8 міфів про «правильне» харчування за акне, гастриту і виразки шлунка

8 міфів про «правильне» харчування за акне, гастриту і виразки шлунка
Читати 10 хвилин | Опубліковано: 23 September 2022 | Перегляди 35694
Правильне харчування допомагає уникнути багатьох проблем зі здоров'ям. Часто акне, гастрит, камені в жовчному і високий холестерин з'являються через неправильне харчування.

Дотримання здорової дієти — це не суворі обмеження або відмова від улюбленої їжі. Це, передусім, гарне самопочуття і запорука здоров'я.

Усі хвороби від нервів?

Багато захворювань можуть розвиватися на тлі стресів, депресивних станів, а також хвороб нервової системи. Нервова система контролює зір, слух, смак, запах і дотик (відчуття), а також відповідає за роботу інших систем нашого організму, впливає на кровообіг і артеріальний тиск.

«Хороша» і «погана» їжа

Збалансована і здорова їжа забезпечує нашому організму запас поживних речовин, необхідних для нормальної роботи всіх органів і систем. Щоб щодня отримувати повноцінне харчування, потрібно включати в раціон «хорошу» їжу:

  • свіжі фрукти та овочі, багаті на клітковину;
  • бобові;
  • горіхи;
  • нежирні білки.

До «поганої» їжі належать копченості, кондитерські вироби, фастфуд і снеки. Нездорова їжа негативно впливає на судини, внутрішні органи та погіршує загальне самопочуття дорослих і дітей.

Міф №1: Шоколад і молочні продукти провокують акне

У людей не можуть з'явитися прищі через молочні продукти та шоколад. Молочні продукти в поєднанні з високим вмістом рафінованих продуктів і оброблених цукрів порушують рівень інсуліну і роблять шкіру більш схильною до появи висипу. Однак не всі молочні продукти провокують висипання і вугри. Деякі дослідження відзначають, що знежирене молоко є найбільш імовірним тригером прищів.

Чому не можна молоко за акне? Коров'яче молоко не викликає прищів або висипань. Однак гормони, що виробляються коровами та містяться в молоці, можуть надмірно стимулювати сальні залози людини та викликати запалення шкірних покривів.

Акне часто може бути викликане гормональними змінами в нашому організмі. Будь-яке тваринне молоко містить тригери гормонів, що викликають викид інсуліну. У сукупності зазначені причини можуть призвести до появи прищів у жінок і чоловіків. Але не у всіх людей вживання молока може викликати ланцюгову реакцію, що веде до висипань (залежить від способу життя, харчування людини).

Які молочні продукти можна за акне? Не існує молочних продуктів, які на 100% показані за акне. Багато досліджень встановили зв'язок між молочними продуктами та виникненням прищів у підлітків. Результати деяких досліджень показали: молоді люди, що регулярно споживають молоко або морозиво, в чотири рази частіше страждають від прищів. Медики рекомендують вживати знежирене молоко, якщо є проблеми зі шкірою.

Чи можливо лікування акне в домашніх умовах? Так, за призначеннями дерматолога: за допомогою мазей, протизапальних і антимікробних засобів. Також пацієнту необхідна дієта під час лікування акне (перехід на здорове харчування).

Чи потрібне шкірі «правильне харчування»?

Правильне харчування за вугрового висипу допомагає зменшити запалення. Висипання на шкірі за захворювань шлунково-кишкового тракту провокує жирна, гостра і копчена їжа. Вугрова хвороба може з'явитися:

  • через надмірне вироблення шкірного сала внаслідок збою в роботі ендокринної системи;
  • за неправильного догляду за шкірою;
  • внаслідок гормональних змін (гормональні прищі).

Погіршити ситуацію може прийом лікарських препаратів, стрес, нездорове харчування, шкідливі звички. Наявність запальних процесів в організмі також може стати причиною появи висипання.

Які продукти не можна їсти за акне? За висипу на шкірі необхідно виключити з раціону солодку і гостру їжу. Також протипоказані спиртні напої та солодка газована вода.

Як боротися з акне? Діагноз встановлює дерматолог і за підтвердження акне підбирає медикаментозне лікування акне і дієту. У разі потреби лікар призначає повторні аналізи за акне для контролю за ходом лікування.

