Крім медикаментозного лікування діабету, ендокринологи рекомендують дотримуватись дієти, щоб полегшити симптоми захворювання.
Чому з'являється діабет?
Цукровий діабет виникає через порушення обміну глюкози в організмі. Діабет першого типу (інсулінозалежний) викликаний дефіцитом вироблення інсуліну підшлунковою залозою. Діабет другого типу (інсулінорезистентний) спричинений порушенням транспортування глюкози в організмі. Діабет першого типу найчастіше з'являється у віці до 30 років, а діабет другого типу розвивається у людей старше 40 років. Причини діабету:
- порушення обміну речовин;
- зниження імунітету;
- патології підшлункової залози;
- серцево-судинні захворювання;
- зайва вага;
- порушення роботи надниркових залоз;
- неконтрольований прийом кортикостероїдних препаратів
До факторів ризику розвитку діабету належать шкідливі звички, малорухливий спосіб життя, часті стреси. Неправильне харчування та недостатня кількість вітамінів та мінералів також збільшують ризик розвитку діабету другого типу.
Що можна їсти при цукровому діабеті?
Поставте своє питання Хірургу «ОН Клінік»
Щоденна дієта при цукровому діабеті може полегшити симптоми захворювання та покращити самопочуття. Харчування при цукровому діабеті має встановлювати ендокринолог чи дієтолог. Дієта при цукровому діабеті першого типу дозволяє:
- нежирні молочні продукти;
- бобові;
- овочі;
- несолодкі фрукти та ягоди (журавлина, малина, грейпфрут);
- хліб з висівками;
- нежирні сорти м'яса та риби.
Дієта при цукровому діабеті в похилому віці повинна містити цільнозернові продукти зі злаків. Також необхідно включити до раціону достатню кількість клітковини.
Дієта при цукровому діабеті другого типу передбачає кулінарну обробку страв (варіння і тушкування). До дозволених продуктів на дієті при цукровому діабеті другого типу (стіл 9) належать:
- хлібобулочні вироби із висівок грубого помелу;
- супи з нежирних сортів м'яса та риби;
- страви з круп та макаронних виробів грубого помелу;
- вегетаріанські супи з овочів;
- кондитерські вироби із цукрозамінником.
Харчування при цукровому діабеті має бути дрібним. Їжу слід вживати невеликими порціями щонайменше п'ять-шість разів на добу. Дефіцит йоду при діабеті може посилювати його симптоматику, тому до раціону слід додати йодовмісні продукти. Щоб скласти меню під час діабету та налагодити збалансоване харчування, необхідно записатися на консультацію ендокринолога.
Що категорично не можна їсти при цукровому діабеті?
Цукровий діабет провокує розвиток ожиріння, оскільки інсулін впливає на рівень глюкози, яка відкладається у організмі у вигляді жирових відкладень. Щоб уникнути появи зайвої ваги та знизити прояви симптомів діабету, слід виключити з харчування жирну, солодку, гостру та смажену їжу. З появою симптомів надмірної ваги слід записатися до ендокринолога на лікування ожиріння.
Дієта при цукровому діабеті для худих передбачає використання продуктів, що містять достатню кількість калорій. Заборонені продукти при цукровому діабеті:
- кондитерські вироби;
- дріжджова випічка;
- жирні сорти м'яса;
- копченості та ковбасні вироби;
- майонез та маргарин;
- консерви в олії;
- солодкі фрукти та ягоди.
Страви при цукровому діабеті повинні повністю виключати цукор та містити достатню кількість клітковини. Категорично не можна їсти жирну та солону їжу.
Таблиця продуктів, які можна їсти при цукровому діабеті:
При діабеті можна їсти без обмежень | При діабеті можна їсти з обмеженнями | Категорично не можна їсти при цукровому діабеті |
гриби | черешню | кондитерські вироби |
гарбуз | молоко | варення, джем |
морква | полуницю | вершки |
булгур | вершкове масло | консерви в олії |
чорна кава | кавуни | жирне м’ясо |
редис, ріпу, редьку | пшоно | горіхи, насіння |
квашену капусту | рис | сало |
зелень | кефір | цукор |
буряк (до 1/2 великого буряка) | груші | копченості, ковбаси |
зеленый горошок (до трьох ст.л.) | каші | жирні сорти сирів (более 30%) |
чай | часник | майонез |
огірки | сливу | маргарин |
шпинат, щавель | кисломолочний сир | шоколад |
кабачки | квасоля | жирного птаха |
стевію | алкогольні напої | |
капусту | хурму, банани, фіники, виноград | |
напої на цукрозамінниках | жирний кисломолочний сир (более 4%) | |
помідори | ||
яблука | ||
перець | ||
баклажани | ||
мінеральну воду |
Подаємо перелік дозволених та заборонених при цукровому діабеті продуктів у вигляді таблиці, яку зручно зберігати на смартфоні.
