При рефлюкс-езофагіті відбувається повернення частково перетравленої їжі і шлункової кислоти зі шлунку назад до стравоходу. Кислота подразнює слизову, викликаючи печію, біль та запалення.
Для профілактики і під час терапії гастроезофагеальної рефлюксної хвороби рекомендується скоротити вживання продуктів, які сприяють підвищеному виробленню шлункової кислоти та тривалому зберіганню їжі в шлунку. В меню мають бути страви, що пройшли термічну, механічну та хімічну обробку і є достатньо м’якими, щоб не завдавати болю при ковтанні та не подразнювати стравохід. Їсти треба 5-6 разів на день невеликими порціями, виключити вживання газованих напоїв, жирної їжі, кислих продуктів та солодощів.
Що таке рефлюкс-езофагіт і як від нього позбутися?
Рефлюкс-езофагіт (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, ГЕРХ) – це захворювання слизової оболонки стравоходу. Перші ознаки езофагіту – печія та ускладнення дихання – виникають від потрапляння кислоти та жовчі зі шлункового тракту до стравоходу, глотки або дихальних шляхів. Печія може посилюватися у лежачому положенні або під час фізичної активності. Разом з тим можлива нудота, відрижка, гикавка, біль за грудною клітиною, що нагадує серцевий. Інколи з’являється кашель, задишка, дискомфорт при ковтанні їжі.
Якщо ігнорувати симптоми, можливий розвиток небезпечних для життя ускладнень: внутрішньої кровотечі, онкологічних захворювань стравоходу, шлунку або дванадцятипалої кишки.
На ГЕРХ хворіє до 30% дорослого населення. Серед причин езофагіту виділяють:
- механічне травмування стравоходу (дрібними предметами, рибними кістками);
- хімічні і термічні опіки слизової;
- вживання жирної, гострої, смаженої їжі, фаст-фуду, зловживання алкоголем;
- надмірну вагу;
- хвороби ШКТ;
- прийом протиалергічних та заспокійливих препаратів;
- вагітність.
Лікування ГЕРХ може бути консервативним або хірургічним, вибір терапії залежить від причини захворювання. Обов’язковою складовою лікування є прийом препаратів, що нейтралізують шлункову кислоту. Ще одним важливим засобом профілактики і лікування рефлюкс-езофагіту є дієта. У пацієнтів, які не дотримуються правильного раціону, курців та тих, хто вживає алкогольні напої при езофагіті, лікування може бути неефективним або ускладнюватись.
Дієта при езофагіті стравоходу
Дієта при езофагіті стравоходу має бути максимально щадною, щоб не викликати подразнення слизової оболонки. Зазвичай гастроентерологи радять пацієнтам взяти за основу харчування протертий варіант меню дієти №1, яка розроблена спеціально для лікування і профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту.
Меню при рефлюксі мають складати м’які страви без приправ:
- пюре з овочів та фруктів;
- добре розварені, в’язкі рисові, вівсяні, гречані, та манні каші;
- нежирні сорти м’яса (яловичина, індичка, курка), риби та яєчний білок приготовані на пару;
- супи на пісному бульйоні з добре розвареними або протертими овочами і крупами.
Хліб можна білий підсушений, вчорашній, він сприятиме зниженню кислотності та процесів бродіння. З напоїв краще віддати перевагу киселю, рідкому чаю з молоком та негазованій гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієвій мінеральній воді кімнатної температури. Мінеральна вода знижує кислотність шлунку і сприяє відновленню слизової стравоходу.
Дотримання основних правил вживання їжі при рефлюксі дозволить прискорити одужання:
- необхідно їсти невеликими порціями, не переїдати;
- їжа має бути теплою, нейтрального присмаку;
- сіль, цукор та спеції треба обмежити;
- краще віддати перевагу стравам м’якої консистенції, які не подразнюватимуть стравохід;
- впродовж 2-х годин після їжі не можна лягати або займатися спортом, щоб не провокувати закид частково перетравленого вмісту шлунку назад до стравоходу.
Дотримуватися дієти треба не менше 3-х місяців, за цей час слизова повністю відновлюється. Для профілактики повторного езофагіту необхідно обмежити вживання гострих та кислих страв, газованих та алкогольних напоїв.
