Logo
0 800 30 11 77

Як зупинити блювання у дитини?

Як зупинити блювання у дитини?
Читати 11 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 17 липня 2023 | 695136 695136
Залежно від причини, блювання у дитини може супроводжуватися головним болем, підвищенням температури, болем у животі, нудотою, слабкістю та дратівливістю.

З появою блювання у дитини потрібно проконсультуватися з педіатром.

Причини блювання у дитини

Блювота у дитини може з'явитися внаслідок харчовій інтоксикації, що розвивається за попадання в їжу чи воду бактерій. За харчового отруєння у дитини болить живіт, блювання, головний біль, висока температура і діарея. Інші причини блювання у дитини:

  • гастроентерит («шлунковий грип»). Викликається паразитарною, вірусною або бактеріальною інфекцією та супроводжується поганим апетитом, розладом випорожнень, лихоманкою та спазмами в животі;
  • харчова алергія. Одноразове блювання у дитини, яка може супроводжуватися набряком або поколюванням губ, язика та обличчя, настає після вживання продукту-алергену;
  • морська хвороба. Нудота, блювання та запаморочення в дітей віком можуть провокуватися рухом (дітей може закачувати в колясці, маршрутці, машині чи іншому транспорті);
  • апендицит. На апендицит можуть вказувати спазми шлунка та біль у нижньому правому кутку живота, втрата апетиту, блювання та висока температура у дитини.

Блювота у дитини після моря може виникнути в разі ковтання солоної води. Поява блювоти водою у дитини після купання в басейні, річковій або морській воді може вказувати на сухе утоплення (через потрапляння води в ніс або рот відбувається спазм, що блокує дихальні шляхи).

Блювота у дитини старше двох-трьох років може бути наслідком мігрені. Головні болі та блювання починаються ближче до вечора у маленьких дітей і рано-вранці у підлітків.

Блювота у немовляти

Поставте своє питання Дитячому гастроентерологу
«ОН Клінік»

Блювота у немовлят може свідчити про стеноз воротаря (стан, за якого м'язи воротаря, що беруть участь у перетравленні їжі, потовщуються, блокуючи потрапляння їжі в тонкий кишечник). Ознаки стенозу воротаря розвиваються протягом п'яти тижнів після народження. У немовляти з'являється блювання «метальними снарядами», під час якого суміш для годування або грудне молоко вилітає з рота на відстань до пів метра. Блювота у немовляти може поступово посилюватися в міру звуження отвору воротаря.

За стенозу воротаря з'являється зневоднення, на яке вказуватиме рідкісне сечовипускання, млявість і плач без сліз. За виявлення зазначених симптомів необхідно негайно звернутися до педіатра.

Причиною блювання у дитини до року може бути гастроезофагеальний рефлюкс (зворотний рух їжі та кислоти зі шлунка в стравохід, а іноді і в рот). Інші причини блювання у немовляти:

  • кишкова непрохідність (анатомічна патологія, що веде до порушення випорожнення кишечника). Блювота молоком у немовляти супроводжується здуттям живота та нездатністю до дефекації;
  • гастроентерит (інфекція травного тракту). У немовлят гастроентерит зазвичай викликають ротавіруси та норовіруси;
  • переїдання. Блювота від переїдання у немовляти може з'явитися, якщо дитину годують надто часто (або їжа потрапляє у шлунок дуже швидко).

Причиною блювання у новонароджених може бути менінгіт (інфекція захисних оболонок, які оточують головний і спинний мозок). У маленької дитини за менінгіту спостерігаються блювання та постійна сонливість, висока температура, опуклість на маківці (в зоні джерельця). Також у немовляти можуть виникнути проблеми з пробудженням від сну, незмінний плач і повільність.

У дитини старше двох років менінгіт проявляється блювотою і судомами, сильним головним болем, скутістю м'язів шиї та чутливістю до світла. У дитини з менінгітом можуть бути труднощі з концентрацією уваги, висипання на шкірі та відсутність апетиту і спраги.

Блювоту після годування у грудничка можна переплутати з відрижкою молока (є нормальним явищем). Відмінності блювання від зригування у немовляти:

  • відрижка відбувається одноразово після прийому їжі;
  • у немовляти немає інших симптомів (нудоти, сонливості, болю в животі, діареї та високої температури);
  • блювання білого або світлого кольору (без домішок крові).

