Які бувають види горіхів?
Перелік популярних видів горіхів включає арахіс, фундук, фісташку, пекан, бразильські горіхи, макадамію, кеш'ю, мигдаль, волоські, лісові горіхи та чорний горіх. В Україні найбільшу поширеність отримали волоські та лісові горіхи. Решта горіхів імпортуються з країн з теплішим кліматом.
Арахіс
Арахіс — це насіння їстівної бобової рослини, яку називають земляним горіхом (плоди дозрівають під землею). Арахіс може приносити користь за рахунок заповнення дефіциту антиоксидантів, тривалого підтримання відчуття ситості, зниження рівня холестерину і підвищення чутливості клітин до інсуліну. Сирий і термічно оброблений арахіс також корисний як джерело білка, жирів, клітковини, вітамінів групи В, міді, марганцю, магнію, фосфору, цинку і заліза.
Калорійність арахісу — 567 ккал на 100 грамів. Калорійність солоного арахісу може незначно підвищуватися через термічну обробку.
Арахіс вживають у сирому, смаженому вигляді, у складі арахісових соусів, масла, пасти, борошна, молока, напоїв, батончиків, закусок і десертів. Арахіс додають в салати, супи-пюре, печиво, халву, козинаки, соуси, тушковані м'ясні та овочеві страви.
Фундук
Фундук — це плід окультуреної ліщини з твердою шкаралупою і їстівним ядром. Користь фундука, що володіє протизапальними та антиоксидантними властивостями, пов'язана зі зниженням ризику розвитку хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона і розсіяного склерозу. Фундук є джерелом жирних кислот, вітаміну Е, магнію, міді, марганцю, калію, L-аргініну, фолієвої кислоти і клітковини.
Калорійність фундука — 641 ккал на 100 грамів. Фундук вживають у сирому, смаженому вигляді, у складі паштетів, панірування, салатів, хлібобулочних, кондитерських виробів, шоколадних і горіхових паст, праліне і соусів.
Фісташка
Фісташки — це насіння фісташкового дерева, вкрите твердою шкаралупою. Фісташки можуть бути корисні для профілактики порушень в роботі імунної, нервової, зорової та серцево-судинної систем. Фісташки багаті мононенасиченими і поліненасиченими жирами, білком, клітковиною, вітамінами В6, Е, калієм, L-аргініном, лютеїном і зеаксантином.
Калорійність 100 грамів фісташок — 598 ккал. Фісташки використовують при приготуванні випічки, десертів, кремів, закусок, салатів, соусів, гарнірів, а також вживають як корисний перекус.
Пекан
Пекан — це насіння дерева Carya illinoinensis, північноамериканського родича волоського горіха. Горіхи пекан сприяють заповненню дефіциту вітаміну Е (антиоксиданту) і марганцю, який корисний для підтримки здоров'я кісток, серця і нормалізації обміну речовин.
Калорійність горіхів пекан — 750 ккал на 100 грамів. Пекан використовують замість панірувальних сухарів при приготуванні риби або м'яса, додають в салати, грибні, овочеві страви, випічку (наприклад, хліб, млинці), каші (наприклад, вівсянку), соуси і напої.
Поставте своє питання Гастроентерологу «ОН Клінік»
Бразильські горіхи
Бразильські горіхи — це південноамериканські деревні горіхи, які відрізняються високим вмістом токоферолу, фолату, магнію, калію, кальцію, білка, мононенасичених і поліненасичених жирних кислот. Бразильський горіх може бути корисний для нормалізації метаболізму, рівня холестерину в крові та профілактики серцево-судинних захворювань. Користь бразильського горіха для жінок і чоловіків також пояснюється високим вмістом селену, потужного антиоксиданту, який допомагає боротися із запаленнями та підтримувати здоров'я щитоподібної залози.
Калорійність 100 грамів бразильських горіхів — 643 ккал. Бразильські горіхи можна вживати як окремий продукт у сирому вигляді, а також у складі салатів, паст, закусок, кексів, пирогів, супів, а також використовувати в подрібненому вигляді для панірування м'яса або риби перед смаженням.