Міф №2: гастрит і виразка шлунка з'являються, якщо погано їсти та багато нервувати

Гастрит і виразка шлунка не можуть з'явитися внаслідок поганого харчування і частих стресів. Однак опосередковано вони здатні негативно впливати на здоров'я людини та призводити до виникнення проблем зі шлунком. Підвищене споживання жирів і солі, жорсткі дієти можуть збільшити шанси отримати виразку або гастрит, а також інші шлунково-кишкові захворювання (наприклад, може розвиватися функціональна диспепсія — порушення травлення).

Виразки здатні утворюватися в травному тракті, включаючи нижню частину глотки (стравохід), шлунок і кишечник. Зазвичай виразки викликаються бактеріями Helicobacter pylori або з'являються внаслідок:

  • надмірного виділення шлункової кислоти;
  • тривалого прийому нестероїдних протизапальних препаратів;
  • хвороб травного тракту.

Симптоми виразки шлунка залежать від ступеня тяжкості виразки. Найбільш часта ознака, який виникає у чоловіків і жінок, — печіння або біль у середній частині живота (між грудьми та пупком). Зазвичай біль посилюється, коли шлунок порожній, і може тривати від декількох хвилин до декількох годин. До інших ознак виразки шлунка належать:

  • тупий біль у животі;
  • втрата апетиту і ваги;
  • нудота або блювота, а також здуття живота;
  • поява почуття ситості, відрижки, печії або кислотного рефлюксу.

Також можуть виникати симптоми анемії, до яких відносять втому, задишку, блідість шкіри, темний стул, блювоту з кров'ю. Якщо у людини виникають симптоми виразки шлунка, необхідно звернутися до лікаря. Навіть якщо дискомфорт ледве відчутний, виразка може збільшуватися в розмірах, якщо її не лікувати. Кровоточиві виразки можуть бути небезпечні для життя людини, оскільки провокують кровотечі.

Гастрит — запалення слизової оболонки шлунка, яке найчастіше є наслідком зараження бактеріями, що викликають більшість виразок шлунка (наприклад, Helicobacter pylori). Регулярне вживання алкоголю і деяких болезаспокійливих також можуть сприяти розвитку захворювання.

Гастрит може виникати раптово (гострий гастрит) або проявлятися з часом (хронічний гастрит). У деяких випадках гастрит може призвести до виразки та збільшувати ризик розвитку раку шлунка. Однак для більшості людей гастрит можна швидко вилікувати за своєчасного і правильного лікування.

Діагностика виразки та гастриту проводиться лікарем за допомогою таких лабораторних досліджень, як аналіз крові, біопсія тканини шлунка, гастроскопія, дослідження кислотності шлунка.

Дієта за гастриту і виразки передбачає відмову від жирної їжі та алкоголю, а також включення в раціон:

  • продуктів з високим вмістом клітковини (цільнозернові, фрукти, овочі та боби);
  • нежирної риби та м'яса;
  • негазованих напоїв і напоїв без кофеїну.

Міф №3: у мене гастрит, тож потрібно дотримуватися дієти

Дієта не впливає на перебіг гастриту, хоча відіграє важливу роль у здоров'ї травної системи. Лікування і дієта за гастриту пов'язані опосередковано, але іноді можуть взаємовиключати один одного. Дотримання дієти може мати значення для полегшення симптомів і поліпшення самопочуття.

Що можна їсти за гастриту? Здорове і правильне харчування за гастриту передбачає виключення з раціону смажених, гострих і кислих продуктів. Необхідно включити в меню нежирні страви, зелень, овочі та фрукти.

Деякі дослідження стверджують, що пробіотики можуть допомогти за проблем зі шлунком, викликаних бактеріями Helicobacter pylori. Хвороби шлунка, включаючи гастрит, можуть припускати дотримання дієти за призначенням лікаря. Наприклад, для попередження загострень, розвитку інших захворювань шлунково-кишкового тракту. У деяких випадках лікування шлунка передбачає хірургічне втручання (у запущених випадках).