Блювота після їжі у немовля також може свідчити про харчову непереносимість суміші для грудного вигодовування. Блювота у немовляти без температури може вказувати на алергію на коров'яче молоко.

Блювота у дитини без температури та проносу

Блювота у немовляти без температури та проносу може з'явитися через закачування в колясці чи транспорті. Інші причини блювання у дитини без температури та проносу:

  • прийом лікарських препаратів до їжі (блювання у дитини вранці натщесерце з'являється через подразнення слизової оболонки шлунка);
  • травма голови. На струс мозку у дитини можуть вказувати сильне блювання, головний біль, втрата свідомості, невиразна мова та затуманений зір.

Багаторазове блювання у дитини може вказувати на потрапляння стороннього тіла в шлунково-кишковий тракт. Виявити сторонній предмет зможе педіатр після огляду та направлення на рентген.

Блювота та температура у дитини

Блювота і температура у дитини зазвичай вказує на інфекційні захворювання (гастроентерит), харчове отруєння чи апендицит. Блювота у дитини з температурою може бути симптомом інших захворювань (менінгіту).

Блювота у дітей іноді виступає неспецифічним симптомом і вказує на ангіну, пневмонію чи інфекцію сечовивідних шляхів. Одноразове блювання і температура у дитини за інфекційних захворювань супроводжуються іншими симптомами (болем у животі, горлі або м'язах, кашлем і частим сечовипусканням).

Блювота та кашель з кров'ю у дитини

Приступоподібний вологий кашель до блювоти може виникнути за застуди чи грипу в дитини. Блювота у дитини супроводжується великою кількістю слизу. Кашель і блювота можуть посилюватися під час сну через просочування та скупчення слизу в дихальних шляхах і шлунку.

До блювоти у дитини може з'являтися сухий кашель. За сильного кашлю з'являється сухість у роті та подразнення горла, що веде до дитячої блювоти.

Блювота з кров'ю у дитини може вказувати на кровотечу в стравоході, дванадцятипалій кишці або шлунку. Інші причини блювоти та кашлю з кров'ю у дитини:

  • гастрит або виразка шлунка (кров з'являється у разі ушкодження виразкою артерії);
  • тяжка гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (через подразнення слизової шлунка кислотою);
  • попадання в шлунково-кишковий тракт гострого предмета, що розірвав стравохід;
  • рак стравоходу чи шлунка.

Блювота з кров'ю у дитини може з'явитися після сильної кровотечі з носа або пошкодження ротової порожнини, за якого дитина проковтнула трохи крові. Блювота з кров'ю у немовляти та однорічної дитини може з'явитися через дефіцит вітаміну К або харчову алергію на молоко. Часте блювання з домішками крові у дитини може вказувати на погане згортання крові.

Блювота у дитини вночі

Блювота у дитини вночі може виникнути через шлунковий грип або харчове отруєння. Одноразове блювання у дитини вночі може виникнути через вживання перед сном продукту, до якого є підвищена чутливість.

Нічні блювання у дитини можуть свідчити про кислотний рефлюкс (печія). Блювота у дитини з'являється вночі одночасно, оскільки кислоти та їжа повертаються в стравохід. Викликати печію у дитини можуть жирна та смажена їжа, шоколад, сир, цитрусові та помідори. На кислотний рефлюкс у дитини можуть вказувати біль у вусі та горлі, блювання, неприємний запах з рота, хрипи та кашель.

Причиною блювоти у немовляти також може бути хропіння, яке часто супроводжується апное (тимчасовою відсутністю дихання). За апное часто доводиться дихати через рот, що призводить до сухості у горлі, кашлю та блювоті. У деяких дітей навіть без апное уві сні хропіння може утруднити дихання. Дитина може раптово прокинутися з відчуттям ядухи, що призведе до паніки, кашлю та блювання.

Блювота жовчю у дитини

Зелене або жовте блювання у дитини може вказувати на виділення жовчі (рідини, що виробляється печінкою і знаходиться в жовчному міхурі). За шлункового грипу блювання у дитини може бути жовтого або зеленого кольору, що поступово змінює колір на помаранчевий. Інші причини блювання жовчю у дитини:

  • грип;
  • харчове отруєння;
  • морська хвороба;
  • інфекція внутрішнього вуха.

