Що таке печія?
У нормі нижній стравохідний сфінктер (НПС) закривається після проходження їжі зі стравоходу в шлунок, запобігаючи зворотному току шлункової кислоти. Шлунок виробляє кислоту та ферменти для перетравлення їжі, а НПС залишається закритим, не дозволяючи кислоті потрапляти назад у стравохід.
Печія — це болісне та пекуче відчуття, що виникає одразу за грудиною через потрапляння кислоти зі шлунка в стравохід. У нормі печія може виникати час від часу (наприклад, після вживання великої кількості жирної їжі або алкоголю). Однак, якщо шлунок, грудна клітка та горло печуть регулярно і завдають значного дискомфорту, необхідна консультація гастроентеролога.
Як відчувається печія?
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
За печії виникає відчуття печіння або тепла, яке починається внизу грудної клітки та може підніматися вгору до горла. Також під час печії буває відчуття переповненості та тиску в шлунку, що стимулює викид газу та кислоти назад у стравохід і рот, спричиняючи відрижку.
Як зрозуміти, що в тебе печія?
Основною ознакою печії є відчуття печіння за грудиною, яке може виникати або посилюватися після вживання їжі, під час перебування в положенні лежачи, а також під час різких нахилів після їди. Напад печії може тривати від двох-трьох хвилин до кількох годин. Інші симптоми печії:
- солоний, гіркий або кислий присмак у роті;
- відрижка та нудота;
- зригування їжі;
- відчуття переповненості в животі;
- гикавка та здуття;
- біль і печіння в горлі;
- хронічний кашель;
- утруднене ковтання;
- відчуття грудки в горлі.
На фоні печії може загостритися астма через потрапляння кислоти зі шлунка до стравоходу, що може спричинити подразнення дихальних шляхів і сприяти скороченню їхніх розмірів. Також підвищується ризик ларингіту — запалення слизової оболонки гортані.
Які причини печії?
Основною причиною постійної печії є гастроезофагеальна рефлюксна хвороба — хронічне захворювання, за якого вміст шлунка регулярно потрапляє в стравохід, спричинюючи подразнення його слизової оболонки. Інші причини печії:
- додатковий тиск на черевну порожнину (наприклад, через вагітність, ожиріння або носіння тісного та вузького одягу);
- активне куріння або вдихання диму;
- гормональні коливання (зазвичай естрогену або прогестерону);
- хронічний стрес і постійне занепокоєння;
- вживання важкої їжі, яка розтягує стінки шлунка;
- розлади травлення та газоутворення;
- інфекція (бактеріальна, вірусна, грибкова, паразитарна);
- грижа стравохідного отвору діафрагми;
- виразкова хвороба стравоходу;
- запалення слизової оболонки стравоходу (езофагіт).
Спричинити печію може вісцеральна гіперчутливість — підвищена чутливість кишківника до нормальних фізіологічних подразників. Вона може спричинити печію, оскільки навіть нормальні рівні шлункової кислоти та кишкових газів, а також скорочень стравоходу сприймаються як болючі або дискомфортні, посилюючи відчуття печіння в грудній клітці.
Причиною печії після їди може бути вживання жирної, гострої або кислої їжі, яка стимулює вироблення шлункової кислоти. Також причиною може бути переїдання, яке збільшує тиск у шлунку і сприяє поверненню кислоти в стравохід.
Підвищити ймовірність печії може безконтрольне або тривале приймання лікарських засобів. Викликати печію також можуть деякі продукти (наприклад, цитрусові, шоколад, м'ята, томати, цибуля) та напої (алкогольні, газовані, кофеїновмісні).
Печія під час вагітності
Дослідження показують, що з печією стикається від 30% до 80% вагітних жінок у світі. Печія зазвичай з'являється в третьому триместрі. Причини печії під час вагітності:
- гормональні зміни. Рівень прогестерону підвищується під час вагітності, що призводить до розслаблення гладких м'язів тіла, включаючи нижній стравохідний сфінктер (клапан між шлунком і стравоходом). У результаті клапан може не закриватися повністю, дозволяючи шлунковій кислоті потрапляти до стравоходу і спричиняти печіння в шлунку та грудях;
- зростання матки. Матка, яка поступово збільшується в розмірах, починає тиснути на шлунок, що може сприяти зворотному току вмісту шлунка в стравохід;
- уповільнення травлення. Прогестерон також уповільнює перистальтику (рухи) кишківника, що призводить до більш тривалого перетравлення їжі. У результаті відбувається затримка вмісту в шлунку, що сприяє печії та відрижці.