Міф №4: молочні продукти допомагають за виразки шлунка

Молочні продукти не можуть запобігти виразці шлунка або полегшити її. Іноді вживання коров'ячого молока може навіть погіршити ситуацію, змушуючи шлунок виробляти більше кислоти, ніж необхідно для повноцінної роботи шлунково-кишкового тракту.

У полегшенні болю за виразкової хвороби ефективним засобом може бути соєве молоко і дієта за болю в шлунку. Під час виразки необхідно вживати яблука, груші, вівсянку та інші продукти з високим вмістом клітковини. Клітковина знижує кількість кислоти в шлунку, сприяє полегшенню симптомів здуття живота і болю за захворювань травної системи. Дослідження показують, що дієта, багата на клітковину, допомагає запобігти розвитку виразки в шлунку.

Міф №5: якщо не їсти жирну їжу, камені з жовчного міхура зникнуть самі

Якщо є камені в жовчному міхурі, вони не зникнуть у разі відмови від жирної їжі. Чому в жовчному міхурі утворюються камені? Камені в жовчному міхурі утворюються через дисбаланс хімічного складу жовчі в жовчному міхурі. У більшості випадків внаслідок нездорового харчування рівень холестерину в жовчі стає занадто високим. З плином часу надлишок холестерину перетворюється в камені.

За оцінками британських вчених, більш ніж у 1 з 10 дорослих є камені в жовчному міхурі, хоча симптоми можуть проявлятися не у всіх людей. Ризик розвитку каменів у жовчному міхурі збільшується, якщо діагностовано зайву вагу або ожиріння. З віком у людей можуть з'явитися камені в жовчному (зазвичай після 40 років і старше).

Ознаки каменю в жовчному міхурі:

  • біль у животі;
  • нудота, блювота;
  • симптоми жовтяниці (жовтизна шкіри або очей).

Чи можна вилікувати камені в жовчному міхурі? За своєчасного лікування і переходу на здорове харчування за каменів у жовчному симптоми можуть зникнути. За виникнення ускладнень (гострого панкреатиту або холециститу, холангіту, перфорації жовчного міхура) може бути рекомендована операція з видалення жовчного міхура.

Що можна їсти за каменів у жовчному міхурі? Для дорослих і дітей дієта за жовчного каменю обов'язкове. Необхідно включити в меню:

  • свіжі фрукти та овочі;
  • цільнозернові (цільнозерновий хліб, коричневий рис, пластівці з висівками);
  • пісне м'ясо, птицю та рибу;
  • нежирні молочні продукти.

Міф №6: за діатезу в дитини потрібно виключити всі продукти, що викликають алергію

Харчування дитини за діатезу не передбачає виключення продуктів, що викликають алергію. Діатез — це синдром, який комплексно сигналізує про патології, зокрема і про алергію. Діатезом зазвичай називають ознаки атопічного дерматиту і лікарі не рекомендують обмежувати дитячий раціон. Також висипання на щоках у дитини можуть свідчити про розвиток хронічних захворювань.

Від чого буває діатез? Синдром може розвиватися через взаємодію дитячого організму з хімічними речовинами, пилом, а також за недотримання режиму харчування. Харчування за діатезу передбачає відмову від продуктів-алергенів (меду, яєць, цитрусових, кондитерських виробів). Також меню за діатезу вимагає виключення продуктів червоного кольору (малини, полуниці), морепродуктів, какао і шоколаду. Заборонені продукти за діатезу можуть бути дозволені в невеликих дозах лікарем після проходження курсу лікування.

Міф №7: для зниження рівня холестерину потрібно сидіти на дієті

Якщо підвищений холестерин, необхідно дотримуватися здорового раціону, а не сидіти на дієті. Жирні продукти та копченості, а також гостра і смажена їжа сприяють збільшенню кількості холестерину в крові. Харчування за підвищеного холестерину має включати корисну їжу, яка сприяє нормальній роботі кровотоку, серця і судин (овочі, фрукти, зелень).

Як знизити холестерин? Потрібно вибирати більш здорові жири (містяться в рослинних оліях, горіхах, кунжуті) та стежити за загальною кількістю спожитих жирів. Харчові жири в загальній калорійності страв повинні складати не більше за 25-35%. Не можна зовсім відмовлятися від споживання жирів, які необхідні для повноцінної роботи організму.