Що не можна їсти при езофагіті?
При езофагіті стравоходу не можна їсти продукти, які підвищують кислотність шлунку та довго перетравлюються. Необхідно відмовитись від вживання:
- свіжої випічки, житнього хліба, макаронних виробів;
- міцних бульйонів, супів з піджаркою;
- жирних сортів м’яса та риби;
- ковбасної продукції, копчених страв, консервів;
- пшона, перлової, ячної крупи, гороху, квасолі;
- алкогольних напоїв;
- продуктів із високим вмістом жиру, в тому числі шоколаду, жирних сортів сиру, снеків.
Газовані напої, міцний чай, томати, цибуля, часник та цитрусові можуть викликати або посилювати болісні відчуття, тому під час лікування езофагіту їх необхідно виключити з раціону. Кава та шоколад провокують надмірне виділення шлункового соку та негативно впливають на гладкі м’язи стравоходу, викликаючи рефлюкс кислоти зі шлунку і печію.
Протипоказані гарячі, холодні, гострі, солоні страви, які можуть подразнювати та пошкоджувати слизову стравоходу. Необхідно максимально зменшити вживання жирів та олії під час приготування страв: вони пригнічують моторику ШКТ, їжа довго зберігається у шлунку, підвищується кислотність та газоутворення. Більшість із таких продуктів послаблюють стравохідний сфінктер, який має закриватися після потрапляння їжі до шлунку. Якщо він залишається відкритим, частково перетравлена їжа і шлунковий сік потрапляють у стравохід і викликають його запалення.
Складаючи раціон харчування при рефлюксному езофагіті необхідно зважати на самопочуття. Якщо який-небудь продукт провокує появу печії або болю в області шлунку, слід від нього відмовитись.
Овочі при рефлюкс-езофагіті
При рефлюкс-езофагіті рекомендовано вживати овочі у м’якому (розвареному або протертому) вигляді. Готувати овочеві страви краще на пару або варити. Від смаження і тушкування краще відмовитися. Також не можна вживати мариновані, солоні та квашені овочі.
Найкращими для раціону є морква, картопля, буряк, цвітна капуста. З них можна робити пюре або суфле. Картопля – один з рекомендованих овочів. Особливо поживним є пюре, яке має обволікаючу дію. Корисна печена картопля, але без додавання олії або вершкового масла.
Смажені овочі вживати не можна, вони підсилюють симптоми хвороби. Страви з томатами провокують печію, а капуста білокачанна, редька, огірки важко перетравлюються, тому не рекомендуються під час лікування.
Які фрукти можна при рефлюкс-езофагіті?
При рефлюкс-езофагіті можна вживати солодкі сезонні фрукти і ягоди. Краще їсти їх перед або відразу після сніданку у протертому свіжому, відвареному або запеченому вигляді. Уникайте кислих фруктів, вони можуть провокувати надмірну кислотність і викликати ще більше запалення слизової. Фрукти мають бути звичними, нові екзотичні види під час лікування куштувати не треба. Не рекомендовано вживати смородину, журавлину, чорницю – вони містять багато кислоти, яка подразнює слизову стравоходу.
Які солодощі можна при ГЕРХ?
При ГЕРХ солодощі можна у вигляді киселю, желе, суфле, пюре з солодких фруктів. Головне правило – щоб страви не викликали подразнення горла та стравоходу, легко ковталися та перетравлювалися. Гастроентерологи не рекомендують вживати шоколад, він провокує кислотний рефлюкс і може викликати загострення езофагіту. Тістечка та цукерки повільно перетравлюються, тому їх не можна вживати під час загострення хвороби. У стані ремісії дозволяється невелика порція солодощів, але не на голодний шлунок.
Головною проблемою при вживанні десертів є контроль апетиту, особливо у людей з надмірною вагою. Їжте солодке після основної страви, але не допускайте, щоб з'явилося відчуття важкості і переїдання.
Якщо проводиться лікування кандидозного езофагіту, від солодощів необхідно повністю відмовитися. Це дозволить уникнути росту патогенної мікрофлори.
