Logo
0 800 30 11 77

Кров в калі: причини, симптоми, діагностика та лікування

Кров в калі: причини, симптоми, діагностика та лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 21 травня 2021 | Оновлено: 14 жовтня 2022 | 680519 680519
Кров в калі – це симптом захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Кров'янисті виділення в випорожненнях з'являються внаслідок пошкоджень слизової оболонки або судин шлунка, тонкої або товстої кишки.

Причини крові в калі

Випорожнення з кров'ю виникають в результаті варикозного розширення вен стравоходу, виразки шлунку або дванадцятипалої кишки, гострих кондилом (наростів шкіри анальної області). Інші причини крові в калі:

  • геморой (розширення вен прямої кишки);
  • анальна тріщина;
  • проктит (запалення слизової оболонки прямої кишки);
  • ангіодисплазія (деформація судин) кишківника;
  • ерозивний гастрит (запалення та пошкодження слизової оболонки шлунка);
  • злоякісні новоутворення шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Причинами появи калу з кров'ю та болю внизу живота можуть бути хвороба Крона (хронічне запалення товстого кишківника) та неспецифічний виразковий коліт (ерозивно-виразкове ураження слизової оболонки товстої кишки). Кров при дефекації може виникати через травму прямої кишки або анусу внаслідок анального сексу.

Кров у випорожненнях також виникає через дивертикульоз (випинання стінки) кишківника і випадання прямої кишки із заднього проходу. Під час вагітності кров в калі з'являється внаслідок частих запорів та ушкодження каловими масами слизової оболонки кишківника.

Кров при дефекації може з'являтися після тривалого та безконтрольного прийому антибіотиків. Антибактеріальні препарати зменшують кількість нормальної мікрофлори кишківника, що призводить до розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів. Бактерії виділяють токсини та пошкоджують слизову оболонку кишки, внаслідок чого в калі з'являються прожилки крові. Для діагностики причини появи крові в калі у чоловіків та жінок необхідна консультація проктолога.

кров у стулі

кров у стулі

Як виглядає кров в калі?

Вид та кількість кров'янистих виділень у калі залежить від ступеня та характеру ураження шлунково-кишкового тракту. Залежно від локалізації патологічного процесу в шлунково-кишковому тракті, можливі такі кольори крові в калі:

  • яскраво-червона кров у калі – з'являється при геморої та анальних тріщинах;
  • темно-бордова кров у випорожненнях - виникає при дивертикульозі кишківника;
  • чорна кров (мелена) - вказує на кровотечу у шлунку, наприклад, при виразці.

Кал з домішками крові, слизу та гною характерний для неспецифічного виразкового коліту. Рідкі випорожнення з кров'ю з'являються в результаті кишкових інфекцій (шигельозу, ешерихіозу).

Кров в калі без болю

Яскраво-червона кров у випорожненнях без болю при дефекації може з'являтися через ангіодисплазію. Кровотеча із заднього проходу при деформації судин кишківника часто виникає після надмірного фізичного навантаження. При тривалому перебігу патології розвивається анемія, з'являються блідість шкірних покривів, хронічна втома та слабкість.

Кров в калі у дитини

Прожилки крові в калі у немовляти на грудному вигодовуванні (ГВ) з'являються через тріщини сосків мами, що годує: дитина при годівлі грудьми заковтує молоко, що містить невелику кількість крові матері. Інші причини крові в калі у дитини:

  • алергія на білок коров'ячого молока;
  • закреп.

Кров у калі у новонародженого може виникати в результаті інфекційних захворювань (шигельозу, амебіазу, сальмонельозу). З появою у дитини кров'янистих виділень з анальної області необхідно звернутися за консультацією до проктолога.

Червона кров в калі

Червона кров в калі, що виділяється у вигляді крапель наприкінці дефекації, утворюється при внутрішньому геморої. Крім того, при варикозному розширенні вен прямої кишки акт дефекації супроводжується болями, свербінням та печінням. Яскраво-червона кров на туалетному папері також може виникати в результаті анальної тріщини або гострих кондилом.