Макадамія
Макадамія — це рід вічнозелених деревних рослин з Австралії з сухими однонасінними плодами в гладкій твердій шкаралупі. Горіх макадамія може бути корисний для здоров'я кісток, серця, судин і обміну речовин. Також горіхи макадамія є джерелами корисних мононенасичених жирів, антиоксидантів (селену, вітаміну Е), міді, марганцю, магнію і флавоноїдів.
Калорійність горіха макадамія становить 712 ккал на 100 грамів продукту. Макадамію можна вживати як перекус, а також додавати у випічку, салати та заправки.
Кеш'ю
Кеш'ю — це насіння тропічного дерева. Воно знаходиться всередині твердої оболонки, яка кріпиться до нижньої частини плоду, званого «яблуком кеш'ю». Горіхи кешью заповнюють дефіцит антиоксидантів, користь яких включає профілактику атеросклерозу, захворювань суглобів і підтримку нормального рівня цукру в крові. Харчова цінність кешью пояснюється вмістом білка, клітковини, жирних кислот, міді, марганцю, магнію, фосфору, цинку і заліза.
Калорійність 100 грамів кеш'ю — 565 ккал. Кеш'ю, що мають кремову текстуру, можна вживати окремо, як закуску, а також додавати в горіхові пасти, десерти, салати, овочеві та м'ясні страви.
Мигдаль
Мигдаль — це їстівна кісточка плоду мигдалевого дерева. Мигдальні горіхи корисно вживати для захисту організму від окислювального стресу, підтримання нормальної концентрації холестерину і глюкози в крові, зміцнення кісток і зубів. Мигдаль містить мононенасичені жири, клітковину, білок, магній, фосфор, калій, вітамін Е і флавоноїди.
Калорійність 100 грамів мигдалю — 626 ккал. Мигдаль вживають у сирому, смаженому вигляді, використовують для приготування салатів, закусок, мигдального молока, пасти, борошна та кондитерських виробів.
Лісові горіхи
Лісові горіхи — це плоди дикорослої ліщини з твердою шкаралупою та їстівним ядром. Лісові горіхи можуть бути корисні для серцево-судинної та нервової систем за рахунок вмісту білка, вітамінів і жирних кислот. За складом, калорійністю (641 ккал на 100 грамів) і властивостями лісові горіхи схожі з фундуком.
Чорний горіх
Чорний горіх — це північноамериканський вид горіхового дерева, який є близьким родичем волоського горіха. Користь плодів чорного горіха, які відрізняються дуже твердою і товстою шкаралупою, пов'язана з антиоксидантними, антимікробними та протизапальними властивостями. Чорний горіх є джерелом клітковини, білка, фосфору, магнію, заліза, цинку і вітамінів групи В.
Калорійність чорного горіха — 654 ккал в перерахунку на 100 грамів. Чорний горіх може входити до складу випічки, десертів, каш, салатів і соусів.
Чим корисні волоські горіхи?
Волоські горіхи можуть принести користь за рахунок заповнення дефіциту вітамінів, омега-3 жирних кислот, клітковини та антиоксидантів. Користь волоського горіха для жінок і чоловіків включає профілактику запальних захворювань, порушень в роботі головного мозку, серця, судин, нормалізацію мікрофлори і перистальтики кишечника (наприклад, волоські горіхи можуть допомогти при запорах).
При деяких патологіях органів травлення (наприклад, при застої жовчі) волоські горіхи можна вживати з обережністю і за погодженням з гастроентерологом. Перед вживанням волоських горіхів після інфаркту рекомендується проконсультуватися з кардіологом.
Чим корисна олія волоського горіха?
Олія волоського горіха багата на біоактивні сполуки, які допомагають нормалізувати рівень холестерину в крові. Вона також має виражені антиоксидантні властивості і може мати протипухлинний ефект.
Чим корисні листя волоського горіха?
Листя волоського горіха використовуються при шкірних захворюваннях і для поліпшення апетиту. Однак користь і потенційна шкода листя волоського горіха недостатньо вивчені в ході наукових досліджень, тому рекомендується попередньо проконсультуватися з лікарем.
Які вітаміни містяться у волоських горіхах?
У волоських горіхах містяться вітаміни групи В, Е і К. Вітаміну D у волоських горіхах практично немає. Також волоські горіхи багаті мінералами (зокрема, марганцем, міддю, фосфором, магнієм, цинком і залізом).