Молоко при рефлюкс-езофагіті
Молоко при рефлюкс-езофагіті використовують для приготування супів, овочевих пюре. Також можна вживати знежирені кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, некислу сметану. Склянку кефіру кімнатної температури рекомендуємо випивати за 2-3 години до сну. Із сиру готують суфле або ліниві вареники. Невелику кількість вершків або масла можна додавати в каші та овочеві пюре.
Мед при рефлюксі
Мед при рефлюксі в період загострення вживати не рекомендується. Під час ремісії можна їсти 1-2 ложки на день. Але через те, що в звичайному вигляді він може подразнювати нижній травний сфінктер шлунку, мед краще додавати до чаю, запікати з ним фрукти.
Чи можна вилікувати рефлюкс-езофагіт?
Вилікувати рефлюкс-езофагіт можливо при дотриманні всіх рекомендацій лікаря – гастроентеролога. Головне в терапії ГЕРХ – дотримуватися правильного раціону харчування, контролювати вагу, позбутися шкідливих звичок, які призводять до запалення стравоходу, підвищення кислотності та поганої роботи травної системи. Якщо не змінити стиль життя, можливі подальші запальні процеси та розвиток серйозних ускладнень, що потребуватимуть тривалого лікування і хірургічного втручання.
Гастроентерологія в ОН Клінік Черкаси


Популярні питання
Важливо дотримуватися дієти, яка знижує кислотність шлункового вмісту і зменшує подразнення стравоходу. Рекомендації щодо харчування в разі гастриту:
- уникнення гострих, жирних, кислих, копчених, маринованих і солоних продуктів;
- обмеження споживання кофеїну, алкоголю та газованих напоїв;
- вживання великої кількості рідини, виключивши кислі напої, такі як апельсиновий або томатний сік;
- вживання маленьких порцій, щоб не перевантажувати шлунок;
- перевагу легко засвоюваним продуктам, таким як пюре, супи, каші, тушковані овочі та м'ясо.
- уникнення їжі, яка може викликати алергічну реакцію, тому що вона може погіршити симптоми гастриту з рефлюкс-езофагітом.
- утримання від прийому їжі перед сном;
- контроль ваги, оскільки надмірна вага може збільшувати тиск на шлунок і сприяти зворотному току вмісту шлунка в стравохід.
Пам'ятайте, що загальні рекомендації не замінять консультацію з лікарем або дієтологом. Існує індивідуальна непереносимість тих чи інших продуктів, особливості організму, характер перебігу захворювання. З питань раціону харчування слід звернутися до експерта.
Рефлюкс-езофагіт може викликати кілька видів кашлю залежно від того, який рівень стравоходу подразнений. Зазвичай кашель сухий, хрипкий і непродуктивний (без відкашлювання мокротиння), рідко — продуктивний (з мокротою). Кашель виникає через те, що кислота та інші шлункові соки, які надходять до стравоходу, подразнюють нервові закінчення в ділянці дихальних шляхів.
За ерозивного рефлюксу важливо стежити за своїм раціоном і вживати продукти, які знижують ризик загострення захворювання. Рекомендації щодо харчування за ерозивного рефлюксу:
- відмова від гострої, жирної та пряної їжі, оскільки вона може погіршити симптоми;
- виключення продуктів, які можуть подразнювати слизову оболонку стравоходу — алкоголь, кава, чай, сода, часник, цибуля, томати, цитрусові фрукти та продукти з них;
- вживання нежирних і легкозасвоюваних продуктів: курка, індичка, риба, яйця, рис, вівсяна каша, кускус, квашена капуста, сир, йогурт і молочні продукти з низьким умістом жиру;
- вживання невеликих порцій, щоб зменшити тиск на шлунок і запобігти рефлюксу;
- збільшення кількості споживаної рідини, краще обирати негазовану воду, зелений чай, свіжовичавлені фруктові та овочеві соки;
- приготування їжі на пару або запікання;
- як перекус — легкі закуски, як-от яблуко, банан, мандарин, горіхи, сушені фрукти і шматочки курки або індички;
- утримання від вживання їжі за дві-три години до сну, щоб уникнути нічного рефлюксу.
Ці рекомендації допоможуть зменшити симптоми ерозивного рефлюксу, але завжди варто консультуватися з лікарем або дієтологом, щоб обрати індивідуальний підхід до раціону.