Logo
0 800 30 11 77

Чому бувають біль та кров під час або після сексу?

Чому бувають біль та кров під час або після сексу?
Читати 7 хвилин | Створено: 18 березня 2021 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 1623431 1623431
Біль та кров під час сексу можуть свідчити про гінекологічне чи урологічне захворювання. При появі болю та кровотечі після або під час сексу необхідно записатися на консультацію до гінеколога чи уролога та пройти обстеження.

Чому виникають біль та кров під час сексу?

Кров після або під час сексу може свідчити про гормональні порушення або захворювання сечостатевої системи.

Чому виникає кров після сексу?

Чому виникає кров після сексу?

Причини крові після сексу:

  • травмування геніталій під час статевого акту;
  • інфекції, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, трихомоніаз);
  • запальні захворювання сечостатевої системи (вагініт, вульвіт, запалення сечового міхура);
  • неконтрольований прийом гормональних препаратів;
  • ерозія шийки матки;
  • ендометріоз;
  • міома матки;
  • пухлини статевих органів;
  • вагінальна атрофія;
  • травми геніталій, отримані після пологів чи хірургічних втручань.

Виділення з кров'ю після сексу можуть з'явитися під час овуляції (через збільшення кількості естрогену). Кров'янисті виділення після сексу в період менопаузи можуть свідчити про фіброму чи поліпи матки. Болі в животі після сексу також можуть бути ознакою захворювань кишківника (коліт, дисбактеріоз).

Кров під час сексу – це норма?

Кров може бути нормою лише під час менструації у жінок. Кров під час сексу перед місячними і після їх закінчення не є нормою і може бути ознакою гінекологічних захворювань. Кров після сексу у чоловіків може свідчити про венеричні та урологічні захворювання (хламідіоз, уретрит).

Посткоїтальна кровотеча може бути симптомом небезпечних захворювань (дисфункції яєчників, раку ендометрію). Варто негайно звернутися до лікаря при сильних болях у матці після сексу, рясних кровотечах та появі згустків крові. Кров після статевого акту без болю в незначних кількостях може свідчити про мікротравми геніталій через їхнє недостатнє змащення.

Біль та кров при першому сексі

При першому сексі можуть бути болі та невеликі кров'яні виділення з піхви, що пов'язано з пошкодженням цноти. У нормі перший секс не повинен бути травматичним і болючим, оскільки дівоча пліва еластична і легко розтягується.

Біль після першого сексу може бути пов'язаний з недостатнім збудженням партнерки та відсутністю необхідної кількості змазки. Кров після сексу може з'явитися через мікротравми піхви при різких рухах партнера. При сильній кровотечі після першого сексу необхідно звернутися до гінеколога, оскільки вона може бути пов'язане з патологіями жіночих статевих органів.

Біль та кров при анальному сексі

Анальний секс безпечний, якщо правильно до нього підготуватися (використовувати презервативи та змазку на водній основі). При недотриманні заходів безпеки можлива поява крові та болю при анальному сексі. Кров після анального сексу може свідчити про травми слизової прямої кишки через необережні та різкі рухи. Інші негативні наслідки анального сексу:

  • геморой;
  • свищ прямої кишки;
  • анальні тріщини;
  • нетримання калу;
  • неконтрольоване виділення газів;
  • запор.

Сам собою анальний секс не викликає геморой і анальні тріщини, але за наявності чинників ризику (малорухомого життя, запорів) підвищується ймовірність виникнення патологій прямої кишки. Також збільшується ризик анальних абсцесів через проникнення в мікротріщини прямої кишки бактерій, що містяться в калі.

Шкідливість анального сексу полягає у можливому загостренні хронічних захворювань прямої кишки. Без використання бар'єрних методів контрацепції зростає ризик зараження венеричними захворюваннями після анального сексу. При появі болю в анусі чи кишечнику під час анального сексу необхідно припинити статевий акт, щоб не травмувати слизову оболонку.

Кров під час сексу під час вагітності

Кров під час вагітності після сексу може бути як безпечним явищем, так і серйозною загрозою здоров'ю матері та дитини. У нормі кров після статевого акту при вагітності може з'являтися під час першого-четвертого тижня. У перший місяць відбувається прикріплення ембріона до стінок матки та можуть з'являтися невеликі кров'янисті виділення. Інші причини крові після сексу у вагітних:

  • інфекційні захворювання (вагіноз, токсоплазмоз);
  • мікротравми піхви;
  • позаматкова вагітність;
  • викидень;
  • відшарування плаценти.

