Logo
0 800 30 11 77

Рак: правда і міфи про страшний діагноз

Рак: правда і міфи про страшний діагноз
Читати 10 хвилин | Створено: 21 січня 2022 | Оновлено: 12 жовтня 2023 | 109995 109995
Онкологія — чи не найзагадковіше захворювання, оповите безліччю міфів. Деякі з них відверто абсурдні, інші звучать цілком логічно і тому небезпечні.

Чому ж вірити? Усю правду про рак розкажуть лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Міф 1. Раніше люди не хворіли на рак

Багато хто всерйоз вважає, що онкологічні захворювання поширилися лише в XX столітті. Справді, приблизно з цього періоду спостерігається значне зростання та високі показники смертності. Тільки у 2020 році, за даними ВООЗ, зафіксовано 19,3 млн нових випадків захворювання, а від різних видів раку померло близько 10 млн осіб.

Цифри лякають. Проте вони не свідчать про те, що хвороба нова. А от дослідження, проведені німецькими вченими-палеонтологами, довели, що злоякісні ракові пухлини були притаманні людям вже понад 3,5 тис. років. Тільки уявіть, вони виявили онкологічне ураження кісток у давньоєгипетській популяції, датованій приблизно 1500 до н.е. — 500 р. н.е.

Тоді на чому ґрунтується цей міф? Ймовірно на тому, що ще 100 років тому медики та вчені не мали такої кількості діагностичного обладнання, що значно ускладнювало виявлення злоякісних пухлин. Сьогодні ж наука та медицина зробили великий крок уперед: у їхньому арсеналі надточні апарати та лабораторні тести, які дозволяють точно встановити діагноз та своєчасно розпочати лікування.

Міф 2. Рак = смертний вирок

Поставте своє питання Хірургу
«ОН Клінік»

Незважаючи на страшну статистику смертності, наведену вище, онкологічні захворювання виліковні.

Так, згідно з даними Національного інституту раку США, сьогодні в Америці 5-річне виживання за деяких видів раку (рак молочної залози, простати та щитоподібної залози) становить понад 90%. П'ятирічне виживання для всіх видів раку нині становить близько 67%.

Докладніше про показники смертності від раку розповість Максим Петруша, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Черкаси»:

«За останніми дослідженнями, у світі з 2001 року кількість смертей від раку щороку знижується на 1,5%. Багато в чому це пов'язано і з тим, що сьогодні набагато більший шанс діагностувати наявність ракової пухлини на ранній стадії її розвитку та вчасно розпочати терапію. Водночас важливо розуміти, що немає безпечної онкології: будь-який рак смертельний за відсутності лікування, тому важливо регулярно проходити онкоскринінг. Такі запобіжні заходи можуть зберегти вам життя».

І все ж, невиліковними видами раку вважаються ті, що вражають органи ШКТ (кишечник, стравохід, шлунок), печінку та дихальні шляхи та утворюють метастази у віддалені органи. Метастатична онкологія на останніх стадіях вважається неоперабельною і часто призводить до смерті.

Міф 3. Онкологія заразна

Вчені та медики тривалий час задавалися питанням, чи заразний рак. І, щоб відповісти на нього, спочатку потрібно зрозуміти, чому люди хворіють на рак.

На жаль, досі немає однозначної відповіді. Проте вчені схиляються до того, що ракові клітини починають зростати та ділитися внаслідок «поламки» в ДНК. Відповідно, мутації генів не можуть бути заразними.

Але тут є інший бік медалі, про який розповість Лариса Ковтун, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Хоча онкологічні захворювання не заразні, є інші фактори, здатні спровокувати їх розвиток. Наприклад, деякі захворювання, що передаються статевим шляхом. Це вірус папіломи людини (ВПЛ), гепатити В і С. Виходить, що заразний інфекційний агент, потрапляючи в організм, може стати причиною раку шийки матки або печінки. Тому потрібно уважно ставитись до свого здоров'я та регулярно проходити обстеження у відповідних фахівців».

Міф 4. Рак передається за спадковістю

Це, мабуть, один із «найживіших» міфів про онкологію. І він частково правдивий, адже близько 3-10% діагностованих випадків захворювання викликані мутованими генами, успадкованими від батьків.

Проте про генетичну схильність до раку не йдеться. Все ж таки більшість випадків онкопатології викликані накопиченням мутацій у генах, які утворюються протягом усього життя.

Чому ж міф тоді живий? Про це розповість Тетяна Ющенко, гінеколог-онколог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Шанс захворіти на рак збільшується з віком. А оскільки сьогодні люди живуть довше, ніж ще 50 років тому, у багатьох сім'ях з'являються живі родичі, які страждають на онкологію. Ймовірно, цей факт і призвів до помилки спадкової природи захворювання».

Міф 5. Лікування раку нестерпніше за саму хворобу

Залежно від типу та стадії раку, для його лікування або уповільнення росту пухлини може застосовуватися комбінація хірургії, променевої терапії, хіміотерапії, гормональної та імунотерапії.

