Logo
0 800 30 11 77

Що таке вульвіт (свербіж вульви) і як його лікувати?

Що таке вульвіт (свербіж вульви) і як його лікувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 18 вересня 2014 | Оновлено: 24 січня 2023 | 900862 900862
Вульвіт може виникати в жінок будь-якого віку, проте частіше захворювання розвивається в період менопаузи, оскільки низький рівень естрогену призводить до витончення, сухості слизової оболонки зовнішніх статевих органів і збільшення ризику її запалення.

Профілактикою, діагностикою та лікуванням вульвіту займається гінеколог.

Що таке вульвіт?

Вульвіт — це гінекологічне захворювання, що характеризується запаленням жіночих зовнішніх статевих органів (малих і великих статевих губ, клітора, присінка піхви). У ділянці вульви в нормі вологість підвищена, внаслідок чого в разі недотримання правил особистої гігієни або травми зовнішніх статевих органів створюється сприятливе середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів (бактерій, грибків).

Причини вульвіту

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Запалення вульви виникає внаслідок недотримання правил гігієни, використання мила або гелів для душу, що містять агресивні компоненти, та алергії на засоби інтимної гігієни (прокладки, тампони). Інші причини вульвіту:

  • тривале носіння мокрого купальника або спідньої білизни;
  • травми зовнішніх статевих органів під час їзди на велосипеді або катання на конях;
  • грибкові (кандидоз), бактеріальні (трихомоніаз, хламідіоз) і вірусні (генітальний герпес) інфекції;
  • спринцювання (порушується баланс мікрофлори піхви).

Вульвіт у жінок з'являється після купання в басейні з хлорованою водою і носіння синтетичної спідньої білизни, що затримує вологу і подразнює статеві органи. Патологія може розвиватися на тлі шкірних захворювань (екземи, дерматиту).

Симптоми вульвіту

Гострий вульвіт з'являється раптово і характеризується вираженою симптоматикою: постійним свербінням у ділянці зовнішніх статевих органів, почервонінням і набряком статевих губ. За хронічного перебігу патології симптоми менш виражені, періоди загострення чергуються з ремісією (відсутністю симптомів). У жінки періодично болять і печуть статеві губи.

Симптоми вульвіту

Симптоми вульвіту

Інші симптоми вульвіту:

  • прозорі пухирці, заповнені рідиною;
  • тріщини шкірних покривів вульви;
  • біль під час статевого акту і сечовипускання;
  • лускаті, білі плями на вульві.

У разі вульвіту з'являються рясні жовті або жовто-зелені виділення, у разі прогресування патології та інфікування анального отвору виникають печіння і свербіж заднього проходу, дискомфорт під час дефекації. Тріщини та рани на статевих губах можуть призвести до абсцесу (гнійного запалення тканин).

Кандидозний вульвіт

Кандидозний вульвіт виникає внаслідок ураження зовнішніх статевих органів грибком роду Candida. Зростанню і розмноженню патогенних мікроорганізмів сприяють переохолодження, зниження імунітету, тривале і безконтрольне застосування антибактеріальних препаратів. 

Ознаками грибкового вульвіту є печіння та свербіж статевих органів, що загострюються перед менструацією та під час неї. З'являються сирнисті білі виділення з піхви.

Герпетичний вульвіт

У разі інфікування організму вірусом простого герпесу другого типу виникає запалення статевих губ і клітора. Захворювання проявляється свербінням зовнішніх статевих органів. Характерною ознакою герпетичного вульвіту є висип у вигляді пухирців, заповнених прозорою рідиною. Протягом кількох днів пухирці лопаються і на їхньому місці утворюються рани, які покриваються скоринкою і з часом безслідно минають. 

Атрофічний вульвіт

Атрофічний вульвіт характеризується запаленням вульви та стоншенням її слизової оболонки. Патологія виникає у жінок у період клімаксу через нестачу естрогенів: внаслідок гормонального дисбалансу зменшується кількість лактобактерій, знижується продукція молочної кислоти, необхідної для захисту слизової оболонки вульви, і підвищується ризик розвитку інфекції.

За атрофічного вульвіту жінки відчувають дискомфорт у паховій ділянці, що посилюється під час ходьби, сечовипускання та під час статевого акту. При вульвіті зовнішні статеві органи виглядають почервонілими і набряклими.

Алергічний вульвіт

Алергічний вульвіт виникає через гіперчутливість слизової оболонки вульви до побутової хімії, прокладок, ароматизованого туалетного паперу, синтетичної спідньої білизни або інтимного мастила. Патологія проявляється свербежем і гіперемією (почервонінням) вульви, дискомфортом під час ходіння і заняття сексом.

Вульвіт у дитини

Вульвіт часто виникає в дітей до 10 років, оскільки в них низький рівень естрогенів в організмі, внаслідок чого шкіра зовнішніх статевих органів тонка й легко запалюється в разі недотримання правил особистої гігієни, використання ароматичних гелів. Крім того, у дівчаток слаболужний рН (кислотність) піхви і відсутнє волосся в паховій ділянці, що сприяє потраплянню патогенних мікроорганізмів на слизову оболонку геніталій і розвитку вульвіту.

У разі вульвіту дитина стає примхливою, неспокійною і відмовляється підмиватися. Ознаками патології в дитини є почервоніння клітора, великих і малих губ. У разі бактеріального ураження на слизовій оболонці вульви з'являються жовто-зелені виділення. 

Вульвіт під час вагітності

Вульвіт під час вагітності виникає внаслідок зміни гормонального фону і зниження захисних функцій організму. Ознаками запалення вульви у вагітних жінок є свербіж і печіння в ділянці зовнішніх статевих органів, дискомфорт під час сидіння, набряк статевих губ і рясні виділення. У разі прогресування патології можливий розвиток вульвовагініту (запалення вульви і піхви), яке може призвести до передчасних пологів або невиношування вагітності.

