Logo
0 800 30 11 77

Гормональні контрацептиви - що це таке, яка від них користь та чи можуть вони нашкодити

Гормональні контрацептиви - що це таке, яка від них користь та чи можуть вони нашкодити
Читати 7 хвилин | Створено: 5 березня 2021 | Оновлено: 5 березня 2021 | 100893 100893
У сучасному світі є чимало способів запобігти небажаній вагітності, і один із найбільш зручних – це гормональні контрацептиви.

Однак їх використання означає вплив на організм, тож питання про безпеку та доцільність вживання цих препаратів жінкою є актуальним. Тим паче, що різноманіття оральних контрацептивів є вкрай великим, тож нескладно і заплутатися.

Види оральних контрацептивів і принцип їх дії

Оральні контрацептиви – це препарати, які жінка вживає у вигляді пігулки для запобігання вагітності, а також для інших цілей. Зокрема, ці медикаменти використовуються для коригування менструального циклу, зменшення неприємних проявів ПМС, а також для лікування деяких хвороб і розладів. Наприклад, такі препарати можуть допомогти у випадку менструальної дисфункції. Важливо пам'ятати, що оральні контрацептиви не захищають від венеричних захворювань, і для їх запобігання потрібно використовувати тільки презерватив.

Гормональні контрацептиви можуть бути корисними не лише в гінекології, адже зміна гормонального фону може допомогти у випадку з акне. Втім, використання оральних контрацептивів є доцільним лише після консультації з лікарем. Він зможе підібрати препарати з урахуванням особливостей здоров’я конкретної пацієнтки, щоб вони не зашкодили її організму.

Є два типи гормональних контрацептивів:

  • препарати, що містять синтетичний замінник прогестину, – гестагенні конрацептиви;  
  • пігулки, які у своєму складі мають і прогестин, і естроген, тобто обидва типи жіночих гормонів. Через це їх називають комбінованими оральними контрацептивами. 

Комбіновані оральні контрацептиви також диференціюються на одно-, дво- і трьохфазні. Перші залишають гормональний фон однаковим впродовж усього періоду прийому, другі – дозволяють імітувати зміну рівня гормонів, близьку до природньої. Треті ж поступово втрачають актуальність через відсутність особливих переваг і необхідність слідкувати за графіком прийому.

Що таке оральні контрацептиви, якщо говорити про те, як вони діють на організм? Принцип дії у них однаковий: завдяки впливу на гормональний фон справжня менструація припиняється (немає овуляції, в яєчниках не розвиваються фолікули, змінюється загальний гормональний фон). Хоча невелика кровотеча, яка імітує менструацію, є, однак це лише результат зменшення кількості гормонів, яка спадає під час паузи між періодами прийому протизаплідних.

Чи бувають чоловічі оральні контрацептиви?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Чоловічі оральні контрацептиви дійсно існують, але наразі більшість з таких препаратів перебуває на різних етапах розробки. Є препарати, які впливають на рівень гормонів, і це не дає дозрівати сперматозоїдам. Інші чоловічі оральні контрацептиви можуть, наприклад, пригнічувати сам процес утворення сперми, що веде до тимчасового безпліддя.

Однак чоловічі оральні контрацептиви менш поширені через побічні дії. Так, препарати, що призводять до тимчасової стерилізації, шкідливі для печінки, нирок і знижують лібідо.

Як правильно підібрати комбіновані оральні контрацептиви

Підібрати оральні контрацептиви правильно можна тільки звернувшись за консультацією до лікаря. Він має впевнитися у відсутності протипоказань до конкретних препаратів. Іноді контрацептиви призначають як лікувальний засіб, наприклад, для боротьби із дисфункцією яєчників.

Жінці, яка приймає оральні контрацептиви, потрібно щороку приходити на гінекологічну консультацію (що варто робити всім жінкам). Це необхідно, щоб переконатися у відсутності нових протипоказань. Крім того, довготривалий прийом комбінованих протизаплідних препаратів може викликати порушення в балансі мінералів і вітамінів, і лікар у такому випадку призначає додаткові вітамінні комплекси.

Які обстеження необхідно проходити за довготривалого прийому оральних контрацептивів

Перед призначенням оральних контрацептивів лікарю потрібно провести збір анамнезу і пошук можливих протипоказань. Єдине обов’язкове обстеження – УЗД молочних залоз. Така позиція МОЗ. Втім, деякі лікарі наполягають на проведенні тих чи інших додаткових діагностичних процедур, призначають консультацію уролога тощо.

Основні схеми прийому комбінованих оральних контрацептивів

Схема прийому може відрізнятися залежно від препарату. Один із варіантів такий: жінка починає пити по одній таблетці на день, починаючи з першого дня циклу – він же перший день менструації. Таблеток з гормонами у пачці 21. Коли вони закінчуються, треба зробити тижневу перерву, під час якої і буде схожа на менструацію кровотеча.

