Logo
0 800 30 11 77

Норма цукру в крові у жінок: про що розкажуть відхилення

Норма цукру в крові у жінок: про що розкажуть відхилення
Читати 10 хвилин | Створено: 19 березня 2024 | Оновлено: 19 березня 2024 | 3617 3617
Одним з основних показників функціонування організму є рівень цукру в крові. У нормі рівень цукру в організмі підтримується в здорових межах завдяки роботі підшлункової залози.

Що таке рівень цукру в крові?

Рівень цукру в крові (глікемія) — це кількість ммоль глюкози в одному мілілітрі плазми крові. Підвищений рівень цукру в крові називається гіперглікемією, а знижений — гіпоглікемією.

Норма глюкози в крові підтримується за допомогою інсуліну — гормону підшлункової залози, який виділяється у відповідь на підвищення цукру після вживання їжі та сприяє проникненню глюкози в клітини. На рівень глікемії також впливають рівень фізичного навантаження, гормони щитоподібної залози та надниркових залоз, робота нирок.

Яка норма цукру в крові у жінок?

Нормальною вважається глікемія натще 4,1-5,5 ммоль/л. Норма цукру в крові у жінок натще вимірюється після нічного сну чи через вісім годин після останнього прийому їжі. У нормі цукор у крові підвищується після прийому їжі. Таблиця нормальних значень рівня цукру в крові у жінок наведена нижче.

Норма цукру в крові у жінок

Глікемія натще

до 5,5 ммоль/л

Рандомне вимірювання глікемії впродовж дня

до 11,1 ммоль/л

Рівень цукру в крові у жінок, старших за 50 років, через дві години після прийому вуглеводного сніданку може становити до 8,3 ммоль/л. Глікемія через дві години після прийому глюкози у жінок, старших за 70 років, може становити 9,0 ммоль/л.

Яка норма цукру в крові під час вагітності?

Підвищення рівня цукру в крові у вагітних жінок називається гестаційним діабетом. Для діагностики гіперглікемії, що загрожує здоровому перебігу вагітності, усім вагітним необхідно пройти оральний тест толерантності до глюкози (ОТТГ), під час якого цукор у крові вимірюють натщес та через дві години після прийому розчину глюкози.

Таблиця нормальних значень рівня цукру в крові у вагітних наведена нижче.

Норма цукру в крові у жінок під час вагітності

Глікемія натщесерце (після мінімум восьми годин голодування)

до 5,5 ммоль/л

Глікемія через дві години після прийому вуглеводного сніданку

до 7.8 ммоль/л

Рандомне вимірювання глікемії впродовж дня

до 11,1 ммоль/л

Перевищення допустимих норм цукру в крові у вагітних жінок небезпечне ускладненнями вагітності: перериванням вагітності та передчасними пологами, ураженням плаценти та захворюваннями плода. За гестаційного діабету підвищується ризик великого плода, за якого пологи через природні шляхи неможливі.

Який рівень цукру в крові при діагностиці діабету?

За підозри на цукровий діабет (при коливаннях глікемії, різкому наборі чи зниженні ваги, спраги, частого сечовипускання) необхідно записатися на консультацію ендокринолога. Для діагностики діабету лікар призначить аналіз крові на глюкозу натще та рівень глікозильованого гемоглобіну, а за необхідності проведе глюкозотолерантний тест.

Підвищення рівня глюкози в крові натщесерце до 6,9 ммоль/л називається переддіабетом. Критерії діагностики цукрового діабету:

  • глюкоза крові натще понад 7,0 ммоль/л;
  • глюкоза крові при вільному вимірюванні понад 11,0 ммоль/л;
  • глікозильований гемоглобін понад 6,5%.

Для достовірної діагностики діабету патологічні результати мають повторитися не менше за два рази. Підвищений рандомний рівень глікемії та глікозильований гемоглобін для встановлення діагнозу діабету необхідно підтвердити підвищеним рівнем цукру в крові натще.

