Logo
0 800 30 11 77

ПАП-тест: що це таке і для чого він потрібен

ПАП-тест: що це таке і для чого він потрібен
Читати 6 хвилин | Створено: 26 листопада 2021 | Оновлено: 26 листопада 2021 | 218022 218022
ПАП-тест у гінекології — один з основних методів дослідження. ПАП-тест роблять для діагностики передракових станів і своєчасного виявлення раку шийки матки.

Він вважається найбільш інформативним дослідженням онкології на початкових стадіях.

Що таке ПАП-тест?

ПАП-тест — це аналіз на цитологію (мікроскопічне дослідження біоматеріалу). Цитологічний мазок береться з піхви. ПАП-тест показує стан клітин слизової оболонки цервікального каналу (каналу шийки матки) і використовується для виявлення їх патологічних змін і своєчасної діагностики раку шийки матки.

Показання до призначення ПАП-тесту

Планове проходження цитологічного дослідження (раз на три роки у віці від 21 до 65 років) рекомендовано всім жінкам незалежно від наявності або відсутності патологій шийки матки з метою раннього виявлення онкології. Діагностика раку шийки матки ПАП-тестом високоінформативна та дозволяє виявляти онкологію на початкових стадіях, коли лікування проходить швидше та ефективніше.

Жінкам, які перебувають у групі ризику (за генетичної схильності до раку шийки матки, після аборту), необхідно особливо відповідально ставитися до проведення ПАП-тесту. Не можна пропускати регулярні тестування, можливе частіше проведення цитологічного дослідження (один раз на рік) за рекомендацією гінеколога.

Кому не можна робити ПАП-тест?

У деяких випадках доведеться відмовитися від проведення ПАП-тесту та цитології. Протипоказання до проведення ПАП-тесту:

  • аномалії розвитку статевих органів, що заважають взяттю біоматеріалу з піхви;
  • повне закриття каналу шийки матки.

Також ПАП-тест не роблять після тотальної гістеректомії (хірургічного видалення матки). Після досягнення 65-річного віку жінка може припинити регулярне проведення цитологічного дослідження, якщо попередні результати ПАП-тестів були негативними.

Підготовка до здачі ПАП-тесту

Щоб результати дослідження були максимально точними, необхідно правильно підготуватись до ПАП-тесту. Підготовка до ПАП-тесту:

  • уникайте сексуальних контактів за дві доби до проведення дослідження;
  • під забороною також спринцювання, вагінальні свічки та креми, сперміцидні засоби.

Гінекологи рекомендують здавати ПАП-тест у перші дні після закінчення менструації, оскільки тоді характер вагінальних виділень є найбільш прийнятним для проведення цитології на рак шийки матки. Жінки в періоді менопаузи можуть здавати ПАП-тест у будь-який день.

Проведення ПАП-тесту

Проведення ПАП-тесту шийки матки зазвичай займає кілька хвилин. Як проводиться ПАП-тест:

  1. У кабінеті гінеколога жінку можуть попросити роздягнутися повністю або до пояса.
  2. Потім вона лягає на гінекологічне крісло, зігнувши ноги в колінах.
  3. Гінеколог використовує вагінальне дзеркало, щоб полегшити проведення дослідження.
  4. За допомогою цитологічної щітки та гінекологічного шпателя лікар бере зразки клітин шийки матки.
  5. Жінка може вставати та одягатися.

У більшості випадків під час проведення ПАП-тесту відсутні болючі відчуття та дискомфорт. Також відсутні обмеження та протипоказання після проведення мазка на цитологію.

Якщо ПАП-тест показав відхилення від норми?

Нормальний результат ПАП-тесту — негативний, в якому не виявлено аномальних клітин епітелію шийки матки. Якщо в процесі розшифровки ПАП-тесту отримано позитивний результат, необхідно буде пройти додаткові дослідження, які призначить гінеколог.

Що може означати позитивний результат ПАП-теста

Результат ПАП-теста

Розшифровка позитивного результата ПАП-теста

Атипові клітини плаского епітелію невизначеного значення (ASC-US)

Деякі клітини мають нетовий вигляд, але невідомо, чи пов’язано це з ВПЧ. Можливі причини: інфекції, подразнення, зміни гормонального фону, поліпи.

Атипові залозисті клітині (AGC)

Деякі клітини із внутрішньої частини шийки матки або слизової оболонки шийки макти мають нетиповий вигляд. Може бути ознакою проблем із маткою.

Низький ступіть плоскоклітинного інтраепітеліального ураження (LSIL)

У клітинах — незначні зміни, які, як правило, спричинені ВПЧ. Інколи такий стан називають слабкою дисплазією (CIN I). Зазвичай минає самостійно без лікування.

Атипові клітини плаского епітелію, які не дозволяють виключити HSIL (ASC-H)

У тканинах зовнішньої частини шийки матки є аномальні клітини. Вони можуть свідчити про більш серйозні ураження, які без лікування можуть перерости в рак. Результат не є діагнозом і потребує додаткового обстеження.

Високий ступіть плоскоклітинного інтраепітеліального ураження (HSIL)

У клітинах — помірні або серйозні зміни. Зазвичай аномалії спричинені ВПЧ.

Інколи такий сан називають помірною (CIN II) або важкою (CIN III) дисплазією.

Без лікування аномальні клітини можуть перетворитися на ракові.

Аденокарцинома in situ (AIS)

Тканини шийки матки мають великі уражені зони із аномальними клітинами. Такий стан вважається передраковим і без лікування може перетворитися на рак.