Жовте блювання у дитини може бути наслідком прийому лікарських препаратів на голодний шлунок (блювання з'являється через подразнення слизової оболонки шлунка). Якщо діти проходять хіміотерапію, то блювання також може бути жовтого або помаранчевого кольору.

За надлишку газів у шлунку у дитини може виникнути блювання піною. Пінисте блювання після їжі у дитини свідчить про кислотний рефлюкс.

Блювота глистами у дитини з'являється за глистяної інвазії. Крім блювоти, у дитини можуть спостерігатися температура вище за 37, відсутність апетиту, глисти у фекаліях. Якщо у дитини після блювання живіт болить, стає твердим і здається роздутим, потрібно викликати швидку допомогу (симптоми вказують на блокування глистами кишечника).

Психогенне блювання у дитини

Психогенне блювання у дитини може з'являтися перед хвилюючою подією, через стрес або тривогу. Блювота у дитини на нервовому тлі може супроводжуватися прискореним серцебиттям, підвищеною частотою дихання, болем у животі та м'язовою напругою.

Як зупинити блювання у дитини?

Лікувати блювання та пронос у дитини за допомогою безрецептурних лікарських препаратів не можна. Неправильно підібрані ліки можуть призвести до посилення блювання та погіршення загального стану.

За блювання у дитини потрібно відмовитися від годування молочними продуктами чи твердою їжею на кілька годин. Дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, за сильного блювання потрібно давати одну столову ложку розчину електроліту для перорального прийому кожні 15-20 хвилин.

Зупинити блювання у дитини можна за допомогою розведеного водою соку, лимонно-лаймового напою або шматка льоду. Перша допомога за блювання у дитини включає:

  • пиття охолодженої кип'яченої води маленькими ковтками для запобігання зневодненню;
  • відпочинок з піднятою головою. Дитину потрібно покласти на бік для запобігання попаданню блювотних мас у дихальні шляхи.

За блювоти та проносу, викликаних харчовим отруєнням, не потрібно змушувати дитину їсти, якщо немає бажання. Допомога за блювання у дитини під час заколисування може полягати в розсмоктуванні м'ятних льодяників або прийомі антигістамінних препаратів, призначених терапевтом.

Якщо у дитини блювота і нудота, болять ноги або м'язи, слабкість, біль у животі, висока температура та запаморочення, слід звернутися до педіатра. Проконсультуватися з лікарем також необхідно у разі тривалого блювання, причина якого вам невідома.

Як запустити шлунок після блювання у дитини?

Запустити шлунок після блювання у дитини за харчового отруєння можна за допомогою прийому легкої їжі. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, то після блювання її потрібно годувати частіше, але невеликими порціями.

Дієта після блювання у дитини

Після блювання у дитини для прискорення відновлення потрібно дотримуватись дієти.

Харчування дитини після блювоти

Група продуктів

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Фрукти

Пюре з яблук, груш, бананів

Цитрусові (апельсини, лимони), кислі або сирі фрукти

Овочі

Морквяне та картопляне пюре

Сирі овочі, цибуля, часник, гострі перці, капуста, редька

Ягоди

Пюре з полуниці, малини, чорниці, лохини

Аґрус, кислі ягоди, виноград

Молочні продукти

Питні йогурти, нежирні кисломолочні продукти

Жирні молочні продукти, вершки, морозиво

М'ясо та риба

Парове або відварене куряче, індиче м'ясо, риба

Смажена їжа, копченості, жирне м'ясо (наприклад, свинина)

Рідини

Розбавлені соки (яблучний, грушевий), вода, нежирні бульйони, розчини електролітів

Газовані напої, соки з високим вмістом цукру, кава, жирне молоко

Злаки та каші

Рисова каша, вівсянка, геркулес

Каші з маслом, борошняні вироби (хліб, печиво)

Жири та олії

Рослинні олії (оливкова, соняшникова)

Маргарин, сало, жирні соуси

Готові страви

Легкі супи, каші на воді або на нежирному бульйоні

Жирні, важкі та смажені страви, фастфуд

Харчування після блювання у дитини повинно включати:

  • нежирне м'ясо, приготоване без солі та приправ;
  • пюре чи рис;
  • некислі фрукти (інжир, банан).

