Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися молочниці?

Як позбутися молочниці?
Читати 9 хвилин | Створено: 16 липня 2020 | Оновлено: 11 листопада 2022 | 348381 348381
Позбутися молочниці (кандидозу) можливо завдяки своєчасній діагностиці та комплексному лікуванню. Терапію має призначати лікар-гінеколог.

Під час лікування необхідно не лише дотримуватись рекомендацій щодо прийому медикаментів, а й приділити увагу зміцненню імунітету та формуванню здорових звичок, що дозволять зменшити ризик повторного інфікування.

Що таке кандидоз?

Кандидоз – різновид грибкової інфекції, яку викликають умовно-патогенні дріжджові гриби роду Candida, що в невеликій кількості знаходяться на слизових оболонках всіх здорових людей. Патогенними ці гриби стають при порушенні балансу мікрофлори слизової оболонки стінок піхви. За сприятливих для мікроорганізмів обставин (запалення, хвороби, що знижують імунітет) вони починають активно розмножуватись, з’являються дискомфортні відчуття і неприємні виділення зі статевих органів.

Кандидоз може виникати і у чоловіків, і у жінок, проте у останніх він діагностується частіше. Найбільш вразливою до цієї хвороби є категорія жінок від 20 до 45 років, це пов’язано з постійними гормональними змінами в організмі жінки.

Виділяють три клінічні форми генітального кандидозу:

  • носійство. Коли аналіз мазка з піхви показує наявність грибів, проте імунітет стримує їх розмноження. Симптомів хвороби немає, але жінка може інфікувати сексуального партнера;
  • гостра форма. Присутні класичні симптоми молочниці. При правильній терапії швидко лікується;
  • хронічна молочниця. Гостра форма переходить в хронічну при тривалому ігноруванні симптомів, неправильному лікуванні або повторному інфікуванні під час незахищених статевих відносин. На хронічний кандидоз хворіють 2-3% жінок. Симптоми можуть тривати до кількох місяців, з тимчасовим полегшенням.

Як виглядає молочниця?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

У жінок молочниця виглядає як незвичні, рясні, білі або прозорі з грудочками виділення з піхви з кислуватим запахом.

Симптоми молочниці у жінок

Симптоми молочниці у жінок

Крім цього, під час розвитку хвороби спостерігаються:

  • подразнення і свербіж в області геніталій, які підсилюються після сечовипускання та сексу;
  • набряк слизової тканини внутрішніх та зовнішніх статевих органів.

У чоловіків теж можуть бути прояви молочниці:

  • запалення головки статевого члену;
  • поява білого висипу на крайній плоті;
  • неприємний запах в області паху;
  • біль та свербіж під час сечовипускання.

Відрізнити молочницю від інших захворювань статевих органів може тільки лікар після обстеження та проведення додаткових аналізів. Тому, за наявності подібних симптомів не треба самостійно розпочинати лікування. Неправильно підібрані препарати можуть призвести до погіршення стану, або переходу молочниці в хронічну форму, яку вилікувати значно складніше.

Від чого з'являється молочниця?

Гінекологічне захворювання - молочниця з’являється внаслідок зниження імунітету. Умовно-патогенні гриби роду Кандида існують на шкірі та слизовій кожної здорової людини і починають розмножуватися лише коли захисні сили організму слабшають і перестають виконувати свою функцію. Якщо з імунітетом все в порядку, він подолає «зайві» гриби і не дасть їм розмножуватись та викликати захворювання. В разі, коли імунітет не може зупинити зростання колонії грибів, починає розвиватися молочниця, з’являються дискомфортні відчуття і неприємні виділення. Зростання патогенних грибів може відбуватися внаслідок:

  • стресових ситуацій;
  • розвитку таких хвороб, як сахарний діабет, дисбактеріоз кишківника, ожиріння;
  • гострих інфекційних захворювань;
  • харчових отруєнь;
  • частої зміни сексуальних партнерів;
  • вагітності;
  • прийому медикаментів, особливо гормональних контрацептивів та антибіотиків;
  • неправильного харчування зі збільшеним вмістом в раціоні вуглеводів та цукру;
  • наявності хронічних захворювань внутрішніх органів;
  • використання неякісних засобів інтимної гігієни;
  • носіння синтетичної білизни.

Для повного одужання і запобігання рецидивам лікар має з’ясувати причину виникнення молочниці. Якщо є приховані або супутні патології, проводиться терапія з урахуванням додаткових захворювань.

Чи передається молочниця?

Молочниця не передається статевим шляхом, проте, під час сексу відбувається обмін мікрофлорою, а отже, і умовно-патогенними грибами, які можуть викликати молочницю. Якщо в людини є супутні захворювання або запалення — це знижує захисні сили організму і розмноження патогенних мікроорганізмів може активізуватися. В разі, коли з імунітетом все в нормі, патогени знищуються і хвороба не розвивається. Якщо у жінки спостерігається хронічна або рецидивуюча (повторна) молочниця, лікувати необхідно і її, і партнера, не залежно від наявності у нього симптомів.

Що буде, якщо не лікувати молочницю?

Якщо не лікувати молочницю, вона переходить в хронічну стадію і позбутися хвороби стає набагато важче. Рецидиви хронічної молочниці можуть турбувати до 4-х разів на рік і спричиняють чималий дискомфорт. Щоб не запустити захворювання, треба при перших ознаках молочниці звертатися до гінеколога.

Особливо важливо вчасно вилікувати кандидоз під час вагітності. Через гормональні зміни, з проблемою молочниці стикається 30-40% вагітних і, в разі ігнорування симптомів, хвороба може призвести до викидня, гіпоксії плоду, передчасних пологів, народження дитини з малою вагою. Молочниця здатна передаватися від матері до дитини як внутрішньоутробно, так і під час пологів.

