Logo
0 800 30 11 77

Що таке овуляція та коли вона настає?

Що таке овуляція та коли вона настає?
Читати 7 хвилин | Створено: 22 серпня 2022 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 1117366 1117366
Овуляція є природною частиною менструального циклу. Відстежувати дати овуляції необхідно жінкам для підвищення ймовірності зачаття.

Що таке овуляція?

Овуляція — це фаза менструального циклу, під час якої яйцеклітина виходить із яєчника під впливом сплеску репродуктивного гормону. Простими словами, овуляція — це готовність тіла жінки до зачаття. Яйцеклітина протягом п'яти днів переміщається від яєчника фалопієвою трубою до матки. У процесі проходження яйцеклітини матковою трубою в організмі підвищується рівень прогестерону, який необхідний для підготовки слизової оболонки матки до вагітності.

Шість днів, що передують овуляції і включають її, називають «вікном фертильності», під час якого підвищується ймовірність зачаття. Після незахищеного статевого контакту сперматозоїди можуть перебувати в жіночих фалопієвих трубах до п'яти днів для запліднення яйцеклітини після її виходу. Яйцеклітина придатна для запліднення протягом 12-24 годин від початку овуляції.

Коли настає овуляція?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

У середньому менструальний цикл триває 28 днів. Овуляція настає приблизно на 14 день за менструального циклу середньої тривалості або в середині циклу (за 10-16 днів до першого дня наступної менструації). Фази менструального циклу:

  • фолікулярна фаза. Починається з першого дня останньої менструації та триває до овуляції. Тривалість фолікулярної фази варіюється від семи до 40 днів, залежно від тривалості менструального циклу;
  • фаза овуляції. Період овуляції триває від 12 до 24 години та супроводжується виходом яйцеклітини з яєчника;
  • лютеїнова фаза. Триває від першого дня овуляції до першого дня наступної менструації. Тривалість лютеїнової фази становить від 12 до 16 днів.

Рання овуляція (на 7-10 день циклу) може бути пов'язана з коротким менструальним циклом, скасуванням прийому гормональних контрацептивів, стресом. Регулярна рання овуляція, яка не супроводжується болем і печінням під час статевих контактів, гострим болем у животі, є нормальним явищем.

Пізня овуляція або відсутність регулярної щомісячної овуляції можуть вказувати на синдром полікістозних яєчників, гіпотиреоз чи гіпертиреоз, хронічний стрес, прийом естрогенів, прогестинів та антидепресантів або зловживання наркотичними речовинами. Підвищений ризик пізньої овуляції спостерігається у жінок з діабетом, ожирінням або недостатньою вагою.

У поодиноких випадках пізня овуляція викликана підвищеним виробленням пролактину (гіперпролактинемією) під час грудного вигодовування. Протягом двох років після перших місячних підлітки також стикаються з ановуляторними циклами (відсутністю овуляції щомісяця) через гормональну перебудову.

Консультація гінеколога за пізньої овуляції необхідна за підозри на патології яєчників, на які можуть вказувати нерегулярні менструації, надмірне зростання волосся, різке збільшення ваги, акне, стоншення та випадання волосся. Після огляду гінеколог може направити на моніторинг овуляції (фолікулометрію) для визначення її порушень, етапу дозрівання та розміру фолікулів яєчників, патологічних змін матки (міоми, ендометріозу, кісти).

Також гінеколог може здійснити стимуляцію овуляції за допомогою штучного підвищення репродуктивних гормонів за рахунок призначення лікарських препаратів. Гормональні засоби дозволяють прискорити дозрівання фолікулів у яєчниках і викликати овуляцію.

Які виділення під час овуляції?

Протягом менструального циклу з шийки матки у піхву виділяється цервікальний слиз, консистенція, зовнішній вигляд та кількість якого змінюється залежно від дня циклу. За кілька днів до овуляції посилюється вироблення естрогену, через який виділення стають рясними, рідкими та липкими на дотик, на вигляд нагадують яєчний білок. Виділення за овуляції мають білий чи прозорий колір, в'язку консистенцію.

Як виглядають виділення під час овуляції

Як виглядають виділення під час овуляції

Коричневі виділення під час овуляції можуть вказувати на статеві інфекції, запальні захворювання органів малого таза, синдром полікістозних яєчників, рак шийки матки. Проконсультуватися з гінекологом необхідно за виділень із піхви коричневого, рожевого або зеленого кольору для визначення причини та підбору курсу терапії.