Скільки волоських горіхів можна їсти на день?
Єдиної добової норми споживання волоських горіхів не існує. Однак для профілактики набору ваги рекомендується вживати не більше 30-45 грамів (5-10 ядер) волоських горіхів на день.
Чи можна горіхи при грудному вигодовуванні?
Горіхи можна включати в раціон в період грудного вигодовування при відсутності харчової алергії. Наприклад, в якості перекусу жінці, що годує, можна в помірних кількостях вживати арахіс, мигдаль або волоські горіхи.
З якого віку можна давати горіхи дітям?
Горіхи у вигляді пасти можна давати дітям з шести місяців за умови хорошої переносимості та відсутності алергії. З метою безпеки не рекомендується давати цілі горіхи дітям віком до п'яти років. Перед введенням горіхів у раціон дитини необхідно проконсультуватися з педіатром або сімейним лікарем.
Чи можна горіхи при гастриті?
Горіхи не протипоказані при гастриті (виняток становлять періоди загострень). При вживанні горіхів необхідно дотримуватися обережності і контролювати розміри порцій. У разі виникнення тривожних симптомів (наприклад, дискомфорту або болю в животі) рекомендується виключити горіхи з раціону і записатися на консультацію до гастроентеролога.
Які горіхи можна вживати при подагрі?
При подагрі можна вживати будь-які горіхи, що не викликають травних розладів і алергічних реакцій. Горіхи не входять до числа продуктів, вживання яких може підвищити ризик ускладнень подагри.
Які горіхи можна їсти при онкології?
При онкології можна їсти будь-які горіхи, що не викликають побічних ефектів. Горіхи, які є джерелами незамінних поживних речовин, можуть сприяти профілактиці ускладнень раку.
Чи можна горіхи при виразці шлунка?
При виразці шлунка можна їсти горіхи (наприклад, бразильські або волоські). Клітковина, що міститься в горіхах, може сприяти зниженню кислотності шлункового соку, зменшенню здуття живота і дискомфорту в шлунково-кишковому тракті.
Чи можна горіхи при холециститі?
При холециститі не рекомендується включати горіхи в раціон. Через підвищений вміст жирів горіхи, що вживаються при холециститі, можуть викликати біль у животі, підвищене газоутворення або діарею. Горіхи також створюють підвищене навантаження на підшлункову залозу, тому їх необхідно виключити з раціону при панкреатиті.
Чи можна їсти горіхи при схудненні?
Горіхи можна їсти як перекус при схудненні. Потенційна користь горіхів для контролю ваги може пояснюватися тривалим підтриманням відчуття ситості і профілактикою переїдання. Однак енергетичну цінність горіхів необхідно враховувати при підрахунку денної калорійності раціону.
Які горіхи можна їсти вагітним?
Вагітним можна їсти будь-які горіхи (до 30 грамів на день). Однак важливо контролювати, щоб вони не викликали алергії або дискомфорту в шлунку.
Які горіхи можна і не можна їсти при діабеті?
При діабеті можна їсти мигдаль, волоські горіхи, фундук, бразильські горіхи, фісташки, кеш'ю, арахіс, пекан і макадамію (до 30 грамів на добу). Горіхи допомагають заповнювати дефіцит поживних речовин, запобігати частим перекусам, а також підтримувати в нормі рівень цукру і холестерину в крові. Перелік протипоказань при діабеті включає алергію на горіхи.
Чим корисна настоянка із зелених волоських горіхів?
Настоянка із зелених волоських горіхів може бути корисною при проведенні комплексного лікування паразитарних інфекцій. Також настоянка волоського горіха допомагає заповнити вітаміни групи В і С.
Чи можна отруїтися горіхами?
Горіхами, які містять токсини (наприклад, миш'як, кадмій, ртуть або свинець), можна отруїтися. Джерелами отруйних речовин можуть бути забруднена вода або ґрунт. Додатковим фактором ризику є порушення правил транспортування та зберігання горіхів.
Чи можуть горіхи нашкодити?
Горіхи можуть нашкодити при надмірному вживанні, відсутності контролю якості, а також при включенні в раціон при наявності протипоказань. Шкода горіхів може проявлятися порушеннями травлення (наприклад, болями і дискомфортом в животі), алергією або набором ваги.
