Logo
0 800 30 11 77

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Читати 8 хвилин | Створено: 21 жовтня 2022 | Оновлено: 30 травня 2023 | 465038 465038
Гастрит - гастроентерологічне захворювання, що характеризується запаленням та структурними змінами слизової оболонки шлунка. Патологія може протікати у гострій та хронічній формах.

Що таке гастрит та які у нього ознаки?

Гастрит - запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушення травлення та дефіциту поживних речовин в організмі. При гострій формі патології з'являються швидке насичення їжею, нудота та блювання. При гастриті виникає різкий або переймоподібний біль, часто болить у верхній частині живота. Інші симптоми гастриту:

Хронічна форма патології може тривалий час протікати безсимптомно, періодично можливі тяжкість у надчеревній ділянці, печія. При загостренні гастриту з'являється білий наліт на язиці, виникає сильний больовий синдром та підвищується температура тіла.

При появі перерахованих вище симптомів необхідна консультація гастроентеролога. Лікар збере анамнез, проведе огляд, направить на здачу аналізу крові та гастроскопію (ендоскопічний метод дослідження слизової оболонки шлунка).

Залежно від результатів обстеження, гастроентеролог призначить медикаментозне лікування гастриту, що включає антибіотики, знеболювальні засоби та препарати, що регулюють вироблення соляної кислоти. Лікар також проведе корекцію раціону харчування.

Що можна їсти при гастриті?

Дієтичне харчування при гастриті сприяє нормалізації вироблення соляної кислоти та зменшує подразнення слизової оболонки шлунка. Для того щоб продукти харчування встигали перетравлюватися і не було надмірного навантаження на слизову оболонку шлунка, необхідно вживати невеликі обсяги їжі в один і той же час. У середньому протягом дня потрібно їсти близько 5-6 разів. Дієта при гострому гастриті:

  • нежирні сорти м'яса (кролик, курка, телятина, індичка) та риби (мінтай, щука, окунь річковий, тріска);
  • вчорашній пшеничний хліб; галетне печиво;
  • відварені яйця (не більше двох на день).

Дієта при загостренні гастриту включає овочеві супи, приготовані на воді з додаванням круп, а також розварені каші (гречка, рис, вівсянка). При запаленні слизової оболонки шлунка можна вживати такі овочі: картопля, буряк, кабачки, цвітну капусту, моркву. З фруктів при гастриті можна їсти авокадо, банани, запечені яблука та груші.

Рекомендації щодо харчування в разі гастриту

Форма гастриту

Опис

Дозволені продукти

Катаральний

Катаральний гастрит – найпоширеніший тип гастриту, спричинений запаленням слизової оболонки шлунка. Симптоми можуть включати в себе біль у шлунку, нудоту, блювоту, печію і втрату апетиту.

Білкові продукти, каші, кисломолочні продукти, свіжі фрукти та овочі, тверді сири, мед, рідкі каші, білий хліб, курка та індичка без шкіри.

Фібринозний

Фібринозний гастрит – форма гастриту, за якої на слизовій оболонці шлунка утворюються фібрини. Може бути спричинений бактерією Helicobacter pylori або шкідливими звичками. Симптоми включають біль у шлунку, печію, нудоту, блювоту, відсутність апетиту і блідість шкіри.

Продукти з низьким вмістом жиру, каші, овочеві супи, кисломолочні продукти, фрукти та овочі, нежирне м'ясо, риба, яйця, м'які сири, желе.

Корозивний

Корозивний гастрит може бути спричинений хімічним впливом на слизову оболонку шлунка. Симптоми включають болі в животі, нудоту, блювоту і криваву діарею.

Знежирене м'ясо, риба, білки яйця, молочні продукти, овочі, фрукти, нежирні супи, хліб.

Флегмонозний

Флегмонозний гастрит – рідкісна форма гастриту, спричинена інфекцією, яка призводить до утворення гнійних скупчень у тканинах шлунка. Симптоми включають гострий біль у шлунку, нудоту, блювоту, лихоманку і сильну слабкість.

Рідкі супи на курячому бульйоні без шматочків м'яса й овочів, каша на воді, білок у вигляді парового омлету, курки або індички, відвареного рибного філе. Також дозволені натуральні йогурти без добавок, кефір, кисле молоко, соки з нерозчинних волокон фруктів (наприклад, яблука, груші), розбавлені водою у співвідношенні 1:1, несолодкий чай або відвар.

