Logo
0 800 30 11 77
Читати 1 хвилину

Як позбутися печії при вагітності?

Як позбутися печії при вагітності?
Читати 1 хвилину | Створено: 3 березня 2024 | Оновлено: 3 березня 2024 | 2128 2128
1. Що таке печія? 2. Які причини виникнення печії при вагітності? 3. На яких термінах вагітності буває печія? 4. Чим загрожує печія при вагітності? 5. Які зміни гормонального балансу впливають на появу печії? 6. Які захворювання пов'язані з печією? 7. Яка їжа спричиняє печію при вагітності? 8. Що можна сплутати із печією при вагітності? 9. Як відрізнити рефлюкс від печії? 10. Як відрізнити печію від проблем із серцем? 11. Як спати при сильній печії при вагітності? 12. Що не можна їсти при печії при вагітності? 13. Що треба з'їсти, щоб усунути печію? 14. Які фрукти допомагають від печії під час вагітності? 15. Які напої допомагають від печії під час вагітності? 16. Чи допомагає кефір від печії під час вагітності? 17. Чи можна пити воду під час печії під час вагітності? 18. Чи можна використовувати соду від печії під час вагітності? 19. Чи можна пити пиво від печії під час вагітності? 20. Що допомагає від печії при вагітності в домашніх умовах? 21. До якого лікаря звернутися під час печії під час вагітності? 22. Які методи лікування печії при вагітності? 23. Які аналізи слід здавати при печії під час вагітності? 24. Яка профілактика печії під час вагітності?
1

Що таке печія?

Печія - це відчуття печіння і болю в грудях, спричинене потраплянням шлункової кислоти зі шлунка до стравоходу. У 10-й редакції міжнародного класифікатора хвороб (МКХ-10) печії присвоєно код R12, а в МКХ-11 - MD95.

Симптоми печії при вагітності, які можуть посилюватися після їди, вночі, в положенні лежачи або при нахилах, доповнюються відрижкою та нудотою. Також печія при вагітності може викликати печіння в горлі, кислий присмак або гіркоту в роті. Тривалість нападів становить від кількох хвилин до п'яти годин (залежно швидкості перетравлення їжі).

2

Які причини виникнення печії при вагітності?

При печії порушується функціонування м'яза, розташованого між стравоходом і шлунком, який називається нижнім стравохідним сфінктером (НПС). У нормі НПС відкривається, пропускаючи їжу, а потім закривається, блокуючи попадання шлункової кислоти назад у стравохід. Якщо НПС не закривається належним чином, кислота може потрапити до стравоходу. Причини печії:

  • зміна гормонального фону;

  • тиск матки, що росте, на органи травлення, в результаті чого кислотний вміст може виштовхуватися в стравохід (причина частої печії у вагітних );

  • зміщення НПС;

  • прийом медикаментів (наприклад, протиблювотних засобів або препаратів, що знижують артеріальний тиск);

  • перебування у лежачому положенні відразу після їжі.

Імовірність виникнення печії підвищується при супутніх розладах травлення. Додатковим фактором ризику є перша вагітність.

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

3

На яких термінах вагітності буває печія?

Печія може виникнути на будь-якому терміні вагітності. Одне дослідження показало, що поширеність печії на 1 триместрі становить близько 22%. На 2 триместрі печія виникає у 39% випадків, а на 3 триместрі показник збільшується до 60-72%.

4

Чим загрожує печія при вагітності?

Ускладнення печії під час вагітності включають блювання, виразки в горлі, хрипоту, ускладнене ковтання, хронічний кашель, набрякання шиї, біль у животі, загострення бронхіальної астми та втрату ваги. За відсутності терапії можуть виникнути пухлинні захворювання або звуження стравоходу.

5

Які зміни гормонального балансу впливають на появу печії?

Під час вагітності підвищується рівень естрогену та прогестерону, що сприяють розслабленню НПС. В результаті шлункова кислота може піднятися зі шлунка в стравохід. Також на тлі зміни гормонального фону уповільнюється робота травної системи, що супроводжується здуттям живота та печією. Після пологів у міру нормалізації концентрації гормонів симптоми зникають.

6

Які захворювання пов'язані з печією?