Як лікувати молочницю в домашніх умовах?

Лікувати молочницю в домашніх умовах можливо тільки після консультації з лікарем. На зважаючи на те, що молочниця – розповсюджена хвороба серед жінок, не варто довіряти рекламі або досвіду знайомих і самостійно застосовувати будь-які препарати. Самолікування може лише тимчасово полегшити стан, але згодом відбувається погіршення самопочуття, хронізація кандидозу.

Також неконтрольований прийом протигрибкових препаратів може зробити патогенні мікроорганізми несприйнятливими до антибіотиків. Серед наслідків самолікування, крім постійних рецидивів хвороби, може бути цілий ряд ускладнень:

  • запалення статевих органів;
  • проблеми з сечовивідними шляхами;
  • безпліддя.

Як лікувати кандидоз?

Лікування кандидозу жінкам необхідно розпочати з візиту до гінеколога. Лікар вислухає скарги, проведе огляд і направить зразок мікрофлори на дослідження, щоб дізнатися, який саме збудник викликав захворювання. В залежності від результатів аналізів будуть підібрані препарати, що впливатимуть саме на цей вид патогенів. Терапія молочниці має бути комплексною і здебільшого проводиться у три етапи:

  • знищення патогенних грибів;
  • лікування супутніх захворювань, що могли спричинити кандидоз;
  • відновлення нормальної мікрофлори піхви.

Подібний підхід дозволяє підвищити ефективність лікування і знизити вірогідність рецидивів. В лікуванні застосовуються місцеві (мазі, гелі, свічки) та системні протигрибкові препарати. Місцеві знищують збудника на статевих органах, швидко позбавляють неприємних симптомів, є безпечними і можуть застосовуватись навіть вагітними. Системні (таблетки) приймають внутрішньо, їх дія спрямована на руйнування мікроорганізму на клітинному рівні та зниження його спроможності до розмноження.

Протягом курсу лікування бажано утримуватись від статевих відносин, щоб не інфікувати партнера та не викликати рецидиву молочниці. Після того, як кандидоз вилікувано, лікар може призначити пробіотики, вітаміни та імуностимулюючі препарати для відновлення захисних сил організму.

Скільки лікується молочниця?

Скільки лікується молочниця залежить від наявних симптомів та форми захворювання. Зазвичай при гострому кандидозі курс терапії триває від 3-х до 7-ми днів. Якщо трапляються часті рецидиви, термін лікування набагато довший. Це пов’язано з тим, що інфекція може викликатися патогеном, що не піддається впливу антибіотиків широкого спектру дії. Необхідно провести додаткові дослідження для виявлення збудника захворювання і скоригувати курс терапії. Також лікар може рекомендувати профілактичне лікування під час ремісії, щоб попередити загострення молочниці.

Профілактика кандидозу

Профілактика кандидозу перш за все має полягати у зміцненні імунітету, бо саме через зниження захисних сил організму і починається зростання кількості дріжджоподібних грибів. Також необхідно виконувати наступні правила:

  • уважно ставитися до особистої гігієни;
  • віддати перевагу здоровому харчуванню, зменшити вживання алкоголю та відмовитися від паління;
  • мати постійного сексуального партнера та/або застосовувати презервативи;
  • не займатися самолікуванням і не вживати медичні препарати без погодження з лікарем;
  • носити бавовняну білизну.

Для збереження репродуктивного здоров’я важливо дотримуватись правильного способу життя. Якщо з’являються тривожні симптоми, необхідно вчасно звертатися до лікарів, і не нехтувати профілактичними оглядами гінеколога або уролога.

Гінекологія в ОН Клінік Кропивницький

Як позбутися молочниці? - Смирна Ірина Григорівна
Смирна Ірина Григорівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна робити спринцювання содою в разі молочниці?

Спринцювання содою може бути частиною курсу терапії за молочниці. Однак необхідність і метод спринцювання визначає гінеколог залежно від діагнозу, симптомів і перебігу вагінального кандидозу в жінки.

2. Як відрізнити молочницю від інших ЗПСШ за виділеннями?

Для молочниці характерні густі або водянисті, білі виділення з піхви, що за консистенцією нагадують сир. За інших ЗПСШ піхвові виділення можуть бути сірого, рожевого, жовтого або зеленого кольору, мати домішки крові або гною, неприємний запах. У разі появи аномальних виділень із піхви необхідна консультація гінеколога.

3. Чи можна підхопити молочницю в басейні?

У басейні заразитися молочницею не можна. Вагінальний кандидоз може розвинутися на тлі приймання антибіотиків, за підвищеного естрогену (через вагітність або протизаплідні засоби). У групі ризику розвитку молочниці також перебувають жінки з ослабленою імунною системою і неконтрольованим діабетом.

4. Який мазок покаже молочницю?

У разі підозри на молочницю гінеколог під час огляду здійснює забір виділень із задньої стінки піхви для визначення типу грибка. За результатами обстеження лікар ставить діагноз і підбирає курс терапії.

5. Чим цистит відрізняється від молочниці?

Цистит (запалення сечового міхура) розвивається через потрапляння інфекції, діабет, каміння в нирках, ушкодження спинного мозку або збільшення передміхурової залози, безконтрольне вживання лікарських препаратів і проявляється болісним і частим сечовипусканням. Молочниця (грибкова інфекція) з'являється через гострі інфекційні захворювання, стрес, носіння синтетичної спідньої білизни та недотримання інтимної гігієни і характеризується набряком та свербінням геніталій.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Як позбутися молочниці?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Як позбутися молочниці?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!