Кров'янисті виділення під час вагітності після сексу не можна ігнорувати, оскільки вони можуть сигналізувати про загрозу викидня плоду. При появі сильного ріжучого болю внизу живота після сексу та рясних кровотеч необхідно відразу викликати швидку допомогу, оскільки подібні симптоми можуть свідчити про викидень.

Кров після сексу у жінок

Кров після сексу у жінок після місячних не повинна виділятись. Кров під час статевого акту навіть без болю є симптомом ушкодження слизової оболонки чи гінекологічних захворювань. Кров'янисті виділення можуть бути різного об'єму та кольору. Поява темних кров'яних згустків у міжменструальний період може сигналізувати про маткові патології (ерозія, лейкоплакія шийки матки). Яскраво-червона кров може бути симптомом ушкодження слизової оболонки піхви. Невеликі коричневі виділення можуть з'явитись під час овуляції.

Кров і біль після сексу можуть бути симптомами доброякісних пухлин (міоми матки, кісти яєчника) та злоякісних новоутворень жіночих статевих органів. Часто кров під час статевого акту виділяється при ерозії шийки матки та ендометріозі. Щоб встановити причину болю та крові під час сексу, необхідно записатися на консультацію гінеколога.

Кров після сексу у чоловіків

Кров після сексу або при мастурбації у чоловіків свідчить про травми статевого члена або наявність урогенітальних захворювань. Причини крові після сексу у чоловіків:

  • травма крайньої плоті чи вуздечки;
  • фімоз (звуження крайньої плоті);
  • баланіт (запалення крайньої плоті);
  • уретрит;
  • простатит;
  • камені в нирках та сечовому міхурі.

Кров із члена після сексу може бути ознакою онкологічного захворювання, тому цей симптом не можна ігнорувати. Сеча з кров'ю після сексу та біль при сечовипусканні також можуть з'являтися за наявності захворювань, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, гонорея). При виявленні домішок крові у спермі чи сечі необхідно записатися на консультацію до уролога та пройти обстеження.

Що робити, якщо під час чи після сексу з'явилася кров?

Якщо під час чи після сексу пішла кров, слід припинити статевий акт. Також важливо пройти обстеження у гінеколога чи уролога. Обстеження у жінок включає огляд на гінекологічному кріслі, УЗД органів малого тазу, кольпоскопію, мазок на флору та цитологію з піхви. Чоловікам потрібно пройти обстеження у уролога. Також обом партнерам необхідно здати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Чому бувають біль та кров під час або після сексу? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як зупинити кровотечу шийки матки?

За виникнення кровотечі з статевих шляхів необхідно негайно звернутися до гінеколога. Метод зупинки кровотечі визначається лікарем залежно від її причини. За кровотечі можуть бути призначені кровоспинні, гормональні препарати, а також засоби, що сприяють скороченню матки.

2. Як відрізнити кровотечу від місячних?

З точністю відрізнити кровотечу від місячних може тільки лікар. Кровотеча може виникнути в будь-який день менструального циклу, тоді як термін настання місячних в нормі прогнозується (25-36 день циклу). Менструації в нормі тривають від 3-7 днів, при цьому найбільш рясні виділення з'являються на 2-3 день місячних, а до закінчення менструації вони набувають мажучого характеру і коричневого кольору. Звертатися до лікаря в період менструацій необхідно, коли місячні занадто рясні, йдуть понад 7 днів або почалися раніше за 25 день циклу.

3. Чи може бути кровотеча через оральні контрацептиви?

Кровотеча зі статевих шляхів може виникнути на тлі прийому оральних контрацептивів. Причиною такої кровотечі є гормональний дисбаланс. За виникнення дисгормональної кровотечі необхідно звернутися до гінеколога.

4. Як відрізнити кров після сексу від маткової кровотечі?