Вагітних жінок також часто мучить печія, оскільки в міру зростання дитини в матці об'єм крові збільшується, що призводить до підвищення тиску в черевній порожнині, спричиняючи печіння в горлі та стравоході. Печія у вагітних проявляється через 30-60 хвилин після їди.
Приймати ліки від печії без призначення лікаря небезпечно, це може призвести до наслідків для матері та плода. Більшість досліджень, спрямованих на перевірку безпеки препаратів від печії, не враховують вагітних жінок через потенційні ризики лікарських засобів.
Позбутися печії під час вагітності допоможе корекція способу життя, яка передбачає часте споживання їжі невеликими порціями, повільне пережовування, відмову від жирного і смаженого, цитрусових, а також газованих напоїв. За постійної печії рекомендується також повністю виключити кофеїн.
Печія після алкоголю
Алкоголь негативно впливає на різні органи та системи організму, спричиняючи ушкодження печінки (наприклад, цироз), подразнення слизової оболонки шлунка та стравоходу, що може призвести до гастриту та печії. Він також пригнічує центральну нервову систему, порушуючи когнітивні функції та координацію, підвищує ризик серцево-судинних захворювань (зокрема гіпертонії та аритмії). Основні причини печії після алкоголю:
- подразнення слизової оболонки. Алкоголь може подразнювати слизову стравоходу і шлунка, що призводить до запалення та збільшення вироблення шлункової кислоти;
- розслаблення нижнього стравохідного сфінктера. Алкогольні напої послаблюють тонус сфінктера, спрощуючи проникнення кислоти в стравохід;
- уповільнення травлення. Вживання алкоголю може уповільнити процеси травлення, затримуючи їжу в шлунку довше, ніж зазвичай, підвищуючи ризик рефлюксу;
- збільшення тиску в шлунку. Газовані алкогольні напої (наприклад, сидр, пиво і шампанське) можуть спричиняти збільшення тиску в шлунку через гази у складі, що сприяє печії;
- прискорений синтез шлункового соку. Алкоголь стимулює шлунок до вироблення більшої кількості кислоти, що підвищує ризик її потрапляння в стравохід.
Також алкоголь часто вживають з гострою, кислою, жирною або смаженою їжею, яка сама по собі може викликати печію. Пиття води разом з алкоголем може допомогти зменшити його концентрацію в шлунку, що знижує подразнювальну дію спирту на слизову оболонку і зменшує ризик печіння в грудній клітці.
Печія через вдихання тютюнового диму
Куріння або вдихання тютюнового диму може призвести до появи печіння та дискомфорту в стравоході. Дія тютюнопаління на розвиток печії:
- подразнення слизової оболонки. Тютюновий дим містить безліч хімічних речовин і токсинів, які можуть подразнювати слизову стравоходу і шлунка, посилюючи запалення і підвищуючи чутливість стінок органів до шлункової кислоти;
- підвищення кислотності шлункового соку. Нікотин стимулює секрецію гастрину - гормону, який збільшує вироблення шлункової кислоти. Також зменшується продукція іонів гідрокарбонатів, які нейтралізують кислоту, що призводить до підвищеної кислотності та ризику печії;
- сухість у роті. Тютюн знижує вироблення слини, оскільки нікотин впливає на нервову систему, пригнічуючи активність слинних залоз. Менша кількість слини призводить до зниження її буферної дії, що зменшує нейтралізацію шлункової кислоти і збільшує ризик печії.
Куріння також уповільнює травлення, тому що хімічні речовини в тютюні можуть знижувати тонус і рухливість м'язів шлунка та кишечника. Це призводить до повільнішого переміщення їжі через травний тракт, збільшуючи ризик печії.