Лікування вульвіту

Для діагностики вульвіту гінеколог збирає анамнез, проводить огляд, призначає аналізи крові та сечі, а також бере гінекологічний мазок для виявлення патогенних мікроорганізмів. Лікування вульвіту залежить від причини появи патології та ступеня вираженості симптомів.

Лікування бактеріального вульвіту проводять за допомогою антибактеріальних мазей. Для зменшення свербежу і печіння гінеколог призначає крем з естрогенами або глюкокортикоїдами (стероїдами). При вульвіті патогенні мікроорганізми можуть передаватися чоловікам під час сексу, тому потрібно утримуватися від статевих контактів.

У разі запалення зовнішніх статевих органів важливо регулярно міняти спідню білизну і мінімум двічі на день приймати душ під проточною водою кімнатної температури. Мило або гель для душу мають бути з нейтральним рН. Профілактика вульвіту передбачає своєчасне лікування венеричних захворювань, дотримання правил особистої гігієни та використання бар'єрних методів контрацепції для запобігання зараженню під час сексу.

Вульвіт: лікування в домашніх умовах

Ванночки при вульвіті та інші народні засоби можуть викликати алергію або подразнення і призвести до прогресування патології. Під час лікування вульвіту в домашніх умовах підвищується ризик розвитку ускладнень (абсцесів, вульвовагініту). При появі ознак запалення клітора або статевих губ необхідно звернутися за консультацією гінеколога.

Гінекологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке вульвіт (свербіж вульви) і як його лікувати? - Шмаргович Надія Степанівна
Шмаргович Надія Степанівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як зняти свербіж малих статевих губ маззю?

Зняти свербіж статевих губ можна за допомогою мазей з естрогенами або стероїдами. Гінеколог також може призначити протиалергічні засоби. Для зменшення симптомів патології потрібно підмиватися мінімум двічі на день і щодня міняти спідню білизну.

2. Як зняти біль при вульвіті?

За появи ознак запальної хвороби статевих губ і клітора необхідно записатися на прийом до гінеколога. Для зняття болю при вульвіті лікар призначає гормональні мазі або креми.

3. Чим підмиватися при вульвіті?

У разі вульвіту достатньо підмиватися чистою водою кімнатної температури. Можна використовувати мило або гель для інтимної гігієни з нейтральним рН без ароматизаторів, щоб не спричиняти подразнення й алергію.

4. Вульвіт у дитини — чим мазати?

При вульвіті у дитини зовнішні статеві органи необхідно мазати антибактеріальними кремами або гормональними мазями, що містять глюкокортикостероїди або естрогени. Препарати призначає гінеколог з урахуванням причини захворювання і ступеня вираженості симптомів.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 26 оцінок
Що таке вульвіт (свербіж вульви) і як його лікувати?
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
Що таке вульвіт (свербіж вульви) і як його лікувати?
Стаття перевірена: Пузако Наталія Геннадіївна
Лікар гінеколог-ендокринолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Александра 2 тижні тому
Підкажіть, будь ласка, дуже свербить і болить у статевих органах, особливо під час сечовипускання, клітор дуже болить і свербить, що неможливо навіть доторкнутися. Що це може дати
Відповісти
Добрий день. Симптоми, які ви описуєте, можуть бути ознаками різних станів або інфекцій у ділянці статевих органів. Ось кілька можливих причин: вагінальна інфекція, венерична інфекція, алергічна реакція, сечова інфекція тощо. Рекомендується негайно звернутися до лікаря, особливо якщо симптоми зберігаються або посилюються. Лікар проведе огляд, можливо, призначить додаткові аналізи для встановлення точного діагнозу і призначення відповідного лікування. Не варто відкладати візит до лікаря, оскільки деякі інфекції можуть погіршуватися, якщо не почати лікування своєчасно.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте. Які клінічні рекомендації лікування вульвіту?
Відповісти
Добрий день. Клінічні рекомендації лікування вульвіту полягають у призначенні протиалергічних, антибактеріальних і гормональних препаратів. За вульвіту також важливо дотримуватися правил особистої гігієни та уникати подразнення, травмування статевих органів.
Олеся 1 рік тому
Добрий день. У чому різниця між кандидозним вульвітом і кандидозним баланітом?
Відповісти
Здрастуйте. Обидва захворювання розвиваються внаслідок росту й розмноження грибка роду Candida, проте вульвіт виникає в жінок (запалюються клітор, статеві губи), а баланіт — у чоловіків (запалюється головка статевого члена).
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, чи застосовується мірамістин у разі вульвіту?
Відповісти
Добрий день. Мірамістин — це антисептичний засіб, що чинить місцеву знезаражувальну дію. У разі неправильного використання препарат може викликати опік слизової оболонки вульви, тому перед його нанесенням потрібно проконсультуватися з гінекологом.
Антон 1 рік тому
Добрий день, чи може бути вульвіт у чоловіків?
Відповісти
Здрастуйте. Вульвіт — це запалення жіночих статевих органів (клітора, статевих губ, присінка піхви), тому патологія не може виникнути у чоловіка. Однак у чоловіків можуть бути запалення головки (баланіт) і яєчок (орхіт). У разі появи у чоловіка свербежу, почервоніння або болю в паху необхідно звернутися до уролога.
Мія 1 рік тому
Добрий день. Чи можна використовувати левомеколь при вульвіті?
Відповісти
Здрастуйте. Левомеколь — мазь, яка має протизапальний і антимікробний ефект. Препарат можна використовувати в разі вульвіту, проте попередньо необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!