Лікування панкреатиту у Черкасах

Панкреатит - запалення тканин підшлункової залози. Цей довгастий плоский орган довжиною 12-13 см розташований між нижнім краєм шлунка і верхньою частиною дванадцятипалої кишки. Підшлункова залоза - орган ендокринної системи. Вона бере участь у процесі перетравлення їжі (виробляє ферменти, що розщеплюють білки, жири та вуглеводи), а також регулює вуглеводно-жировий обмін в організмі.

Ферменти збираються в протоці підшлункової залози, яка сполучається з жовчовивідною протокою. Обидві протоки об'єднуються в сфінктері Одді і відкриваються в просвіт дванадцятипалої кишки. Травні ферменти неактивні, поки не з'єднаються з жовчю.

Основні причини розвитку панкреатиту:

  • жовчнокам'яна хвороба. Камені в жовчному міхурі можуть блокувати загальний жовчовивідний проток, що стає причиною закидування жовчі в протоки підшлункової залози. Це призводить до активації травних ферментів, пошкодження тканин залози та розвитку запалення;
  • зловживання алкоголем;
  • прийом деяких груп лікарських препаратів (інгібітори АПФ, сульфаніламіди тощо);
  • рак підшлункової залози;
  • підвищений вміст кальцію в крові (гіперкальціємія). Цей стан часто викликаний гіперактивністю паращитоподібної залози (гіперпаратиреоз);
  • підвищений рівень тригліцеридів і/або холестерину в крові (дисліпідемія);
  • муковісцидоз - генетично обумовлене захворювання, що характеризується підвищеною в'язкістю секрету підшлункової та інших внутрішніх залоз;
  • операції на органах черевної порожнини;
  • травма живота.

Панкреатит буває гострим і хронічним. Гострий панкреатит розвивається і проходить протягом декількох днів, рідше - тижнів. Хронічний панкреатит характеризується тривалим запаленням підшлункової залози, що веде до незворотного пошкодження її тканин (рубцювання) і порушення функції органу. Клітини, що виробляють ферменти, повільно гинуть.

Причиною розвитку реактивного панкреатиту може бути травма живота, захворювання шлунково-кишкового тракту, вживання великої кількості алкоголю. Симптоми з'являються через кілька годин після впливу провокуючого фактора і швидко зникають після його усунення або лікування. Інфекційний панкреатит може викликати вірус Коксакі типу В, цитомегаловірус, інфекційний паротит (свинка).

Симптоми гострого і хронічного панкреатиту

До основних симптомів гострого панкреатиту належать:

  • сильний, ниючий біль у верхній частині живота, який може віддавати в спину. Хворобливі відчуття зазвичай зберігаються протягом декількох днів. Біль можна зменшити, сидячи прямо або нахилившись вперед;
  • нудота, блювота;
  • підвищена пітливість;
  • здуття живота;
  • підвищення температури до 37,8-38,2 грудасів;
  • часте і поверхневе дихання.

Ознаки хронічного панкреатиту:

  • постійний біль у верхній частині живота, що посилюється після їжі. У міру загибелі клітин, що виробляють травні ферменти, вона затихає і припиняється;
  • кал світлого кольору з вкрапленнями жиру;
  • зниження маси тіла;
  • поява світлого нальоту на язику.

До поширених симптомів загострення хронічного панкреатиту належать:

  • напади болю різної інтенсивності в області лівого підребер'я;
  • метеоризм;
  • «заїди» в куточках рота;
  • наявність червонуватих плям на шкірі в області грудей, спини та живота, які не зникають за натискання.

За виявлення симптомів панкреатиту необхідно записатися на консультацію до ендокринолога. Лікар проведе діагностику і підбере оптимальну схему терапії. Несвоєчасне лікування запалення підшлункової залози призводить до розвитку таких важких ускладнень, як порушення всмоктування поживних речовин, пошкодження нирок, цукровий діабет. За хронічного панкреатиту підвищений ризик розвитку раку підшлункової залози.

Діагностика панкреатиту

Ефективне лікування панкреатиту починається з обстеження у лікаря. На первинному прийомі гастроентеролог з'ясовує скарги пацієнта і вивчає його анамнез. Після цього проводиться фізикальний огляд: лікар перевіряє стан слизових оболонок і шкірних покривів, пальпує живіт. Потім пацієнт направляється на додаткові дослідження для уточнення діагнозу.