Для діагностики діабету ендокринолог також може призначити аналіз крові на рівень інсуліну. Норми інсуліну в жінок не відрізняються за віком, а залежать від прийому їжі. Нормальні значення рівня інсуліну в крові:

  • до 174 пкммоль/л натщесерце;
  • 208-1597 пкммоль/л за 30 хвилин після прийому глюкози;
  • 125-1917 пкммоль/л за годину після прийому глюкози;
  • 111-1153 пкммоль/л за дві години після прийому глюкози.

За діагностованого цукрового діабету ендокринолог також призначить аналізи для виключення ураження внутрішніх органів: ниркові проби та ліпідограму. Для діагностики серцево-судинних ускладнень діабету можуть знадобитися ЕКГ та ультразвукове дослідження серця. За діабету також необхідно пройти консультації офтальмолога та невролога.

Причини високого рівня глюкози в жінок

Найпоширенішою причиною підвищеного цукру є цукровий діабет. Розрізняють діабет першого та другого типу. Причиною цукрового діабету першого типу є аутоімунне ураження підшлункової залози, за якого знижується продукція інсуліну.

За цукрового діабету другого типу синтез інсуліну довгий час залишається в нормі, проте розвивається інсулінорезистентність — нечутливість клітин організму до інсуліну. Причинами інсулінорезистентності є надмірна вага та ожиріння, гіподинамія (малорухливий спосіб життя), синдром полікістозних яєчників і гіпотиреоз (недостатність вироблення гормонів щитоподібної залози).

Причини низького рівня цукру в жінок

Низький рівень цукру в крові рідко зустрічається у здорових людей. Зазвичай гіпоглікемія розвивається за діабету внаслідок пропуску прийому їжі чи через передозування інсуліну. Низький цукор у крові без діабету може бути ознакою інсуліноми (пухлини, що продукує інсулін), резистентності до глюкагону (гормону, що підвищує цукор крові), недостатності надниркових залоз або алкогольного отруєння.

Які симптоми низького рівня цукру в крові у жінок?

Гіпоглікемія є небезпечним станом, який може призвести до втрати свідомості. Симптоми гіпоглікемії включають виражену загальну слабкість, вологість шкіри, тремтіння в кінцівках, запаморочення та можуть супроводжуватися маренням і сплутаністю свідомості.

Які ознаки підвищеного рівня цукру в крові у жінок?

Ознаки цукрового діабету включають підвищену спрагу, сухість у роті, часте рясне сечовипускання та порушення апетиту. За діабету першого типу знижується вага, а при другому типі діабету з'являється схильність до ожиріння.

Симптомом переддіабету може бути поступовий набір ваги, в іншому підвищення цукру в крові протікає безсимптомно. Симптоми різкого підвищення цукру в крові можуть включати нудоту та блювання, ріжучий біль у животі та запах ацетону з рота. У хворих на цукровий діабет підвищення цукру в крові зазвичай протікає безсимптомно.

Як перевірити рівень цукру в крові?

Визначити рівень цукру в крові можна, здавши аналізи на глікемію в лабораторії. Аналіз на глюкозу зазвичай роблять натщесерце. Лікар також може призначити глюкозотолерантний тест — визначення рівня цукру в крові натще та після вуглеводного навантаження.

Швидко визначити рівень глікемії можна за допомогою глюкометра. Для частих (кілька разів впродовж дня) вимірювань цукру в крові за інсулінозалежного діабету існують глюкозні сенсори, що імплантуються під шкіру та передають дані про глікемію на смартфон. Розробляються прилади для вимірювання цукру в крові без проколювання, які ще не є достатньо точними.

Як користуватися глюкометром?

Глюкометр — це прилад для вимірювання цукру в крові. Глюкометр вимірює рівень цукру в капілярній крові, взятій з пальця.

Визначення рівня глікемії за допомогою домашнього вимірювача цукру в крові займає дві-три хвилини. Алгоритм вимірювання глюкози глюкометром:

  1. Перед вимірюванням рівня цукру необхідно вимити та висушити руки.
  2. Увімкнути глюкометр і вставити одноразову тест-смужку, згідно з інструкцією до приладу.
  3. Проколоти палець за допомогою одноразового скарифікатора до виділення краплі крові.
  4. Прикласти палець до тест-смужки так, щоб кров потрапила на індикатор.
  5. Витерти палець спиртовою серветкою.
  6. Проконтролювати результат вимірювання на екрані глюкометра.

