Особливо небезпечне харчове отруєння для дітей, оскільки не повністю сформована імунна система погано дає раду патогенним мікроорганізмам. З появою симптомів отруєння чи інтоксикації необхідно одразу звернутися до сімейного лікаря.
Ознаки харчового отруєння
Ознаки харчового отруєння можуть з'являтися протягом кількох годин або днів після потрапляння в організм заражених продуктів. Основні симптоми харчового отруєння:
- спазми та болі в животі;
- підвищене газоутворення;
- нудота та блювання;
- втрата апетиту;
- діарея;
- наявність крові та слизу в калі;
- слабкість.
Температура за харчового отруєння зазвичай підіймається не вище ніж 38 градусів. У випадках гострої інтоксикації можливе підвищення температури до 40 градусів. Також можуть з'явитися ознаки зневоднення, до яких належить спрага, сухість слизових оболонок, головний біль, зниження частоти сечовипускання.
Харчове отруєння у дитини проявляється у вигляді нудоти, здуття живота, частого випорожнення. Блювота у дитини зазвичай виникає за кілька годин після з’їдання заражених або токсичних продуктів. У новонароджених отруєння може протікати без блювоти, малюки постійно плачуть та підтискають ноги до живота.
Причини харчового отруєння
Поставте своє питання Інфекціоністу «ОН Клінік»
Харчове отруєння виникає при вживанні токсичних продуктів чи напоїв. Зараження харчових продуктів хвороботворними організмами може статися на стадії вирощування, збирання врожаю, транспортування, зберігання чи приготування. Залежно від збудника, що спричинив інтоксикацію, виділяють три види отруєнь:
- мікробні ― спричиняються мікробами, грибами та продуктами їх метаболізму;
- немікробні — спричиняються рослинними або тваринними отрутами. Отруєння виникає після вживання в їжу отруйних грибів та ягід;
- отруєння неорганічними токсинами виникають при вживанні продуктів, вирощених із застосуванням нітратів, пестицидів, нітритів.
Найчастіше харчові отруєння з'являються після вживання м'яса, риби, яєць з недостатньою термічною обробкою або при використанні продуктів, у яких збіг термін придатності. Шкідливі мікроорганізми можуть потрапляти в їжу через недотримання норм гігієни (брудні руки, немите кухонне приладдя). Також причинами отруєння можуть стати неправильне заморожування або розморожування харчових продуктів.
Збудники харчових отруєнь та способи їх передачі | ||
Збудник | Початок симптомів | Продукти та шляхи передачі |
Кампілобактер | Від 2 до 5 днів | Міститься у м'ясі, забрудненій воді, непастеризованому молоці. Потрапляє в організм за недостатньої термічної обробки продуктів |
Ботулотоксин | Від 12 до 72 годин | Міститься у неправильно законсервованих продуктах, копченій та солоній рибі. Потрапляє в їжу при порушенні способів приготування та зберігання продуктів |
Кишкова паличка | Від 1 до 8 днів | Міститься у яловичому м'ясі, непастеризованому молоці, соках, забрудненій воді. Передається при вживанні неякісних продуктів або під час контакту із зараженою людиною |
Лямблії | Від 1 до 2 тижнів | Містяться у сирому м'ясі, немитих овочах, забрудненій воді. Передаються при вживанні неякісних продуктів, контактах із зараженою людиною або твариною |
Лістерії | Від 9 до 48 годин | Містяться в м'ясі, молочних продуктах, рибі холодного копчення. Поширюються через забруднений ґрунт та воду |
Норовірус | Від 12 до 48 годин | Живе на свіжих фруктах, листі зелені, міститься у сирих молюсках. Передається при вживанні продуктів або при контакті із зараженою людиною |
Ротавірус | Від 1 до 3 днів | Міститься в забрудненій воді, молочних продуктах. Передається фекально-оральним чи контактно-побутовим шляхом |
Сальмонела | Від 1 до 3 днів | Може міститися в м'ясі птиці, яйцях, молоці. Передається орально-фекальним або контактно-побутовим шляхом при недотриманні санітарно-гігієнічних умов та недостатній термічній обробці продуктів |
Золотистий стафілокок | Від 1 до 6 годин | Міститься у м'ясі, соусах, випічці. Передається при вживанні продуктів із порушеними умовами зберігання |
Перша допомога при харчовому отруєнні
До візиту до лікаря в разі отруєння можна надати допомогу хворому вдома. Перша допомога при харчовому отруєнні передбачає:
- промивання шлунка. Хворий повинен випити за один раз не менше ніж півлітра підсоленої води (одна чайна ложка солі на один літр води) і за допомогою стимуляції кореня язика спричинити блювання;
- приймання сорбентів. Сорбент за отруєння поглинає токсини й не дозволяє їм всмоктатися у стінки шлунка;
- рясне пиття. Блювота та діарея при отруєнні зневоднюють організм, тому для відновлення водного балансу необхідно пити два-три літри чистої води (найкраще — бутильованої) на добу.
Якщо блювання не припиняється протягом доби, а температура піднялася вище 39 градусів, слід викликати швидку допомогу. До приїзду лікаря можна пити лише кип'ячену воду.
Чого не слід робити за харчового отруєння
У разі харчового отруєння не можна приймати ліки без призначення лікаря. Не слід робити клізми, особливо дитині, вагітній жінці або людині похилого віку, оскільки це може порушити мікрофлору кишківника і посилити діарею. При отруєнні не можна:
- нагрівати живіт чи прикладати грілку, оскільки це може спричинити кровотечу;
- пити газовану або некип'ячену воду, молоко чи кисломолочні напої;
- їсти їжу до припинення блювання та діареї;
- приймати закріплювальні засоби від діареї, оскільки це перешкоджатиме очищенню організму;
- викликати блювання у маленьких дітей, оскільки вони можуть захлинутися блювотними масами.
Не можна залишати хворого без нагляду, особливо за тяжких отруєнь. Також не рекомендується збивати температуру до візиту до лікаря.
Що можна їсти в разі харчового отруєння
До припинення блювоти та діареї не можна вживати їжу, оскільки подразнені органи травлення навантажуватимуться ще більше. Після зникнення симптомів отруєння необхідно дотримуватись дієти, харчуватися невеликими порціями п'ять-шість разів на добу. Протягом першого тижня після отруєння харчування повинно містити такі продукти:
- сухарі;
- рідкі каші на воді (рисова, вівсяна);
- картопляне пюре на воді без олії;
- супи-пюре.
Дієта за харчового отруєння не повинна містити молочні, хлібобулочні вироби, свіжі фрукти та овочі. Також необхідно відмовитися від гострої, солоної та копченої їжі, вживати достатню кількість рідини (не менше двох літрів води на день).
Профілактика харчового отруєння
Профілактика харчових отруєнь передбачає дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил приготування їжі. Щоб уникнути харчових отруєнь, необхідно:
- мити руки з милом перед їдою та приготуванням їжі. Миття рук повинно тривати щонайменше 40–60 секунд, оскільки за коротший проміжок часу більшість бактерій залишається на поверхні шкіри;
- не вживати продукти після закінчення терміну придатності;
- дотримуватися рекомендацій щодо термічної обробки їжі (більшість бактерій гине при нагріванні вище 100 градусів);
- правильно заморожувати та розморожувати їжу. Заморожувати продукти потрібно швидко, а розморожувати — повільно. Необхідно перевіряти температурний режим у морозильнику (не вище -18 градусів) та не розморожувати продукти у гарячій воді. Краще розморожувати їжу в холодильнику, перемістивши продукти з морозильної камери в холодильну;
- не зберігати продукти у відкритому вигляді, захищати їх від проникнення комах та гризунів;
- дезінфікувати кухонні поверхні та інвентар;
- не допускати контакту сирих та готових продуктів. Використовувати різні ножі та кухонні дошки при приготуванні сирого м'яса та готових до вживання продуктів;
- ретельно промивати під проточною водою фрукти та овочі.
Щоб уникнути вживання зіпсованої їжі, слідкуйте за тим, скільки страва чи продукт зберігається у холодильнику. Для зручності можна використовувати наклейки з датою приготування їжі.