Що можна та не можна їсти при цукровому діабеті?
Що можна пити при цукровому діабеті?
При діабеті потрібно споживати не менше двох літрів води на день та уникати зневоднення організму. При цукровому діабеті можна пити:
- чай із травами;
- ароматизовану воду (з додаванням лайма чи лимона);
- несолодке молоко;
- фруктовий сік без цукру.
При порушенні обміну глюкози слід відмовитися від солодких газованих напоїв, кави та фруктових коктейлів. Алкоголь при діабеті не можна приймати, оскільки він призводить до різкого збільшення рівня цукру в крові. Ендокринологи рекомендують діабетикам вживати не більше 100 г сухого червоного вина на день.
Заборонені крупи при діабеті
При цукровому діабеті можна вживати каші з цільних, шліфованих та полірованих зерен (гречану, перлову, булгур). Також при діабеті можна їсти каші зі шліфованого та бурого рису. Заборонені крупи при діабеті:
- білий рис;
- пшоно;
- манка.
Також не можна вживати каші швидкого приготування, оскільки вони містять велику кількість глюкози.
Мед при діабеті
Мед містить у своєму складі фруктозу і глюкозу, яка швидко потрапляє в кров і може викликати підвищення інсуліну у людей, які страждають на діабет. При цукровому діабеті першого типу можна їсти мед не більше одного-двох разів на тиждень. Добова доза меду не повинна перевищувати п'ять грамів (одну чайну ложку). При діабеті другого типу мед можна їсти щодня, але не більше однієї столової ложки.
Молоко, сир та кефір при діабеті
Молочні продукти при діабеті можна вживати, але у обмеженій кількості. Молоко містить велику кількість калорій, тому його варто включати до раціону дозовано. При діабеті дозволяється їсти не більше 100-150 г нежирного сиру, одну склянку кефіру або йогурту без цукру.
Харчування при цукровому діабеті: меню на тиждень з рецептами
При порушенні обміну глюкози необхідно стежити за харчуванням та ретельно продумувати меню при цукровому діабеті. Нижче наведене приблизне меню на сім днів при цукровому діабеті.
Меню на тиждень при цукровому діабеті | |||||
День тижня | Сніданок | Другий сніданок | Обід | Полуденок | Вечеря |
Понеділок | Гречана каша на воді з молоком 1%, шматочок житнього хліба | Зелене яблуко | Суп з броколі, куряча грудка на парі, тушкована капуста | Несолодкий йогурт 2,5% | Запечена риба, салат зі свіжих овочів |
Вівторок | Омлет з двох білків, шматок цільнозернового хліба | Несолодкий сир (50 г), кілька горіхів | Щі з квашеної капусти, парова котлета з індички, перловка | Груша | Тушковані кабачки із зеленню, шматок хліба |
Середа | Вівсянка на воді з ягодами | Невелика жменя горіхів | Овочевий суп, відварена яловичина, салат з огірків і кропу | Морквяні палички з хумусом | Тушкована індичка з гречкою та овочами |
Четвер | Пшоняна каша з гарбузом | Натуральний йогурт, кілька ягід | Борщ на курячому бульйоні, парова котлета, варена картопля | Несолодке печиво з чаєм | Рагу з овочів з куркою |
П’ятниця | Хлібець з авокадо та помідором | Невелика жменя сухофруктів | Рибний суп, відварена риба, салат зі свіжих овочів з оливковою олією | Йогурт без цукру | Курка на парі з овочевим рагу |
Субота | Омлет з двох яєць з зеленню | Апельсин | Гречаний суп, тушкована телятина, бурий рис | Несолодкий сир, шматочок яблука | Запечена індичка з кабачками та шпинатом |
Неділя | Вівсяна каша з насінням чіа | Волоський горіх (10 г), одна курага | Суп-пюре з цвітної капусти, тушкована риба, салат з моркви | Несолодкий йогурт, шматок хліба | Рататуй з запечених овочів з куркою |
Рецепти страв при цукровому діабеті:
Запечений кролик з ялівцем
Інгредієнти
- кролик вагою приблизно 3 кг;
- 2 стебла цибулі-порею;
- 3 великі помідори;
- 6 зубків часнику;
- 20 г ягід ялівцю;
- морська сіль;
- мелений чорний перець.