При ерозивному (появі на слизовій оболонці шлунка поверхневих дефектів) та атрофічному (стоншенні слизового шару шлунка) гастритах дієта має бути максимально строгою. Усі страви відварюються чи готуються на парі. Необхідно вживати їжу оптимальної температури (не гарячу і не холодну), ретельно її пережовувати.

Дієта при хронічному гастриті включає страви, приготовлені на парі (котлети, тефтелі), знежирені молочні та кисломолочні продукти, супи на овочевих бульйонах. Перераховані продукти харчування також дозволені при панкреатиті - запаленні підшлункової залози. Дієта при панкреатиті необхідна для нормалізації процесів засвоєння їжі та поживних речовин.

При недотриманні дієтичних рекомендацій гастрит може призвести до виразкової хвороби, кровотечі та анемії. Дієта при виразці шлунка також має бути збалансованою та включати всі необхідні вітаміни та мікроелементи, страви необхідно готувати на парі або в духовці.

Що не можна їсти при гастриті?

Забороненими продуктами при гастриті є жирні сорти м'яса (свинина, баранина), копчені продукти, солона риба, ковбаси, сало. При гастриті не можна їсти:

  • житній та свіжий хліб;
  • каші: бобові, перлові, ячні, кукурудзяні;
  • жирні молочні продукти.

Дієта при гастриті виключає спеції, приправи, м'ясні та рибні консерви, соління. Також необхідно зменшити вживання твердого сиру, виробів із листкового та здобного тіста.

При запаленні слизової оболонки шлунка слід виключити із раціону харчування цибулю, часник, шпинат, щавель, гриби. Для того, щоб не викликати подразнення слизової оболонки шлунка, при гастриті необхідно відмовитись від наступних овочів:

  • білокачанної капусти;
  • баклажанів;
  • редьки;
  • ріпи;
  • болгарський перцю.

При запаленні слизової оболонки шлунка з раціону харчування слід виключити супи на м'ясному та рибному бульйоні. При гастриті не можна вживати каву та алкогольні напої, оскільки вони посилюють запалення слизового шару шлунка.

Дієта при цукровому діабеті із супутнім гастритом полягає у приготуванні страв з урахуванням хлібних одиниць, а також відмові від продуктів, що містять легкозасвоювані (прості) вуглеводи (геркулесової та манної каш, картопляного пюре).

Що пити при гастриті?

При гастриті можна пити неміцний чай, відвар шипшини, а також банановий, полуничний та морквяний соки в невеликій кількості. При загостренні гіпоацидного (зі зниженою кислотністю) гастриту рекомендовано пити мінеральну воду, щоб нормалізувати кислотність шлунка.

Молоко, кефір та сир при гастриті

При гастриті можна вживати знежирене молоко, ряжанку, йогурт, сир і кефір, оскільки в них містяться пробіотики, які необхідні для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту. Гастроентерологи рекомендують вживати молочні та кисломолочні продукти в невеликій кількості, щоб визначити їхню індивідуальну переносимість.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

При гастриті з підвищеною кислотністю збільшується секреція соляної кислоти, що призводить до запалення та пошкодження стінок шлунка. При гіперацидному (підвищеній кислотності) гастриті у раціоні харчування мають бути продукти, що сприяють зниженню кількості шлункового соку. Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю:

  • відварені, тушковані, запечені овочі;
  • нежирні види м'яса та риби;
  • овочеві супи;
  • вівсяна, рисова, манна та гречана каші.

При гастриті з підвищеною кислотністю можна їсти хурму без шкірки, некислі сорти яблук, груші, банани. Для нейтралізації шлункового соку та покращення роботи шлунково-кишкового тракту при гастриті можна пити картопляний сік.

При гіперацидному гастриті потрібно відмовитися від цибулі, капусти, помідорів, грибів, а також рибних та м'ясних бульйонів, соління та маринадів. З раціону харчування необхідно виключити гострі овочеві закуски, копченості, кондитерські вироби зі здобного тіста, пироги, чорний хліб.

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю

При гіпоацидному (зниженій кислотності) гастриті погіршуються перетравлення та всмоктування їжі, тому необхідно вживати продукти, що сприяють посиленню моторики шлунка та стимуляції вироблення шлункового соку. Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю:

  • яйця (некруто або омлет);
  • добре розварені каші;
  • варені макаронні вироби.

Меню при гастриті включає продукти з високою поживною цінністю: нежирне м'ясо, рибу у відвареному та запеченому вигляді, супи з додаванням круп. При гіпоацидному гастриті можна вживати абрикосовий, морквяний та гарбузові соки.