Симптоми овуляції

Ознакою овуляції є рясні в'язкі виділення з піхви білого або прозорого кольору. Інші симптоми овуляції:

  • дискомфорт в області таза;
  • підвищене лібідо (статевий потяг);
  • болючість молочних залоз;
  • підвищена чутливість сосків;
  • здуття живота;
  • судоми;
  • підвищений нюх.

За овуляції больові відчуття чи спазми нижньої частини живота розвиваються через вихід яйцеклітини з яєчника. Головні болі та нудота за овуляції можуть бути викликані зміною рівня естрогену та прогестерону.

Базальна температура за овуляції підвищується на 0,3-0,7°C на тлі гормональних змін. Для виявлення коливань температури за овуляції рекомендується вимірювати її щоранку після пробудження протягом усього менструального циклу.

Календар овуляції

Календар овуляції дозволяє розрахувати вікно фертильності, яке може тривати до десяти днів. Для отримання даних про овуляцію необхідно вказати дату першого дня останньої менструації та середню тривалість менструального циклу.

Американська асоціація вагітних рекомендує незахищені статеві контакти кожні два дні у вікні фертильності для жінок, які планують вагітність. Для запобігання зачаттю необхідно уникати незахищеного сексу протягом зазначеного в календарі овуляції часу та за три-п'ять днів до вікна фертильності.

Біль під час овуляції

З овуляційними болями стикаються приблизно 40% жінок. За овуляції біль внизу живота з правого чи лівого боку триває від кількох хвилин до кількох годин впродовж одного-двох днів. Болі в яєчнику під час овуляції можуть бути тупими та схожими на менструальні спазми або різкими та раптовими (через вихід яйцеклітини з яєчника).

Болюча овуляція також може вказувати на спайки (рубцеву тканину) в органах малого таза, які з'являються через ендометріоз, синдром Ашермана, непрохідність фалопієвих труб, кісти яєчників. Причиною гострого та тривалого болю під час овуляції може бути інфекція, що передається статевим шляхом (наприклад, хламідіоз, гонорея, герпес).

Кров під час овуляції

З виділеннями під час овуляції з кров'ю стикається не більше, ніж 5% жінок. Під час овуляції кров'яні або рожеві виділення тривають протягом одного-двох днів.

Кров під час овуляції з'являється через підвищений рівень лютеїнового прогестерону та лютеїнізуючого гормону (є нормальним явищем). Однак овуляція з кров'ю та нерегулярні менструації також можуть вказувати на травму органів малого таза, порушене зсідання крові, поліпи матки або кісти яєчників, рак матки, шийки матки або яєчників.

Як працюють тести на овуляцію?

Тести на овуляцію дозволяють визначити збільшення рівня лютеїнізуючого гормону у сечі, концентрація якого підвищується за 24-48 годин до виходу яйцеклітини з яєчника. За 28-денного менструального циклу робити тест на овуляцію рекомендується на 10-11 день, за короткого циклу – за чотири-шість днів до середини циклу.

Гінекологія в ОН Клінік Чернігів

Що таке овуляція та коли вона настає? - Мельник Катерина Владиславівна
Мельник Катерина Владиславівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як дізнатися, чи відбулося зачаття після овуляції?

Дізнатися, чи відбулося зачаття після овуляції, можна щонайменше через сім днів після запліднення яйцеклітини. Через тиждень після овуляції можна зробити тест на вагітність для визначення рівня хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ) у сечі, який підвищується після зачаття. Тест може бути помилково негативним на ранніх термінах вагітності.

За отримання позитивного результату тесту на вагітність слід записатися на консультацію до гінеколога. Після огляду лікар зробить гінекологічне УЗД для підтвердження факту вагітності та визначення її терміну, виключення позаматкової вагітності.

2. Коли відбувається овуляція?

Овуляція відбувається у середині менструального циклу (зазвичай за 10-16 днів до першого дня наступної менструації). Однак навіть за регулярного менструального циклу дата овуляції може змінюватись (наприклад, через фізичний і психологічний стрес, фізичні навантаження).

3. Чи можна завагітніти після овуляції?