- Розріжте м'ясо на порційні шматки.
- Додайте в 2 л води 2 ст. л. солі, роздавіть і подрібніть часник та ялівець. Прогрійте розсіл і дайте йому охолонути.
- Залийте кролик маринадом, поставте під гніт і замаринуйте на 2 години в холодильнику.
- Наріжте порей кружальцями та викладіть дно форми для запікання. Обсушіть кролятину серветками і покладіть на порей.
- Між шматками м'яса покладіть ялівець із маринаду. Покрийте кружальцями помідорів і поперчіть. Запікайте 40 хв при 200 °С. Подавайте гарячим.
Запіканка з нуту з маслинами
Інгредієнти
- 250 г нутового борошна;
- 100 г маслин;
- 100 г оливок;
- 400 г соєвого молока;
- 4 яєчні білки;
- 2 цибулини;
- 4 зубки часнику;
- 2 гілки чебрецю;
- 20 г оливкової олії;
- мелений чорний перець;
- морська сіль.
- Змішайте борошно з молоком та склянкою води.
- Наріжте цибулю та часник, обсмажте в олії 10 хв. Наріжте оливки і маслини кружальцями.
- Змішайте оливки та засмажку з нутовим тістом. Додайте чебрець, посоліть і поперчіть.
- Збийте білки і введіть в нутову масу в 3 прийоми ретельно перемішуючи.
- Викладіть у посуд для випікання масу. Запікайте 40 хв при 170 °С. Подавайте запіканку теплою або остиглою.
Фаршировані курячі грудки
Інгредієнти
- 20 г сухих білих грибів;
- 1 морква;
- 1 солоний огірок;
- 2 гілки петрушки та кропу;
- 20 г оливкової олії;
- 4 курячих філе;
- 5 гілочок розмарину;
- 10 ягід ялівцю;
- морська сіль;
- суміш меленого перцю.
- Залишіть гриби у сковороді з теплою водою на 20 хв, доведіть до кипіння на середньому вогні. Проваріть 5 хв. на повільному вогні та відкиньте на сито.
- Процідіть відвар. Гриби охолодіть та наріжте дрібними шматками.
- Крупно натріть моркву. Наріжте огірок дрібно, відіжміть зайву вологу. Подрібніть зелень.
- Припустіть з олією гриби з морквою протягом 2 хв. Додайте зелень та огірок, посоліть і поперчіть, обсмажте 2 хв. та зніміть з вогню.
- Проріжте у філе глибокі кишеньки, не дорізаючи до краю на 2 див.
- Щільно нафаршируйте грудку начинкою. Посоліть філе.
- Покладіть на решітку пароварки філе, скріплене зубочистками; в ємність для води - розмарин і ялівець. Готуйте 30 хв. Подавайте гарячими.
Курка запечена в гарбузі
Інгредієнти
- курка середнього розміру;
- 1.5 кг гарбуза;
- 250 г склянку коричневого рису басматі;
- біла частина стебла цибулі-порею;
- 40 г оливкової олії;
- сіль;
- 0.5 склянки кураги;
- мелений чорний перець
- Замочіть рис у воді на 2 години, злийте і промийте.
- Закип'ятіть 1 л води, додайте щіпку солі та рис. Варіть 15 хв. на повільному вогні після закипання. Перекладіть рис у миску.
- Виріжте коло 5 см від верху гарбуза. Зніміть верхівку, видаліть насіння та м'якоть, залиште стінки завтовшки 1,5 см.
- Наріжте цибулю кільцями, обсмажте в маслі.
- Наріжте соломкою курагу. Перемішайте з рисом та цибулею.
- Розріжте курку на порційні шматки, видаліть шкіру та жир. Укладіть у гарбуз рис, потім м'ясо. Полийте олією, закрийте гарбуз верхівкою.