Печія у літніх людей
З віком органи травного тракту можуть зазнавати змін (наприклад, зниження тонусу м'язів стравоходу та шлунка). Також зменшується вироблення шлункової кислоти та ферментів, що погіршує перетравлення і засвоєння поживних речовин. Інші фактори, що підвищують ризик печії в літньому віці:
- прийом ліків. Люди похилого віку часто приймають ліки (зокрема нестероїдні протизапальні препарати, антагоністи кальцію та антидепресанти). Зазначені засоби можуть розслабляти нижній стравохідний сфінктер або подразнювати слизову стравоходу, сприяючи розвитку печії;
- грижа стравохідного отвору діафрагми. Характеризується зміщенням частини шлунка вгору через діафрагму в грудну порожнину. Цей стан послаблює бар'єр між шлунком і стравоходом, полегшуючи потрапляння кислоти до стравоходу і спричиняючи печію.
Також літні люди можуть змінювати раціон, надаючи перевагу важчій і жирнішій їжі, яка збільшує секрецію кислоти та затримує їжу в шлунку. Зниження фізичної активності та збільшення маси тіла також можуть підвищувати внутрішньочеревний тиск, сприяючи рефлюксу.
Печія через прийом ліків
Ліки можуть викликати печію, тому що деякі з них подразнюють слизову оболонку шлунка і збільшують кислотну секрецію. Препарати, які можуть спричинити появу печії:
- антихолінергічні засоби;
- бета-блокатори;
- бронходилататори;
- блокатори кальцієвих каналів;
- седативні засоби;
- трициклічні антидепресанти.
За появи печії через прийом лікарських засобів необхідно звернутися до лікаря, який їх призначив. За можливості лікар змінить дозування або підбере інший препарат.
Види печії
Печію класифікують залежно від частоти нападів і супутніх ознак. Легка печія виникає не частіше одного разу на місяць, помірна — один-три рази на тиждень, важка — може з'являтися щодня.
Як діагностується печія?
За частої печії необхідно звернутися до гастроентеролога, який проаналізує скарги, збере анамнез і проведе фізикальний огляд. Діагностика печії може включати:
- рентгенографію. Рентген з контрастною речовиною допомагає візуалізувати стравохід і шлунок, виявляючи аномалії та ознаки рефлюксу. Корисний для виявлення грижі стравохідного отвору діафрагми та оцінки перистальтики;
- верхню ендоскопію. Ендоскопічний огляд дає змогу оцінити стан слизової оболонки стравоходу і шлунка, виявляючи запалення і пошкодження (наприклад, виразки). Під час дослідження можна взяти біопсію для проведення диференціальної діагностики та виключити наявність ускладнень (наприклад, стравоходу Барретта);
- тест на кислотність шлунка. Під час ендоскопічного дослідження в тканини стравоходу поміщається невелика бездротова капсула, яка визначає рівень кислотності протягом 48 годин. Дані передаються на спеціальний апарат, який пацієнт носить на поясі. Також лікар просить пацієнта записувати в щоденник епізоди нападів печії для подальшого порівняння з інформацією, отриманою під час дослідження.
Лікар може призначити тест для оцінки моторики стравоходу. Для проведення дослідження тонкий катетер вводиться через ніс у стравохід і вимірює тиск і перистальтичні рухи стравоходу під час ковтання.
Печія в горлі та стравоході може бути ознакою захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Тому для визначення причини гастроентеролог може призначити лабораторні аналізи крові, комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію, ультразвукове дослідження черевної порожнини. Після визначення причини лікар допоможе позбутися печії назавжди.
Як лікують печію?