Норма цукру в крові при вимірюванні глюкометром не відрізняється від загальноприйнятих лабораторних норм. Глюкометр підходить як для щоденного домашнього використання, так і для вимірювання цукру в умовах медичних установ.

Що знижує цукор у крові?

Метою лікування цукрового діабету є підтримання рівня глікемії в здорових межах. Норма цукру в крові при діабеті другого типу вища, ніж у здорових людей, і становить 5,0-7,2 ммоль/л.

Лікування цукрового діабету включає нормалізацію способу життя, прийом таблетованих цукрознижувальних препаратів та ін'єкції інсуліну. Модифікація способу життя за діабету включає зниження ваги, дієту з обмеженням вуглеводів і жирів, а також регулярні фізичні навантаження (не менше 30 хвилин на день).

Лікування переддіабету включає нормалізацію ваги, регулярні фізичні навантаження та раціональне харчування з обмеженням швидких вуглеводів. Уже на етапі переддіабету ендокринолог може призначити таблетки для зниження цукру в крові.

Як підняти цукор у крові?

У разі гіпоглікемії необхідно швидко підвищити цукор у крові. Підняти цукор можна, з'ївши цукерку чи кубик рафінаду. Для підвищення глікемії лікар може призначити внутрішньовенну крапельницю з глюкозою.

Чи допомагають народні методи уникнути стрибків і падінь глюкози в жінок?

Народні методи не використовують для лікування цукрового діабету. Спроби усунути діабет народними методами (за допомогою чаїв і відварів) відтерміновують ефективну терапію, яка необхідна для профілактики ускладнень цукрового діабету й уникнення ураження внутрішніх органів (серця та судин, нирок і очей).

Які продукти знижують цукор у крові?

Певних продуктів, що знижують цукор у крові, не існує. Дієта за цукрового діабету передбачає обмеження вживання вуглеводів. Необхідно відмовитися від легкозасвоюваних цукрів (десертів, чистого цукру, солодких напоїв), надмірно солодких фруктів (хурми, винограду) та фастфуду. За діабету першого типу може знадобитися суворий підрахунок уживаних цукрів.

У раціоні харчування за діабету мають бути присутні овочі, каші та макаронні вироби твердих сортів, а також білки (яйця, м'ясо, риба та молочні продукти). Перевагу необхідно віддавати жирам рослинного походження (горіхам, авокадо, оливковій олії).

Які продукти підвищують цукор у крові?

Усі продукти харчування підвищують цукор у крові. Різкі стрибки глікемії відбуваються під час вживання чистого цукру та легкозасвоюваних вуглеводів (десертів, борошняних виробів, картоплі), від яких за цукрового діабету необхідно відмовитися.

Популярні питання

1. За якого рівня цукру в крові призначають інсулін?

Певного рівня глікемії, за якого для зниження цукру в крові призначають інсулін, не існує. Показаннями до інсулінотерапії є цукровий діабет першого типу та гострі гіперглікемічні стани, за яких необхідно швидко знизити цукор крові. За цукрового діабету другого типу ендокринолог призначить інсулін, якщо не вдається досягти цільових значень глікемії за допомогою дієти та таблетованих цукрознижувальних препаратів. Тимчасовий перехід на інсулін необхідний під час хірургічних втручань.

2. Яка норма цукру в крові у дітей?

Норма цукру в крові у дітей відрізняється в перші два роки життя і залежить від віку. Новонароджені, особливо недоношені, схильні до гіпоглікемії. Таблиця цукру в крові у дітей за європейськими стандартами наведена нижче.

Норма цукру в крові у дітей

Вік

Показник цукру в крові, ммоль/л

Недоношені новонароджені

1,1-3,3 ммоль/л

Новонароджені

1,7-3,3 ммоль/л

Діти першого року життя

2,2-5,0 ммоль/л

Діти до двох років

3,3-5,5 ммоль/л

Діти від двох років і дорослі

4,1-5,9 ммоль/л

Серед дітей частіше зустрічається цукровий діабет першого типу, який небезпечний гострими ускладненнями, наприклад, діабетичною комою. Першими симптомами діабету в дитини можуть стати підвищена спрага, часте сечовипускання та різке схуднення.