Для нормалізації роботи шлунка також слід вживати овочі (броколі, томати, гарбуз, огірки, морква). При гіпоацидному гастриті можна їсти такі фрукти:

  • банани;
  • яблука;
  • цитрусові (мандарини, грейпфрути, апельсини).

Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю не повинно містити м'ясні та рибні консерви, квасоляні та горохові супи, цибулю, часник, редьку, редис, солодкий перець. При гіпоацидному гастриті слід зменшити вживання кондитерських виробів та шоколаду.

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами

Дієтичні страви при гастриті повинні бути збалансованими, містити достатню кількість основних нутрієнтів - білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів. При гастриті їжа має бути  приготовлена ​​на парі, в духовці чи мультиварці. Дієтичне меню при гастриті на тиждень:

1

Овочевий суп

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
15 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
110
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • вода — 1.5 л;
  • картопля — 1-2 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • броколі — 300 г;
  • кріп — за смаком;
  • сіль — не більше 1/2 ст. ложки.
  1. Ретельно промийте овочі.
  2. Картоплю та цибулю наріжте дрібним кубиком, моркву натріть на тертці. Брокколі розділіть на дрібні суцвіття.
  3. Залийте овочі чистої води.
  4. Варіть овочеву суміш до готовності картоплі близько 15 хвилин.
  5. Посолити суп і додати кріп.
2

Курячі котлети на парі

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
160
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • вчорашній чорний хліб;
  • куряче філе — 400 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • нежирне молоко — 120 г;
  • вершкове масло — 100 г;
  • морква — 1 шт.
  1. Попередньо замочіть чорний хліб у молоці.
  2. Подрібніть на м'ясорубці куряче м'ясо і натріть моркву на тертці.
  3. У подрібнене м'ясо додайте хліб, моркву та яйце.
  4. Сформуйте з отриманої суміші невеликі котлетки та покладіть їх у пароварку приблизно на 15-20 хвилин.
3

Сирна запіканка

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
40 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
230
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • 1% кефір — 200 мл;
  • кисломолочний сир низької жирності — 200 г;
  • манка — 70 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • розпушувач — щіпка.
  1. Перетріть сир через сито та змішайте його з кефіром.
  2. З'єднайте отриману суміш з яйцем, розпушувачем та манкою. Ретельно змішайте усі інгредієнти до отримання однорідної маси.
  3. Випікайте в духовці за температури 180°С близько 40 хвилин.
4

Дієтичний борщ

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
15 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
45 хвилин
Ккал на порцію
205
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • вода — 1.5 л;
  • буряк — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • картопля — 2 шт.;
  • сметана — 2-3 ст. л.;
  • сухарики до смаку;
  • кріп — 1 гілочка;
  • сіль — щіпка.
  1. Наріжте або натріть на крупній тертці буряк і поставте варитися.
  2. Наріжте невеликими кубиками або соломкою моркву та картоплю. Коли буряк стане м'яким, додайте нарізані овочі у воду.
  3. Коли овочі зваряться, посоліть борщ, додайте сметану і ще трохи поваріть.
  4. Приготуйте сухарики з білого батону, наріжте кріп.
  5. До готового борщу додайте сухарики та кріп.

До дієтичного борщу не можна додавати цибулю, капусту, перець та помідори, оскільки ці продукти подразнюють слизову оболонку шлунка.

5

Морквяні кекси

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
15 хвилин
Приготування
35 хвилин
Загальний час
50 хвилин
Ккал на порцію
280
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • морква — 3 шт.;
  • цукор — 0.25 ст.;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • крупа манна — 1 ст.;
  • сметана — 1 ст.л.;
  • яблучне варення — 50 г.
  1. Натріть моркву на середній тертці і покладіть в глибоку миску.
  2. В окремому посуді міксером збийте два яйця та цукор до утворення світлої піни.
  3. Додайте суміш до моркви. Туди ж додайте склянку манки та перемішайте. Залишіть суміш на 15 хвилин, щоб манка набрякла.
  4. Форму для кексів змастіть маслом. На дно форми покладіть трохи морквяного тіста, потім додайте ложечку варення і зверху знову покладіть тісто.
  5. Розігрійте духовку до 180 ° С і випікайте кекси близько 35 хвилин.
6

