Logo
0 800 30 11 77

Низький гемоглобін: симптоми, причини та способи його підвищити

Низький гемоглобін: симптоми, причини та способи його підвищити
Читати 7 хвилин | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 30 березня 2023 | 223610 223610
Гемоглобін впливає на активність, працездатність, апетит, стан волосся і шкірних покривів. За значної та тривалої нестачі гемоглобіну виникає гіпоксія (кисневе голодування), що призводить до загибелі клітин.

Що таке гемоглобін?

Гемоглобін — це залізовмісний білок, який необхідний для транспортування кисню до тканин організму і перенесення вуглекислого газу з органів до легень. Гемоглобін А (гемоглобін дорослої людини) разом з еритроцитами (червоними кров'яними клітинами) виробляється в кістковому мозку і циркулює в крові близько 120 днів.

Таблиця норми гемоглобіну у жінок, чоловіків та дітей за віком

Таблиця норми гемоглобіну у жінок, чоловіків та дітей за віком

Глікозильований гемоглобін (НвА1с) — біохімічний показник, що відображає середній вміст цукру в організмі за три місяці. Що вищий рівень НвА1с, то вища концентрація цукру в крові.

Таблиця норми глікозильованого гемоглобіну

Рівень глікозильованого гемоглобіну

Інтерпретація показників 

<5,7%

Нормальний результат

5,7-6,4%

Переддіабет

>6,5%

Цукровий діабет

Лікар призначає аналіз на глікований (глікозильований) гемоглобін для моніторингу перебігу та контролю ефективності лікування цукрового діабету. Рівень НвА1с використовують для оцінки ризику розвитку ускладнень діабету (порушення зору, ураження нервових закінчень).

Причини низького гемоглобіну

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

Знижений гемоглобін є ознакою злоякісних захворювань крові (лейкозу) та лімфатичної системи (лейкемії). Інші причини низького гемоглобіну:

  • спленомегалія (збільшення селезінки);
  • отруєння свинцем;
  • дефіцит заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12;
  • ревматоїдний артрит (аутоімунне захворювання, що вражає суглоби).

Кількість гемоглобіну зменшується на тлі хронічної ниркової недостатності та гіпотиреозу (ендокринної патології, що характеризується нестачею тиреоїдних гормонів). Причинами зниження рівня залізовмісного білка можуть бути внутрішні або зовнішні кровотечі, приймання антиретровірусних (тих, що впливають на ВІЛ) або хіміотерапевтичних препаратів.

Симптоми низького гемоглобіну

У разі зниження ΗbA (гемоглобіну А) виникає залізодефіцитна анемія, ознаками якої є головний біль, швидка стомлюваність, слабкість, блідість шкіри та слизових оболонок.

Симптоми низького гемоглобіну

Симптоми низького гемоглобіну

Інші симптоми низького гемоглобіну:

  • зниження апетиту;
  • збочення смаку (бажання їсти крейду, сирі крупи) і нюху (людині подобається запах бензину, фарби);
  • сухість і лущення шкірних покривів;
  • ламкість нігтів і волосся.

За низького гемоглобіну порушується робота серцево-судинної системи, з'являються задишка і тахікардія (прискорене серцебиття). У людини можуть виникати хворобливі відчуття в ділянці грудної клітки, запаморочення і втрата свідомості.

У разі появи симптомів зниження гемоглобіну необхідно звернутися до сімейного лікаря або терапевта, лікар проведе обстеження і призначить лікування. У профілактичних цілях рекомендується щорічно здавати кров на аналіз на гемоглобін.

Норма гемоглобіну в жінок

На рівень гемоглобіну в жінок впливає вік, супутні захворювання, наявність шкідливих звичок (куріння сприяє підвищенню кількості залізовмісного білка) і раціон харчування. З віком у нормі концентрація гемоглобіну поступово знижується.

Таблиця норми гемоглобіну у жінок за віком

Вік жінки

Референтні значення гемоглобіну у жінок

18-59 років

120-160 г/л

>60 років

110-140 г/л

Під час вагітності в організмі жінки підвищується кількість циркулюючої крові і збільшується використання гемоглобіну для постачання киснем плода. Норма нижньої межі гемоглобіну у вагітних становить 110 г/л.

Норма гемоглобіну в чоловіків

У нормі рівень гемоглобіну в чоловіків вищий, ніж у жінок, оскільки тестостерон стимулює еритропоез (утворення клітин крові). З віком рівень андрогенів знижується, що призводить до зменшення кількості гемоглобіну.

Таблиця норми гемоглобіну в чоловіків за віком

Вік чоловіка

Референтні значення гемоглобіну в чоловіків

18-59 років

140-180 г/л

>60 років

125-150 г/л

Рівень гемоглобіну менше 50 г/л є критичним, оскільки тканини організму не отримують достатню кількість кисню, що призводить до їхньої загибелі. Для підвищення гемоглобіну в крові необхідно звернутися до сімейного лікаря або терапевта.

Норма гемоглобіну в дітей

Низький гемоглобін у дитини призводить до порушення фізичного та інтелектуального розвитку. Діти стають млявими і примхливими, у них погіршуються пам'ять і здатність до концентрації уваги.

Норма гемоглобіну в дітей

Новонароджений

140-240 г/л

2-6 місяців

100-170 г/л

6-12 місяців

110-135 г/л

1-6 років

110-140 г/л

6-18 років

115-150 г/л

Ризик зниження рівня гемоглобіну підвищується у дітей, народжених передчасно або з низькою вагою, а також за наявності хронічних захворювань печінки та нирок. Для запобігання зменшенню кількості гемоглобіну в організмі необхідно щонайменше раз на рік (діти до одного року щомісяця) відвідувати педіатра.

