Logo
0 800 30 11 77

Особливості чоловічих венеричних захворювань

Особливості чоловічих венеричних захворювань
Читати 7 хвилин | Створено: 2 серпня 2021 | Оновлено: 2 серпня 2021 | 117104 117104
Венеричні захворювання передаються під час незахищених статевих контактів. Розрізняють вірусні (герпес, вірус папіломи людини), бактеріальні (сифіліс, гонорея) і грибкові (кандидоз) інфекції у чоловіків.

Перші симптоми статевих інфекцій виявляються після завершення інкубаційного періоду. Ознаки венеричних захворювань у чоловіків:

  • часте сечовипускання;
  • виділення з уретри, ануса (можуть бути прозорого, білого, зеленого або жовтого кольору, мати домішки гною залежно від виду венеричного захворювання);
  • новоутворення, почервоніння на шкірі та слизових оболонках (висип за венеричних захворювань може з'являтися на члені, в області ануса, має червоний або коричневий колір);
  • біль під час сечовипускання або дефекації в області ануса;
  • дискомфорт, печіння в статевому члені під час сексу;
  • виразки, пухирі навколо ануса і геніталій;
  • збільшення і біль у пахових лімфовузлах;
  • біль і свербіння в області геніталій;
  • хвороблива або передчасна еякуляція.

За появи проблем із сечовипусканням, дискомфорту і болю за статевих контактів або дефекації, виявленні виразок, пухирів і наростів на геніталіях, слід записатися на прийом до уролога. Для своєчасного виявлення чоловічих венеричних хвороб потрібно щорічно проходити профілактичний огляд в уролога.

Найпоширеніші венеричні захворювання у чоловіків

До поширених венеричних захворювань у чоловіків належать генітальний герпес, хламідіоз, мікоплазмоз, цитомегаловірус, уреаплазмоз, трихомоніаз. Статеві інфекції можуть не мати симптомів, але при цьому все одно передаватися під час сексу, за спільного використання предметів гігієни, поцілунків.

Шляхи передачі венеричних захворювань

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Статеві інфекції передаються через насіннєву і вагінальну рідини, кров, слину. Шляхи передачі венеричних захворювань:

  • незахищений оральний, анальний і вагінальний секс;
  • поцілунки;
  • контакт з інфікованою кров'ю (через загальні шприци та голки, а також під час переливання);
  • дотик до геніталій, на яких розташовані виразки, пухирі, нарости, викликані статевою інфекцією (генітальний герпес).

Заразитися венеричними захворюваннями можна побутовим шляхом. За використання предметів особистої гігієни (рушників, зубних щіток), сидінь унітазу, чашок спільно з інфікованою людиною можлива передача ІПСШ.

Мікоплазмоз у чоловіків

За мікоплазмозу у чоловіків часто трапляється біль під час сечовипускання, водянисті виділення з члена, біль у промежині. Мікоплазмоз може призвести до розвитку запалення сечовипускального каналу — уретриту.

Цитомегаловірус у чоловіків

Цитомегаловірус — інфекційне венеричне захворювання, що передається через сперму і преякулят (під час статевого контакту), сечу, слину і кров. За цитомегаловірусу з'являються печіння під час статевого контакту, біль у м'язах.

Хламідіоз у чоловіків

Хламідіоз — бактеріальна інфекція, яка проявляється у чоловіків виділеннями зі статевого члена з домішками гною, болем за сечовипускання, набряком і припухлістю яєчок. За передачі хламідіозу під час анального сексу з'являється біль у задньому проході, ректальна кровотеча.

Уреаплазмоз у чоловіків

Уреаплазмоз вражає сечостатеві органи, проявляється печінням в області уретри (сечовипускального каналу), частим сечовипусканням, болем під час сексу. За неправильного лікування уреаплазмозу можуть розвинутися ускладнення у вигляді запалення передміхурової залози (простатиту), каменів у нирках.

Трихомоніаз у чоловіків

Трихомоніаз — захворювання, збудником якого є Trichomonas vaginalis. Передається тільки за незахищеного вагінального, орального, анального статевого контакту.