Від печії допомагають лікарські препарати, які зменшують кількість кислоти, що надходить зі шлунка в стравохід. Способи лікування печії:
- антациди. Є швидкодіючим засобом від печії, нейтралізують шлункову кислоту, знижуючи кислотність вмісту шлунка. Таблетки від печії зазвичай містять магній або алюміній, які швидко полегшують симптоми печії, проте ефект препаратів тимчасовий;
- альгінати. Утворюють захисну плівку на поверхні вмісту шлунка, що допомагає захистити слизову оболонку від впливу шлункового соку;
- антагоністи гістамінових рецепторів (блокатори Н2). Знижують вироблення шлункової кислоти шляхом блокування гістамінових рецепторів у шлунку;
- інгібітори протонної помпи. Зменшують синтез шлункового соку, сповільнюючи протонну помпу - ключовий фермент, що відповідає за її виробництво;
- антибіотики. Спрямовані на знищення, зупинку росту і розмноження бактерії Helicobacter pylori, яка може бути причиною запалення шлунка і печії;
- противірусні препарати. Застосовуються для знищення вірусів, які можуть викликати запалення в шлунково-кишковому тракті;
- місцеві стероїди. Можуть використовуватися для зниження запалення і подразнення в стравоході, що може супроводжуватися печією. Вони чинять протизапальну дію і допомагають зменшити симптоми.
Від печії також можна випити низькодозовані нейромодулятори, які впливають на нервові сигнали в стравоході та шлунку, допомагаючи контролювати симптоми печії. Їх використання спрямоване на регулювання моторики стравоходу і зниження чутливості слизової оболонки до кислоти.
Від печії лікарські засоби можуть випускатися у вигляді гелю, таблеток, капсул, порошків. Однак перемогти печію назавжди можна тільки після того, як буде вилікувано захворювання, що призвело до болю й печіння в епігастральній ділянці (нижче грудини, між реберними дугами).
Що допомагає від печії в домашніх умовах?
Від печії вдома може допомогти харчова сода, проте використовувати її можна тільки після консультації з лікарем. Часто содовий розчин використовується як перша допомога в разі нападу печії. Засоби, які можуть застосовуватися від печії в домашніх умовах:
- імбир. Містить речовини, які можуть знижувати рівень кислоти в шлунку і стимулювати травлення;
- алое вера. Володіє заспокійливими властивостями і може пом'якшувати подразнення слизової оболонки стравоходу, спричинене кислотним рефлюксом, тим самим зменшуючи симптоми печії;
- куркума. Містить куркумін, який має протизапальні властивості, він допомагає зменшити запалення в шлунку та стравоході;
- D-лімонен. Часто міститься в ефірних оліях цитрусових, може допомагати зменшити печію, покращуючи травлення і знижуючи рівень кислотності в шлунку;
- мед. Має протизапальні та антибактеріальні властивості. Він може допомагати пом'якшити подразнення в стравоході, зменшуючи дискомфорт і знижуючи відчуття печії.
Як позбутися печії?
Заїсти печію можна стиглими бананами та папайєю. Стиглі банани є лужними продуктами, містять природні антациди, які знижують рівень кислотності в шлунку і допомагають від печії. Вони також багаті на клітковину, яка сприяє нормалізації роботи шлунка і травлення.
Їсти за печії можна папайю, оскільки вона містить фермент папаїн, який допомагає розщеплювати білки і покращує травлення. Вода від печії може тимчасово полегшити печіння, розбавляючи кислоту в шлунку і знижуючи її концентрацію в стравоході.
Чи допомагають народні засоби від печії?
Народні засоби від печії потрібно використовувати з обережністю, оскільки вони можуть призвести до подразнення і пошкодження слизової оболонки. Трави від печії:
- корінь солодки. Має протизапальні властивості й може допомагати знижувати запалення в стравоході, що зменшує симптоми печії;
- женьшень. Може зміцнювати імунну систему та покращувати травлення, що допомагає запобігти печії, пов'язаній з травними розладами;
- корінь алтеї лікарської. Алтея має обволікальні властивості, які створюють захисну плівку на слизовій оболонці стравоходу;
- в'яз слизький. Має пом'якшувальні та протизапальні властивості, які допомагають знизити запалення в стравоході.
Багато дискусій точиться щодо користі м'яти за печії, проте дослідження показують, що вона може розслабляти нижній харчовий сфінктер, сприяючи відчуттю печіння в грудній клітці. Також не рекомендується використовувати яблучний оцет, оскільки його пероральне вживання може чинити агресивний вплив на тканини й органи через високу кислотність.
Що робити за постійної печії?
