Logo
0 800 30 11 77

Що таке пробка у вагітних, як вона виглядає і як відходить?

Що таке пробка у вагітних, як вона виглядає і як відходить?
Читати 7 хвилин | Створено: 28 серпня 2023 | Оновлено: 28 серпня 2023 | 61427 61427
Під час вагітності в шийці матки утворюється слизова пробка, яка є природним захисним бар'єром матки і плода від проникнення патогенних мікроорганізмів, запобігає інфекціям і запаленням.

Відходження пробки може статися на останніх тижнях вагітності та вказувати на наближення пологів.

Чому з'являється пробка під час вагітності?

Слизова пробка з'являється на ранніх термінах вагітності внаслідок гормональної перебудови в організмі жінки (активного збільшення рівня естрогенів і прогестерону). Залози шийки матки виробляють слиз, який після зачаття стає густішим і накопичується, утворюючи згусток.

Що таке слизова пробка?

Слизова пробка — це згусток слизу, який утворюється в шийці матки під час вагітності. Пробка закупорює цервікальний канал і забезпечує захист матки та ембріона від механічних впливів, бактерій, передчасного відкриття родового каналу.
Слизова пробка у вагітних

Слизова пробка у вагітних

Який вигляд має пробка у вагітних?

Пробка у вагітних виглядає як грудка білого, прозорого або рожевого слизу, може бути з домішками крові. Її розміри зазвичай досягають два-чотири сантиметри (приблизно з волоський горіх).

Коли відходить пробка під час вагітності?

Наприкінці третього триместру вагітності рівень гормону естрогену зростає, розгладжуються стінки матки та її шийка поступово відкривається, тож пробка розм'якшується і відходить із цервікального каналу. Відходження слизу зазвичай відбувається на 37-40 тижні (дев'ятому місяці) вагітності, найчастіше за п'ять-сім днів до пологів.

Чому пробка може відійти раніше?

Відходження слизової пробки у вагітних до 37 тижня може бути спровоковано зовнішніми факторами. Причини відходження пробки раніше терміну:

  • скорочення матки під час помилкових (тренувальних) переймів;
  • зовнішнє пошкодження (наприклад, після вагінального огляду в гінекологічному кріслі);
  • сильне скорочення м'язів піхви (наприклад, під час неконтрольованих і посилених фізичних навантажень або під час сексу).

Після раннього відходження пробки цервікальний канал стає відкритим, що послаблює захист матки і плода від інфекцій. Після виходу пробки на ранніх термінах вагітності необхідні огляд і консультація гінеколога для виключення ускладнень (наприклад, передлежання або відшарування плаценти). Також лікар порекомендує низку запобіжних заходів, які допоможуть уникнути наслідків (наприклад, відмова від купання у ванній, басейнах і відкритих водоймах, часта зміна спідньої білизни, утримання від сексу, використання бар'єрної контрацепції).

Які симптоми вказують на патології та небезпеку для плода?

Будь-які незвичні зміни в характері виділень або погіршення загального самопочуття під час виношування плоду потребують уваги і можуть вказувати на розвиток патології. Небезпечні симптоми під час вагітності:

  • кров'яні виділення з піхви;
  • біль у животі або попереку;
  • зміна активності плода (слабке ворушіння);
  • нудота і блювота в другому або третьому триместрі;
  • передчасне відходження пробки або підтікання навколоплідних вод (до 38 тижня);
  • підвищення артеріального тиску;
  • тонус матки (відчуття твердого живота, перейми);
  • сильна набряклість кінцівок;
  • слабкість і запаморочення;
  • свербіж і пожовтіння шкіри (ознака гестаційного холестазу).

За ознак патології вагітності необхідно звернутися до акушера-гінеколога. Лікар проведе огляд і позаплановий скринінг вагітності, до якого входять лабораторні аналізи та УЗД плода.

Чому слизова пробка з кров'ю?

Слизова пробка може бути з невеликими домішками крові через пошкодження капілярів шийки матки під час її розкриття. У разі відходження пробки з яскраво-червоними кров'янистими виділеннями (приблизно 15-30 грамів, приблизно столової ложки) необхідний огляд лікаря, оскільки кров із піхви може вказувати на відшарування плаценти.

Як у вагітних відходить пробка?

Слизова пробка може вийти повністю (оформленим желеподібним згустком слизу) або відходити частинами впродовж кількох годин або днів. Поступовий вихід пробки може виглядати як в'язкі липкі виділення білого або рожевого кольору, які жінка може помітити на білизні.

У деяких випадках пробка виходить разом із навколоплідними водами. У разі відходження амніотичної рідини необхідно вирушити в пологовий будинок, оскільки незабаром почнуться пологи.

Які відчуття під час відходження пробки?

Відходження пробки не супроводжується больовими відчуттями, в рідкісних випадках жінка може відчувати помірний тягнучий біль внизу живота або дискомфорт у піхві. Якщо слиз відійшов і почалися перейми, необхідно вирушити в пологовий будинок.

Що робити, коли відійшла пробка?

Вихід пробки наприкінці третього триместру вагітності (на 38-40 тижні) є природним фізіологічним процесом, який вказує на підготовку організму до швидких пологів. Відходження пробки без болю в попереку і животі не становить небезпеки для жінки і дитини та не потребує термінової госпіталізації.

У разі відходження пробки з навколоплідними водами, болем і переймами слід негайно їхати в пологовий будинок, оскільки пологи почнуться скоро. Також огляд гінеколога важливий у разі виходу пробки на ранніх термінах вагітності.

Коли почнуться пологи після відходження пробки?

Відходження пробки з шийкового каналу свідчить про підготовку організму жінки до пологів. Про наближення дати пологів може свідчити не тільки вихід пробки. Провісники пологів у первісток:

  • опущення живота;
  • помилкові перейми (в нормі можуть з'явитися після 38 тижня);
  • збільшення рясності вагінальних виділень;
  • зменшення ваги тіла через зниження набряклості.

Початок пологів після виходу слизової пробки настає залежно від індивідуальних особливостей організму. Вони можуть початися через один-два тижні, кілька днів або кілька годин.

Популярні питання

1. Як відрізнити слизову пробку від виділень?

Під час вагітності кількість і рясність виділень може збільшитися через зростання естрогенів і посилений приплив крові до піхви. Як правило, піхвові виділення під час вагітності прозорі або білого кольору, на відміну від слизової пробки, колір якої може варіюватися від блідо-рожевого до темно-коричневого. За консистенцією виділення більш рідкі та липкі, пробка — густа та в'язка.

У разі виділень із домішками крові необхідно звернутися до акушера-гінеколога. Лікар зможе точно відрізнити пробку від виділень і скорегувати подальші дії, щоб уникнути ускладнень.

2. Чи може пробка відійти на ранніх термінах вагітності?

Пробка може відійти на ранніх термінах вагітності через її пошкодження під час активного статевого акту або після гінекологічних маніпуляцій. Передчасне відходження слизового згустку також можуть спровокувати запальні захворювання (наприклад, кольпіт або вульвіт).

3. Чи завжди відходить слизова пробка?

Слизова пробка відходить завжди. Відходження слизу може статися завчасно (у третьому триместрі), а може статися під час пологів і бути непомітним для жінки.

4. Як прискорити відходження слизової пробки?

Стимулювати відходження слизової пробки самостійно немає необхідності, оскільки її вихід не прискорить розродження. Крім того, методи стимуляції можуть бути небезпечні для жінки та плода. Контролювати процес вагітності та пологів повинен лікар.

5. Якого кольору може бути пробка у вагітних?

У нормі слизова пробка у вагітних може бути різного кольору: біла, прозора, жовтувата, рожева, коричнева або бура (через кров'яні вкраплення). Зелений колір слизу вказує на кисневе голодування плода і потребує госпіталізації. Кров'яні виділення спільно з виходом пробки також є тривожними симптомами і можуть вказувати на передчасне відшарування плаценти.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке пробка у вагітних, як вона виглядає і як відходить?
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи більше 20 років.

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 7 місяців тому
Здрастуйте! Відійшла слизова пробка на 39 тижні, потрібно терміново їхати в пологовий будинок?
Відповісти
Доброго дня. Вихід слизової пробки є передвісником швидких пологів, оскільки шийка матки починає відкриватися. Пологи можуть початися через кілька тижнів або кілька днів. За відсутності переймів або підтікання навколоплідних вод терміново їхати в пологовий будинок не потрібно. У разі хвилювання слід зв'язатися з лікарем.
Катерина 7 місяців тому
Добрий день. Слизова пробка відходить потроху. Потрібно прискорити його відходження?
Відповісти
Добрий день. Слизова пробка може виходити поступово невеликими згустками, які можна помітити на білизні. Прискорювати його вихід не потрібно. За тривожних симптомів, наприклад, кров'янистих виділень або болю в животі слід звернутися до гінеколога.
Ганна 7 місяців тому
Добрий день. Де знаходиться пробка у вагітних?
Відповісти
Добрий день. Пробка у вагітних утворюється в цервікальному каналі шийки матки. Слиз перекриває шийковий канал і слугує захисним бар'єром для матки та плода від інфекцій.
Марта 7 місяців тому
Доброго дня. Скільки за часом відходить пробка у вагітних?
Відповісти
Доброго дня. Процес відходження пробки індивідуальний і може займати різний час. Слизова пробка може відійти одномоментно цілком і виглядати як слизовий оформлений клубок. Також слиз може відходити частинами протягом кількох годин або днів.
Аліна 7 місяців тому
Добрий день. Вийшла пробка у вагітної на 37 тижні, скоро пологи?
Відповісти
Добрий день. Відходження пробки наприкінці третього триместру (на 37-40 тижні) є природним фізіологічним процесом, що свідчить про підготовку організму до пологів (стоншення і розтягнення шийки матки). Дата пологів після виходу слизової пробки може варіюватися від двох-трьох тижнів до кількох днів. Вихід пробки без кров'янистих виділень, хворобливих відчуттів, переймів або підтікання навколоплідних вод не потребує госпіталізації.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!