Logo
0 800 30 11 77

Свербіж статевих органів у жінок

Свербіж статевих органів у жінок
Читати 7 хвилин | Створено: 18 вересня 2014 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 1286944 1286944
Свербіж статевих органів у жінки може виникати під впливом зовнішніх чинників (наприклад, під час носіння синтетичної білизни, користування агресивними та лужними засобами гігієни, травмування під час депіляції), а також може вказувати на розвиток патологій у репродуктивній системі.

Свербіж у промежині у жінок може проявлятися самостійно, а може супроводжуватися додатковими симптомами: незвичними виділеннями з піхви, болем і відчуттям важкості внизу живота, дискомфортом, висипаннями на зовнішніх статевих органах або їхньою припухлістю.

Свербіж статевих органів не є захворюванням, а лише свідчить про розвиток патології. Для позбавлення від неприємних відчуттів у ділянці промежини необхідно виявити їхню причину, тому слід звернутися до гінеколога за консультацією та діагностикою.

Свербіж у піхві

Свербіж у піхві з'являється через порушення секреторної функції її слизової оболонки (недостатнє виділення змащення), подразнення (через надмірну сухість, неправильно підібрані засоби гігієни, алергічну реакцію) або внаслідок порушення її мікрофлори (дисбактеріозу). Свербіж у вагіні також може бути ознакою гінекологічних захворювань і статевих інфекцій.

Причини свербіння у піхві

Причини свербіння у піхві

Причини свербежу та печіння в піхві:

  • кандидоз (молочниця);
  • вульвіт (запалення вульви);
  • кольпіт (запалення слизової оболонки піхви);
  • венеричні захворювання (хламідіоз, трихомоніаз, генітальний герпес, мікоплазмоз);
  • нарости в ділянці геніталій (гострокінцеві кондиломи, папіломи, генітальні бородавки).

Також свербіж вульви може з'являтися на тлі інших захворювань і порушень в організмі жінки, наприклад, у разі ендокринних захворювань (гіпертиреозу, гіпотиреозу, цукрового діабету) або на тлі стресу. За необхідності гінеколог може призначити консультації інших фахівців (ендокринолога або невролога).

Свербіж в паху в жінок

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Свербіж у ділянці паху в жінок може бути наслідком дерматологічних захворювань (наприклад, нейродерміту або дерматиту) і супроводжуватися шкірними реакціями (висипом, почервонінням, лущенням). Також свербіж зовнішніх жіночих статевих органів свідчить про гінекологічну проблему (запалення вульви або захворювання, що передаються статевим шляхом). Причини свербежу в паху в жінок:

  • контактний алергічний дерматит;
  • грибкові інфекції;
  • лобковий педикульоз;
  • псоріаз;
  • гіпергідроз (підвищена пітливість);
  • пахова гранульома (інфекційне захворювання, за якого з'являються сверблячі виразки в ділянці паху).

Тимчасовий паховий свербіж можуть спричинити зовнішні чинники (вологий або тісний одяг, тертя шкіри при ожирінні, підвищена вологість). Свербіж у промежині у літніх жінок може з'явитися через вікові зміни шкіри (її надмірну сухість) або через ослаблення м'язів малого таза і нетримання сечі.

Свербіж у промежині без висипань

Свербіж шкіри в промежині без висипань може вказувати на порушення в ендокринній, репродуктивній та сечовидільній системах. Свербіж і сухість статевих органів часто з'являються у жінок у клімактеричному періоді, оскільки знижується вироблення естрогену і слизова піхви стоншується.

Свербіж в паху є симптомом цукрового діабету або захворювання щитоподібної залози (наприклад, тиреоїдиту, тиреозу), оскільки порушується робота сальних залоз, шкіра стає сухою і подразненою. У разі інфекцій сечовивідних шляхів (циститу, уретриту, пієлонефриту) свербіж у промежині зазвичай супроводжується болісним або утрудненим сечовипусканням.

Білі сирнисті виділення та свербіж

Білі виділення і свербіж у промежині є ознакою грибкової інфекції (молочниці або кандидозу). Молочниця спричиняється грибом роду Candida, призводить до порушення мікрофлори піхви та її запалення.