Як підвищити гемоглобін?

Для діагностики зниженого гемоглобіну терапевт збирає анамнез, проводить огляд і направляє на аналіз крові. Для підняття рівня гемоглобіну в організмі лікар призначає лікування, що включає терапію основного захворювання, приймання лікарських препаратів, які підвищують рівень заліза в крові, і коригує раціон харчування.

Засоби для підвищення гемоглобіну

Швидко підняти гемоглобін можна за допомогою прийому залізовмісних препаратів. У разі кровотечі або порушення всмоктування заліза в кишечнику ліки вводяться внутрішньовенно. Для підвищення рівня еритроцитів і гемоглобіну лікар може призначати препарати, що стимулюють гемопоез (утворення клітин крові).

Продукти, що підвищують гемоглобін

За низького гемоглобіну лікар коригує раціон харчування, щоб збільшити надходження заліза в організм і поліпшити його всмоктування в кишківнику. Продуктами харчування можна підвищити рівень гемоглобіну за залізодефіцитної анемії.

Таблиця продуктів, що підвищують гемоглобін

Продукт

Кількість заліза в 100 г

Печінка

23 мг

Чорний шоколад

17 мг

Червоні сорти м'яса:

  • яловичина
  • баранина
  • оленина

 

  • 2,5 мг
  • 1,8 мг
  • 5,0 мг

Морепродукти:

  • молюски
  • мідії
  • устриці

 

  • 2,9 мг
  • 7,0 мг
  • 8,3 мг

Шпинат

2,7 мг

Курага

2,7 мг

Гарбузове насіння

8,5 мг

Знижують засвоєння заліза в організмі продукти, що містять кальцій: молоко, йогурт, сир, тофу, броколі. Лікарі не рекомендують запивати їжу кавою і чорним чаєм, оскільки вони перешкоджають всмоктуванню заліза в кишечнику.

Вітаміни для підвищення гемоглобіну

Для підвищення гемоглобіну лікар призначає вітаміни С, В9 і В12, дозування і тривалість прийому яких залежить від рівня їхнього дефіциту. Збільшити кількість вітамінів в організмі можна за допомогою раціонального харчування: необхідно вживати цитрусові, м'ясо, морепродукти, зелений горошок, квасолю і спаржу.

Лабораторні аналізи в ОН Клінік Черкаси

Низький гемоглобін: симптоми, причини та способи його підвищити - Сєргєєва Євгенія Вікторівна
Сєргєєва Євгенія Вікторівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чому різко падає гемоглобін?

Причиною чому різко падає гемоглобін може бути внутрішня або зовнішня кровотеча. У такому разі для швидкого підняття гемоглобіну проводять переливання крові.

2. Глікований гемоглобін — що показує?

Глікований гемоглобін показує середній вміст цукру в організмі за три місяці. Лікар призначає аналіз на глікозильований гемоглобін для оцінки тривалості та контролю лікування цукрового діабету.

3. Чи можна померти від низького гемоглобіну?

Від низького гемоглобіну можна померти, оскільки тканини організму не отримують необхідну кількість кисню. Розвивається кисневе голодування і клітини поступово відмирають, внаслідок чого порушується функція органів і систем.

4. Чим небезпечний низький гемоглобін?

Низький гемоглобін небезпечний розвитком аритмії (порушення серцевого ритму) і серцевої недостатності (нездатності серця перекачувати кров). При значному зниженні гемоглобіну (менше 50 г/л) можливий летальний результат через нестачу кисню в тканинах.

5. Як підняти гемоглобін за 3 дні?

Тривалість корекції рівня гемоглобіну залежить від причини і ступеня його зменшення. Для підвищення гемоглобіну в середньому потрібно близько трьох-шести тижнів. За три дні гемоглобін можна підняти за допомогою переливання крові, яке проводять за критичних показників ΗbA (менше 70 г/л).

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 8 оцінок
Низький гемоглобін: симптоми, причини та способи його підвищити
Головна медична сестра. Вища кваліфікаційна категорія.
Низький гемоглобін: симптоми, причини та способи його підвищити
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 рік тому
Добрий день, як мені підняти гемоглобін ліками?
Відповісти
Доброго дня. Вживати лікарські препарати для підвищення рівня гемоглобіну можна тільки після консультації лікаря. Для того, щоб підняти гемоглобін, лікар призначає терапію захворювання, що спричинило зниження показників, і лікарські препарати, що містять залізо або стимулюють утворення клітин крові.
Марія 1 рік тому
Доброго дня, якщо знижені еритроцити і гемоглобін, що робити?
Відповісти
Добрий день. Знижений рівень еритроцитів і гемоглобіну вказує на анемію. У цьому разі необхідна консультація лікаря, який встановить причину зниження показників і призначить лікування.
Катерина 1 рік тому
Добрий день. Низький гемоглобін — це скільки?
Відповісти
Добрий день. Рівень гемоглобіну залежить від віку та статі людини. Для чоловіків і жінок нижній показник становить 120 г/л, для дітей і вагітних жінок — 110 г/л.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, а скільки тримається гемоглобін після переливання крові?
Відповісти
Добрий день. Переливання крові проводять у разі зниження гемоглобіну менше 70 г/л. Підвищення кількості гемоглобіну після переливання крові виникає протягом 24 годин. При досягненні показника понад 70 г/л лікар призначає медикаментозну терапію.
Марта 1 рік тому
Добрий день. У жінки гемоглобін 150, чи нормально це?
Відповісти
Доброго дня. Так, це нормальний показник. Норма гемоглобіну для жінки 120-160 г/л.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!