Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Що таке фурункул і карбункул?

Що таке фурункул і карбункул?
Читати 10 хвилин | Створено: 9 червня 2020 | Оновлено: 4 травня 2023 | 929054 929054
1

Що таке фурункул і карбункул?

Фурункул і карбункул можуть зріти в шкірі кілька днів і гоїтися ще протягом 2-3 тижнів. Найчастіше вони проходять самі, не залишаючи слідів на шкірі, але іноді гнійник доводиться розкривати у лікаря.

2

Чому з'являються фурункули?

Фурункули з'являються через те, що у фолікул (мішечок під шкірою, з якого ростуть волоски), проникають бактерії, віруси або грибки, що провокує розвиток запалення та утворення гною. Найчастіше фолікули вражає стафілокок (Staphylococcus aureus). Ця бактерія живе на поверхні шкіри та слизовій оболонці носа і зазвичай не викликає проблем.

Причини карбункулу та фурункулу

Причини карбункулу та фурункулу

Інфекція розвивається тоді, коли стафілокок проникає всередину шкіри через подряпину, поріз, укус комахи або подразнення. У відповідь на вторгнення імунна система починає виробляти білі кров'яні тільця, які повинні вбити бактерії та зупинити розвиток інфекції. Згодом суміш мертвих бактерій, білих кров'яних тілець і клітин шкіри накопичується всередині фурункула, утворюючи гній. Чим більше гною утворюється всередині фурункула, тим болючішим він стає.

Высыпания на лице

3

Який вигляд має фурункул?

Фурункул виглядає як червона «шишка», що підноситься над шкірою і може досягати до 5 см у діаметрі. Гнійник завдає болючого відчуття, шкіра навколо нього червона і опухла. Протягом кількох днів розмір фурункула поступово збільшується, тому що в ньому накопичується гній, який згодом утворює жовтувато-білий кінчик у центрі чирію.

Фурункул на тілі

4

Як відрізнити фурункул?

Відрізнити фурункул від прища іноді буває складно, особливо коли запалення ще невелике, але фурункули зазвичай поступово збільшуються в розмірі, наповнюючись гноєм, і болять. Ще одна відмінність фурункула від прища полягає в тому, що шкіра навколо нього червоніє та опухає. Після глибоких підшкірних прищів на шкірі можуть залишатися червоні плями або шрами, а фурункули зазвичай гояться безслідно.

5

Чим відрізняється карбункул від фурункулу?

Фурункул – це запалення одного фолікула, а карбункулом називають ураження кількох сусідніх волосяних мішечків. Зовні карбункул виглядає як червоне, куполоподібне скупчення фурункулів з багатьма біло-жовтими гнійними головками. За карбункулу запалення охоплює глибокі шари шкіри, аж до підшкірної клітковини, тому після загоєння гнійника на його місці може залишитися шрам. Гнійна головка у центрі запалення з'являється, зазвичай, у день виникнення карбункула.

Карбункули та фурункули на обличчі

Симптоми за карбункулів і фурункулів

  • виділення в'язкого гною за розтину поверхні запального елемента;
  • формування зони флюктуації в центрі вогнища на третю або четверту добу;
  • наростання хворобливості в місці вогнища запалення;
  • формування гнійно-запального інфільтрату навколо волосяного мішечка.

На відміну від фурункула, карбункул може розростатися до 10 см у діаметрі. Карбункули набагато частіше за фурункули супроводжуються інфекційно-токсичним синдромом, спричиненим потраплянням токсинів, що виробляються бактеріями, у кров. До його проявів відносять підвищення температури тіла до 38°С і вище, слабкість, погіршення самопочуття, втрату апетиту. Інфекція може поширюватися на інші частини тіла. Крім того, людина із карбункулом може заразити інших людей.

Карбункули з'являються в основному на стегнах, пахвах, сідницях, спині та задній поверхні шиї. Вони частіше трапляються у чоловіків, ніж у жінок, особливо у чоловіків похилого віку зі слабким здоров'ям або поганим імунітетом.

6

Скільки днів може визрівати фурункул?

Фурункул дозріває приблизно протягом тижня. За цей час він поступово збільшується у розмірі, а у його центрі утворюється гнійна головка. Коли вона проривається, гній витікає назовні. З цього моменту починається процес загоєння, який триває від одного до трьох тижнів, залежно від розміру фурункула та швидкості регенерації шкіри.

7

Що буде, якщо видавити фурункул?

Видавлювати фурункул самостійно в жодному разі не можна, тому що інфекція може поширитися вглиб шкіри, а це може призвести до серйозних ускладнень, особливо якщо гнійник знаходиться на обличчі, шиї або шкірі голови. На цих ділянках тіла багато лімфовузлів і кровоносних судин, у які можуть потрапити бактерії. Їх присутність у кровотоку здатна викликати запалення підшкірної клітковини (флегмона), тканин мозку, нирок, серця, кісток, легенів та інших органів. У важких випадках може розвинутися зараження крові (сепсис) - небезпечний для життя стан, що потребує негайної госпіталізації.

Крім того, самостійне видавлювання фурункула підвищує ризик утворення рубців на шкірі, тому потрібно дочекатися, поки гнійник прорветься сам або спробувати прискорити його дозрівання за допомогою теплих компресів. Якщо вони не допомагають, необхідно обов'язково йти до лікаря.

8

Як лікувати фурункул та карбункул?