Прихована кров в калі

На ранніх етапах захворювань шлунково-кишкового тракту в калі може бути невелика кількість крові, яку не можна побачити візуально. Аналіз калу на приховану кров дозволяє виявити незначні домішки крові та діагностувати патологію ШКТ на початкових стадіях. Показання до проведення аналізу калу на приховану кров:

  • тривалі болі у животі;
  • часті діареї;
  • різке схуднення без очевидних причин.

Підготовка до здачі аналізу калу на приховану кров включає дотримання наступних правил: протягом 2-3 днів до здачі калових мас не можна вживати м'ясні страви, приймати проносні засоби і використовувати клізми. Випорожнюватися слід у підготовлену ємність, уникаючи потрапляння сечі. Для аналізу підходить свіжий кал, максимальний час зберігання не більше 3 годин.

Позитивний результат аналізу калу на приховану кров означає наявність хвороби шлунково-кишкового тракту, що спричиняє порушення цілісності слизової оболонки кишківника (виразки дванадцятипалої кишки, неспецифічного виразкового коліту, хвороби Крона, злоякісні або доброякісні новоутворення ШКТ).

Кров в калі при гастриті

Кров у калі виникає при хронічному ерозивному гастриті через пошкодження слизової оболонки шлунка. Випорожнення при гастриті, як правило, чорного кольору, також можуть виникати блювання з прожилками крові та болючі відчуття у верхній частині живота.

Лікування крові в калі народними засобами

Використання народних засобів для лікування крові в калі може призвести до збільшення кровотечі, прогресування основної патології. Для виявлення причини появи кров'янистих виділень у випорожненнях та призначення терапії необхідно звернутися до проктолога.

Діагностика калу з кров'ю включає збирання анамнезу, зовнішній огляд анальної області та пальцеве дослідження прямої кишки. Підготовка до проктолога:

  • за один день до відвідування лікаря виключити з раціону харчування продукти, що підвищують газоутворення (бобові, капусту, чорний хліб, газовані напої), а також смажену та жирну їжу;
  • за 3-4 години до обстеження необхідно очистити кишківник за допомогою клізми чи проносних препаратів;
  • безпосередньо перед походом до проктолога прийняти гігієнічний душ і одягнути чисту нижню білизну.

Для дослідження кишківника також проводяться ректоскопія та аноскопія (ендоскопічні методи обстеження, що дозволяють оцінити стан слизової оболонки тонкої та товстої кишки). Схема лікування крові в калі залежить від причини появи кров'янистих виділень з анального отвору.

При кишкових інфекціях лікар призначає антибактеріальні препарати. Для лікування геморою та анальної тріщини можуть застосовуватися знеболювальні або стероїдні (гормональні) засоби, при неефективності консервативних методів виконують малоінвазивні процедури, наприклад, радіохвильовий метод видалення. У разі появи крові в калі через закреп проктолог призначить дієту, що включає продукти з високим вмістом клітковини (чорнослив, яблука, цитрусові, бобові).

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Кров в калі: причини, симптоми, діагностика та лікування - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. В яких випадках за наявності крові в калі необхідно терміново звернутися по медичну допомогу?

Поява крові в калі може говорити про ректальну кровотечу, захворювання ануса, прямої кишки, кишечника, шлунка, травми прямої кишки. Тому за виявлення крові в стулі, а також у разі наявності таких симптомів, як свербіння або біль у задньому проході, сильні больові відчуття в області живота, зміна структури фекалій на більш довгі та тонкі, слід негайно звернутися по медичну допомогу.

2. До якого лікаря звертатися за крові в калі?

Оскільки кров у стільці може говорити не тільки про проктологічні захворювання, а й про хвороби шлунка і кишечника, то за виявленнякрові потрібно записатися на прийом до сімейного лікаря. Після збору анамнезу сімейний лікар видасть направлення до проктолога або гастроентеролога для виявлення причини та призначення лікування.

3. Які аналізи необхідно здати за крові в калі?

За крові в калі здаються загальний аналіз крові, загальний аналіз калу (копрограма). Після отримання результатів лікарем можуть бути призначені додаткові обстеження, такі як цифрове ректальне дослідження, колоноскопія, аноскопія, ректороманоскопія прямої кишки, ангіографія.