Завагітніти після овуляції можна протягом 24 годин, оскільки яйцеклітина залишається життєздатною протягом доби після виходу з яєчника. Ознаками зачаття після овуляції можуть бути затримка місячних, постійна втома, нудота та блювання, часте сечовипускання.

Припухлість, підвищена чутливість та біль у грудях після овуляції з'являються через гормональні зміни в організмі. Також початкові ознаки вагітності можуть включати здуття живота, примхливість, кров'янисті виділення з піхви (імплантаційна кровотеча), спазми нижньої частини живота.

4. Чи можна завагітніти до овуляції?

Завагітніти до овуляції можна. Оскільки сперматозоїди можуть перебувати у фалопієвих трубах протягом п'яти днів після незахищеного статевого контакту до запліднення яйцеклітини в момент виходу з яєчника, вікно фертильності зазвичай триває шість-сім днів. Однак ймовірність завагітніти існує і під час менструації, і в будь-який інший день менструального циклу, тому важливо захищатися, якщо хочете уникнути зачаття.

5. Скільки триває овуляція?

Зазвичай овуляція триває від 12 до 24 годин. Тривалість овуляції варіюється залежно від індивідуальних особливостей жінки (наприклад, генетичної схильності, віку).

6. Як розрахувати овуляцію?

Для початку необхідно дізнатися про тривалість менструального циклу за допомогою підрахунку кількості днів між першими днями двох менструацій. Овуляція зазвичай відбувається у середині менструального циклу чи на 14 день циклу. Розрахувати овуляцію можна також за допомогою календаря овуляції.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 8 оцінок
Що таке овуляція та коли вона настає?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Що таке овуляція та коли вона настає?
Стаття перевірена: Мохонько Олена Миколаївна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ксенія 1 рік тому
здрастуйте, мій молодий чоловік і я не користуємося презервативами під час сексу, проте я не хочу дитини в найближчому майбутньому. Як зрозуміти, коли овуляція, щоб запобігти зачаттю?
Відповісти
Добрий день, відстежити день овуляції можна за допомогою календаря або тесту на овуляцію. Однак для мінімізації ризику зачаття також необхідно утриматися від незахищених статевих контактів у «вікно фертильності» і три-п'ять днів до його настання.
Вікторія 1 рік тому
привіт. я ніколи раніше не відстежувала свою овуляцію, проте після прочитання вашої статті вирішила, що мені це необхідно. Скажіть, коли настає овуляція після місячних у підлітка?
Відповісти
Здрастуйте, овуляція після місячних у підлітків може бути нерегулярною або відсутньою протягом кількох менструальних циклів. У разі нормалізації тривалості менструального циклу овуляція настає на 14 день циклу або в його середині.
Олена 1 рік тому
Добрий вечір, у мене активне статеве життя, але вагітність я поки не планую. Підкажіть, як не завагітніти під час овуляції? Чи є якийсь стовідсотковий метод? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий вечір. Ризик зачаття під час овуляції зберігається в будь-якому разі, однак, звести його до мінімуму можна за допомогою бар'єрної контрацепції, приймання гормональних контрацептивів, встановлення внутрішньоматкової спіралі. Для підбору методу контрацепції рекомендується звернутися до гінеколога.
Карина 1 рік тому
Доброго дня, ми з чоловіком дуже хочемо зачати дитину, тому вирішили відстежувати мою овуляцію. Підкажіть, який відсоток завагітніти в день овуляції? Як часто потрібно займатися сексом у «вікно фертильності»?
Відповісти
Здрастуйте, дослідження показують, що незахищений статевий контакт у день овуляції підвищує ймовірність зачаття до 30%. Збільшити шанси на зачаття також допоможе секс без використання бар'єрної контрацепції щонайменше кожні два дні у «вікно фертильності», яке, крім дня овуляції, включає шість-десять днів до виходу яйцеклітини з яєчника.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене регулярний менструальний цикл, тривалість якого становить 28-29 днів. Я робила тест для визначення овуляції через 10 днів після першого дня після менструації, проте результат був негативним. На який день у мене буде овуляція?
Відповісти
Добрий день, за 28-денного менструального циклу овуляція зазвичай відбувається на 13-14 день після першого дня менструації. Однак, тест на овуляцію може бути негативним на десятий день циклу, оскільки рівень лютеїнізуючого гормону може підвищуватися пізніше. Рекомендується повторити тест на овуляцію через день-два після негативного тесту або проконсультуватися з гінекологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!