Печія може виникати при ожирінні, виразках стравоходу та шлунка або бактеріальних інфекціях (наприклад, при інфікуванні бактерією гелікобактер пілорі). Ще одним несприятливим фактором є грижа стравохідного отвору діафрагми (хіатальна грижа), при якій нижній відділ стравоходу або прилеглий до стравоходу відділ шлунка зміщується в грудну порожнину. Симптоматика може посилюватися стресом та психоемоційними порушеннями.

7

Яка їжа спричиняє печію при вагітності?

Печія при вагітності може виникати після вживання алкоголю, какао, кофеїнових або газованих напоїв, жирної, смаженої та гострої їжі. Симптоми можуть посилюватися при збільшенні обсягу порцій, після пізньої вечері (менше ніж за три-чотири години до сну) або у разі прийняття горизонтального положення після прийому їжі.

Печія під час вагітності

Печія під час вагітності

8

Що можна сплутати із печією при вагітності?

Прояви печії можна сплутати із симптомами різних захворювань, які проявляються печінням та болем у грудях. Диференціальна діагностика печії:

  • хвороби щитовидної залози (наприклад, зоб);

  • ахалазія (нейрогенне захворювання, що супроводжується порушенням моторики стравоходу);

  • гастрит;

  • виразка шлунку;

  • пухлини стравоходу;

  • холелітіаз (жовчнокам'яна хвороба);

  • езофагіт (запалення стравоходу);

  • грижа стравохідного отвору діафрагми;

  • спазми стравоходу;

  • синдром роздратованого кишечника;

  • стриктура стравоходу;

  • харчова алергія.

Також під час обстежень необхідно виключити токсикоз. Наприклад, нудота на ранніх термінах вагітності може виникати як при токсикозі, так і при печії.

9

Як відрізнити рефлюкс від печії?

Рефлюкс - це захворювання, яке виникає, коли вміст шлунка (кислота, травні соки, ферменти та їжа) потрапляє зі шлунка в стравохід через відкритий НПС. Хронічну форму рефлюксу називають гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ).

Печія є одним із симптомів рефлюксу, який може мати несистематичну течію або виявлятися щодня, викликаючи відрижку та нудоту. У разі виникнення ГЕРХ при вагітності печія може з'являтися не тільки після прийому їжі, а й перед ним.

10

Як відрізнити печію від проблем із серцем?

При печії переважає відчуття печіння в грудях, яке посилюється після прийому їжі і поширюватися на горло. Причина печії у горлі полягає у підвищенні рівня вмісту шлунка, який потрапляє у стравохід.

При захворюваннях серця може виникати дискомфорт (відчуття тиску) або раптовий, гострий біль за грудиною, що супроводжується ускладненим диханням, підвищеним потовиділенням, занепадом сил, запамороченням та посилюється при фізичних навантаженнях. Больовий синдром при проблемах із серцем може поширюватися на щелепу, шию чи спину. Для проведення обстежень необхідно звернутися до лікаря.

11

Як спати при сильній печії при вагітності?

Порушення сну належать до поширених проявів печії при вагітності. Для полегшення симптомів можна використовувати клиноподібну подушку, яка підтримує голову у піднесеному положенні. Також рекомендується спати на лівому боці, оскільки в цьому положенні НПС знаходиться в повітряній кишені над вмістом шлунка, який не потрапляє у стравохід.

12

Що не можна їсти при печії при вагітності?

Слід уникати вживання дуже гарячої або холодної їжі, так як температурний дискомфорт під час їжі може супроводжуватися заковтуванням зайвого повітря. Продукти, які рекомендується обмежити:

  • перцева м'ята;

  • цибуля, часник;

  • ковбасні вироби;

  • свіжа випічка;

  • гриби (печія від грибів при вагітності може з'являтися через їхнє тривале перетравлення);

  • майонез;

  • помідори та продукція на їх основі (наприклад, кетчуп);

  • цитрусові;

  • шоколад (печія від шоколаду при вагітності виникає через розслаблення НПС);

  • фаст-фуд (наприклад, чіпси або картопля фрі).

Необхідно утримуватися від рясних прийомів їжі та тривалих перерв між їжею. Також частота проявів патології може залежати від ретельності пережовування їжі.

13

Що треба з'їсти, щоб усунути печію?

