня, у разі анемії часто рекомендують приймання залізовмісних препаратів (зазвичай призначають сульфат або глюконат заліза). Препарати допомагають збільшити рівень заліза в організмі, що сприяє утворенню червоних кров'яних клітин і збільшенню рівня гемоглобіну. Зазвичай помітне поліпшення стану зазвичай відбувається через кілька тижнів регулярного прийому, але точний час залежить від тяжкості анемії та індивідуальних особливостей організму.
В'ячеслав 1 тиждень тому
Добрий вечір, близько трьох тижнів тому в мене з'явилися такі симптоми: прискорене серцебиття, блідість шкіри, носові кровотечі, головні болі та запаморочення, шкірний висип. Після огляду та лабораторних досліджень лікар діагностував апластичну анемію. Підкажіть, як швидко вилікувати анемію?
Відповісти
Добрий вечір, апластична анемія — це рідкісне захворювання кісткового мозку, за якого він не виробляє достатню кількість кровотворних клітин. Лікування апластичної анемії тривале, включає трансплантацію кісткового мозку, за якої хворому пересаджують здорові клітини кісткового мозку від донора. Інші методи лікування можуть включати імунодепресанти, гормональну терапію та переливання крові для збільшення рівня кровотворних клітин.
Андрій 1 тиждень тому
Добрий день, я звернувся до сімейного лікаря через постійну втому, слабкість, запаморочення, дратівливість і постійні перепади настрою. Лікар направив на здачу загального аналізу крові, за результатами якого діагностував анемію. Що таке анемія? Поясніть, будь ласка.
Відповісти
Доброго дня, кажучи простими словами, анемія — це стан, за якого рівень червоних кров'яних клітин або їхня здатність переносити кисень знижені. Червоні клітини і гемоглобін переносять кисень від легенів до тканин у всьому організмі. Коли рівень цих клітин знижується, органи і тканини не отримують достатньо кисню, що може призвести до втоми, слабкості, блідості шкіри, запаморочення.
Дарина 5 місяців тому
Добрий день, я щороку проходжу профілактичні огляди, оскільки в мене підвищена активність щитоподібної залози. До цього в мене були тільки проблеми з гормонами щитоподібної залози, а сьогодні в аналізах я побачила ще й меншу кількість еритроцитів. Підкажіть, як пов'язана анемія і щитоподібна залоза? Чи міг гіпертиреоз спричинити анемію?
Відповісти
Вітаю, гіпертиреоз, пов'язаний із надмірною активністю щитоподібної залози, може вплинути на кровотворення і спричинити анемію. Це може статися через збільшений обмін речовин і прискорену руйнівну активність еритроцитів. Однак для точного визначення наявності взаємозв'язку необхідна консультація ендокринолога.
Михайло 6 місяців тому
Вітаю, у мене зблідла шкіра, з'явилися запаморочення, задишка і тупий біль у грудях. Скажіть, до кого йти з анемією: до сімейного лікаря чи вузькопрофільного фахівця? Які результати обстежень та аналізів потрібно взяти з собою?
Відповісти
Добрий день, за появи ознак анемії необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря або терапевта. Брати результати аналізів, проходити ультразвукове дослідження не потрібно. За необхідності лікар призначить додаткові дослідження під час консультації після оцінки симптомів.
Христина 6 місяців тому
Добрий вечір, я прийшла до сімейного лікаря через втому і слабкість, холодні нижні і верхні кінцівки, задишку, головний біль. Мене направили на загальний аналіз крові, в якому були виявлені відхилення в гемоглобіні. Підкажіть, які причини низької щільності гемоглобіну?
Відповісти
Вітаю, низька щільність гемоглобіну може бути зумовлена дефіцитом заліза, вітамінів (наприклад, вітаміну В12 і фолієвої кислоти), хронічними захворюваннями, крововтратою, генетичними факторами і порушенням кровотворення. Діагностика та визначення причини анемії потребує консультації з лікарем і лабораторних аналізів.
Віталій 6 місяців тому
Доброго дня, тиждень тому в мене виявили анемію, яка проявляється сильними запамороченнями, утрудненим диханням, нерегулярним серцевим ритмом, болем у грудній клітці, блідістю шкіри. Розкажіть, які дозволені та заборонені продукти в разі анемії?
Відповісти
Добрий день, збалансоване харчування допоможе заповнити дефіцит заліза і підвищити кількість червоних кров'яних клітин в організмі. У разі анемії рекомендується включати в раціон їжі продукти, багаті на залізо (червоне м'ясо, печінку, яйця, шпинат, боби і горіхи). Важливо також вживати продукти, що містять вітамін C (наприклад, цитрусові), які допомагають поліпшити засвоєння заліза. Слід обмежити вживання чаю і кави, оскільки вони можуть погіршувати засвоєння заліза.
Інга 6 місяців тому
Добрий день, у мене з'явилися втома і слабкість, часті запаморочення, біль у грудях, задишка, пожовкла шкіра. Я звернулася до сімейного лікаря, який виміряв мій артеріальний тиск і призначив аналіз крові, за результатами було діагностовано анемію. Підкажіть, скільки живуть з анемією?
Відповісти
Вітаю, анемія не є смертельним захворюванням, але її прогноз залежить від ступеня тяжкості та основної причини. Лікування анемії може включати застосування заліза, вітамінів, трансфузії крові та корекцію основного захворювання, що викликає анемію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн