Logo
0 800 30 11 77

Що таке ЗПСШ та як вони проявляються у жінок?

Що таке ЗПСШ та як вони проявляються у жінок?
Читати 7 хвилин | Створено: 11 серпня 2022 | Оновлено: 31 травня 2023 | 865401 865401
ЗПСШ — це захворювання, що передаються під час статевого акту. Венеричні захворювання у жінок виникають внаслідок інфікування патогенними (хвороботворними) мікроорганізмами: гонококом, токсоплазмою, хламідіями, вірусом герпесу та вірусом папіломи людини.

Симптоми венеричних захворювань у жінок

Венеричні захворювання проявляються підвищенням температури тіла, дискомфортом внизу живота, свербінням і печінням у піхві.

Симптоми жіночих статевих інфекцій

Симптоми жіночих статевих інфекцій

Інші симптоми жіночих статевих інфекцій:

  • болючі відчуття під час статевого акту;
  • болі, різі під час сечовипускання;
  • неприємний запах з піхви;
  • збільшення кількості або зміна кольору вагінальних виділень;
  • вагінальна кровотеча.

За інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), можуть запалюватися і збільшуватися пахові лімфатичні вузли, а також може виникати висипання на тулубі, верхніх і нижніх кінцівках. У разі інфікування вірусом папіломи людини в області статевих органів з'являються папіломи (доброякісні новоутворення на шкірі).

Симптоми венеричних захворювань у чоловіків включають хворобливу або передчасну еякуляцію, патологічні виділення з уретри (прозорі, жовті або зелені, з домішками гною та неприємним запахом), свербіж і печіння головки статевого члена, висипання в паху.

Як передаються жіночі венеричні захворювання?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Венеричні захворювання передаються під час незахищеного вагінального, анального та орального сексу, через кров чи препарати крові, а також від матері до дитини за вагітності або під час пологів. Заразитися венеричними захворюваннями (вірусом папіломи людини, лобковими вошами) можна побутовим шляхом через використання загальних засобів особистої гігієни (мочалок, рушників).

Через скільки днів проявляються статеві інфекції у жінок?

Інкубаційний період (час від моменту зараження до прояву симптомів) за ЗПСШ залежить від виду патогенного мікроорганізму.

Інкубаційний період венеричних захворювань

вірус імунодефіциту людини

2-4 тижні

вірус папіломи людини

30 днів-10 років

генітальний герпес

2-12 днів

гепатит А

15-50 днів

гепатит В

8-22 тижні

гепатит С

2-26 тижнів

трихомоніаз

5-28 днів

цитомегаловірус

3-12 тижнів

сифіліс

21 день-20 років

хламідіоз

7-21 день

гонорея

1-14 днів

уреаплазмоз

10-20 днів

мікоплазмоз

1-4 тижні

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця інкубаційних періодів ЗПСШ

Таблиця інкубаційних періодів ЗПСШ

У середньому статеві інфекції у жінок проявляються через 2-7 днів після зараження, іноді перші симптоми патології можуть з'явитися через 1-2 місяці.

Види жіночих статевих інфекцій

Венеричні захворювання виникають внаслідок росту та розмноження у піхві бактерій, вірусів та найпростіших. Види статевих інфекцій у жінок:

  • хламідіоз;
  • цитомегаловірус;
  • уреаплазмоз;
  • трихомоніаз;
  • генітальний герпес.

До списку жіночих статевих інфекцій також належать вірус папіломи людини, гарднерельоз, сифіліс та гонорея. Для того, щоб визначити вид ІПСШ, необхідно записатися на консультацію гінеколога. Лікар збере анамнез, проведе гінекологічний огляд та візьме мазок із піхви для подальшого мікроскопічного дослідження.

Герпес у жінок

Причиною появи генітального герпесу є інфікування жінки ВПГ-2 (вірус простого герпесу другого типу) під час статевого контакту. Після зараження вірус перебуває в організмі у стані спокою і може реактивуватися кілька разів на рік.