Більшість фурункулів можна вилікувати в домашніх умовах за допомогою теплих вологих компресів. Виняток становить випадок, коли гнійник розташований на обличчі, де знаходиться багато кровоносних судин і лімфовузлів, та ризик проникнення бактерій у кровотік високий. Тому антибіотики за фурункулу на обличчі застосовуються практично завжди (тільки за призначенням лікаря). Медикаментозне лікування фурункулів також може знадобитися у випадку, коли інфекція прогресує:

  • шкіра навколо гнійника стає гарячою та червонішою;
  • з'являються червоні смуги, що ведуть від фурункула до серця;
  • з чирію сочиться гній або безбарвна рідина;
  • температура тіла підвищилася понад 38°C і супроводжується ознобом, нудотою, блюванням, головним або м'язовим болем.

Карбункули на руці

Карбункули не завжди добре піддаються домашній терапії, тому якщо є хоча б одна з цих ознак, потрібно відразу звертатися до лікаря:

  • гнійник понад 5 см у діаметрі;
  • він з'явився на хребті чи обличчі, близько до носа чи очей;
  • не виліковується протягом двох тижнів;
  • швидко збільшується у розмірах;
  • завдає сильного болю.

У цих випадках бактеріальна інфекція може призвести до розвитку ускладнень, тому лікування має відбуватися під контролем лікаря.

9

Лікування карбункулу в домашніх умовах

Головне правило в лікуванні карбункула в домашніх умовах - не допускати його пошкодження або подразнення, тому що це може призвести до утворення глибокого рубця та поширення інфекції в глиб шкіри або на здорові ділянки.

Щоб зменшити хворобливі відчуття, прискорити дозрівання, розтин і загоєння карбункула, потрібно робити теплі компреси. Тепло підвищує приплив крові до гнійника, а це означає, що до нього прямує більше лейкоцитів, що борються з інфекцією. Карбункул швидше дозріває, гній виходить назовні і рана очищається та починає гоїтися.

Щоб знизити ризик поширення інфекції, за накладення компресу потрібно дотримуватися наступних етапів:

  1. Ретельно промити руки з милом, бажано антибактеріальним.
  2. Акуратно обполоснути карбункул теплою водою.
  3. Накласти на нього чисту тканину, змочену в теплій воді та злегка віджату. Залишити на 15-20 хвилин. Замість вологого компресу можна використовувати грілку. Перед цим потрібно покрити гнійник чистою сухою тканиною або стерильною пов'язкою. Процедуру рекомендується проводити 3-4 рази на день.

Тканину для компресу після кожного використання потрібно прати в гарячій воді та сушити за високої температури або прогладжувати. Після кожного дотику до карбункула слід ретельно мити руки. Щоб не рознести інфекцію, одяг, постільну білизну та рушники, що контактували з гнійником, необхідно одразу прати.

Коли чирій розкриється, на нього накладають стерильну пов'язку, яку регулярно змінюють. Якщо після кількох днів лікування в домашніх умовах карбункул продовжує зростати і завдає болю, то потрібно йти до лікаря, щоб не допустити погіршення ситуації та проникнення інфекції в кров. Для лікування карбункулів зазвичай призначають:

  • антибіотики у формі мазей або таблеток для внутрішнього прийому;
  • знеболювальні препарати, наприклад, ібупрофен або парацетамол;
  • антибактеріальні зовнішні засоби для щоденної обробки карбункулу.

У деяких випадках може знадобитися невелике хірургічне втручання. Лікар проведе розтин карбункула під місцевою анестезією, акуратно видалить весь гній і промиє його порожнину стерильним розчином. Завдяки цьому чирій загоїться швидше і ризик утворення рубця знизиться. Зразок гною може бути відправлений до лабораторії для виявлення виду бактерій та визначення ступеня їхньої чутливості до антибіотиків. Антибактеріальні препарати призначають за наявності:

  • високої температури;
  • стійкого до лікування золотистого стафілококу;
  • вторинної інфекції м'яких тканин, що оточують карбункул;
  • ослабленого імунітету;
  • поширення інфекції інші частини тіла.

Якщо весь гній з карбункула видалений, то антибіотики не призначають, тому що рана сама добре затягується. Залежно від ступеня тяжкості, більшість карбункулів гояться протягом двох-трьох тижнів після лікування.

10

Як запобігти появі фурункулу та карбункулу?

Щоб запобігти появі фурункулу або карбункулу, слід дотримуватися таких рекомендацій:

  • не розкривати фурункул, тому що це може призвести до поширення інфекції. Якщо гнійник прорвався сам, потрібно обережно промити його теплою водою з милом (бажано антибактеріальним) і накласти марлеву пов'язку. Міняти її потрібно мінімум щодня. Пов'язки роблять до того часу, поки гній не перестане виходити з фурункула;
  • мити руки з милом (не менше за 15 секунд) після дотику до гнійника, відвідування туалету, а також перед їжею (бактерії, що провокують фурункули та карбункули, можуть викликати харчове отруєння). Якщо води та мила під рукою немає, рекомендується використовувати антисептик для рук на спиртовій основі;
  • прати одяг, постіль, рушники, що торкалися гнійника, з порошком та за високої температури води;
  • дотримуватися правил особистої гігієни та щодня брати душ;
  • не давати нікому свої рушники, одяг, бритву та інші особисті речі та не користуватися чужими.

Фурункул на тілі

Невеликі фурункули здатні розкриватися самостійно без негативних наслідків для організму, але певну небезпеку становлять фурункули та карбункули на обличчі та на геніталіях. Великі фурункули та карбункули повинен лікувати хірург.

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке фурункул і карбункул? - Портняга Євген Михайлович
Портняга Євген Михайлович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 170 оцінок
Що таке фурункул і карбункул?
Лікар-проктолог, хірург.
Що таке фурункул і карбункул?
Стаття перевірена: Руфанова Анна Анатоліївна
Лікар-проктолог. Перша категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!