Виділення з піхви за кандидозу можуть бути рясними і густими, сирнистими або пластівчастими, з неприємним кислим запахом. Молочниця сама по собі не минає, без лікування може перейти в хронічну форму, для якої характерні загострення (зазвичай у період зниження імунітету, перед місячними або під час вагітності).

Лікування молочниці призначає гінеколог після діагностики (огляду і мазка з піхви). Кандидоз лікується за допомогою медикаментозної терапії, препарати та їх дозування призначає лікар. Також гінеколог може рекомендувати дієту в разі молочниці, яка полягає у виключенні з раціону продуктів харчування, що сприяють розмноженню грибка (наприклад, хлібобулочних і дріжджових виробів, солодощів, незбираного молока).

Свербіж у задньому проході в жінок

Свербіж у задньому проході у жінок може бути зумовлений безліччю захворювань (проктологічних, гінекологічних, дерматологічних). Причини свербежу в періанальній ділянці:

  • анальна тріщина;
  • геморой;
  • гострокінцеві кондиломи;
  • ІПСШ (кандидоз, герпес, вірус папіломи);
  • дерматит;
  • себорейна екзема;
  • глистова інвазія;
  • грибкові інфекції;
  • захворювання органів ШКТ, що супроводжуються діареєю (дисбактеріоз, коліт, кишкові інфекції).

Свербіж у задньому проході може бути спричинений гормональними порушеннями, безконтрольним прийомом антибіотиків або оральних контрацептивів. Дискомфорт і печіння в ділянці ануса характерні для запальних захворювань жіночих статевих органів (вульвіту, кольпіту).

Лікування свербежу в піхві та вульві

Діагностику та лікування свербежу в піхві та вульві проводить гінеколог. Діагностика свербежу в ділянці геніталій може включати:

  • огляд гінекологом;
  • мазок на мікрофлору піхви;
  • аналізи на статеві інфекції;
  • кольпоскопію (інструментальне дослідження піхви та шийки матки);
  • УЗД органів малого таза.

Лікування свербежу в піхві та вульві залежить від його причин. Лікар може призначити протизапальні, протигрибкові, антисептичні препарати, а також засоби для місцевого застосування (мазі, гелі, свічки) для усунення печіння, свербіння і припухлості зовнішніх статевих органів.

Свербіж і печіння у жінок: лікування в домашніх умовах

Лікування свербежу і печіння у жінок у домашніх умовах неефективне, а також може призвести до серйозних наслідків (запалення шийки матки і матки, утворення поліпів). Лікування свербежу в ділянці геніталій має призначатися і контролюватися гінекологом після діагностики і правильно встановленого діагнозу.

Свербіж і печіння під час вульвіту: лікування та профілактика

Основними симптомами вульвіту є печіння, свербіж і біль у статевих органах, який посилюється під час статевого акту, також можуть з'явитися незвичні виділення (білі, зелені, з неприємним запахом). За вульвіту відбувається запалення зовнішніх статевих органів жінки (великих і малих статевих губ, клітора, піхви). Причиною вульвіту є інфекція, яка порушує баланс мікрофлори, спричиняючи порушення слизової оболонки вульви.

Лікування вульвіту призначає гінеколог, воно включає медикаментозну терапію, спрямовану на зняття запалення й усунення інфекції. Лікар може призначити антибіотики (для усунення бактерій), антигістамінні та протизапальні препарати. Профілактика вульвіту:

  • уникнення переохолодження;
  • дотримання правил особистої гігієни;
  • своєчасне лікування інфекційних захворювань;
  • застосування бар'єрних засобів контрацепції під час статевого контакту з новим партнером;
  • відмова від синтетичної та незручної спідньої білизни;
  • щорічні профілактичні огляди гінеколога.

Вульвіт потребує обов'язкового лікування, оскільки захворювання небезпечне ускладненнями: розвитком цервіциту (запалення шийки матки), ендометриту (запалення стінок матки) і безпліддя. У період лікування слід утриматися від статевого життя, щоб не погіршити запальний процес і не передати інфекцію партнеру.

Гінекологія в ОН Клінік Ужгород

Свербіж статевих органів у жінок - Пузако Наталія Геннадіївна
Пузако Наталія Геннадіївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи може цукровий діабет спричиняти свербіж вульви?