Що їсти за високого холестерину? Здорове і правильне харчування для зниження холестерину в крові передбачає часткову або повну відмову від споживання насичених жирів і трансжирів. Зазначені жири містяться в деяких м'ясних і молочних продуктах, шоколаді, випічці, кондитерських виробах, а також у напівфабрикатах. Жирна їжа шкодить роботі печінки, серцево-судинної системи.

Дієта за підвищеного холестерину включає споживання:

  • цільнозернових злаків (вівсяних пластівців і висівок);
  • фруктів (яблук, бананів, апельсинів, груш) і сухофруктів (кураги, чорносливу);
  • бобових (квасолі, сочевиці, нуту, гороху).

Міф №8: безглютеновая дієта = правильне харчування

Безглютенова дієта є різновидом правильного харчування, проте не може бути його основою. Безглютенове харчування — спосіб харчування, який допомагає впоратися з багатьма захворюваннями кишечника.

Що можна їсти на безглютеновій дієті? На безглютеновій дієті можна вживати будь-що, що не містять глютен, продукти: м'ясо, рибу, фрукти, овочі, картопля, сочевицю. Також можна вживати натуральне молоко і молочну продукцію, сухофрукти, а також інші безглютенові продукти (крупи, насіння, горіхи).

Деякі люди відчувають себе значно краще протягом декількох днів після припинення вживання глютену. Іноді для повного одужання кишечника дотримуватися безглютенової дієти необхідно протягом від пів року до п'яти років (а в деяких випадках і довше). У будь-якому випадку, незалежно від характеру проблем з кишечником, перехід на безглютенове харчування потрібно узгоджувати з лікарем.

Популярні питання

1. Чи можна їсти дитяче харчування при виразці шлунка?

При виразці шлунка можна їсти дитяче харчування, проте для підбору дієти необхідно проконсультуватися з гастроентерологом. Лікар також може дозволити включити в раціон харчування продукти, багаті на пробіотики (натуральний йогурт), клітковину (бобові, горіхи), солодку картоплю, червоний болгарський перець.

2. Які продукти харчування підвищують холестерин?

Корисними джерелами холестерину є яйця, сир, морепродукти (креветки, краби, молюски), субпродукти (серце, нирки, печінка), йогурт, авокадо, оливки та горіхи. Уникати слід продуктів, які є джерелами поганого холестерину (фастфуд, жирна їжа, оброблене м'ясо та борошняні продукти). Підвищений холестерин підвищує ризик розвитку хвороб серця, діабету.

3. Що потрібно виключити з харчування під час гастриту?

При гастриті рекомендовано виключити гостру, солону, смажену та кислу їжу (подразнюють та викликають запалення слизової оболонки шлунка). Також слід обмежити вживання алкоголю, солодких газованих напоїв, кави та чаю. Ризик загострення гастриту підвищується при додаванні до раціону харчування червоного обробленого м'яса, рафінованих вуглеводів (макаронних виробів, білого хліба), борошняних продуктів.

4. Яким має бути харчування при акне?

Корекція харчування може допомогти зменшити кількість і запобігти появі нових папул та пустул. При акне з раціону харчування рекомендовано виключити продукти з високим глікемічним індексом (картопля, білий хліб, зефір), молочні продукти (молоко, кефір). Продукти, що зменшують запалення при акне, включають рибу (скумбрію, лосось, сардини), соєві продукти, шпинат, капусту, горіхи.

5. Чи можна спортивне харчування при гастриті?

У разі гострої форми або загострення хронічного гастриту від спортивного харчування рекомендовано утриматися. При гастриті гастроентеролог рекомендуватиме включити до раціону протизапальні (фрукти, овочі, жирну червону рибу) та пробіотичні (натуральний йогурт, кефір, квашена капуста) продукти. Після завершення періоду загострення гастриту спортивне харчування можна вживати після консультації з лікарем.

Рейтинг статті:
4.83 з 5 на основі 6 оцінок
8 міфів про «правильне» харчування за акне, гастриту і виразки шлунка
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія. Стаж роботи 15 років.  

Задайте своє питання гастроентерологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті: