Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Провісники пологів: як зрозуміти, що дитина готова народитися?

Провісники пологів: як зрозуміти, що дитина готова народитися?
Читати 10 хвилин | Створено: 21 вересня 2023 | Оновлено: 21 вересня 2023 | 71139 71139
1. Що таке провісники пологів? 2. Які бувають провісники пологів? 3. Коли з’являються та скільки тривають провісники пологів? 4. Чи відрізняються провісники пологів у первородящих і повторнородящих? 5. Чи можуть зникнути провісники пологів? 6. Чи можуть розпочатися пологи без провісників? 7. Коли опускається живіт перед пологами? 8. Через скільки відходить пробка у вагітних? 9. Як відрізнити тренувальні перейми від справжніх? 10. Чи можуть тренувальні перейми бути цілий день? 11. Як поводиться дитина перед пологами? 12. Як полегшити провісники пологів? 13. Як зрозуміти, що щось йде не так перед пологами? 14. Скільки часу минає від провісників до пологів? 15. Як відрізнити провісники пологів від пологів? 16. Як зрозуміти, що відходять води? 17. Коли і як рахувати перейми? 18. Як зрозуміти, що настав час їхати до пологового будинку? 19. Як зрозуміти, що почалися пологи? 20. Що відчуваєш, коли починаються пологи?
1

Що таке провісники пологів?

Провісники пологів — фізіологічні зміни в організмі жінки, які є підготовкою до початку пологів. За підготовку до пологів відповідають гормони: на останніх тижнях вагітності зменшується кількість прогестерону та збільшується вміст естрогену. Під час підготовки до пологів тканини родових шляхів стають більш еластичними, розширюються цервікальний канал і шийка матки, головка плода опускається до входу в піхву, що призводить до появи тренувальних або підготовчих переймів.

Як провісники пологів у вагітної можуть виникати слабкість і дратівливість. Перелічені симптоми є нормою та не повинні викликати занепокоєння у майбутньої матері. При поганому самопочутті чи нетипових симптомах на пізніх термінах вагітності необхідно звернутися до гінеколога.

2

Які бувають провісники пологів?

Визначити провісники пологів можна за змінами в організмі. Ознаки наближення пологів:

  • підготовчі (тренувальні) перейми — ритмічні скорочення матки, які з'являються нерегулярно та тривають короткий період. Тренувальні перейми не викликають розкриття шийки матки та готують організм до пологів;
  • біль внизу живота та у попереку. Провісник пологів у вигляді тягнучого болю в попереку виникає через те, що голова плода притискається до малого таза та створює додатковий тиск;
  • опущення живота. Якщо опустився живіт, то дитина перемістилася до нижньої частини матки, готуючись до початку переймів. Вагітній стає легше дихати, але виникає часте сечовипускання через тиск плода на сечовий міхур. Як провісник пологів може з'явитися печія на фоні тиску збільшеної матки на жовчний міхур.
  • зміна ваги. Перед пологами жінка може втратити близько одного-двох кілограмів ваги, що пов'язано зі збільшенням в організмі естрогену, який виводить зайву рідину. Спадає набряклість ніг і рук;
  • відходження пробки. Під час вагітності у шийці матки виробляється секрет, який захищає плід від бактерій та інфекцій. Перед пологами відходить пробка у вигляді слизу. Прозорі та білі виділення перед пологами з піхви є нормою;
  • зміна характеру випорожнень. Провісником пологів може бути рідке випорожнення, яке виникає через гормональні зміни та розслаблення мускулатури кишечника. Також як провісник пологів може з'являтися закреп через тиск збільшеної матки на кишечник.

Також перед пологами дитина може змінити активність, стати більш спокійною, оскільки вона змінює положення та їй стає важче рухатися в тісній порожнині матки. Провісники пологів можуть бути психологічними: з'являються перепади настрою, сонливість. За появи інших симптомів на пізніх термінах вагітності необхідно записатися на консультацію гінеколога.

Провісники пологів

Провісники пологів

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Коли з’являються та скільки тривають провісники пологів?

Доношеною вважається вагітність з 37 по 42 тиждень. Перші провісники пологів найчастіше виникають на 38-39 тижнях вагітності. Важкість у животі та спині може тривати кілька тижнів. Також за два-три тижні до пологів може бути збільшене сечовипускання. Зазвичай ознаки того, що дитина готова з'явитися на світ, з'являються не пізніше, ніж за тиждень до пологів.

На 38-му тижні вагітності можуть з'явитися підготовчі перейми (перейми Брекстона-Хікса), які тривають від кількох секунд до двох хвилин. Проміжки між тренувальними переймами можуть становити від кількох годин до кількох днів. Тренувальні перейми нерегулярні та безболісні, не завдають сильного дискомфорту вагітній жінці.

4

Чи відрізняються провісники пологів у первородящих і повторнородящих?

Провісники пологів можуть відрізнятися у жінок, що народжують вперше чи повторно. При повторній вагітності вони можуть бути менш інтенсивними та тривалими. При першій вагітності провісники пологів тривають два-три тижні, а при повторній — можуть початися за добу. Особливості провісників пологів у жінок, що народжують повторно:

  • більш швидке розширення шийки матки та відходження слизової пробки;
  • опущення живота відбувається за кілька днів до пологів;
  • тренувальні перейми можуть з'явитися у другому триместрі вагітності, а за тиждень до пологів бути відсутніми;
  • більш інтенсивні виділення з піхви під час відходження пробки;
  • швидко відходять води.

Якщо між першою та другою вагітністю минуло понад 10 років, організм жінки вже повністю відновився після пологів, то провісники можуть протікати без суттєвих відмінностей. Також при першій і повторній вагітності можуть виникати схожі симптоми перед пологами у вигляді діареї, нудоти та частішого сечовипускання.

5

Чи можуть зникнути провісники пологів?

Зазвичай перед пологами жінка помічає фізіологічні зміни в організмі. Провісники пологів можуть з'явитися на 38-му тижні та зникнути, знову з’явившись перед переймами. Симптоми перед пологами можуть бути слабо виражені та непомітні для вагітної. Тренувальні перейми можуть бути відсутніми або швидко проходити, не завдаючи дискомфорту. Зникнення провісників пологів необов'язково сигналізує про патологію. Але, щоб запобігти виникненню ускладнень, при різкому зникненні провісників пологів необхідно проконсультуватися з гінекологом.

6

Чи можуть розпочатися пологи без провісників?

Пологи можуть розпочатися без провісників, одразу з переймів. Якщо немає провісників пологів, це не обов'язково вказує на патології. Слизова пробка та води можуть відходити під час самих пологів. Також провісники пологів можуть бути слабо виражені за повторної вагітності та з'явитися лише за добу до пологів.

7

Коли опускається живіт перед пологами?

Живіт опускається за чотири-два тижні перед пологами. Опущення живота означає, що головка плода перемістилася ближче до входу в малий таз і дно матки змістилося на кілька сантиметрів. Жінці стає легше дихати, оскільки плід не тисне на діафрагму, але важче сидіти та ходити через збільшення навантаження на кістки таза.

Живіт може опуститися за тиждень до пологів, а у разі повторної вагітності – за дві-три доби. Опускання живота може не статися при багатоплідній вагітності, великому розмірі плода та великій кількості навколоплідних вод.

8

Через скільки відходить пробка у вагітних?

Слизова пробка — скупчення слизу, що закриває цервікальний канал шийки матки та оберігає плід від інфекцій. При розширенні родового каналу стінки шийки матки розм'якшуються, і слиз із пробки виходить назовні. Пробка може відійти за тиждень або за три-п'ять днів перед пологами. Після відходження пробки необхідно дотримуватись правил гігієни:

  • відмовитися від відвідування відкритих водоймів, саун, басейнів;
  • регулярно міняти білизну;
  • відмовитися від прийому ванни на користь душу;
  • утриматися від статевих контактів.

Пробка виходить у вигляді густого жовто-бурого або прозорого слизу. Виділення під час вагітності перед пологами можуть тривати впродовж кількох годин чи днів. При повторних пологах слизова пробка може вийти однією грудкою перед переймами.

9

Як відрізнити тренувальні перейми від справжніх?

Тренувальні перейми (перейми Брекстона-Хікса) можуть починатися з 20 тижня вагітності та не завдають болю. Справжні перейми з'являються перед пологами та ведуть до розкриття шийки матки. Симптоми підготовчих (тренувальних) переймів:

  • відчуття стиснення та ниючого болю внизу живота та в паху;
  • нерегулярність (з проміжками у більш, ніж пів години) та неритмічність скорочень матки;
  • дискомфорт проявляється тільки в ділянці живота та не віддає в поперек чи таз;
  • швидке зниження інтенсивності переймів.

Тренувальні перейми можуть з'являтися після фізичного навантаження, емоційного перенапруження, рухливих дій плода та проходять після відпочинку, при зміні положення тіла. Перейми перед пологами болючі, регулярні (можуть повторюватися через кожні 5-10 хвилин), з наростаючою інтенсивністю. При болючих тренувальних переймах і наявності кров'янистих виділень з піхви необхідно звернутися до гінеколога, щоб запобігти розвитку патологій.

10

Чи можуть тренувальні перейми бути цілий день?

Тренувальні перейми зазвичай з'являються в ранкові та вечірні години, після статевого акту або фізичного перенапруження, але можуть виникати без видимих причин протягом усього дня. Тривалість підготовчих переймів становить від кількох секунд до двох хвилин, максимальна частота — один-два рази на годину. При більш тривалому та інтенсивному характері тренувальних переймів необхідно проконсультуватися з гінекологом.

11

Як поводиться дитина перед пологами?

До 37-38 тижня вагітності дитина вже має повністю сформовані органи, її зростання та вага досягають значень доношеного новонародженого (середня вага – 3200 кг, зріст – 48 см). Поведінка плода перед пологами:

  • приймає вертикальну позицію й опускається головою до тазового дна матки;
  • займає всю порожнину матки;
  • знижує активність.

Зниження активності плода пов'язане з недостатньою кількістю місця в матці та економією сил перед пологами. Нормою вважається ворушіння дитини не більше, ніж 10 разів на дві години. Якщо відсутні рухи більше двох годин, або плід виявляє надмірну активність, необхідно звернутися до гінеколога. Надмірне зниження або підвищення активності дитини можуть свідчити про гіпоксію (нестачу кисню). Також потрібно звернутися до лікаря, якщо положення плода не змінилося на 40 тиждень.

12

Як полегшити провісники пологів?

Жінка під час провісників пологів може відчувати втому, слабкість, біль внизу живота та в попереку. Також дискомфорт та неприємні відчуття можуть з'являтися під час тренувальних переймів. Полегшити провісники пологів допоможуть:

  • відпочинок та сон (не менше, ніж вісім годин);
  • прогулянки на свіжому повітрі;
  • прийняття теплого душу чи ванни;
  • вживання очищеної негазованої води (не менше, ніж півтора літри на добу);
  • розслаблення під медитативну музику;
  • зміна положення тіла;
  • дихальна гімнастика.

Провісники пологів

Провісники пологів

Під час тренувальних переймів необхідно глибоко вдихнути повітря носом і різко видихати ротом під час скорочення матки. Також під час підготовчих переймів можна змінити положення тіла (лягти, підвестися або пройтися). Допомагають покращити стан перед пологами заняття йогою, але вони мають проходити під наглядом інструктора. Вагітність під час війни може характеризуватись підвищеним рівнем стресу та емоційного перенапруження. Щоб полегшити стан, рекомендується обмежити перегляд новин.

13

Як зрозуміти, що щось йде не так перед пологами?

Провісники пологів є нормальним станом і не повинні викликати болючих відчуттів. Якщо виникають сильні болі у животі, області паху чи спині, необхідно звернутися до гінеколога. Інші ознаки можливих ускладнень перед пологами:

  • кров'янисті виділення з піхви. Можуть свідчити про розрив судин матки та відшарування плаценти;
  • болючі тренувальні перейми. Поява сильних та інтенсивних переймів до 37 тижня вагітності може сигналізувати про передчасні пологи;
  • зменшення активності плода;
  • рідкі виділення. Можуть бути ознакою ушкодження навколоплідного міхура;
  • підвищення тиску, головний біль, порушення зору. Може виникнути еклампсія — патологічний стан, що викликає сильні судоми поперечних м'язів живота, які можуть призвести до загибелі плода;
  • висока температура. Може свідчити про наявність інфекційного захворювання у матері;
  • утруднення дихання. Є симптомом гіпоксії (зниження рівня кисню в організмі) і може сигналізувати про кисневе голодування плода чи матері.

Також до гінеколога необхідно терміново звернутися при відчутті сильного тиску на промежину та болях у куприку. З появою перейм більше, ніж чотири рази на хвилину, потрібно викликати швидку допомогу, оскільки можуть початися пологи.

14

Скільки часу минає від провісників до пологів?

Від провісників до пологів може пройти два-три тижні чи кілька годин. Під час повторної вагітності провісники пологів можуть виникнути пізніше (за кілька днів до переймів). За першої вагітності організм довше готується до появи малюка, і пологи після провісників можуть початися через чотири тижні.

15

Як відрізнити провісники пологів від пологів?

Під час провісників пологів не з'являється сильних і болючих переймів. Тренувальні перейми швидко припиняються, родові — посилюються та частішають. Безпосередньо перед пологами розкривається шийка матки та виділяються навколоплідні води. Під час провісників пологів не повинно бути кров'янистих чи рідких виділень, а шийка матки залишається незмінною.

16

Як зрозуміти, що відходять води?

Під час вагітності дитина перебуває у плодовому міхурі, заповненому амніотичною рідиною. Навколоплідні води захищають дитину від інфекцій, підтримують стабільну температуру в утробі та постачають поживні речовини. Перед пологами матка розширюється, відходить слизова пробка та навколоплідна рідина виливається назовні. Симптоми відходження вод перед пологами:

  • важкість внизу живота та зволоження піхви;
  • поява прозорих рідких виділень;
  • відчуття тиску на сечовий міхур, часті позиви до сечовипускання.

Води відходять поступово, обсяг виділень може становити від 150 мл до літра. Рідина виділяється не відразу, а невеликими порціями (струменем чи краплями). Колір навколоплідних вод має бути прозорим, поява кров'янистих чи коричневих домішок може свідчити про проблеми з плацентою. Іноді води не відходять самостійно, акушер проколює плідний міхур під час прийому пологів.

17

Коли і як рахувати перейми?

Перейми допомагають відкритися матці та проштовхувати дитину через родовий канал. Гінекологи виділяють три фази переймів:

  • початкова;
  • активна;
  • перехідна.

На початковій фазі перейми короткі (10-15 секунд), інтервал між ними становить близько 30 хвилин. Рахувати перейми необхідно наприкінці початкової фази, коли тривалість скорочень матки становить 30-40 секунд, а інтервал зменшиться до 5-15 хвилин. Порахувати перейми можна, скориставшись секундоміром або додатком для вагітних. Необхідно відзначати початок і закінчення кожної перейми та проміжок між ними.

При активній фазі перейми тривають 30-60 секунд з інтервалом 5-10 хвилин. Наприкінці фази перейми можуть відбуватися кожні дві-три хвилини. На перехідній фазі інтервал переймів становить дві-три хвилини та поступово зменшується, тривалість спазмів перевищує проміжки між ними. Коли шийка матки повністю розкривається, починаються потуги.

18

Як зрозуміти, що настав час їхати до пологового будинку?

Перейми починаються поступово, з великими проміжками між ними, та можуть тривати близько 5-12 годин перед початком пологів. На початковому етапі переймів жінка може залишатися вдома. Зрозуміти, що настав час їхати до пологового будинку, можна, вимірявши інтервал між переймами. Якщо проміжок між скороченнями матки становить менше, ніж 10 хвилин, їх інтенсивність і болючість зростають, настав час їхати до пологового будинку.

Вирушати до пологового будинку можна відразу після відходження навколоплідних вод, навіть якщо не почалися перейми. У безводному середовищі плід не може довго перебувати, дитина повинна народитися за найближчої доби. Викликати швидку потрібно при появі кров'янистих виділень, домішок і запахів у навколоплідних водах, сильних болів у ділянці таза. Ці симптоми можуть свідчити про наявність ускладнень і вимагають невідкладної медичної допомоги.

19

Як зрозуміти, що почалися пологи?

Пологи починаються, коли розширюється шийка матки та з'являються перейми, що допомагають дитині пройти через родовий канал. Ознаки початку пологів:

  • відійшли навколоплідні води;
  • інтервали між переймами становлять менше за 5-10 хвилин;
  • тривалість переймів збільшилася до 40-60 секунд;
  • з'явилися інтенсивні болі в промежині та попереку;
  • збільшилася інтенсивність переймів і їх болючість.

Шийка матки може розкриватися протягом 9-12 годин, ширина розкриття перед пологами повинна становити щонайменше 10 сантиметрів. Після повного розкриття шийки матки починаються потуги, і дитина проходить родовим каналом.

20

Що відчуваєш, коли починаються пологи?

За день до пологів жінка може перебувати у стані втоми, їй важко ходити та сидіти. Може зникати апетит через скорочення кишечника та його очищення перед пологами. Стул може стати рідким і частим. За день до пологів може виникати відчуття важкості в районі попереку, що пов'язане з тиском плода на тазові кістки. Можуть з'являтися болі в спині та важкість унизу живота, як перед менструацією.

Гінекологія в ОН Клінік Миколаїв

Провісники пологів: як зрозуміти, що дитина готова народитися? - Разборська Оксана Миколаївна
Разборська Оксана Миколаївна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Провісники пологів: як зрозуміти, що дитина готова народитися?
Акушер-гінеколог. Перша категорія.
Провісники пологів: як зрозуміти, що дитина готова народитися?
Лікар акушер-гінеколог. Друга категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віталіна 6 місяців тому
Вітаю. Розкажіть, будь ласка, де болить під час переймів?
Відповісти
Вітаю. Під час перейми відчувається біль у нижній частині живота та області паху. Також при сильних і тривалих переймах болісні відчуття можуть виникати в попереку та області таза.
Єва 6 місяців тому
Добрий день. Скажіть, чи можуть бути якісь проблеми з дитиною, якщо на 40-му тижні зникли провісники пологів?
Відповісти
Добрий день. Пологи можуть початися без провісників, або на якийсь час вони можуть зникнути, а потім знову з'явитися. Зникнення провісників пологів не означає, що є патології у матері або дитини, але для виключення ускладнень необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Олександр 7 місяців тому
Добрий вечір. Цікавить питання: з якого тижня починаються тренувальні перейми?
Відповісти
Добрий вечір. Тренувальні перейми зазвичай починаються на 37-38 тижнях вагітності. Нетривалі скорочення матки можуть з'явитися, починаючи з 20 тижня вагітності, тривати кілька секунд і не викликати болісних відчуттів. При появі тренувальних переймів раніше, ніж на 20 тижні вагітності, необхідно звернутися до гінеколога.
Ганна 7 місяців тому
Вітаю. Чи є способи знеболити тренувальні перейми?
Відповісти
Доброго дня, тренувальні перейми не повинні викликати сильного болю та не вимагають прийняття знеболювальних препаратів. Щоб полегшити стан під час тренувальних переймів, можна прийняти теплий душ, змінити положення тіла або робити дихальну гімнастику.
Ірина 7 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як відчуваються провісники пологів?
Відповісти
Добрий день. Провісники пологів можуть відчуватися як тягнучий біль внизу живота та в попереку. Також опускається живіт, частішає сечовипускання. Можуть з'являтися часті зміни настрою, порушення випорожнень (діарея або закреп).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!