Клітини раку шийки матки

У тканинах шийки матки є злоякісні (ракові) клітини.

Позитивний результат ПАП-тесту ще не означає, що у вас виявлено рак шийки матки, але вимагає обов'язкового звернення до онкогінеколога.

Де зробити ПАП-тест

Аналізи на рак шийки матки можна зробити у медичному центрі «ВІН Клінік Харків». ПАП тест проводиться методом рідинної цитології, який вважається найбільш інформативним для раннього виявлення аномальних клітин епітелію шийки матки.

ПАП-тест у Харкові виконується на сучасному обладнанні HURO PATH® System Q1, що дозволяє отримати максимально точні результати. Є можливість зробити два варіанти досліджень:

  • ПАП-тест на основі рідинної цитології — виконується протягом чотирьох днів;
  • пакет №09.20 Цервікальний скринінг (ПАП-тест на основі рідинної цитології та ПЛР). Проводиться аналіз на вірус папіломи людини високого канцерогенного ризику (кількісне визначення, 21 генотип).

Після отримання результатів ПАП-тесту за потреби можна буде записатися на консультацію гінеколога в Харкові. Також в «ОН Клінік Харків» можна здати й інші лабораторні аналізи в Харкові, пройти діагностику ерозії шийки матки.

Регулярне проходження ПАП-тесту допоможе запобігти розвитку раку шийки матки, відповідно збільшить тривалість життя. Важливо також звертатися на консультацію до гінеколога з появою будь-яких підозрілих симптомів (болю внизу живота, відсутності менструації або зміни характеру менструальних виділень, посиленого росту волосся на тілі тощо).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

ПАП-тест: що це таке і для чого він потрібен - Перехрест Оксана Володимирівна
Перехрест Оксана Володимирівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Яка норма у ПАП-тесту?

Норма ПАП-тесту — негативний результат, що означає відсутність аномальних клітин епітелію шийки матки. Розшифровку результатів ПАП-тесту виконує гінеколог.

2. Яка цитологія краща: рідинна чи звичайна?

Найбільш інформативним є ПАП-тест на основі рідинної цитології. За його проведення біоматеріал, взятий із піхви, поміщається в контейнер з рідким середовищем і направляється в лабораторію, де підлягає очищенню від слизу, крові та інших домішок.

3. Чи можна робити ПАП-тест під час вагітності?

ПАП-тест рекомендується здавати під час вагітності для виявлення вірусних та грибкових інфекцій (наприклад, вірусу простого герпесу) і початку своєчасного лікування, поки хвороба не нашкодила вагітній жінці та плоду.

4. Як правильно здавати ПАП-тест?

ПАП-тест рекомендується робити у перші дні після закінчення менструації. Важливо дотримуватися правил підготовки (за 48 годин обмежити сексуальні контакти, не проводити спринцювання, використовувати вагінальні креми та свічки).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
ПАП-тест: що це таке і для чого він потрібен
Лікар акушер-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.
ПАП-тест: що це таке і для чого він потрібен
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Леся 1 тиждень тому
Якщо результат ПАП-тесту негативний, але є вірус папіломи 16, які ще аналізи треба здавати?
Відповісти
Добрий день. Якщо результат ПАП-тесту виявився негативним, але виявлено вірус папіломи 16, можуть бути рекомендовані додаткові аналізи або обстеження для оцінки стану вашого здоров'я і ризику розвитку раку шийки матки такі як: кольпоскопія; біопсія; аналізи на інші типи вірусів ВПЧ; консультація гінеколога.
Поліна 2 роки тому
Я не живу статевим життям. Чи необхідно мені робити ПАП-тест у цьому випадку?
Відповісти
Гінекологи рекомендують здавати ПАП-тест усім жінкам віком від 21 до 65 років, незалежно від наявності або відсутності статевого життя, оскільки причини розвитку раку шийки матки не пов'язані із сексуальними контактами.
Ірина 2 роки тому
Чи можу я зробити УЗД органів малого тазу замість ПАП-тесту?
Відповісти
ПАП-тест вважається найбільш достовірним методом ранньої діагностики раку шийки матки, дає змогу попередити розвиток хвороби. УЗД органів малого тазу показує онкологію на пізніших стадіях, коли найчастіше необхідне хірургічне втручання.
Тетяна 2 роки тому
Хочу здати мазок на цитологію до від'їзду у відпустку, але місячні ще не до кінця закінчилися. Чи можу я зробити ПАП-тест у такому разі?
Відповісти
Робити ПАП-тест рекомендовано в перші дні повного закінчення менструації (не раніше, ніж на п'ятий день з моменту початку місячних і не пізніше п'ятого дня до передбачуваної дати початку нового циклу). Проведення дослідження в інші дні небажане, оскільки великий ризик отримання хибного результату.
Віра 2 роки тому
Як часто потрібно здавати ПАП-тест, щоб вчасно виявити рак шийки матки?
Відповісти
Гінекологи рекомендують робити цитологію шийки матки раз на три роки жінкам віком від 21 до 65 років.
Карина 2 роки тому
Планую зробити аналіз на цитологію, хотіла дізнатися, скільки приблизно часу чекати на результат ПАП-тесту?
Відповісти
Час виконання цитологічного дослідження може варіюватися від двох до чотирьох днів. Більш точно можна дізнатися в лабораторії, де плануєте здавати ПАП-тест.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!