Logo
0 800 30 11 77

Виділення під час вагітності — норма і патологія

Виділення під час вагітності — норма і патологія
Читати 5 хвилин | Створено: 9 березня 2023 | Оновлено: 29 березня 2023 | 114688 114688
Під час вагітності в організмі жінки відбувається багато змін: перебудова гормонального фону, прискорення обміну речовин, підготовка тіла до пологів.

Також під час виношування дитини змінюються вагінальні виділення (їхній колір, рясність, консистенція, запах), тому важливо знати, які вважаються нормою, а які потребують консультації гінеколога.

Виділення як ознака вагітності

Після злиття яйцеклітини зі сперматозоїдом (приблизно на 10-14 день після зачаття) відбувається імплантація ембріона в слизову оболонку матки (ендометрій). Під час прикріплення заплідненої яйцеклітини травмуються кровоносні судини м'язового шару стінки матки, тому можуть з'явитися кров'янисті виділення світло-коричневого або рожевого кольору.

Зазвичай імплантаційні виділення не рясні й тривають протягом кількох днів. Також колір виділень під час прикріплення яйцеклітини до матки не завжди кров'янистий, може бути жовтуватим і кремовим. Як правило, здорові виділення на ранніх термінах вагітності не супроводжуються погіршенням самопочуття або хворобливими відчуттями.

Коричневі виділення під час вагітності

Помірні (мажучі) коричневі виділення на першому місяці вагітності з'являються через перебудову гормонального фону. Рясні коричневі виділення під час вагітності або секрет із домішками крові, гною, слизу на першому-четвертому тижні виношування плода не є нормою і можуть вказувати на розвиток позаматкової вагітності, інфекцію або загрозу викидня.

Причини кровотечі під час вагітності

Причини кровотечі під час вагітності

З другого місяця вагітності до третього триместру будь-які кров'янисті та коричневі вагінальні виділення вказують на патології. Причини кров'янистих виділень під час вагітності:

  • загроза викидня або передчасних пологів;
  • гормональні порушення;
  • відшарування плаценти; 
  • ерозія шийки матки;
  • кісти, міоми матки;
  • завмерла вагітність.

Виділення з прожилками крові, які з'явилися на пізніх термінах вагітності (або напередодні пологів) можуть вказувати на розкриття шийки матки. Щоб уникнути ускладнень, необхідно звернутися до гінеколога і повідомити про патологічні виділення.

Бежеві виділення під час вагітності

Бежеві (жовтуваті) виділення під час вагітності можуть бути ознакою гормонального збою і потребують діагностики, оскільки дисбаланс гормонів може спровокувати патології вагітності та розвитку плода. Також виділення бежевого кольору можуть виникнути в разі порушення мікрофлори піхви, тому важливо визначити співвідношення нормальної та патогенної флори. Для цього слід звернутися до гінеколога — лікар проведе огляд або призначить необхідні обстеження.

Слизові виділення під час вагітності

Слизові та не надто щільні виділення без неприємного запаху в першому та другому триместрі вагітності є нормою, оскільки в шийці матки накопичується слиз, який утворює пробку для запобігання проникненню бактерій. Виділення слизу з піхви з домішками крові на пізніх термінах вагітності може вказувати на відходження корку і розкриття шийки матки, а також інфікування захисних оболонок плода і навколоплідної рідини.

Рожеві виділення під час вагітності

Рожеві виділення є нормою тільки на першому місяці вагітності, оскільки вони виникають через імплантацію заплідненої яйцеклітини в матку. Виділення рожевого кольору після четвертого тижня вагітності потребують консультації лікаря, оскільки можуть бути ознакою патології (наприклад, позаматкової вагітності або ерозії шийки матки).

Сірі виділення під час вагітності

Сірі піхвові виділення під час вагітності, які супроводжуються свербінням або печінням статевих органів, неприємним рибним запахом можуть вказувати на бактеріальний вагіноз. Бактеріальний вагіноз може ускладнити перебіг вагітності та завдати шкоди плоду, тому потребує негайної діагностики та лікування у гінеколога.

Які виділення вказують на патології?

За характером виділень під час вагітності можна зробити висновки про її перебіг: визначити наявність запального процесу і бактеріальної інфекції, ризик викидня, гормональний збій. Нормальні виділення під час вагітності є однорідними, мають молочно-білий або прозорий колір і рідку консистенцію без неприємного запаху. Ознаки патологічних виділень із піхви під час вагітності:

  • густі білі або сирнисті виділення, часто з кислим запахом;
  • жовтий або зеленуватий секрет із піхви з різким неприємним запахом. Вказує на інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • рясні кров'янисті виділення, можливо зі згустками. Виникають у разі загрози втрати плода, передчасних пологів, патологій шийки матки;
  • занадто рясні водянисті прозорі виділення. Свідчать про підтікання навколоплідних вод.

Кров'янисті мажучі виділення рожевого, червоного або коричневого кольору на пізніх термінах вагітності небезпечні і вимагають негайного звернення до лікаря. Проконсультуватися з гінекологом необхідно в разі свербежу і печіння в промежині, болю в животі, слабкості, зниження артеріального тиску, прискореного серцебиття, блювоти.

У разі підозри на патології розвитку плода або захворювання вагітної жінки (кісти яєчників, міома матки) лікар може призначити УЗД. Для діагностики цервіциту, дисплазії або лейкоплакії шийки матки гінеколог робить кольпоскопію (проводиться за допомогою спеціальної оптичної системи і дає змогу оцінити стан шийки матки).

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Виділення під час вагітності — норма і патологія - Соболь Світлана Георгіївна
Соболь Світлана Георгіївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Який запах виділень під час вагітності вважається нормою?