У раціоні мають переважати страви, які не перевантажують травну систему. Їжа від печії при вагітності :

  • знежирені кисломолочні продукти (наприклад, йогурт);

  • тепле нежирне молоко з медом (якщо від меду при вагітності посилюється печія, можна вживати молоко у чистому вигляді);

  • фрукти, зелені листові овочі (наприклад, шпинат або броколі);

  • продукти, багаті на клітковину (наприклад, вівсянка, рис);

  • нежирна білкова їжа (наприклад, куряче філе);

  • продукти з жирними кислотами омега-3 (наприклад, лосось);

  • алое віра (надає заспокійливу дію на травну систему);

  • куркума, імбир, ромашка (мають протизапальні властивості);

  • мигдаль (сприяє нейтралізації шлункової кислоти);

  • корінь алтея (захищає слизову оболонку стравоходу від подразнення).

Рекомендується віддавати перевагу не смаженим, а вареним або запеченим у духовці стравам із низькою концентрацією жиру. Винятки становлять кондитерські вироби, оскільки від солодкого буває печія. Для оцінки чутливості травної системи до різних продуктів можна вести щоденник харчування.

14

Які фрукти допомагають від печії під час вагітності?

Механізм дії фруктів, що включаються до раціону, полягає в тому, що їх харчові волокна сприяють нейтралізації нітритів. В результаті зниження концентрації оксиду азоту запобігає розслабленню НПС.

Список фруктів, що полегшують симптоматику, є індивідуальним. Основна рекомендація зводиться до відмови від кислих фруктів (наприклад, лимонів, апельсинів, гранатів). Для оцінки ефекту від некислих фруктів (наприклад, груш, хурми, інжиру, бананів або фініків) можна включати їх до раціону, починаючи з невеликих порцій, поступово збільшуючи обсяг споживання за відсутності побічних симптомів. Якщо будь-який фрукт посилює перебіг печії при вагітності (наприклад, симптоми посилюються від банана ), його слід виключити з меню.

15

Які напої допомагають від печії під час вагітності?

Рекомендується замінити каву та газовані напої на нежирне молоко, воду без додавання вуглекислоти, трав'яні чаї та некислі соки. Як і у разі твердої їжі, слід орієнтуватися на динаміку самопочуття після вживання того чи іншого напою.

16

Чи допомагає кефір від печії під час вагітності?

Кефір містить пробіотики, які можуть полегшити симптоми печії за рахунок підтримки здорового бактеріального балансу у травному тракті. Також напої з пробіотиками можуть зменшити нудоту, відрижку та газоутворення. Кефір допомагає не в кожному випадку, тому при побічних ефектах необхідно виключити його з раціону.

17

Чи можна пити воду під час печії під час вагітності?

Пити воду можна між їдою, оскільки її вживання під час їжі може уповільнити травлення. Вода допомагає змити кислоту зі слизових оболонок глотки та стравоходу, а також зменшити концентрацію шлункового соку та усунути напади кашлю. При вживанні мінеральної води від печії при вагітності слід орієнтуватися на негазовану продукцію (без вуглекислоти).

18

Чи можна використовувати соду від печії під час вагітності?

Розчин харчової соди (гідрокарбонату або бікарбонату натрію) можна пити від печії, проте при вагітності він протипоказаний. Використання соди від печії може спричинити скупчення рідини в організмі, яке становить небезпеку при вагітності через ризик відхилень від нормальних показників кислотності крові та підвищення навантаження на серцево-судинну систему.

19

Чи можна пити пиво від печії під час вагітності?

Будь-які різновиди спиртних напоїв протипоказані під час вагітності. Вживання алкоголю, який має отруйну дію на організм, може призвести до анатомічних порушень та затримки розвитку плода. Аналогічні обмеження поширюються куріння.

20

Що допомагає від печії при вагітності в домашніх умовах?

Найчастіше симптоми печії при вагітності полегшуються з допомогою корекції життя і дієти. Крім прийому медпрепаратів, призначених лікарем, рекомендується зменшити обсяги порцій, збільшити частоту прийомів їжі та відмовитися від продуктів, що викликають загострення (список формується на основі щоденника харчування).

Після їжі можна пройтися або посидіти, оскільки недостатній інтервал часу між їжею та відпочинком у положенні лежачи є однією з причин загострень печії. Також необхідно підняти узголів'я ліжка, щоб кислота, що потрапила в стравохід, під дією сили тяжіння поверталася до шлунка.

21

До якого лікаря звернутися під час печії під час вагітності?

У разі ознак печії слід записатися на прийом до гастроентеролога. Лікар проведе діагностику та призначить курс лікування, яке не зашкодить плоду.

22

Які методи лікування печії при вагітності?