Після блювання слід уникати вживання жирної, смаженої, солоної та кислої їжі, оскільки вона подразнює слизову оболонку шлунка. Залежно від причини блювання, педіатр може порадити дотримання іншої дієти.

Дитяча гастроентерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Як зупинити блювання у дитини? - Кузьминська Маргарита Романівна
Кузьминська Маргарита Романівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чому під час блювання болить грудна клітка?

Біль у грудній клітці під час блювання може бути спричинений м'язовою напругою або іррадіацією (поширенням) болю з живота на ділянку грудей через спільну іннервацію нервових закінчень. При гастроезофагеальному рефлюксі блювання може призвести до зворотного руху шлункового вмісту зі шлунка та дванадцятипалої кишки до стравоходу, спричиняючи печіння та біль у грудях.

2. Чому виникає блювання при струсі мозку?

До основних причин блювання після травми мозку відносять порушення почуття рівноваги і координації, подразнення блювотного центру, емоційні та психологічні стреси. Струс мозку також може призвести до тимчасового підвищення внутрішньочерепного тиску і сприяти виникненню нудоти та блювання.

3. Чому блювання при гострому панкреатиті?

У разі панкреатиту блювання може бути спричинене запаленням і набряком підшлункової залози, через які відбувається здавлювання судин і проток, спричиняючи затримування їжі в шлунку. Також панкреатит може призвести до вираженого больового синдрому, який може викликати дискомфорт і стимулювати блювотний центр у довгастому мозку.

4. Які продукти можна при блюванні?

У разі блювання рекомендується дотримуватися м'якої дієти, щоб запобігти додатковому подразненню шлунка. Продукти, які зазвичай рекомендуються при блюванні:

  • рідини. Важливо пити достатню кількість рідини (негазовану воду, розбавлені фруктові соки, електролітні розчини), щоб запобігти зневодненню;
  • бульйони. Нежирні бульйони (курячий або овочевий), можуть бути корисними, оскільки володіють поживними речовинами і легко перетравлюються;
  • білки. Рекомендується їсти легкозасвоювані білки (куряче філе без шкіри або сир).

У разі блювання також можна їсти відварені овочі (моркву, буряк, кабачок, цукіні, гарбуз), крекери, підсушений хліб, рис. Для зменшення навантаження на шлунок і полегшення перетравлення їжі рекомендується їсти часто, але невеликими порціями. Важливо уникати жирної та важкої їжі, гострих спецій, кислих продуктів (наприклад, цитрусових).

5. Чому дитину трясе після блювання?

Під час блювання м'язи живота та діафрагма скорочуються, щоб виштовхнути вміст шлунка, що може спричинити неконтрольовані судомні рухи або тряску. Також причинами тряски після блювоти можуть бути емоційне збудження, втрата тепла на тлі зменшення рідини, стану організму (гостра інфекція, лихоманка, порушення електролітного балансу).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Як зупинити блювання у дитини?
Дитячий лікар-гастроентеролог, ендоскопіст. Вища кваліфікаційна категорія.
Як зупинити блювання у дитини?
Дитячий лікар-гастроентеролог. Вища кваліфікаційна категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 7 місяців тому
Здрастуйте, у доньки піднялася температура, почався кашель, який тільки посилювався з часом. Ми звернулися до лікаря, виявилося, що це бронхіт. Два дні тому з'явилася слизова блювота після кашлю. Чому блювота слизом під час бронхіту?
Відповісти
Добрий день, під час бронхіту може виникати запалення бронхіальних трубок і посилюватися продукція надмірної кількості слизу. Слиз може утворюватися в бронхах і дренажним шляхом потрапляти в шлунок, викликаючи блювоту зі слизом. Також бронхіт може бути пов'язаний з іншими респіраторними проблемами (синуситом або постназальним синдромом), за яких слиз накопичується в носових ходах і стікає по задній стінці горла до шлунку, спричиняючи слизову блювоту.
Ольга 8 місяців тому
Доброго ранку, я помітила, що після блювоти з'являється набряклість обличчя, яка сама минає буквально через годину, а то й раніше. Чому після блювоти набрякає обличчя?
Відповісти
Доброго ранку, блювота може призводити до значної втрати рідини і дегідратації організму, за якої судини шкіри можуть звужуватися, рівень рідини в тканинах може знижуватися, що може спричинити набряклість обличчя. Втрата електролітів (натрію та калію) внаслідок блювання також може порушити баланс рідини в організмі та сприяти набряклості.
Мілана 9 місяців тому
Добрий вечір, чому після блювоти хочеться солодкого? Першого разу не звернула увагу, але ось у сина вже кілька разів після блювоти з'являється бажання з'їсти щось солодке. Це якась особливість чи цьому є пояснення?
Відповісти
Здрастуйте, після блювання солодке може бути потрібне організму для відновлення енергії, оскільки воно може призвести до втрати рідини та електролітів, а також посилити відчуття голоду. Також блювота може спричинити стрес і погіршення настрою, а солодке може підвищити відчуття комфорту і радості завдяки вивільненню ендорфінів.
Михайло 10 місяців тому
Здрастуйте, у дитини було харчове отруєння, три дні була температура, біль у животі, а також нудота і блювота. Учора все було добре і з'явився апетит. Підкажіть, що можна з фруктів після блювоти?
Відповісти
Добрий день, після блювоти, спричиненої харчовим отруєнням, рекомендується поступово повертатися до харчування і включати легкозасвоювані та нежирні продукти. Після отруєння можна їсти банани (багаті поживними речовинами), яблука (містять клітковину і вітамін С), хурму (багаті на вітаміни А і С), м'які ягоди (малина або полуниця), груші.
Христина 10 місяців тому
Доброго ранку, чому блювота з піною? З якими захворюваннями або станами організму це може бути пов'язано? Чи потрібно звертатися до лікаря? Якщо так, то до якого?
Відповісти
Здрастуйте, отрути, токсини або хімічні речовини можуть викликати блювоту з піною, оскільки вона утворюється через взаємодію зазначених речовин із вмістом шлунка. Гостре гастроентеритичне захворювання, спричинене вірусами та бактеріями, оклюзія (блокування) кишківника, захворювання печінки також можуть призвести до пінистого блювання. У разі блювоти можна звернутися до педіатра або дитячого гастроентеролога.
Марія 10 місяців тому
Добрий вечір, дитина погано почувалася, її нудило, болів живіт і загальний стан був жахливий, але відразу після блювоти їй стало трохи легше. Розкажіть, чому стає легше після блювоти?
Відповісти
Добрий вечір, відчуття полегшення після блювоти може бути пов'язане зі зниженням тиску в шлунку і психологічним полегшенням. Також блювота може призвести до тимчасового зменшення нудоти та дискомфорту через усунення подразника або токсичних речовин.
Тетяна 10 місяців тому
Доброго дня, моїй дитині 6 років, хронічних захворювань, про які ми б знали, у сина немає. Учора почав боліти живіт і з'явилося блювання чорного кольору. Що це може бути? Чому з'явилася чорна блювота?
Відповісти
Добрий день, чорне блювання зазвичай вказує на наявність кровотечі у верхніх частинах травної системи (шлунку або початковому відділі тонкого кишківника). Блювоту може спричинити виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, гастрит, поліпи та пухлини. Антикоагулянти та нестероїдні протизапальні препарати можуть підвищити ризик кровотечі та чорного блювання.
Валерія 10 місяців тому
Добрий день, моїй дочці 12 років, у неї почалися менструації два місяці тому. Вони були дуже болючими, але при цьому мізерними. Я думала, що це норма, поки в неї не почалися спазми в ділянці попереку. Три дні тому в неї почалися місячні і з'явилася нудота та блювота. Скажіть, чому коли місячні, може бути блювота? Чи потрібно йти до гінеколога?
Відповісти
Доброго дня, блювання може бути пов'язане з підвищеним рівнем простагландинів, які спричиняють скорочення матки. Однак блювота під час місячних також може бути ознакою ПМС або ендометріозу. Для виключення патологій матки рекомендується проконсультуватися з гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!