4. Кал із кров'ю без болю – як лікувати?

У разі появи калу з кров'ю проктолог встановлює причину кровотечі та призначає лікування. Самолікування може призвести до масивної втрати крові та розвитку ускладнень (анемії, втрати свідомості).

5. Як відрізнити кров від буряка у калі?

Після вживання буряків можливе виділення темно-червоних фекалій протягом двох днів. При цьому відсутні будь-які інші скарги (болі при дефекації, свербіж та печіння в анальній ділянці).

6. Які продукти забарвлюють кал у червоний колір?

Найбільш поширені продукти, які фарбують кал у червоний колір включають буряк, журавлину, помідори та томатний соус, червоні цукерки або червона глазур.

7. Чи можна звечора зібрати кал на приховану кров?

Для достовірності результатів аналізу калу на приховану кров необхідно збирати свіжі калові маси. Доставити кал у лабораторію необхідно не пізніше трьох годин після забору.

8. Що може бути схоже на кров у калі?

Після вживання буряків, помідорів та томатного соку калові маси можуть фарбуватись у червоний колір та нагадувати кров у калі. Зміна кольору випорожнень може бути протягом двох днів після вживання цих продуктів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Кров в калі: причини, симптоми, діагностика та лікування
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Кров в калі: причини, симптоми, діагностика та лікування
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Євген 1 рік тому
Здрастуйте, у мене болить задній прохід під час дефекації і є кров у калі. Чи може бути це геморой? Чи може бути кров у калі за геморою? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, при внутрішньому і комбінованому геморої гемороїдальні вузли, що залягають у нижньому відділі кишківника, можуть кровоточити. Однак кров у калі характерна не тільки для геморою, а й для інших проктологічних і гастроентерологічних захворювань, тому для встановлення діагнозу необхідна консультація проктолога.
Олег 1 рік тому
Добрий день, тиждень тому я звернувся до гастроентеролога через ниючий біль у лівій частині живота, хибні позиви до дефекації та загальну слабкість. Лікар діагностував виразковий коліт і призначив лікування. Але я виявив, що з'явилася кров у фекаліях. Чому може бути кров у калі за виразкового коліту? Мені йти до гастроентеролога чи до проктолога?
Відповісти
Здрастуйте, кров у калі при виразковому коліті може з'являтися через утворення на слизовій оболонці товстої кишки виразок. Під час дефекації виразки пошкоджуються і починають кровоточити, що призводить до зміни кольору калу. Оскільки кров у фекаліях є симптомом виразкового коліту, то вам необхідна консультація гастроентеролога.
Олександр 1 рік тому
Здрастуйте, я вперше пройшов процедуру колоноскопії, на яку мене направив лікар через здуття живота, закрепи і біль у ділянці живота. Дослідження начебто пройшло нормально, але коли анестезія перестала діяти, я відчув біль у задньому проході, а через кілька годин виявив кров у калі. Що робити в разі крові в калі після колоноскопії?
Відповісти
Добрий день, після колоноскопії можуть відчуватися здуття і дискомфорт у ділянці заднього проходу. Кров у фекаліях, діарея і закрепи після колоноскопії вимагають консультації проктолога. Лікар зможе визначити причину тільки після огляду.
Павло 1 рік тому
Доброго дня, яке лікування з появою крові із заднього проходу без болю при дефекації?
Відповісти
Добрий день. Лікування з появою крові із заднього проходу залежить від причини кровотечі. Для діагностики захворювання, що спровокувало виникнення кров'янистих виділень з ануса, та призначення лікування необхідна консультація проктолога.
Інга 1 рік тому
Доброго дня, чому у дитини 3 роки може бути кров у калі?
Відповісти
Добрий день. Причиною появи крові в калі у дитини можуть бути кишкові інфекції, анальна тріщина. Для діагностики причини випорожнень з кров'ю необхідно записатися на консультацію до проктолога.
Софія 1 рік тому