Пшоняна каша з гарбузом

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
60 хвилин
Загальний час
70 хвилин
Ккал на порцію
215
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • гарбузова м'якоть — 3 ст.;
  • пшоно — 1 ст.;
  • молоко — 2 ст.;
  • вода — ¾ ст.;
  • сіль — 1 ч.л.;
  • цукор — 1 ст.л. + 1 ч. л.
  1. Очищений гарбуз наріжте кубиками і покладіть у каструлю.
  2. Налийте в каструлю 1 склянку молока і ¾ склянки води.
  3. Готуйте гарбуз на середньому вогні 15-20 хвилин до розм'якшення шматочків.
  4. Вилийте в каструлю склянку молока, що залишилася, і висипте пшоно, додайте сіль і цукор.
  5. Розмішуйте та варіть на повільному вогні до готовності пшона, близько 45 хвилин.
7

Вівсяне печиво

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
5 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
280
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — 200 г;
  • фруктове (яблучне або бананове) пюре — 200 г;
  • кокосова стружка — 10 г.
  1. Подрібніть пластівці у блендері.
  2. Змішайте їх із фруктовим пюре та кокосовою стружкою.
  3. Сформуйте печиво та поставте в духовку.
  4. Випікайте при 180°С до готовності.

Гастроентерологія в ОН Клінік Дніпро

Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами - Шевченко Дар'я Юріївна
Шевченко Дар'я Юріївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як зняти біль під час гастриту?

Загострення гастриту часто пов'язані з підвищенням кислотності шлункового соку. Зняти біль за гастриту допоможуть препарати, що знижують кислотність у шлунку. Препарати для лікування болю в животі призначає лікар після огляду та отримання результатів обстеження.

2. Що робити, якщо болить у шлунку?

Щоб зняти біль у шлунку, необхідно звернутися до лікаря, пройти обстеження, щоб виявити причини болю в животі та порушення в процесі травлення. На підставі результатів обстеження лікар зможе поставити діагноз та призначити правильне лікування.

3. Як швидко вилікувати гастрит?

Методи та тривалість лікування гастриту залежать від тяжкості та причини захворювання. За гострого гастриту інфекційної природи (харчового отруєння) допоможуть промивання шлунка та відновлення втрат рідини. Лікування хронічного гастриту - більш тривале із застосуванням антибактеріальних препаратів та ліків, що знижують кислотність шлункового соку.

4. Який алкоголь найменш шкідливий при гастриті?

При гастриті менш шкідливі коньяк та віскі, оскільки вони незначно впливають на секрецію соляної кислоти та в період ремісії (відсутності симптомів) їх можна вживати у невеликій кількості.

5. Який суп краще при гастриті?

При гастриті необхідно вживати овочеві супи-пюре та бульйони на нежирному м'ясі. При приготуванні страв не робіть зажарку та не додавайте томатну пасту.

6. Скільки триває дієта при гастриті?

Дієта при гастриті триває щонайменше три місяці. Для попередження рецидиву (повторної появи патології) слід дотримуватись дієтичного харчування все життя.

7. Які солодощі можна при гастриті?

При гастриті можна вживати такі солодощі: мармелад, желе, пастилу, зефір. Також при гастриті дозволені натуральний мед, згущене молоко та варення.

8. Які фрукти можна при гастриті?

