Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим?

Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим?
Читати 6 хвилин | Створено: 6 квітня 2020 | Оновлено: 17 листопада 2022 | 49922 49922
1

Правильне харчування – корисне для здоров'я?

Збалансоване харчування — це одна з найкращих дій, які можна зробити для запобігання та контролю таких проблем зі здоров'ям, як хвороби серця, високий кров'яний тиск, діабет 2 типу та деякі види раку.

Багато людей думають, що під час переходу на правильне харчування повинні радикально змінити свій раціон і відмовитись від усіх своїх улюблених страв. Це не так. Поліпшення здоров'я може бути так само простим, як перехід від білого хліба до цільнозернового. Внесення таких невеликих змін у харчування може принести велику користь здоров'ю.

2

ПХ – це дієта для здоров'я?

Правильне харчування — це не дієта. Дієта є короткостроковим обмеженням харчування, найчастіше екстремальним. Спортсмени дотримуються жорсткої дієту перед змаганнями, жінки — навесні або перед певною значущою для себе подією (весілля, відпустка). Проте мінус дієти — її постійно хочеться порушити, з'їсти заборонений продукт. І навіть протримавшись всю дієту, часто після її закінчення знову набирають вагу.

Є обмеження харчування, які необхідні під час певного захворювання. Наприклад, під час гастриту дієта є обов'язковою частиною лікування і дозволяє знизити або підвищити кислотність шлунка (залежно від того, який гастрит — зі зниженою або підвищеною кислотністю).

Найчастіше дієти — це стрес для організму, і вони можуть серйозно нашкодити. Наприклад, безвуглеводна дієта небезпечна для людей із захворюваннями нирок, оскільки відбувається навантаження білковими продуктами. Правильне харчування — це зміна способу життя та харчових звичок, людина достатньо харчується, не голодна, тому зривів майже не буває.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Збалансовано харчуватися потрібно все життя?

Так, харчуватися збалансовано потрібно все життя, але це не означає, що у певний день потрібно повністю змінити спосіб життя. Формування корисних звичок — довготривалий процес. Сьогодні можна зменшити кількість цукру, завтра — замінити булочки на фрукти, ще через тиждень — пити воду замість солодких газованих напоїв. Іноді можна з'їсти і шкідливий продукт, якщо регулярно харчуватися правильно — це не так уже й страшно.

Важливо також достатньо рухатися — ВООЗ рекомендує не менше, за 150 хвилин фізичної активності на тиждень. А це означає, що краще піднятися сходами, ніж на ліфті, та пройтися до магазину пішки, ніж доїхати автомобілем.

4

Які продукти потрібно їсти за умови правильного харчування?

За умови правильного харчування можна їсти все, але в розумних межах, і пам'ятати, що запечене або варене — краще, ніж смажене, домашня їжа — краще за фастфуд. Краще уникати дуже солоного, солодкого, жирного та алкоголю.

Жодної користі організму не несуть промислово перероблені продукти (ковбаса, цукерки, сосиски): часто в них дуже багато солі, цукру та інших корисних компонентів (наприклад, трансжирів).

Які продукти потрібно їсти:

  • цільнозерновий хліб;
  • овочі, фрукти та ягоди;
  • горіхи та насіння;
  • молочні продукти;
  • каші;
  • яйця, рибу та нежирне м'ясо.

Які продукти краще не їсти:

  • напої та соки з великим вмістом цукру;
  • солодкі молочні продукти, наприклад, йогурти та сирки;
  • свинину, особливо виготовлені з неї продукти з високим вмістом насичених жирних кислот і солі;
  • солодкі та солоні снеки.
5

Скільки цукру можна на день? А солі?

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує з'їдати не більше, за 30 г цукру на добу або не більше, за 10% від загальної калорійності споживаних продуктів. Перевищення рекомендованої норми може призвести до проблем із зубами, ожиріння та діабету. Часто цукор міститься не тільки в солодощах: наприклад, в одній столовій ложці кетчупу міститься близько 4 г цукрів. Рекомендація стосується лише вільних цукрів, присутніх у меді, соках або доданих у продукти чи напої; про природний цукор у фруктах, овочах і молочних продуктах не йдеться.

Людям подобається солона їжа, тому що в ній міститься необхідний організму натрій, проте як нестача, так і надлишок солі шкідливий для здоров'я. ВООЗ рекомендує вживати не більше за 5 г солі на добу, уникати продуктів з високим її вмістом і, якщо можливо, готувати їжу без солі. Необхідну кількість натрію організм отримує зі свіжого м'яса, овочів і молочних продуктів.

6

Правильний раціон харчування — це дорого?

І так, і ні. Обмеження в раціоні солі, цукру та газованих напоїв — це навіть вигідно для гаманця. Звичайно, фастфуд і сосиски коштують дешевше, ніж свіже м'ясо та риба. Але завжди можна заощадити, наприклад, заморожуючи овочі в сезон, коли вони дешевші. Крім грошей, внаслідок переходу на правильне харчування доведеться витрачати більше часу на приготування незвичайних страв. Але згодом це стане звичкою і не викликатиме труднощів. Збалансоване харчування — це інвестиція, яка окупиться хорошим самопочуттям та економією на лікарях.

7

Скільки води потрібно пити на день? Що ще можна пити?

Скільки рідини потрібно людині залежить від фізичних навантажень, харчування, статі, віку, ваги. Основне правило — орієнтуватися на свої відчуття: хочеться пити — вгамувати спрагу.

Інститут медицини США (IOM) рекомендує здоровим чоловікам випивати близько трьох літрів рідини на день, жінкам — приблизно два літри. Людям із захворюваннями щитоподібної залози, нирок, печінки або серця для визначення оптимального питного режиму краще проконсультуватися з лікарем.

Як напій підійдуть також молоко, чай, кава, компот, соки — тільки варто враховувати, що в них часто міститься багато цукру, і коригувати залежно від цього раціон харчування.

За правильного харчування важливо не зациклюватися на окремих речовинах, тому що жоден окремий продукт не забезпечить здоров'я. Необхідно сфокусуватися на загальному раціоні та дотримуватися різноманітного та комплексного харчування.

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим? - Гапонова Ірина Василівна
Гапонова Ірина Василівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 5 оцінок
Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим?
Лікар загальної практики - сімейний лікар. Вища категорія.
Як правильно харчуватися, щоб бути здоровим?
Стаття перевірена: Пугач Тетяна Олександрівна
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!