Деякі виробники розміщують у пачці якраз 28 пігулок. Сім останніх – плацебо, або ж просто таблетки із залізом. Їх вживають для того, щоб не збитися з графіку прийому. Це зручно, адже жінка знає: щойно пачка закінчилася, можна відкривати нову і повторювати курс.

Сонливість і легкий головний біль – часті побічні дії протизаплідних гормональних препаратів, тож вживати їх краще ввечері. А щоб не забути про прийом, його можна прив’язати до іншої регулярної щовечірньої дії.

Щодо питання шкоди гормональних контрацептивів, то її можна звести до мінімуму, якщо підібрати препарат правильно за допомогою лікаря. 

Чи потрібно робити перерви в прийомі комбінованих оральних контрацептивів?

Через кожні 21 день прийому потрібно робити тижневу перерву. Однак деякі виробники пігулок для зручності жінок додають в упаковку ще 7 таблеток із плацебо, як було сказано вище. Це дозволяє робити потрібну перерву у прийомі препарату, але не збиватися з графіку: як тільки одна упаковка закінчується, жінка знає, що можна переходити до наступної. Чи робити перерви між прийомами різних препаратів? Що робити у випадку збитого графіку вживання контрацептивів? Чи можна завчасного припиняти курс? На всі ці питання має відповісти лікар під час прийому з урахуванням індивідуальних особливостей випадку конкретної жінки. 

Можливі побічні дії оральніх контрацептивів

Чимало жінок хвилюється щодо того, чим небезпечні гормональні контрацептиви. Передовсім це побічні ефекти, до яких слід віднести:

  • сонливість;
  • дратівливість;
  • головний біль;
  • кров під час або після сексу;
  • нудота;
  • слабкість;
  • відсутність або принаймні зменшення сексуального потягу;
  • запаморочення.

Ці побічні дії в більшості випадків, якщо і зустрічається (що спостерігається далеко не завжди), то лише в перші два місяці від початку прийому, поки організм звикає до препарату. Надалі ці негативні ефекти зникаються. В іншому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем.

Сумісність комбінованих оральних контрацептивів з лікарськими препаратами

Деякі препарати дійсно не можна вживати одночасно з оральними контрацептивами. Однак про сумісність у випадку конкретного медикаменту може сказати лише лікар. Тому, якщо під час вживання оральних контрацептивів виникла необхідність у прийомі тих чи інших ліків, варто проконсультуватися з лікарем.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Гормональні контрацептиви - що це таке, яка від них користь та чи можуть вони нашкодити - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Коли починає діяти протизаплідна таблетка?

Протизаплідні таблетки починають повноцінно діяти з сьомого дня після початку їх прийому. Для того, щоб протизаплідний ефект зберігався, необхідно приймати таблетки в зазначеному порядку кожен день без перерв. Про особливості прийому оральних контрацептивів вас поінформує на прийомі лікар-гінеколог.

2. Чи можна пити протизаплідні таблетки під час вагітності?

Протизаплідні таблетки протипоказані в період вагітності, оскільки містять в собі статеві гормони, що впливають на гормональний фон жінки. Під час вагітності немає необхідності в прийомі протизаплідних засобів, адже нова вагітність не може наступити на тлі тої, що вже розвилася.

3. Які аналізи потрібно здати для протизаплідних таблеток?