Симптоми урогенітального герпесу у жінок виникають приблизно через 2-12 днів після контакту з вірусом. Генітальний герпес у жінок характеризується появою рясних виділень без запаху та папул (бульбашок) на слизовій оболонці статевих органах, а також свербінням та печінням у піхві та збільшенням пахових лімфовузлів.

Для лікування генітального герпесу у жінок гінеколог використовує противірусні ліки, що дозволяють зупинити ріст та розмноження вірусу. Лікар також може призначити місцеві протизапальні та знеболювальні препарати для зменшення свербіння та печіння.

Цитомегаловірус у жінок

Жінки заражаються цитомегаловірусом за контакту з біологічними рідинами: слиною, кров'ю, вагінальним секретом, спермою. Симптоми цитомегаловірусу у жінок включають слабкість, підвищення температури тіла, біль у м'язах та збільшення лімфатичних вузлів.

Для діагностики захворювання гінеколог направляє на здачу аналізу крові, що дозволяє виявити у жінки антитіла (IgG) до цитомегаловірусу: в нормі антитіла відсутні, їх наявність вказує на гостру або перенесену в минулому інфекцію.

Гарднерельоз у жінок

Причиною гарднерельозу у жінок є порушення балансу мікрофлори піхви: надмірне зростання гарднерели та зменшення кількості лактобактерій. Розвитку інфекції сприяють стрес, зміна гормонального фону під час вагітності, носіння синтетичної спідньої білизни та імунодефіцит.

Гарднерельоз проявляється вагінальним свербінням і печінням, рясними виділеннями жовто-зеленого кольору з неприємним запахом, дискомфортом під час статевого акту. За хронічного гарднерельозу у жінок тривалий час можуть бути відсутні симптоми.

Уреаплазмоз у жінок

Причиною виникнення уреаплазмозу у жінок є передача інфекції за незахищеного статевого акту. Ризик виникнення патології підвищується у людей з імунодефіцитом.

Симптомами уреаплазмозу у жінок є рідкі виділення з неприємним запахом, свербіж і печіння в області статевих органів, хворобливі відчуття під час сечовипускання. Наслідки уреаплазмозу у жінок включають безпліддя, ендометрит (запалення слизової оболонки матки). За уреаплазмозу у жінок також підвищується ризик мимовільного переривання вагітності та народження дитини з вродженими патологіями.

Хламідіоз у жінок

Симптоми хламідіозу у жінок включають появу кров'янистих виділень у середині менструального циклу, свербіж та печіння в області статевих органів. Хламідіоз належить до статевих інфекцій, що впливають на суглоби (виникають хворобливі відчуття в суглобах і скутість рухів).

Хламідіоз у жінок може тривалий час протікати безсимптомно. За захворювання підвищується ризик виникнення позаматкової вагітності та безпліддя.

Для діагностики патології лікар проводить гінекологічний огляд та бере мазок із піхви на виявлення хламідії. Для швидкого лікування хламідіозу у жінок гінеколог призначає антибактеріальні препарати.

Трихомоніаз у жінок

Симптоми трихомоніазу у жінок включають печіння та свербіж статевих органів, хворобливі відчуття під час статевих контактів та сечовипускання, патологічні (зелені або жовті з неприємним запахом) виділення з піхви. За прихованого трихомоніазу у жінок відсутні ознаки захворювання.

Для лікування гострого та хронічного трихомоніазу у жінок гінеколог використовує антибактеріальні препарати. Терапія також призначається статевому партнеру.

Для профілактики венеричних захворювань необхідно використовувати бар'єрні методи контрацепції, правильно користуватися презервативом і дотримуватись правил особистої гігієни до і після сексу. Вступати в незахищені сексуальні контакти можна з людиною, яка пройшла тестування на ІПСШ і отримала негативний результат.

Гінекологія в ОН Клінік Чернігів

Що таке ЗПСШ та як вони проявляються у жінок? - Мельник Катерина Владиславівна
Мельник Катерина Владиславівна
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна завагітніти після ЗПСШ?

Після ЗПСШ можна завагітніти. Важливо пам'ятати, що статеві інфекції можуть передаватися плоду, тому перед плануванням вагітності потрібно пройти огляд у гінеколога і переконатися у відсутності захворювань.