Трихомоніаз зазвичай вражає уретру. У деяких випадках може інфікуватися головка статевого члена або передміхурова залоза, що відповідає за вироблення сперми. Почервоніння і набряк головки члена, рідкі виділення білого кольору з члена, біль і печіння під час еякуляції вказують на трихомоніаз.

Герпес у чоловіків

На наявність герпесу вказують висипання червоного кольору на члені, пухирі на мошонці, статевому члені та навколо ануса, відкриті виразки, з яких може виділятися рідина або кров, свербіння в паху у чоловіків. Лікування генітального герпесу в разі своєчасного звернення до лікаря триває до 10 днів за першого прояву симптомів герпесу і до п'яти днів за його рецидиву.

Вірус папіломи у чоловіків

Вірус папіломи людини — статева інфекція, що викликає нарости на геніталіях у чоловіків (гострі кондиломи). На папіломавірус можуть вказувати шишки на статевому члені, мошонці, анусі, бородавки на руках, п'ятах, на підборідді.

Безсимптомний розвиток венеричних захворювань у чоловіків

Венеричні захворювання у чоловіків можуть не мати жодних зовнішніх ознак. Безсимптомно розвиватися і протікати можуть генітальний герпес, трихомоніаз, хламідіоз. Навіть за відсутності симптомів венеричних захворювань інфікована людина може передати ЗПСШ статевому партнеру.

Ускладнення статевих інфекцій у чоловіків

Ускладнення венеричних захворювань залежать від виду інфекції, що спровокувала їх. Можливі наслідки ЗПСШ у чоловіків:

  • чоловіче безпліддя;
  • рак ануса і статевого члена;
  • реактивний артрит, що виникає як реакція на інфекцію в організмі (за хламідіозу);
  • епідидиміт (запалення придатка яєчка) або епідідімоорхіт (запалення яєчка і його придатка);
  • запалення прямої кишки та вірусний менінгіт (за генітального герпесу).

Уникнути розвитку ускладнень статевих інфекцій допоможе своєчасне лікування венеричних захворювань. За появи наростів на геніталіях, виділень зі статевого члена, болю і дискомфорту під час сечовипускання і статевих контактах запишіться на прийом до уролога.

Методи діагностики чоловічих венеричних захворювань

Перед початком лікування венеричних захворювань уролог проводить огляд геніталій, збирає анамнез (дізнається про симптоми, час їх появи). Після завершення огляду призначаються аналізи на венеричні захворювання у чоловіків. Для проведення досліджень на наявність в організмі інфекції, що передається статевим шляхом, здійснюють забір одного з біоматеріалів:

  • еякулят;
  • секрет передміхурової залози;
  • мазок з уретри;
  • сеча.

Особливості проведення аналізу на статеві інфекції залежать від виду венеричних захворювань (для діагностики трихомоніазу беруть мазок з уретри на бактеріологічний посів, для цитомегаловірусу роблять забір еякуляту). За 24 години до здачі аналізу потрібно утриматися від сексу для отримання точних результатів.

Лікування і профілактика чоловічих статевих інфекцій

Для лікування венеричних захворювань уролог призначає протизапальні, антибактеріальні та імуномодулювальні препарати. За лікування генітального герпесу, уреаплазмозу лікар призначає фізіопроцедури (магнітотерапію, лазеротерапію, ультразвукову терапію). Після закінчення курсу лікування уролог прописує препарати, спрямовані на відновлення мікрофлори кишечника після прийому антибіотиків.

Для профілактики венеричних захворювань рекомендується щорічно проходити огляди у уролога і здавати аналізи в разі потреби. Для зменшення ймовірності зараження ЗПСШ рекомендується використовувати бар'єрну контрацепцію за статевих контактів.

Ефективною профілактикою вірусу папіломи людини є вакцинація (проводиться внутрішньом'язово, в область плеча). Вакцинація проти вірусу папіломи людини проводиться в три етапи: перша доза, друга — через місяць, третя — через шість місяців після першої дози.

Хірургія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Особливості чоловічих венеричних захворювань - Войчук Богдан Дмитрович
Войчук Богдан Дмитрович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як передаються приховані статеві інфекції?

Приховані венеричні захворювання передаються через оральний секс, а також за вагінального і анального статевого контакту. Статеві інфекції можуть передаватися через слину (за поцілунків), кров (під час переливання).