Докладніше про нюанси лікування раку розповість Євген Ільїн, хірург-онколог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Так, лікування онкопатології справді може мати побічні ефекти, особливо якщо необхідне проведення хіміотерапії. Вона сильно підриває імунітет та погіршує самопочуття пацієнта. Після хіміотерапії може спостерігатися хронічна втома, нудота, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, що супроводжується закрепами або діареєю. І, звісно, ​​випадання волосся. Але зверніть увагу, що за своєчасної діагностики ракової пухлини, коли ще не утворилися метастази, досить її хірургічного видалення».

Операції на рак проводяться у хірургічному відділенні медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Проспект Гагаріна). Втручання проводиться досвідченими спеціалістами у сучасному операційному блоці, після чого пацієнт залишається у комфортабельному стаціонарі під цілодобовим наглядом медперсоналу.

Міф 6. Будь-яка доброякісна пухлина з часом перероджується на рак

Це не правда. Більшість новоутворень ніколи не перероджується на рак: до цього схильні лише деякі види пухлин. Наприклад, перероджуються в злоякісні папіломи, викликані деякими типами ВПЛ, а також родимки.

Проте, навіть нешкідливі на перший погляд новоутворення можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям, наприклад, якщо вони ростуть і тиснуть на життєво важливі органи. Скільки живуть з доброякісною пухлиною, залежить від її виду та своєчасності лікування. Тому за підозри на пухлину важливо звернутися до лікаря за консультацією.

Симптоми доброякісної пухлини залежать від її виду. Наприклад, міома матки може викликати кровотечі та болі внизу живота, а шкірні новоутворення найчастіше проявляються лише косметичним дефектом.

Як визначити, пухлина доброякісна чи злоякісна? Для цього лікар проводить біопсію — вилучення шматочка ураженої тканини для мікроскопічного дослідження.

Міф 7. Щоб не захворіти на рак, достатньо вести здоровий спосіб життя

На жаль, ні. Якби єдиним, що викликає рак, були погані звички, статистика захворюваності суттєво скоротилася б.

Однак спосіб життя все-таки впливає на мутацію генів, які провокують онкологію. За даними Європейського регіонального бюро ВООЗ, виключення наступних негативних факторів допоможе знизити ризик розвитку раку на третину:

  • куріння та вживання алкоголю;
  • зайва вага, ожиріння;
  • нестача фруктів та овочів у раціоні;
  • низька фізична активність;
  • зараження ВПЛ;
  • забруднення повітря, вплив канцерогенних факторів.

Тим не менш, профілактики онкологічних захворювань, яка б убезпечила вас на 100%, не існує. Про це потрібно пам'ятати та за перших ознак раку звертатися за допомогою до профільного лікаря.

Як вчасно виявити рак?

Чим раніше рак буде діагностовано і вилікувано, тим більше шансів на його лікування. Деякі види патології, такі як рак шкіри, молочної залози, ротової порожнини, яєчок, передміхурової залози та прямої кишки, можуть бути виявлені під час звичайного самообстеження або інших заходів скринінгу до появи будь-яких симптомів. Більшість випадків онкології виявляють лише після того, як пухлину можна промацати або коли з'являються інші симптоми.

Діагностика раку починається з ретельного медичного огляду та повного збору анамнезу. За підозри на пухлину пацієнта зазвичай направляють на візуалізуючі обстеження. До них них рентген, комп'ютерна томографія (КТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), УЗД та волоконно-оптична ендоскопія. Їх результати дозволяють лікарям визначити місцезнаходження та розмір пухлини. Для підтвердження діагнозу більшості видів раку необхідно провести біопсію, за якої зразок тканини береться з підозрюваної пухлини та досліджується під мікроскопом на наявність ракових клітин. Тільки так можна підтвердити злоякісний характер пухлини.

У деяких випадках рак діагностується випадково через оцінку або лікування інших захворювань. Саме тому важливо періодично проходити профілактичні обстеження.

На жаль, немає скринінгової програми, яка дозволила б виключити всі види онкологічних захворювань. Але, на думку Міжнародної медичної спільноти, особливої ​​уваги вимагають чотири локалізації раку. Дані про них та методи діагностики, що дозволяють визначити їх наявність, наведено в таблиці нижче.

Види раку

Обстеження

Як часто проходити

Кому проходити

Колоректальний рак

аналіз калу на приховану кров

1 раз на рік

чоловіки та жінки, старші за 40 років

колоноскопія

1 раз на 10 років

Рак молочної залози

УЗД молочних залоз

1 раз на рік

жінки до 40 років

мамографія

1 раз на 2 роки

жінки, старші за 40 років

Рак легені

КТ легенів з контрастом

1 раз на 2 роки

курці, старші за 50 років

Рак шийки матки

ПАП-тест

1 раз на 2 роки

жінки 18-29 років

ПАП-тест + аналіз на ВПЛ

1 раз на 5 років

жінки 30-65 років

У медичних центрах «ОН Клінік Одеса» та «ОН Клінік Кропивницький» можна пройти пакетний онкоскринінг, у який уже включені всі необхідні дослідження. У медичному центрі «ОН Клінік Харків» (м. Проспект Гагаріна) проводяться операції з видалення злоякісних пухлин та метастазів. Досвідчені онкохірурги приймають пацієнтів з усіх міст та оперують навіть складні випадки онкопатології. Після операції пацієнти перебувають в стаціонарі під наглядом медперсоналу. Одно- і двомісні палати мають окремий санвузол та обладнані усім необхідним для комфортного перебування та швидкого відновлення.