Цукровий діабет характеризується підвищенням рівня глюкози в крові, що призводить до порушення мікроциркуляції в тканинах, тому виникає сухість шкірних покривів, як наслідок, може з'явитися свербіж, попрілість, мікротріщини та рани в ділянці промежини. Також за цукрового діабету відбувається зміна нормального середовища піхви, що провокує приєднання інфекцій.

2. Чому буває свербіж перед місячними?

Свербіж перед місячними може виникати на тлі гормональних змін, оскільки в цей період знижується рівень естрогену, що призводить до стоншення слизової піхви і її сухості. Також перед менструацією можуть загострюватися симптоми молочниці.

3. Як зняти свербіж малих губ у домашніх умовах?

Зняти свербіж малих губ у домашніх умовах можна за допомогою теплих компресів або ванночок, препаратів місцевого застосування (мазей, гелів, кремів), які обов'язково призначає гінеколог. Самостійне лікування свербежу зовнішніх статевих органів неефективне, оскільки необхідно виявити причину неприємних симптомів і врахувати індивідуальні особливості організму.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 12 оцінок
Свербіж статевих органів у жінок
Лікар гінеколог-ендокринолог. Перша категорія.
Свербіж статевих органів у жінок
Стаття перевірена: Шмаргович Надія Степанівна
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 2 тижні тому
Я в клімаксі, сухість, зуд, ніяких виділень, неприємні відчуття. Що робити?
Відповісти
Доброго дня. Сухість і свербіж у піхві під час клімаксу – це доволі поширені проблеми, пов'язані зі змінами в рівнях гормонів, які відбуваються під час цього періоду. Ось кілька порад, які можуть допомогти зменшити неприємні відчуття: використання зволожувальних кремів, здоровий спосіб життя, уникнення подразників, контроль рівня стресу. Якщо симптоми сухості та свербежу стають дуже неприємними або тривають тривалий час, важливо звернутися до гінеколога. Лікар може порадити або призначити ліки чи процедури, які допоможуть зняти дискомфорт і полегшити стан.
Віка 1 рік тому
Здрастуйте! Як зрозуміти, що свербіж на нервовому грунті?
Відповісти
Здрастуйте! Дійсно, емоційне перенапруження, стрес, депресія і перевтома можуть спричиняти свербіж, зокрема в ділянці промежини. Свербіж на нервовому ґрунті зазвичай не супроводжується іншими симптомами (незвичними виділеннями, болем у ділянці статевих органів, сухістю шкіри та слизових оболонок). У разі свербежу, який триває понад 10 днів, варто звернутися до лікаря за консультацією, оскільки постійне розчісування може спричинити травмування шкіри та запалення.
Ольга 1 рік тому
Добрий день! Як швидко зняти свербіж у разі молочниці?
Відповісти
Добрий день! Швидко зняти свербіж у разі молочниці можна за допомогою препаратів, які призначить лікар (протигрибкові таблетки, мазі, свічки). Але важливо не зняти симптоми кандидозу, а вилікувати захворювання, тому терапія має бути комплексною. Лікування молочниці призначає гінеколог після діагностики. Лікування кандидозу спрямоване на знищення патогенних мікроорганізмів, зняття запалення, відновлення нормальної мікрофлори піхви і на усунення супутніх захворювань, які могли його спровокувати.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день! Чим лікувати свербіж у промежині після антибіотиків?
Відповісти
Добрий день! Після приймання антибіотиків можуть постраждати корисні мікроорганізми, внаслідок чого розмножуються бактеріальні патогени та порушується мікрофлора піхви. Ефективні препарати від свербежу в промежині може призначити лікар після аналізів на мікрофлору піхви.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте! Чим лікувати сирні виділення з піхви, без свербежу і больових відчуттів?
Відповісти
Здрастуйте! Незвичні виділення з піхви є ознакою інфекційно-запального процесу статевих органів. Білі сирнисті виділення зазвичай вказують на розвиток кандидозу (молочниці), який може протікати без болю і свербежу. Вам слід звернутися до гінеколога, який проведе діагностику і призначить лікування, виходячи з аналізів та індивідуальних особливостей організму.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте! Скажіть, будь ласка, чому турбує свербіж у ділянці промежини після пологів?
Відповісти
Здрастуйте! Свербіж і печіння в промежині після пологів може виникнути через перебудову гормонального фону, у разі розривів або розрізів під час пологів. Також інтимний свербіж може вказувати на інфекцію статевих органів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!