- Запікайте 2 години при 160 °С. Подавайте на стіл у гарбузі.
Баранина, тушкована з грибами
Інгредієнти
- 800 г баранини: лопатка чи шия;
- 400 г печериць;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 400 г рубаних помідорів;
- 1 склянка овочевого бульйону;
- 10 г оливкової олії;
- 2 г меленого орегано;
- 2 г меленого коріандру;
- сіль;
- мелений чорний перець;
- зелень.
- Наріжте м'ясо та гриби невеликими шматочками.
- Покришіть цибулю та часник. Обсмажте у каструлі з олією 5 хв. Додайте гриби та досмажте 10 хв. Перекладіть у миску.
- Додайте в каструлю олії та обсмажте в ній м'ясо 5 хв.
- Помідори змішайте з бульйоном, посоліть, поперчіть, додайте спеції та доведіть до кипіння.
- Додайте засмажку в каструлю з м'ясом, влийте бульйон, перемішайте і варіть 1,5 години на повільному вогні. Перед подачею посипте зеленню.
Грибний суп із баклажанами
Інгредієнти
- 50 г білих сушених грибів;
- 2 баклажани;
- 2 картоплини;
- 2 цибулини;
- 1 гілочка кропу;
- 20 г оливкової олії;
- сіль.
- Замочіть гриби на 1 годину у воді. Процідіть настій, промийте та наріжте гриби, поверніть у настій. Варіть на повільному вогні 20 хвилин після закипання.
- Наріжте цибулю пір'ям. Наріжте баклажани кубиками по 2 см. Викладіть цибулю та баклажани на деко, додайте олію, посоліть. Запікайте 20 хв при 200 °С.
- Наріжте картоплю кубиками по 2 см і додайте в бульйон. Варіть 10 хв.
- З'єднайте з баклажанами та цибулею, варіть 10 хв після закипання та вимкніть.
- Посоліть суп, додайте зелень і настоятися під кришкою 10 хв. Подавайте гарячим.
Суп із квасолі та тунця
Інгредієнти
- 600 г консервованої квасолі;
- 400 г помідорів;
- 1 банка тунця у власному соку;
- 1 цибулина;
- 5 зубчиків часнику;
- чебрець або розмарин;
- 30 г оливкової олії;
- мелена паприка;
- мелений чорний перець;
- 30 г каперсів;
- сіль;
- скибочки лимона.
- Дрібно наріжте цибулю та часник. Обсмажте у каструлі з олією 5 хв.
- Промийте квасолю. Наріжте зелень, видаліть стебла. Додайте в каструлю квасолю та зелень. Посипте паприкою.
- Викладіть помідори та рибу з рідиною. Додати 0,5 л води. Доведіть до кипіння.
- Варіть 10 хвилин на середньому вогні. Посоліть і поперчіть. Вимкніть суп, закрийте кришкою та дайте настоятися 10 хв.
- Розлийте по тарілках, прикрасьте каперсами та лимоном. Подавайте гарячим.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Хірургія в ОН Клінік Харків Левада
Популярні питання
Людям із цукровим діабетом другого типу рекомендується їсти на сніданок каші із зерен грубого помелу. Як сніданок підійдуть гречка, бурий рис, перловка. Вівсяну кашу потрібно варити не менше семи хвилин. Слід відмовитись від каш швидкого приготування.
Чорний та зелений чай дозволяється пити при діабеті, але їх потрібно вживати без цукру. Чай можна пити з кондитерськими виробами без цукру (з фруктозою), які продаються у спеціальних відділах для діабетиків.
При діабеті першого та другого типу можна їсти без обмежень гриби, стевію, гарбуз, зелень, перець, баклажани. Також можна вживати огірки, помідори та інші овочі.
Деякі дієтологи стверджують, що яйця не можна їсти при цукровому діабеті, оскільки вони містять велику кількість холестерину. Ендокринологи рекомендують вживати яйця людям з діабетом у дуже обмеженій кількості. Дозволяється їсти не більше чотирьох яєць на тиждень.
Фрукти можна вживати при цукровому діабеті, але потрібно стежити, щоб у них не було великого вмісту фруктози. При діабеті дозволяється їсти черешні, груші, яблука, сливи, вишні. До заборонених фруктів належать хурма, банани, фініки, оскільки вони мають високий глікемічний індекс (швидко підвищують рівень глюкози у крові).