Онкопатологія — серйозне захворювання. Проте з ним працює те саме правило, що і з будь-якою хворобою: що раніше діагностується, то краще лікується. Тому будьте уважні до себе і не забувайте про регулярні обстеження.

А коли ви востаннє обстежувались для профілактики?

Хірургія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Рак: правда і міфи про страшний діагноз - Абу Шабан Ода Салехович
Абу Шабан Ода Салехович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Рак: правда і міфи про страшний діагноз
Лікар-мамолог, онкохірург.
Рак: правда і міфи про страшний діагноз
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 3 місяці тому
Добрий день, я вважаю, що саме онкологія є найстрашнішим захворюванням, тому регулярно проходжу профілактичні огляди, правильно харчуюся і не вживаю алкоголь. Чи допоможе мені це зберегти здоров'я і виявити відхилення на ранній стадії? Чи є взагалі хтось, хто не хворіє на рак?
Відповісти
Доброго дня, немає абсолютного способу запобігти раку, але існують методи для зниження ризику. Здоровий спосіб життя, включно зі збалансованим харчуванням, фізичною активністю, відмовою від паління та алкоголю, допомагають знизити ймовірність розвитку раку. Регулярні медичні огляди і скринінг також відіграють ключову роль у виявленні патологій на ранніх стадіях, що сприяє ефективному лікуванню.
Юлія 4 місяці тому
Доброго дня, у мене генетична схильність до раку шкіри, а якщо бути точніше, то до меланоми. Можете підказати, чого боїться меланома? Як потрібно змінити свій спосіб життя, щоб знизити ризик розвитку патології? Можливо, потрібно пройти генетичні тести для виявлення патологічних генів?
Відповісти
Добрий день, розвиток меланоми зазвичай пов'язують із впливом сонячних променів. Для зниження ризику розвитку меланоми рекомендується використовувати сонцезахисні засоби, уникати тривалого впливу сонячного випромінювання, носити захисний одяг і регулярно перевіряти зміни в родимках і плямах на шкірі. Генетичні тести можуть бути розглянуті у випадках, коли є сімейний анамнез або високий ризик розвитку меланоми.
Дарина 4 місяці тому
Добрий день, моя бабуся нещодавно померла від раку молочної залози, її лікували близько трьох років, але організм однаково не витримав такого навантаження. А днями я прочитала, що ліки від раку давно знайдено, чи так це? Про які ліки йдеться? І розкажіть про методи, якими взагалі лікують злоякісні пухлини.
Відповісти
Доброго дня, наразі немає єдиних універсальних ліків від раку, це зумовлено різноманітністю типів онкології, їхніми генетичними особливостями та відмінностями в поведінці пухлин. Лікування злоякісних пухлин включає різні методи: хірургію і медикаментозну терапію (наприклад, хіміотерапію, променеву терапію та імунотерапію). Вибір методу залежить від типу раку, стадії його розвитку та індивідуальних особливостей пацієнта.
Вікторія 4 місяці тому
Доброго дня, а чи правда, що ракові клітини є у всіх людей? Якщо так, то чому деякі люди хворіють на рак, а інші жодного разу за все життя не стикаються з подібною проблемою? Що робити, щоб знизити ризик розвитку раку?
Відповісти
Добрий день, ракові клітини можуть бути присутніми у всіх людей, але зазвичай імунітет здатний контролювати їхній ріст і розмноження. Захворювання може розвинутися, коли механізми контролю порушуються, що може бути зумовлено генетичними факторами, впливом навколишнього середовища і способом життя. Для зниження ризику розвитку раку важливо вести здоровий спосіб життя, включно зі збалансованим харчуванням, помірною фізичною активністю, уникненням тютюну та обмеженням вживання алкоголю. Також регулярні медичні обстеження і скринінг можуть допомогти виявити відхилення на ранніх стадіях.
Галина 4 місяці тому
Добрий день, я дуже дбайливо ставлюся до свого здоров'я, тому вже вісім років щорічно здаю лабораторні аналізи (зокрема на всілякі онкомаркери) і роблю ультразвукове дослідження внутрішніх органів. Однак я знаю, що онкологію може бути складно виявити, тому переживаю, що можу проґавити щось. У мене таке питання: який рак не лікується?
Відповісти
Вітаю, рак зазвичай лікується, проте ефективність терапії залежить від типу і стадії онкології, загального стану пацієнта. Злоякісні пухлини підшлункової залози, печінки та мозку вважаються складними в лікуванні з кількох причин. По-перше, вони часто виявляються на пізніх стадіях, коли можливості лікування обмежені. По-друге, вони можуть бути пов'язані з високим ризиком метастазування і чинити негативний вплив на сусідні тканини. Для раннього виявлення онкології рекомендується регулярно (зазвичай раз на рік) здавати аналізи і проходити онкоскринінг.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!