За постійної печії необхідно звернутися до гастроентеролога. Лікар встановить причину, підбере медикаментозний курс терапії, а також скаже, що можна їсти в разі печії, а від чого потрібно відмовитися.
Як позбутися печії вночі?
Перебування в положенні лежачи після їди підвищує ризик печії вночі, оскільки шлункова кислота легше потрапляє в стравохід через відсутність сили тяжіння, яка допомагає утримувати кислоту в шлунку. У положенні лежачи нижній стравохідний сфінктер зазвичай розслаблений, що сприяє зворотному току кислоти, особливо в разі нещодавнього прийому їжі. Рекомендації, які допоможуть позбутися печії вночі:
- плануйте останній прийом їжі за дві-три години перед сном;
- відмовтеся від жирної та смаженої їжі ввечері;
- підніміть узголів'я ліжка (приблизно на 15 см).
Також рекомендується спати на лівому боці. Це дає змогу «помістити» нижній стравохідний сфінктер у повітряну кишеню над вмістом шлунка, запобігаючи потраплянню кислоти зі шлунка та стравоходу. Під час перебування людини в положенні лежачи на спині або на правому боці ймовірність печії підвищується.
Чим небезпечна печія?
Печія, що виникає рідко, не спричиняє довготривалих наслідків, оскільки невеликі ушкодження слизової стравоходу, спричинені впливом шлункового соку, загоюються самостійно. Однак часта печія небезпечна, оскільки може призвести до стриктури (звуження) стравоходу, метаплазії (заміни тканин стравоходу на тканини, що за структурою нагадують кишечник), раку.
Профілактика печії
Запобігти розвитку печії допоможе контроль хронічних захворювань, регулярні огляди в гастроентеролога та корекція способу життя. Профілактика печії:
- підтримання здорової ваги;
- відмова від куріння та обмеження алкоголю;
- уникнення продуктів, що провокують печію;
- споживання їжі невеликими порціями;
- відмова від носіння тісного і вузького одягу;
- сон на лівому боці щонайменше через дві-три години після їди.
Також не можна нахилятися або займатися фізичною активністю відразу після їди. Зменшення стресу (наприклад, за допомогою йоги, глибокого дихання, медитації) також сприяє зниженню ризику печії.
Дієта за печії з меню на тиждень
Дієта в разі печії спрямована на зниження ризику повернення кислоти зі шлунка в стравохід і зменшення подразнення слизової оболонки. Правильно підібрана дієта сприяє поліпшенню травлення, знижує кислотність у шлунку та зменшує тиск на нижній езофагеальний сфінктер.
Харчування при печії з меню на тиждень | |||||
День тижня | Сніданок | Перекус | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Вівсянка з ягодами | Яблуко | Куряча грудки з рисом | Гречка | Тушковані овочі з куркою |
Вівторок | Тости з авокадо | Огірок | Салат з тунцем | Яблуко | Омлет з овочами |
Середа | Йогурт з мюслі | Волоські горіхи | Паста з легким некислим соусом | Банан | Куриця з овочами |
Четвер | Омлет з овочами | Мигдаль | Риба з овочами | Йогурт | Овочевий суп з куркою |
П’ятниця | Кисломолочний сир з ягодами | Апельсин | Курячі котлети з картоплею | Волоські горіхи | Рис з овочами |
Субота | Фруктовий салат | Зелений чай | Яловичина з картоплею | Кисломолочний сир з медом | Овочевий гарнір з рибою |
Неділя | Омлет з овочами | Ягоди | Куряча грудки з овочами | Огірки | Тушковані овочі з яловичиною |
Рецепти страв при печії
Скрембл з овочами
Інгредієнти
- яйця — 2 шт;
- помідор — 1 шт;
- зелений болгарський перець — ½ шт;
- цибуля-порей — 1 стебло;
- спаржа за бажанням — кілька стебел;
- оливкова олія — 1 ст. л.;
- сіль і перець за смаком;
- кріп та петрушка за смаком.
- Промийте овочі під проточною водою.
- Наріжте помідор, перець і цибулю-порей на шматочки. Якщо використовуєте спаржу, наріжте її на невеликі шматочки.