2. Що не можна робити перед здачею аналізів на ЗПСШ?

За один день до здачі аналізів на ЗПСШ необхідно утриматися від сексуальних контактів. У день забору аналізу необхідно провести туалет зовнішніх статевих органів проточною водою без використання мила чи гелю. За прийому антибактеріальних препаратів або вагінальних свічок слід попередити гінеколога.

3. Як беруть аналіз на ЗПСШ у жінок?

Для визначення статевих інфекцій у жінки зазвичай використовується мікроскопічне дослідження. Лікар бере мазок зі слизової оболонки піхви та цервікального каналу під час гінекологічного огляду.

4. Як лікувати статеві інфекції в домашніх умовах?

Не можна лікувати статеві інфекції в домашніх умовах, оскільки народні методи можуть призвести до прогресування патології та розвитку ускладнень (запалення органів малого таза, злоякісного новоутворення, безпліддя).

5. Чи передаються венеричні захворювання через слину?

Венеричні хвороби можуть передаватися через слину, наприклад, під час поцілунку. Через слину, проникаючи у кровотік, можуть передаватися вірус простого герпесу та цитомегаловірус.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке ЗПСШ та як вони проявляються у жінок?
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Що таке ЗПСШ та як вони проявляються у жінок?
Стаття перевірена: Мохонько Олена Миколаївна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 5 місяців тому
Добрий вечір. Скажіть, будь ласка, чи можна заразитися іпсш через мило, якщо спочатку користувалася хвора людина, а потім через хвилин 30 тим самим милом користувалася здорова людина?
Відповісти
Добрий вечір. Зазвичай інфекції, які передаються статевим шляхом (наприклад, гонорея або хламідіоз), передаються в результаті безпосереднього контакту, особливо під час статевих відносин. Якщо мило було використано через короткий проміжок часу після іншої людини, і поверхня мила була добре промита, ризик зараження дуже низький. Однак, якщо є якісь питання або побоювання щодо можливості інфікування, завжди краще консультуватися з лікарем.
Інна 5 місяців тому
Добрий вечір! Скажіть будь ласка, якщо презерватив залишився в середині, чи можна заразитися мікоплазмозом?
Відповісти
Добрий вечір. Якщо презерватив залишився в середині, це може бути причиною занепокоєння. Важливо вчасно видалити його, оскільки він може стати джерелом інфекції. Щодо можливості зараження мікоплазмозом, то це можливо, якщо у вашого партнера є ця інфекція. Однак це не є гарантованим результатом. В будь-якому випадку, я рекомендую звернутися до лікаря або спеціалізованого медичного закладу для отримання конкретних порад та діагностики.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте. Чи можна робити щеплення від ВПЛ після початку статевого життя?
Відповісти
Добрий день. Так, щеплення від ВПЛ можна зробити після початку статевого життя. 
Катя 1 рік тому
Добрий день. Чи можна заразитися венеричними захворюваннями в лазні?
Відповісти
Добрий день. Ні, статевими захворюваннями не можна заразитися в лазні. Венеричні захворювання передаються під час незахищеного статевого контакту.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, які венеричні захворювання можуть протікати безсимптомно?
Відповісти
Добрий день. У жінок тривалий час можуть безсимптомно протікати хламідіоз, трихомоніаз, уреаплазмоз, генітальний герпес. Для того, щоб виявити захворювання, необхідно регулярно відвідувати гінеколога.
Аня 1 рік тому
Здрастуйте. Що краще здавати на ІПСШ: кров чи мазок?
Відповісти
Здрастуйте. Для повноцінної діагностики гінеколог візьме мазок на ІПСШ і направить на здачу крові.
Христина 1 рік тому
Здрастуйте. Якщо був одноразовий незахищений секс, то яка ймовірність зараження ІПСШ?
Відповісти
Добрий день. Навіть після одноразового незахищеного статевого контакту існує високий ризик виникнення венеричних хвороб, тому необхідно записатися на прийом до гінеколога для виключення наявності ІПСШ.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!