3. Як швидко знизити цукор у крові?

Швидко знизити цукор у крові можна за допомогою інсуліну. Розрахувати дозу інсуліну може лікар, але за інсулінозалежного цукрового діабету ендокринолог навчить вас дозувати інсулін і знижувати цукор у крові в домашніх умовах. Народних засобів, що знижують цукор у крові, не існує.

4. Які відчуття, коли падає цукор у крові?

Симптоми гіпоглікемії включають виражену загальну слабкість, холодний піт, м'язове тремтіння. При низькому цукрі в крові може виникнути сплутаність свідомості чи марення. При зниженні глікемії нижче двох ммоль/л людина може знепритомніти, а рівень цукру в крові менше 1,65 ммоль/л є смертельним.

5. Чому падає цукор у крові у здорової людини?

Зниження показників цукру в крові у здорової людини може бути пов'язане з голодуванням, інтенсивним фізичним навантаженням або прийомом великої кількості алкоголю. У більшості випадків гіпоглікемія є ознакою ендокринних захворювань (цукрового діабету, інсуліноми, резистентності до глюкагону), тому за виявлення низького цукру в крові необхідно пройти обстеження в ендокринолога.

6. Як визначити цукровий діабет у домашніх умовах?

Визначити цукровий діабет у домашніх умовах без вимірювання рівня цукру в крові неможливо. Якщо вдома є глюкометр, необхідно виміряти глікемію натщесерце чи впродовж дня. Рівень цукру в крові вище семи ммоль/л натщесерце чи 11 ммоль/л у вільному вимірі вірогідно свідчить про цукровий діабет.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Норма цукру в крові у жінок: про що розкажуть відхилення
Медсестра відділення лабораторних досліджень медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 тиждень тому
Добрий день! Знайома порадила рецепт із цибулі для зниження цукру в крові. Чи допомагає цибуля за діабету?
Відповісти
Добрий день! Не існує окремих продуктів харчування, що знижують рівень глікемії. Дієта за цукрового діабету передбачає обмеження швидко перетравлюваних вуглеводів (цукру, солодощів, картоплі, винограду).
Валерія 3 тижні тому
Вітаю! Час від часу паморочиться в голові та слабкість, наче низький цукор. Чи може бути низький цукор у крові без діабету?
Відповісти
Доброго дня! Низький цукор у здорової людини може бути наслідком голодування або інтенсивного фізичного навантаження. Необхідно здати аналіз на цукор, а за нормального результату - звернутися до невролога для з'ясування причини запаморочення.
Катерина 1 місяць тому
Вітаю! Що робити, якщо цукор у крові 17? У мами на глюкометрі показує таку цифру.
Відповісти
Вітаю! Гіперглікемія 17 ммоль/л небезпечна розвитком гострих діабетичних ускладнень (діабетичної коми), тому в разі високих цифр цукру в крові необхідно відразу звернутися до лікаря. Якщо підвищений цукор супроводжується вираженою загальною слабкістю, нудотою і блювотою, болем у животі, запахом ацетону з рота, слід викликати швидку допомогу.
Ганна 1 місяць тому
Добрий день! Як швидко знижується цукор у крові? Чи можна нормалізувати діабет за тиждень?
Відповісти
Добрий день! Швидко знизити рівень цукру в крові можна за допомогою ін'єкційного інсуліну. Завдання лікування цукрового діабету полягає не тільки у швидкому усуненні гіперглікемії, а в підборі довгострокового лікування, за якого рівень цукру в крові не перевищуватиме допустимі норми.
Ірина 1 місяць тому
Доброго дня! У мене визначили підвищену глюкозу в крові. Як знизити цукор у крові за добу?
Відповісти
Добрий день! Вибір методу зниження цукру залежить від причини захворювання і рівня гіперглікемії. Найшвидший ефект мають ін'єкції інсуліну, які дають змогу нормалізувати рівень цукру в крові протягом декількох годин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!