Терміни зберігання продуктів у холодильній та морозильній камерах | ||
Продукт | Холодильник (+4 °C) | Морозильна камера (-18 °C) |
Бекон | 1 тиждень | 1 місяць |
Сосиски із сирого м’яса курки, індички, свинини чи яловичини | 1–2 дні | 1–2 місяці |
Сосиски із відвареного м’яса курки, індички, свинини чи яловичини | 1 тиждень | 1–2 місяці |
Курка або індичка (ціла) | 1–2 дні | 1 рів |
Курка або індичка (шматками) | 1–2 дні | 9 місяців |
Жирна риба (сом, скумбрія, кефаль, лосось, тунець) | 1–3 дні | 4–8 місяців |
Нежирна риба (тріска, камбала, минтай, палтус, морський окунь) | 1–3 дні | 4–8 місяців |
Сирі яйця | 3–5 тижнів | Не заморожувати |
Сирі яєчні білки та жовтки | 2–4 дні | Можна заморожувати збитими на 12 місяців |
Яйця круто відварені | 1 тиждень | Не заморожувати |
Пироги | Зазвичай 3–4 дні після випікання | Зазвичай 1–3 місяці |
Котлети курячі | 3–4 дні | 1–3 місяці |
Піца | 3–4 дні | 1–2 місяці |
Відварене м’ясо або птиця | 3–4 дні | 2–3 місяці |
Також профілактика отруєнь передбачає відмову від вживання їжі у закладах громадського харчування із сумнівною репутацією. Не слід купувати готову їжу з рук та на стихійних ринках.
Лікування харчового отруєння
Лікуванням харчового отруєння займається сімейний лікар або гастроентеролог. Діагностика харчового отруєння передбачає загальний аналіз крові, бактеріологічне дослідження сечі та калу, також може знадобитися УЗД органів черевної порожнини. За результатами дослідження лікар призначає лікування харчового отруєння, яке може включати ентеросорбенти, спазмолітики, антибіотики, пробіотики.
Лікування отруєння спрямоване на усунення його причини та нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту. За важких отруєнь потрібна госпіталізація та введення поживних розчинів за допомогою крапельниць. Також лікар при отруєнні призначить препарати, які відновлюють кишкову мікрофлору. При гострих кишкових інфекціях знадобиться консультація лікаря-інфекціоніста.
У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.
Інфектологія в ОН Клінік Ужгород
Популярні питання
Кока- колу під час отруєння пити категорично заборонено. Кофеїн, що міститься в напої, може посилити діарею. Велика кількість цукру в Кока-колі сприяє затримці рідини та посилює зневоднення. При отруєнні потрібно відмовитися від усіх видів солодких газованих напоїв та пити лише очищену воду.
У разі харчового отруєння слід утриматися від їди до припинення блювання і діареї. Запускати роботу шлунка слід поступово. Протягом перших 24 годин потрібно пити багато очищеної води (щонайменше два літри). Потім можна їсти картопляні супи-пюре, рідкі каші на воді, сухарі. Їжу слід вживати невеликими порціями п'ять-шість разів на день. У перший тиждень потрібно виключити з раціону солону, солодку, жирну, копчену їжу, а також кисломолочні продукти, свіжі фрукти та овочі.
Дітям заборонено давати медичні препарати без призначення лікаря. За гострого отруєння та сильної блювоти потрібно викликати швидку допомогу або лікаря додому. До приїзду лікаря необхідно припинити годування дитини. Немовлятам можна давати по чайній ложці води кожні п'ять-сім хвилин. Дітям віком від двох років необхідно давати пити теплу кип'ячену воду, щоб промити шлунок.
За харчового отруєння не рекомендується займатися самолікуванням та пити медичні препарати без призначення лікаря. До візиту до лікаря можна пити кип'ячену або очищену воду, щоб поновити баланс рідини в організмі. Якщо спостерігаються ознаки зневоднення: сухість у роті, спрага, зниження частоти сечовипускання, можна пити регідруючі препарати, які містять натрій, калій та допомагають відновити кислотно-лужний баланс.
Тривалість харчового отруєння залежить від збудника, який його спричинив. Наприклад, за отруєння сальмонелою симптоми з'являються через один-три дні й проходять протягом 4–7 діб. Норовірус проявляється через 12–48 годин, а симптоми тривають кілька днів. У разі зараження ботулотоксином харчове отруєння може тривати кілька тижнів.