Кому не можна їсти волоські горіхи?
Волоські горіхи не можна їсти після хірургічних операцій на органах черевної порожнини, при загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту та індивідуальній непереносимості. У деяких людей волоські горіхи можуть викликати алергічні реакції різного ступеня тяжкості. Також рекомендується утриматися від вживання волоських горіхів протягом двох тижнів після відбілювання зубів (для запобігання пігментації емалі).
Як очистити волоський горіх від зеленої шкірки?
Очистити волоський горіх від зеленої шкірки можна руками або ножем. Щоб уникнути фарбування рук, рекомендується використовувати захисні рукавички. Якщо шкірка прилягає занадто щільно, для полегшення очищення можна попередньо залити горіхи окропом і залишити на 20-40 хвилин (в залежності від товщини і щільності шкірки).
Чим відмити руки від горіхів?
Відмити руки від горіхів можна водою з милом. Також руки можна відмити содою або лимонним соком, але підвищується ризик подразнення і пошкодження шкіри. Соду і лимон не можна використовувати при наявності ран або висипу на шкірі рук.
Як сушити волоські горіхи після збору?
Волоські горіхи можна сушити відразу після збору. Етапи сушіння волоських горіхів:
- Одягнути захисні рукавички.
- Зняти зелену оболонку (у стиглих горіхів оболонка темніє і може відпадати самостійно) і залишки зовнішньої шкірки.
- Видалити залишки волокнистої оболонки, щоб запобігти появі цвілі.
- Викласти неочищені горіхи в шкаралупі одним шаром на деко і сушити в духовці при температурі не вище 40°C.
Тривалість сушіння в середньому становить від трьох до чотирьох годин. Висушений горіх повинен бути твердим і легким, а шкаралупа — сухою і крихкою (при струшуванні ядро всередині шкаралупи повинно видавати характерний звук).
Для сушіння на відкритому повітрі волоські горіхи розкладають одним шаром на плоскій сітці або підносі. Щоб захистити горіхи від птахів і комах, можна накрити їх ще однією сіткою. Сушіння, під час якого потрібно щодня перемішувати і перекладати горіхи, займає кілька діб.
Як зберігати волоські горіхи?
Для знищення шкідників висушені волоські горіхи залишають у морозильній камері на 48 годин (рекомендована температура — не вище -18°C). Після вилучення з морозилки горіхи зберігають у чистій, вологонепроникній упаковці, що не пропускає запахи (наприклад, у харчових контейнерах, скляних або пластикових банках). Очищені та неочищені волоські горіхи можна зберігати в холодильнику. При зберіганні при кімнатній температурі термін придатності горіхів скорочується.
Що можна приготувати з горіхами?
З горіхами можна приготувати салати, закуски, соуси, рибу, м'ясо, тости, супи, рулети, випічку та десерти. Горіхи поєднуються з медом, сирами, сиром, сухофруктами, свіжими фруктами, спеціями, запеченими овочами та м'ясом птиці. Також з горіхів можна приготувати посипки для каш, йогуртів і тортів.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Гастроентерологія в ОН Клінік Одеса (Центр)
Гастроентерологія ОН Клінік в інших містах
Популярні питання
Перегородки волоського горіха можуть бути корисні завдяки антиоксидантній та протизапальній дії. Однак для більш детального вивчення корисних властивостей горіхових перегородок необхідні додаткові наукові дослідження.
Калорійність волоського горіха — 730 ккал на 100 грамів. Показник може змінюватися залежно від ступеня зрілості, особливостей сушіння та кулінарної обробки горіха.
Глікемічний індекс волоських горіхів — 15. Низький глікемічний індекс означає, що вживання волоських горіхів не призводить до різкого підвищення рівня глюкози в крові.
Горіхи в раціоні можна замінити насінням (наприклад, соняшнику, гарбуза, льону) або бобовими. Як альтернативу горіхам можна включити в раціон квасолю, соєві боби, горох або нут. У рецептах також можна використовувати альтернативні інгредієнти (наприклад, чорнослив у сметані можна приготувати не з горіхами, а з гарбузовим насінням).
Горіхи можна їсти на ніч як перекус. З огляду на високу калорійність продукту, бажано, щоб розмір порції не перевищував 30 грамів.