Виділення під час вагітності не повинні мати різкий або неприємний запах. За нормального перебігу вагітності піхвовий секрет не пахне, або злегка кислуватий, що зумовлено наявністю молочної кислоти, яка виробляється лактобактеріями у вагінальній флорі.

2. Багато виділень під час вагітності — це нормально?

Виділення стають ряснішими в другому триместрі вагітності через активне зростання матки, збільшення кровотоку в жіночих статевих органах і підвищену концентрацію естрогену. У нормі вагінальний секрет рідкий, без неприємних запахів і симптомів.

3. Які виділення під час вагітності на ранніх термінах?

Зміни в організмі жінки починають відбуватися одразу після зачаття: збільшується синтез гормону прогестерону, посилюється приплив крові до органів малого таза, тому на ранніх термінах вагітності виділення з піхви стають ряснішими. Нормальними вважаються білі або прозорі виділення, рідкої або слизової консистенції.

4. Якщо виділення під час вагітності, як під час місячних — це небезпечно?

У нормі місячних під час вагітності бути не повинно, кров'янисті виділення, схожі на менструацію, є небезпечними і вимагають звернення до гінеколога. Кров із піхви під час вагітності може вказувати на позаматкову вагітність, ризики викидня або передчасних пологів, передлежання плаценти (низьке, крайове, повне).

5. Які виділення під час вагітності до затримки місячних?

У разі вагітності, що настала, до затримки місячних можуть з'явитися мажучі кров'янисті (світло-коричневі або рожеві) виділення, які свідчать про імплантацію заплідненої яйцеклітини до стінки матки. Кров'янисті виділення з'являються не завжди, залежно від стану епітелію і кровоносних судин матки.

Також під час зачаття з'являються слизові білі або прозорі виділення через збільшений синтез гормону прогестерону. У будь-якому разі, вагінальний секрет не повинен бути з неприємним запахом або супроводжуватися больовими відчуттями, свербінням і подразненням.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 5 оцінок
Виділення під час вагітності — норма і патологія
Лікар УЗД, акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог. Перша категорія.
Виділення під час вагітності — норма і патологія
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Анастасія 5 місяців тому
Добрий день, вагітність 10 тижнів, з’явилися рожеві виділення не постійно в день - ні, тільки вечором, що порадите, до лікаря зможемо звернутись через тиждень так як на разі у Франції
Відповісти
Добрий день. Рожеві виділення можуть мати різні причини, від імплантаційної кровотечі до інших факторів. Ось деякі рекомендації, які можуть допомогти вам у цей період: відпочинок. Важливо уникати фізичного напруження та покращити гідратацію; стежте за симптомами. Чи з'являються інші симптоми, такі як біль, та свербіж. Ця інформація може бути корисною для лікаря; уникайте статевих відносин. Зазвичай рекомендується уникати статевих відносин, доки причина рожевих виділень не буде встановлена. Будь-які виділення під час вагітності вимагають уваги та оцінки лікаря, тому важливо звернутися до гінеколога, Лікар зможе визначити причину виділень та встановити оптимальне лікування, якщо це необхідно.
Ольга 7 місяців тому
Доброго дня на 17 тижні які виділення вважаються нормою?Білі і прозорі без запаху це норма?
Відповісти
Доброго дня! На 17 тижні вагітності нормальні виділення можуть бути досить різноманітними, проте загалом білі, прозорі виділення без запаху є досить типовими та можуть вказувати на нормальний стан слизової оболонки піхви. Важливо враховувати, що кожна жінка може мати власну індивідуальну реакцію на вагітність, тому варто бути уважним до змін у власному організмі. Якщо у вас з'являються будь-які інші симптоми, такі як свербіж, запах чи незвичайний колір виділень, або ви відчуваєте біль чи дискомфорт, вам слід звернутися до гінеколога для консультації та огляду.
Ольга 1 рік тому
Добрий день! З'явилися соплеподібні виділення під час вагітності, що це може бути?
Відповісти
Добрий день! Соплеподібні (слизові) виділення вважаються нормою на ранніх термінах вагітності в період утворення пробки, яка захищає матку від проникнення бактерій. Густі желеподібні виділення можуть свідчити про інфекцію. Будь-які зміни у виділеннях (кольору, запаху, консистенції) потребують консультації гінеколога.
Марина 1 рік тому
Здрастуйте! Які виділення в разі завмерлої вагітності?
Відповісти
Здрастуйте! У разі завмерлої вагітності жінка може не відчувати змін у своєму організмі довгий час. Кров'янисті виділення можуть з'явитися через два-п'ять тижнів після загибелі плода.
Анна 1 рік тому
Добрий день! З'явилися кров'янисті виділення під час вагітності. У мене шостий місяць.
Відповісти
Добрий день! Кров'янисті виділення на третьому триместрі вагітності є небезпечними і вимагають термінового звернення до лікаря, щоб запобігти передчасним пологам. З піхви може кровити через відшарування плаценти від стінки матки.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте! Скажіть, будь ласка, якими бувають виділення під час вагітності до затримки місячних?
Відповісти
Здрастуйте! Виділення під час вагітності до затримки менструації можуть не змінюватися і бути звичними для жінки, наприклад, білими або прозорими, також можуть стати більш рясними через зростання рівня гормону прогестерону. У деяких жінок спостерігаються кров'яні виділення з менш насиченим кольором, ніж місячні (коричневі або рожеві), які виникають у процесі імплантації ембріона в стінку матки і пошкодження її судин. У будь-якому разі виділення не повинні супроводжуватися дискомфортом і болем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!