- Розігрійте оливкову олію на сковороді на середньому вогні.
- Додайте нарізані овочі та тушкуйте їх кілька хвилин, поки вони не стануть м'якими.
- Збийте яйця в мисці, додайте їх на сковороду до овочів.
- Перемішуйте яйця з овочами, щоб утворився скрембл. Готуйте до готовності яєць.
- Посоліть і поперчіть за смаком.
- Подавайте скрембл з овочами гарячим, посипавши свіжою зеленню.
Салат з куркою та авокадо
Інгредієнти
- куряче філе — 200 г;
- зелень будь-яка за смаком — 100 г;
- помідори чері — 100 г;
- авокадо — 1 шт;
- огірок — 1 шт;
- кедрові горіхи — 30 г;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- сіль і перець за смаком.
- Обсмажте куряче філе на грилі або на пательні до готовності, посоліть і наріжте на смужки.
- Промийте і наріжте помідори чері навпіл, огірок і авокадо кубиками.
- У великій мисці змішайте салатне листя, помідори, огірок, авокадо та кедрові горіхи.
- Додайте обсмажене куряче філе.
- Приправте салат оливковою олією, сіллю і перцем за смаком.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
- Подавайте салат із куркою та авокадо одразу після приготування, щоб зберегти свіжість і смак.
Запечений лосось з картоплею та зеленим горошком
Інгредієнти
- філе лосося — 2 шматки по 150 г кожен;
- картопля — 4 шт;
- заморожений зелений горошок — 150 г;
- лимон — 1 шт;
- свіжий чебрець — кілька гілочок;
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- сіль і перець за смаком.
- Попередньо розігрійте духовку до 200 градусів за Цельсієм.
- Очистіть і наріжте картоплю на шматочки. Викладіть її на деко, збризніть оливковою олією, посоліть і поперчіть.
- Викладіть шматки лосося на деко картоплі. Посипте свіжим чебрецем, посоліть і поперчіть.
- Покладіть на деко заморожений зелений горошок. Посипте зелений горошок сіллю і перцем.
- Запікайте в духовці за 200 градусів за Цельсієм близько 20-25 хвилин, або поки лосось не приготується, а картопля не буде золотистою.
- Подавайте запечений лосось із картоплею та зеленим горошком, прикрасивши шматочками лимона.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Чернігів
Популярні питання
Існує міф, що позбутися печії швидко допоможе склянка молока, проте це не зовсім правда. Молоко дійсно корисне для організму, оскільки володіє цінними поживними речовинами: кальцієм, магнієм, калієм, білками, вітамінами А і D. Однак корисні мікроелементи та мінерали не роблять молоко універсальним засобом, який допоможе зняти печію. Види молока та їхня дія проти печії:
- незбиране молоко з великим вмістом жиру. Є одним з основних тригерів печії, оскільки високий вміст жиру сповільнює спорожнення шлунка, збільшуючи ймовірність повернення шлункової кислоти до стравоходу. Жири також можуть розслабляти нижній стравохідний сфінктер, що полегшує потрапляння кислоти зі шлунка в стравохід, посилюючи симптоми печії;
- знежирене молоко. Нежирне молоко може тимчасово нейтралізувати шлункову кислоту, виступаючи своєрідним буфером, і забезпечити заспокійливу дію на слизову оболонку стравоходу, зменшуючи відчуття печіння і допомагаючи від печії.
Нежирний йогурт також може допомогти прибрати печію. Він містить пробіотики, які сприяють здоров'ю травної системи та допомагають зменшити ознаки печії.
Печія пече через особливості впливу шлункової кислоти на слизову стравоходу. Основні причини печіння під час печії:
- потрапляння шлункової кислоти в стравохід. Шлункова кислота занадто кисла (становить близько одного-двох pH). Оскільки стравохід не має такої ж захисної слизової оболонки, як шлунок, він не може впоратися з соком подібного рівня кислотності;
- подразнення слизової оболонки стравоходу. Кислота, потрапляючи до стравоходу, спричиняє подразнення і запалення слизової оболонки, що призводить до больових відчуттів і відчуття печіння;
- запалення та пошкодження тканин. Тривалий вплив кислоти на слизову оболонку стравоходу робить тканини органу більш чутливими, що посилює відчуття печіння.