Маткова кровотеча, на відміну від крові після сексу (яка викликана ушкодженням слизової оболонки піхви), характеризується згустками крові темного кольору. Маткова кровотеча може бути і внутрішньою, для неї характерні слабкість, запаморочення, непритомність. Також при крові після сексу, спричиненої патологіями матки, може виникнути різкий біль внизу живота.

5. Скільки іде кров після першого сексу?

При втраті цноти можуть спостерігатися невеликі кровотечі. Якщо кров йде протягом кількох годин і виділяється у великій кількості, слід проконсультуватися з гінекологом, щоб унеможливити розвиток патологій репродуктивних органів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 18 оцінок
Чому бувають біль та кров під час або після сексу?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Чому бувають біль та кров під час або після сексу?
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ілля 4 місяці тому
Після сексу без презерватива з'явилась кров в області крайньої плоті, з чим може бути зв'язано?
Відповісти
Добрий день. Поява крові після сексу може бути з різних причин. Ось деякі можливі чинники: механічні пошкодження, захворювання судин, захворювання сечостатевої системи, статеві інфекції або венеричні захворювання тощо. Якщо це явище повторюється або супроводжується іншими неприємними симптомами, рекомендується звернутися до уролога для обстеження та консультації. Лікар зможе визначити причину і надати вам необхідні поради або лікування.
Надія 4 місяці тому
Добрий день. Під час сексу чоловік пальцями проник в вагіну, відчуття були приємні, але коли вийняв було багато крові. Після прийняття душу трохи кровило. Через добу на щоденній прокладці незначні краплі. Живіт тягне, як на місячні, яких бути не може, бо клімакс. Що робити, йти до лікаря????
Відповісти
Добрий день. Можливі причини вашого стану можуть включати травму слизової оболонки піхви або шийки матки під час статевого акту, інфекції, поліпи, аномалії шийки матки тощо. Важливо якнайшвидше звернутися до гінеколога для обстеження та визначення причини кровотечі. Відкладене звернення до лікаря може ускладнити діагностику та лікування.
Олег 1 рік тому
Доброго дня, помітив, що після мастурбації у мене з'явилася кров. Підкажіть, це небезпечно чи ні?
Відповісти
Добрий день. Виділення крові під час мастурбації не є нормою. Кров, що з'являється під час сім'явиверження або під час сечовипускання, вказує на патології сечостатевої системи. Вам необхідно звернутися до уролога і з'ясувати причину кров'яних виділень.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, у мене з'явилося трохи крові після статевого акту. Підкажіть, будь ласка, у чому може бути причина?
Відповісти
Здрастуйте, кров після статевого акту може виділятися з багатьох причин. Точний діагноз і причину посткоїтальної кровотечі може визначити гінеколог після обстеження. Це може бути як незначне пошкодження слизової піхви, так і ознаки гінекологічних та венеричних захворювань (ерозія шийки матки, ендометріоз, гонорея, трихомоніаз).
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Через що може з'явитися сильна кровотеча після сексу?
Відповісти
Добрий день. Сильна кровотеча після сексу може вказувати на серйозні гінекологічні захворювання. Рясні виділення крові можуть з'явитися в разі розриву кісти яєчника, злоякісних утворень, позаматкової вагітності. Цей симптом не можна ігнорувати і слід відразу звернутися до гінеколога.
Ганна 1 рік тому
Здрастуйте, цікавить таке питання. Після першого сексу в мене пішла кров, після другого сексу знову з'явилися кровотечі. Чи нормально це і чи потрібно мені йти до лікаря?
Відповісти
Доброго дня. Дівоча пліва має різну щільність і структуру. Можливо, після першого статевого акту вона повністю не розірвалася і тому з'явилися кровотечі вдруге. Щоб визначити причину появи крові після сексу і виключити патології жіночих статевих органів, необхідне обстеження у гінеколога.
Ольга 1 рік тому
Добрий день. Під час сексу відчула несильний біль і дискомфорт, після сексу помітила, що пісяю кров'ю. Підкажіть, у чому може бути причина?
Відповісти
Добрий день, якщо дискомфорт і біль ви відчули під час статевого акту, можливо, під час необережних рухів було пошкоджено слизову оболонку піхви. Кров після сексу також може вказувати на ерозію шийки матки, наявність кісти, міоми та інші захворювання. Щоб з'ясувати точну причину появи крові після сексу, необхідно обстежитися у гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!