Методи інструментальної та лабораторної діагностики гострого і хронічного панкреатиту:

  • загальний і розгорнутий аналіз крові;
  • аналіз калу загальний і на панкреатичну еластазу;
  • аналіз крові на цукор;
  • рентген органів черевної порожнини;
  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини. Записатися на УЗД ШКТ можна в медичному центрі «ОН Клінік Черкаси»;
  • комп'ютерна томографія черевної порожнини;
  • магнітно-резонансна холангіопанкреатографія (МРХПГ);
  • ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ).

Лікування панкреатиту

Лікування гострого панкреатиту здійснюється в стаціонарі. Проводиться інфузійна терапія (крапельниці), протягом деякого часу пацієнт отримує харчування через зонд, щоб знизити навантаження на підшлункову залозу.

Для медикаментозного лікування гострого і хронічного панкреатиту застосовують:

  • знеболювальні препарати;
  • антибіотики (за гострого запального процесу або наявності інфекції);
  • ферменти підшлункової залози (для поліпшення всмоктування поживних речовин).

Для лікування цукрового діабету, викликаного хронічним панкреатитом, призначають лікарські засоби у формі таблеток. Для терапії панкреатиту в гастроентерології успішно застосовуються фізіопроцедури. Магнітотерапія показана для полегшення стану пацієнта за гострого панкреатиту і профілактики рецидивів за хронічної форми.

Харчування за панкреатиту

Харчування за панкреатиту має важливу роль - воно допомагає прискорити одужання і знизити ризик розвитку загострення. За хронічного перебігу захворювання важливо знизити кількість споживаного жиру, оскільки робота підшлункової залози порушена. У раціоні повинні переважати нежирні продукти з високим вмістом білка - яйця, нежирний сир, курятина, індичка, риба, бобові, морепродукти. Дієта за панкреатиту передбачає обмеження або відмову від наступних продуктів:

  • червоне м'ясо;
  • цільні молочні продукти;
  • кондитерські вироби;
  • соки, солодкі газовані напої;
  • кава, міцний чай;
  • спиртні напої.

Необхідно надавати перевагу їжі, приготованій на парі, відвареній у воді або тушкованій. Їсти потрібно п'ять-шість разів на день невеликими порціями, щоб знизити навантаження на органи травлення, а також щодня випивати достатню кількість чистої негазованої води.

Профілактика панкреатиту

Щоб знизити ризик розвитку панкреатиту або ймовірність його рецидиву, необхідно:

  • кинути палити;
  • відмовитися від вживання алкогольних напоїв або максимально його обмежити;
  • підтримувати здорову вагу;
  • дотримуватися дієти за панкреатиту. Вживання білкових продуктів, овочів і фруктів, а також відмова від солодкого допомагає знизити ризик формування каменів у жовчному міхурі, які є однією з основних причин панкреатиту.

Запишіться до гастроентеролога в медичному центрі «ОН Клінік Черкаси» для діагностики та лікування панкреатиту. Запис на прийом ведеться цілодобово через сайт або за вказаним телефоном.

Фролова Еліна Юріївна
Фролова Еліна Юріївна
Лікар відділення гастроентерології

Вартість прийому лікарів у Черкасах

Консультація гастроентеролога
ОНЛАЙН консультація гастроентеролога
ОНЛАЙН Консультація гастроентеролога за кордон

Лікарі відділення гастроентерології ОН Клінік Черкаси

Відгуки про гастроентерологів ОН Клінік у Черкасах

Дякуємо лікарю Елені Юріївні за вчасно і вірно поставлений діагноз, це врятувало життя моєму чоловіку . Дякую
Наталя , 24.07.2022. Показати відповідь
Оцінка:

Адреса: Черкаси, вул. Чехова, 43

ОН Клінік Черкаси
Приймаємо: Пн -Пт: 8:00 - 20:00, Сб: 8:30 - 17:00, Нд: 9:00 - 14:00
Запис по телефону: 0 800 30 07 00 цілодобово.
  • По мапі
  • Аеропанорама