Також стравохід містить безліч нервових закінчень, які реагують на подразники, одним із яких є шлункова кислота. Коли кислота потрапляє в стравохід і подразнює слизову оболонку, нервові закінчення посилають сигнали болю в мозок, що сприймається як печіння.
За печії, спричиненої вживанням жирної їжі, можна зробити содовий розчин. Зменшити печіння в грудній клітці допоможуть призначені лікарем препарати. Також дослідження підтверджують, що використання жувальної гумки може допомогти в разі печії. Вона стимулює вироблення додаткової кількості слини, що призводить до частішого ковтання та примусового «повернення» кислоти назад у шлунок.
За печії не можна нахилятися, лежати на спині, носити вузький одяг, що здавлює, пити алкогольні та газовані напої. Продукти, які не можна їсти за печії:
- гострі та мариновані продукти;
- смажені та жирні страви;
- хлібобулочні вироби з білого борошна;
- кислі фрукти й овочі.
Кава містить кофеїн, який сприяє збільшенню вироблення кислоти в шлунку. Це може посилити печію і спричинити подразнення слизової оболонки стравоходу, погіршуючи стан за печії.
Деякі харчуві продукти можуть зменшити печіння в грудній клітці. Продукти, які знімають або запобігають печії:
- мононенасичені жири (авокадо, горіхи, насіння, рослинні олії);
- поліненасичені жири (соєва олія, червона риба);
- знежирені молочні продукти (молоко, кефір, йогурт);
- фрукти (банани, яблука, виноград, груші);
- нежирне м'ясо і птиця (курка, індичка).
Продуктами від печії також вважаються сирі овочі: морква, кукурудза, огірки, зелений болгарський перець, цвітна капуста, броколі, шпинат. Також у раціон харчування потрібно включити цільнозернові продукти (наприклад, коричневий рис, кускус).
Погасити печію допоможе бікарбонат натрію (харчова сода), який є лужною хімічною сполукою. Дія соди від печії:
- нейтралізація шлункової кислоти. Через свої лужні властивості сода під час змішування з кислим середовищем шлунка вступає в хімічну реакцію, нейтралізуючи кислоту. Це зменшує загальну кислотність у шлунку, що знижує подразнення слизової оболонки стравоходу, спричинене рефлюксом кислоти;
- утворення вуглекислого газу. У процесі реакції соди зі шлунковою кислотою виділяється вуглекислий газ (CO₂). Це може призвести до відрижки, яка тимчасово може полегшити тиск у шлунку, але також може спричинити дискомфорт і здуття;
- зміна кислотності (pH) шлунка. Сода, хоч і несуттєво, змінює pH шлунка, роблячи середовище менш кислим. Тимчасове зниження кислотності може зменшити ризик пошкодження слизової оболонки стравоходу.
Якщо після їди виникла печія, достатньо зробити содовий розчин: розмішати половину чайної ложки в 110 мл води. Приймати соду від печії можна кожні чотири години.
Неефективність содового розчину після трьох-чотирьох спроб «погашення» печії або відсутність ознак поліпшення стану за регулярного вживання засобу впродовж двох тижнів може вказувати на наявність захворювання і потребує діагностики. Харчова сода допомагає боротися з епізодичною печією, але є неефективним засобом за регулярних нападів печіння та болю в стравоході.
Неправильний прийом «шипучки» від печії може призвести до побічних ефектів: підвищеного газоутворення, спазмів у ділянці шлунка, здуття живота, спраги. Зловживання антацидами, одним з яких є сода, може призвести до зміни кислотності крові, підвищуючи ризик розвитку алкалозу — порушення кислотно-лужної рівноваги організму.
Коли печія у дитини, робити содові розчини або давати антациди не можна. Прийом зазначених ліків від печії протипоказаний дітям до шести років (за винятком призначення її лікарем), оскільки організм дитини має більшу чутливість до компонентів засобу. Під час вживання соди в дітей можуть виникнути закрепи або діарея, розлад шлунка.