Добрий день. Як визначити кров у калі в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Визначити наявність крові в калових масах у домашніх умовах можна візуально: у калі з'являються яскраво-червоні краплі або темні згустки крові. На ранніх стадіях захворювань шлунково-кишкового тракту не завжди можна побачити кров у випорожненнях, для точної діагностики кровотечі проводять аналіз калових мас на приховану кров.
Аліса 1 рік тому
Добрий день. Що робити, якщо кал із кров'ю?
Відповісти
Добрий день. З появою випорожнень з кров'ю необхідно записатися на прийом до проктолога. Лікар проведе обстеження та призначить лікування.
Єгор 1 рік тому
Доброго дня, чому може з'явитися вишнева кров у калі?
Відповісти
Добрий день. Вишнева кров у калі може з'являтися при хворобі Крона або неспецифічному виразковому коліті. Для виявлення причини кровотечі з анального отвору потрібне комплексне обстеження проктологом.
Павло 1 рік тому
Добрий день, три дні тому я зіткнувся з дивною ситуацією. Під час дефекації я відчув, що фекалії занадто слизькі, чого раніше зі мною не траплялося. Коли подивився на кал, то зрозумів, що там також є кров. Чому в калі слиз із кров'ю?
Відповісти
Добрий день, домішки слизу і крові в калі можуть вказувати на кишкові інфекції, хворобу Крона, виразковий коліт, синдром подразненого кишківника, доброякісні та злоякісні новоутворення в товстому кишківнику. Встановити точну причину слизу і крові у фекаліях зможе проктолог після збору анамнезу, огляду та призначення ендоскопічного обстеження (наприклад, колоноскопії, аноскопії) за необхідності.
Валерія 1 рік тому
Я прочитала, що при ректальній кровотечі можуть бути кров на туалетному папері, зміни кольору води в унітазі та темні за кольором фекалії, чого в мене немає. Однак, я іноді бачу червоні прожилки в калі. Можете розповісти, що означають прожилки крові в калі? Чи потрібно здати якийсь аналіз?
Відповісти
Добрий день, прожилки крові в калі можуть вказувати на геморой, анальні тріщини, поліпи та нориці, дивертикульоз товстого кишківника, пептичні виразки, коліт, проблеми зі стравоходом (варикозне розширення вен або розриви). У разі крові в калі для встановлення причини та призначення курсу терапії потрібна консультація проктолога. Попередньо здавати аналізи не потрібно.
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Я вчора ввечері їла на вечерю буряковий салат, а вранці виявила щось червоне в калі. Як зрозуміти, у калі кров чи буряк? Чи потрібно мені вжити якихось заходів, чи можна почекати наступної дефекації?
Відповісти
Здрастуйте, буряк, помідори та інші червоні продукти дійсно можуть призвести до зміни кольору фекалій (червоний пігмент може розщеплюватися не повністю). Якщо дефекація не супроводжувалася болями, дискомфортом або печінням, то можна почекати наступного випорожнення. У разі крові в випорожненнях, болю в животі або анусі необхідно проконсультуватися з проктологом.
Інна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене 25 тиждень вагітності, почуваюся добре. Однак сьогодні я виявила червоні прожилки у фекаліях. Чому кров у калі під час вагітності? Чи небезпечно це? Чи потрібно записуватися на консультацію до лікаря?
Відповісти
Добрий день, кров у калі під час вагітності не є нормальним явищем. Червоні прожилки в калі можуть бути спричинені гемороєм, анальними тріщинами, запальним захворюванням кишківника, шлунковим вірусом або бактеріальною інфекцією. У разі крові в калі необхідно проконсультуватися з проктологом.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, учора після дефекації я виявила червоні сліди на туалетному папері. Свербежу, печіння або болю в ділянці ануса у мене немає. Підкажіть, які продукти викликають кров у калі? І що мені робити, якщо причина виявиться не в харчуванні?
Відповісти
Здрастуйте, у разі вживання великої кількості продуктів червоного кольору, фекалії справді можуть змінювати колір (однак, це не кров, а червоний пігмент). Зміну кольору калу можуть спричинити буряк, помідори, червоний болгарський перець. Якщо колір залишатиметься червоним під час наступних дефекацій, будуть біль або дискомфорт у животі та в задньому проході, необхідна консультація проктолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!