Крім дієтотерапії та внесення коректив до добового порядку, лікувальний курс доповнюється медпрепаратами. Методи лікування печії:

  • антациди (активізують роботу м'язів шлунково-кишкового тракту та сприяють нейтралізації соляної кислоти, що входить до складу шлункового соку);

  • альгінати (утворюють захисний шар поверх вмісту шлунка, який запобігає попаданню шлункової кислоти в стравохід);

  • антагоністи рецепторів гістаміну-2 та інгібітори протонної помпи (сприяють зменшенню вироблення соляної кислоти).

Під час медикаментозного лікування печії слід виключити використання лікарських засобів, які можуть збільшити симптоматику (наприклад, блокаторів кальцієвих каналів, нестероїдних протизапальних препаратів та антидепресантів). Усі терапевтичні заходи обов'язково узгоджуються із лікарем.

23

Які аналізи слід здавати при печії під час вагітності?

Після огляду та вивчення анамнезу гастроентеролог призначає обстеження, що сприяють уточненню клінічної картини. Аналізи при печії під час вагітності:

  • верхня ендоскопія (візуальне обстеження стравоходу та шлунка за допомогою ендоскопа - довгої трубки з невеликою камерою та підсвічуванням);

  • pH-тест (імплантація бездротової капсули в стравохід, яка визначає рівень кислотності та передає результати вимірювань на зовнішній приймач, розташований на поясі);

  • езофаграма (контрастна рентгенографія стравоходу);

  • стравохідна манометрія (тест, що вимірює ритмічні скорочення м'язів стравоходу при ковтанні).

При виявленні ознак інфекційних захворювань можуть проводитись аналізи крові та дихальні тести на наявність бактерій. Діагностика може доповнюватися консультацією вузькопрофільних фахівців (наприклад, кардіолога чи інфектолога).

24

Яка профілактика печії під час вагітності?

Рекомендується утримуватись від вживання продуктів, які можуть підвищити кислотність шлунка або порушити роботу НПС. Профілактика печії при вагітності:

  • відмова від їди перед сном;

  • рівномірне вживання води;

  • перехід на невеликі, але часті їди;

  • носіння вільного одягу, який не чинить тиск на живіт;

  • рятування від зайвої ваги;

  • сон на лівому боці;

  • використання подушки, що коригує положення тіла під час сну (голова повинна перебувати на піднесенні до області живота).

Невід'ємною складовою профілактики травних порушень при вагітності є відмова від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю). Також слід виключити прийом медпрепаратів, які не призначені лікарем.

Гастроентерологія в ОН Клінік Чернігів

Як позбутися печії при вагітності? - Жила Людмила Григорівна
Жила Людмила Григорівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як позбутися печії при вагітності?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Як позбутися печії при вагітності?
Стаття перевірена: Голєва Надія Іванівна
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Світлана 1 місяць тому
Добридень. Чи допомагає чай від печії при вагітності ?
Відповісти
Добридень. Чай відноситься до категорії напоїв, здатних посилити перебіг печії. Якщо від чаю при вагітності виникає печіння, характерне для печії, напій можна замінити водою або нежирним молоком.
Валентина 1 місяць тому
Добрий ранок. Чи може печія при вагітності нашкодити дитині?
Відповісти
Добридень. Печія, що протікає без ускладнень, не загрожує дитині. На розвиток плоду можуть вплинути препарати та народні засоби від печії, що застосовуються при вагітності без попереднього узгодження.
Ольга 1 місяць тому
Вітаю. Чим загрожує печія?
Відповісти
Добридень. Поширені ускладнення стравоходу включають запалення (езофагіт), кровотечі, виразки та звуження (стриктуру) стравоходу. Ушкодження нижнього відділу стравоходу шлунковою кислотою призводить до утворення рубцевої тканини, яка заважає нормальному проходженню їжі, що призводить до проблем із ковтанням. Тяжкі форми печії можуть спровокувати пухлини стравоходу.
Марія 1 місяць тому
Добридень. Підкажіть, який орган відповідає за печію під час вагітності?
Відповісти
Добридень. У механізмі виникнення печії при вагітності задіяні шлунок, стравохід і сфінктер, розташований між ними. Якщо робота сфінктера порушується і вміст шлунка потрапляє в стравохід, виникає печіння, характерне печії. Одним із факторів ризику є збільшення матки, тому ймовірність виникнення печії збільшується на 3 триместрі.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!