Протизаплідні таблетки містять статеві гормони. Перед початком прийому гормональних контрацептивів лікар може призначити здати аналізи на вміст статевих гормонів у крові, а також на згортання крові.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 7 оцінок
Гормональні контрацептиви - що це таке, яка від них користь та чи можуть вони нашкодити
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Гормональні контрацептиви - що це таке, яка від них користь та чи можуть вони нашкодити
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 2 тижні тому
Доброго дня! Підкажіть чи є нормою відсутність місячних при прийомі КОК? Відсутні вже 2 місяці.
Відповісти
Доброго дня. Відсутність менструації під час прийому комбінованих оральних контрацептивів (КОК) може виникати у деяких жінок, і в деяких випадках це може бути нормою. Однак, якщо ви приймаєте КОК і вже два місяці немає менструації, рекомендується звернутися до гінеколога для оцінки ситуації.
Поліна 3 місяці тому
Добрий день, я зараз підбираю для себе метод контрацепції. Не хочу встановлювати внутрішньоматкову спіраль або використовувати бар'єрні методи захисту (презервативи або ковпачки). Думаю зупинити свій вибір на КОК, але переживаю через їхню ефективність. Чи можна завагітніти під час приймання КОКів?
Відповісти
Здрастуйте, комбіновані оральні контрацептиви надають високий рівень захисту від незапланованої вагітності за умови правильного та регулярного прийому. Однак, жоден метод контрацепції не забезпечує 100% гарантію, тому існує невеликий відсоток вірогідності завагітніти навіть при правильному використанні КОК.
Ірина 4 місяці тому
Добрий вечір, я приймаю КОК вже один місяць, тому ще не знаю всіх особливостей і обмежень. Чи можна засмагати під час прийому оральних контрацептивів? Чи вплив ультрафіолетових променів може негативно вплинути на ефективність контрацептиву?
Відповісти
Добрий вечір, засмага не впливає на ефективність комбінованих оральних контрацептивів, тому що дія КОК заснована на регулярному прийомі гормональних таблеток, які пригнічують овуляцію і змінюють шийку матки, запобігаючи зачаттю. Сонячне світло і засмага не впливають на біологічний механізм, який забезпечує контрацептивний захист.
Оксана 5 місяців тому
Здрастуйте, я планую їхати у відпустку на море, але кров'янисті виділення між упаковками комбінованих оральних контрацептивів повинні початися якраз під час відпустки. Скажіть, чи можна скоротити перерву між КОК або взагалі випити дві упаковки поспіль, щоб виділень не було? Чи не небезпечно це? Дякую
Відповісти
Добрий день, можливий прийом двох упаковок КОК поспіль без планової семиденної перерви без ризику для здоров'я. Рівень гормонів в організмі залишається стабільним, що перешкоджає появі місячних відміни. Це відбувається завдяки дії естрогену і прогестерону в складі КОК, які пригнічують функцію яєчників і запобігають овуляції. Відсутність перерви між упаковками допомагає утримати виділення під контролем.
Олена 6 місяців тому
Добрий вечір, я приймала комбіновані оральні контрацептиви більше трьох років. Але зараз ми з чоловіком хочемо почати планувати вагітність. Я планую скасувати прийом контрацептивів. Підкажіть, скільки триває кровотеча після скасування КОК? Які симптоми можуть виникнути після скасування препарату?
Відповісти
Добрий вечір, кровотеча після відміни комбінованих оральних контрацептивів зазвичай починається протягом 2-14 днів після припинення приймання і може тривати до декількох днів. Симптоми після відміни КОК можуть включати нерегулярні менструації, зміни у способі життя (наприклад, коливання ваги та настрою), а також відновлення природного циклу.
Юлія 6 місяців тому
Здрастуйте, лікар призначив мені оральні контрацептиви, але в мене вони спричиняють сильні побічні ефекти: підвищену чутливість грудей, збільшення артеріального тиску та головні болі. Я планую записатися на прийом до гінеколога для зміни контрацептива, але почала переживати, чи не потрібно повністю допити упаковку. Чи можна змінювати КОК у середині циклу? Чим це загрожує?
Відповісти
Добрий день, зміна КОК в середині циклу можлива, але тільки за рекомендацією і під наглядом лікаря. Припинення прийому КОК в середині упаковки без консультації з гінекологом може збільшити ризик незапланованої вагітності та порушити гормональний баланс, що може викликати інші побічні ефекти (наприклад, нерегулярні місячні). Гінеколог також зможе підібрати альтернативний метод контрацепції або препарат з урахуванням реакції на КОК.
Валерія 6 місяців тому
Добрий день, я почала приймати КОК, і хочу зробити це максимально правильно, щоб не зменшити ефективність контрацептиву. Розкажіть, що послаблює дію оральних контрацептивів? Можливо, потрібно відмовитися від алкогольних напоїв або прийому лікарських препаратів?
Відповісти
Здрастуйте, нерегулярне або несвоєчасне приймання таблеток можуть знизити ефективність КОК. Деякі ліки (наприклад, антибіотики та препарати, що впливають на травну систему) можуть взаємодіяти з оральними контрацептивами і зменшувати їхню ефективність. Згідно з дослідженнями, алкоголь не пригнічує дію КОК, проте відмова або обмеження споживання алкогольних напоїв є важливим для підтримання загального здоров'я.
Жанна 6 місяців тому
Здрастуйте, я звернулася до гінеколога через біль у животі, як перед місячними (проте я п'ю комбіновані оральні контрацептиви, тому це мене здивувало). Лікар провів огляд і зробив УЗД, а також направив мене на здачу аналізів крові та перевірку рівня тестостерону. Чи можна здавати тестостерон під час прийому КОК? Як змінюється рівень гормону під час приймання контрацептивів?
Відповісти
Добрий день, під час приймання комбінованих оральних контрацептивів зазвичай не рекомендується здавати аналізи на рівень тестостерону, оскільки КОК можуть впливати на гормональний баланс в організмі. КОК містять жіночі статеві гормони (естроген і прогестерон), які пригнічують вироблення тестостерону в яєчниках, що може призводити до зниження його рівня в організмі.
Руслана 6 місяців тому
Добрий день, я почала вести статеве життя, але поки не готова до дітей. Не могла визначитися з методом контрацепції, тому вирішила звернутися до гінеколога. Лікар порекомендував комбіновані оральні контрацептиви, але я хвилююся, оскільки це гормони. Скажіть, як КОК впливають на зовнішність? Чи може у мене збільшитися вага або з'явитися прищі?
Відповісти
Доброго дня, КОК впливають на гормональний баланс в організмі, але їхній вплив на зовнішність зазвичай обмежений. Багато оральних контрацептивів містять низьку дозу гормонів, тому не сприяють збільшенню ваги. У деяких жінок, які застосовують КОК, поліпшується стан шкіри через зменшення активності сальних залоз.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!