2. Коли краще здавати аналізи на статеві інфекції?

Аналізи на статеві інфекції необхідно здавати за появи ознак венеричних захворювань і щорічно з метою профілактики. Тест на венеричні захворювання потрібно здавати до початку прийому антибіотиків і після попередньої консультації з лікарем.

3. Які венеричні захворювання показує аналіз крові?

Зазвичай для визначення статевої інфекції беруть мазок з уретри, а також аналізи сечі, еякуляту або секрету передміхурової залози. Аналіз крові показує такі венеричні захворювання, як герпес, сифіліс.

4. Через скільки проявляються венеричні захворювання у чоловіків?

Перші ознаки венеричних захворювань з'являються по завершенню інкубаційного періоду венеричних захворювань, який становить від двох днів до шести місяців. За трихомоніазу інкубаційний період триває до 28 днів, за генітального герпесу — до 12 днів, за гонореї — до двох тижнів, за хламідіозу — до трьох тижнів, за вірусу папіломи людини — до шести місяців.

5. Як самостійно лікувати венеричні захворювання?

Лікувати чоловічі статеві інфекції самостійно не рекомендується. Використання свічок від венеричних захворювань, застосування антибіотиків та інших препаратів без призначення лікаря може призвести до посилення наявних симптомів або розвитку ускладнень (безпліддя, рак статевого члена, ануса).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Особливості чоловічих венеричних захворювань
Лікар-уролог, андролог, хірург, дитячий уролог.
Особливості чоловічих венеричних захворювань
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Вова 2 роки тому
У мене та партнерки виявили хламідіоз. Пройшли два курси медикаментозної терапії, а аналіз все одно позитивний. Це пов'язано з неправильно підібраними препаратами?
Відповісти
Позитивний результат аналізів на хламідіоз після проходження терапії може бути пов'язаний з неправильно підібраними препаратами, з індивідуальними особливостями вашого організму, недотриманням рекомендацій лікаря. Також причиною може бути несприйнятливість до компонентів антибіотиків. Встановити точну причину може тільки уролог після проведення огляду та результатів аналізів на статеві інфекції з одночасним визначенням чутливості до антибіотиків.
Андрій 2 роки тому
Чи можна займатися сексом під час лікування статевої інфекції (у мене цитомегаловірус), якщо ми будемо користуватися презервативами?
Відповісти
Цитомегаловірус передається через сперму, передеякулят, сечу, слину і кров. На час лікування рекомендується утриматися від статевих контактів і поцілунків.
Максим 2 роки тому
Добрий день, у мене понад тиждень болюча еякуляція, але більше немає жодних симптомів. Мені потрібно записатися до уролога чи звернутися до іншого фахівця?
Відповісти
Здрастуйте, хвороблива еякуляція є одним із симптомів статевих інфекцій, тому вам потрібно записатися на прийом до уролога для проходження обстеження і виявлення причини хворобливої еякуляції.
Євген 2 роки тому
Здрастуйте, я виявив у своєї дівчини дивні бородавки біля геніталій під час сексу. Що мені потрібно робити? (статевий акт був чотири дні тому)
Відповісти
Бородавки біля геніталій можуть вказувати на генітальний герпес або вірус папіломи. Вам потрібно записатися на прийом до уролога. Після проведення огляду лікар призначить необхідні обстеження для виявлення збудників венеричних інфекцій. Однак, оскільки інкубаційний період за генітального герпесу триває до 12 днів, може виникнути необхідність у повторній здачі аналізів на статеві інфекції.
Руслан 2 роки тому
Підкажіть, а які захворювання, що передаються статевим шляхом, є найнебезпечнішими для чоловіків і можуть вплинути на репродуктивну функцію? І чи всі ці захворювання можуть спричинити невиліковне безпліддя?
Відповісти
Гонорея, вірус імунодефіциту людини можуть вплинути на репродуктивну функцію і призвести до безпліддя. Щоб уникнути розвитку проблем із зачаттям, слід звертатися до уролога за появи ознак венеричних захворювань (частого сечовипускання, неприємних і нехарактерних виділень з уретри, болю, печіння в члені під час сечовипускання або статевого акту).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!