При гастриті можна їсти банани, яблука, груші. У разі зниженої кислотності можна вживати невелику кількість цитрусових (мандарини, грейпфрути, апельсини).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 18 оцінок
Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Лікар-гастроентеролог.
Дієта при гастриті: меню на тиждень з рецептами
Стаття перевірена: Брезицька Ірина Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Олена 1 тиждень тому
Скажіть, наскільки сильно може віддавати біль у шлунку в хребет? Біль посилюється в положенні лежачи.
Відповісти
Добрий день. Біль, який виходить зі шлунка і віддає в хребет, може мати різну інтенсивність і причини. Це може бути пов'язано з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Біль може посилюватися в положенні лежачи через зміну тиску на внутрішні органи та хребет. Для точного діагнозу та призначення лікування рекомендується звернутися до гастроентеролога для проведення огляду та додаткових обстежень.
Джаміля 3 місяці тому
Здрастуйте, скажіть, будь ласка, якої дієти слід дотримуватися в разі лімфоцитарного гастриту? Я вже заплуталася що можна, а що не можна
Відповісти
Здрастуйте. Ось деякі загальні рекомендації: вживайте невеликі порції їжі, замість трьох основних прийомів їжі на день обирайте п'ять-шість невеликих прийомів їжі; оберігайте слизову оболонку шлунка, уникайте гарячих, гострих, кислих і жирних продуктів, оскільки вони можуть подразнювати шлунок; уникайте продуктів, що можуть викликати алергію або непереносимість. Якщо ви відчуваєте, що певні продукти погіршують ваші симптоми, уникайте їх; збагачуйте раціон овочами та фруктами. Пам'ятайте, що дотримання дієти – це лише одна частина комплексного лікування лімфоцитарного гастриту. Найкраще планування дієти можливо здійснити за допомогою лікаря або дієтолога, які врахують усі ваші індивідуальні особливості та потреби.
Денис 1 рік тому
Чим проявляється гастрит зі зниженою кислотністю?
Відповісти
За гастриту зі зниженою кислотністю ускладнюється перетравлення білкових продуктів у шлунку. Можуть виникнути скарги на важкість у животі після прийому їжі, здуття, нудоту. Через відсутність знезаражувальної дії шлункового соку, люди зі зниженою кислотністю більше схильні до харчових отруєнь.
Софія 1 рік тому
Чи можна вживати молочні продукти, якщо болить шлунок?
Відповісти
Молоко і кисломолочні продукти (наприклад, кефір) не протипоказані за гастриту. Молочні продукти входять до дієти за виразки шлунку, оскільки допомагають зменшувати біль, пов'язаний із підвищеною кислотністю шлункового соку.
Андрій 1 рік тому
Лікар діагностував гастроентерит і призначив дієту. Чи потрібна дієта в разі запалення шлунку та кишківника?
Відповісти
У разі гострого запалення в органах травлення та загострень хронічного гастроентериту необхідна щадна дієта. Переважаючими є термічно оброблені продукти, тушковані та приготовані на парі страви. Дієта для кишківника також залежить від того, чи є порушення випорожнення (закреп або діарея).
Анна 1 рік тому
Як відрізнити гострий гастрит від загострення хронічного гастриту?
Відповісти
Гастрит являє собою запалення слизової оболонки шлунку. Гострий гастрит, як правило, розвивається на тлі харчового отруєння і супроводжується підвищенням температури тіла, блювотою, явищами інтоксикації. Блювота і температура за гострого гастриту можуть призвести до зневоднення. Хронічний гастрит часто є наслідком порушень у кислотності шлункового соку або хелікобактерної інфекції. Загострення хронічного гастриту проявляється болем у животі, нудотою, печією.
Євген 1 рік тому
Гастроентеролог діагностував гастрит. Три дні приймаю призначені препарати, але симптоми гастриту не зникають. Як довго можуть зберігатися болі в разі гастриту?
Відповісти
Тривалість лікування при хронічному гастриті може становити кілька тижнів. Якщо дискомфорт у шлунку поступово зменшується, дотримуйтесь рекомендацій лікаря. У разі, якщо біль зберігається або наростає, зверніться на повторний прийом для корекції призначеного лікування.
Владислав 1 рік тому
Добрий день. Чи можна пити молоко при гастриті із підвищеною кислотністю?
Відповісти
Добрий день. Так, при гастриті із підвищеною кислотністю можна пити молоко, а також готувати на ньому каші, молочні супи.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, при гастриті може бути бурчання в животі?
Відповісти
Добрий день. Так, при гастриті може бути бурчання в животі між прийомами їжі, а також метеоризм, нудота, діарея або запор. При появі даних симптомів запишіться на прийом до гастроентеролога.
Микола 1 рік тому
Доброго дня, як зняти біль при гастриті в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. При появі гострого болю при гастриті слід прийняти знеболюючий препарат і звернутися за консультацією гастроентеролога. Лікар встановить причину больових відчуттів та призначить лікування.
Іван 1 рік тому
Добрий день. Якої дієти необхідно дотримуватися при гастриті?
Відповісти
Добрий день. Дієта при гастриті повинна бути щадною: потрібно відмовитися від смаженої та жирної їжі, спецій, гострих та копчених продуктів. Слід вживати нежирні сорти м'яса та риби, овочеві супи, каші, сухарі та галетне печиво.
Ірина 1 рік тому
Добрий день. У чому полягає дієта при гастриті номер п'ять?
Відповісти
Добрий день. Дієта номер п'ять при гастриті полягає у вживанні нежирного м'яса, овочевих супів, каш, овочів та фруктів. При гастриті рекомендуються варені, тушковані, запечені страви.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!