Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Вагітність під час війни: що потрібно враховувати?

Вагітність під час війни: що потрібно враховувати?
Читати 7 хвилин | Створено: 30 червня 2023 | Оновлено: 30 червня 2023 | 4161 4161
1

Де вагітні можуть отримати допомогу під час війни?

Вагітність — це відповідальний період у житті жінки, оскільки вона повинна підтримувати своє фізичне і психологічне здоров'я, щоб уникнути ускладнень під час виношування плоду і народити здорову дитину. Вагітні жінки під час війни найбільше схильні до стресу: почуття страху і тривоги за майбутнє, «емоційні гойдалки», необхідність переїзду.

Для майбутньої мами важливо забезпечити максимально безпечні умови. Якщо є можливість переїхати в безпечний регіон, то краще тимчасово змінити місце проживання. У разі неможливості виїхати з червоної зони сім'ї слід скласти план дій: дізнатися, де розташоване найближче бомбосховище, скільки часу знадобитися, щоб дістатися до нього, а також слід зібрати тривожну сумку.

На терміні шість-дев'ять тижнів вагітній жінці необхідно стати на акушерський облік, звернувшись до будь-якого медичного закладу без прив'язки до місця проживання. Якщо жінка стояла на обліку і вирішила переїхати, то бажано забрати в лікаря або в реєстратурі обмінну картку, в якій ведеться вся історія вагітності та зібрані результати діагностичних досліджень (лабораторних аналізів і скринінгів вагітності). У будь-якому місті України допомога вагітним жінкам у медичному закладі безкоштовна.

2

Як знизити рівень стресу під час вагітності?

Рівень стресу під час війни значно зростає. Вагітним жінкам важливо контролювати свій емоційний стан, оскільки стрес впливає на вагітність: призводить матку в тонус, що може спровокувати викидень і передчасні пологи. Крім того, посилене вироблення кортизолу («гормону стресу») також відбувається в організмі плода, що підвищує ризик розвитку патологій нервової та серцево-судинної систем (гіпоксії плода, підвищеного внутрішньочерепного тиску, вади серця). Можливі методи для зменшення стресу під час вагітності:

  • прогулянки на свіжому повітрі (щоденні піші прогулянки не менше 30 хвилин на день насичують кров киснем, що корисно для судин і серця);
  • фізична активність (заняття фітнесом або йогою з інструктором у залі або в режимі онлайн);
  • повноцінне харчування з достатньою кількістю нутрієнтів (наприклад, магнію, калію, заліза, цинку, вітаміну D);
  • спілкування з сім'єю і подругами (важливо не залишатися на самоті довгий час);
  • методи релаксації та медитації (творчість, музика, дихальні техніки);
  • дозування негативної інформації (обмеження доступу до новин і соціальних мереж).

Стрес супроводжується безсонням, відсутністю апетиту, апатією, нервозністю, зниженням працездатності, прискореним серцебиттям і тремором рук. За ознак стресу слід проконсультуватися з акушером-гінекологом. За необхідності лікар призначить настої трав, чаї або вітамінні добавки, які не зашкодять мамі й майбутній дитині, але допоможуть впоратися з переживаннями.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Які вітаміни можна приймати вагітним?

Організм вагітної жінки має отримувати достатню кількість вітамінів і мінералів для забезпечення здорового розвитку дитини та підтримання стану здоров'я майбутньої мами. Зазвичай корисних речовин, що надходять з їжею, не вистачає, оскільки через перебудову гормонального фону та зміну біохімічних процесів організм вагітної жінки потребує їх значно більшої дози.

Необхідні вітаміни та мінерали під час вагітності

Фолієва кислота (вітамін В9)

Для правильного розвитку мозку і нервової системи, а також повноцінного функціонування плаценти.

Кальцій

Необхідний для формування скелета і м'язової тканини плода. Також важливий для жінки, щоб запобігти ламкості нігтів, випадінню волосся, розвитку карієсу та остеопорозу.

Вітаміни В6, В12

Забезпечують плацентарний кровообіг і розвиток нервової трубки плода.

Вітамін Е

Має антиоксидантні властивості, бере участь в енергетичному обміні та тканинному диханні плода.

Магній

Призначається вагітній жінці в разі м'язового тонусу, стресу і стрибків артеріального тиску для запобігання викидня і нормального розвитку плода.

Йод і селен

Необхідні для формування скелета плода і його центральної нервової системи.

Залізо

Забезпечує в крові матері та дитини нормальний рівень гемоглобіну, який необхідний для кисневого обміну. Дефіцит заліза може призвести до маткових кровотеч і гіпоксії плода, тому його потрібно контролювати протягом усієї вагітності..

Цинк

Запобігає дефектам нервової трубки плода, які можуть призвести до аномалій розвитку. У третьому триместрі цинк необхідний для нормального набору ваги плода і формування здорової імунної системи.

Фолієва кислота під час вагітності запобігає анемії у жінки та вадам розвитку у плода, тому її слід приймати на етапі планування і продовжувати протягом першого триместру. Також необхідно вживати їжу, багату на натуральні фолати, що містяться в бобових, цитрусових, зелених овочах (шпинаті, листі салату, руколі).

Перед прийомом харчових добавок і вітамінно-мінеральних комплексів необхідна консультація гінеколога. Лікар призначить необхідні добавки, враховуючи індивідуальні потреби організму вагітної жінки.

4

Як організувати харчування під час вагітності?

Харчування під час вагітності має бути збалансованим із достатньою кількістю вітамінів і мінералів, тому раціон має бути різноманітним і здоровим. Правила харчування під час вагітності:

  • регулярність прийомів їжі протягом дня (рекомендовано триразове харчування з перекусами, не допускати голодувань і переїдань);
  • кількість їжі (споживаних калорій) має відповідати фізіологічним нормам, які залежать від віку, статури і фізичної активності;
  • обмеження продуктів харчування, що затримують рідину в організмі (копченого, пряного, солоного);
  • дотримання водного балансу (вживання щонайменше півтора літра на день чистої негазованої води);
  • зниження кількості цукру і швидких вуглеводів (кондитерських виробів, солодких напоїв) для запобігання набору зайвої ваги;
  • обмежити вживання кофеїну (міцної кави, енергетичних напоїв).

Вагітним жінкам рекомендується вживати продукти, багаті на поживні волокна, до них належать цільні злаки (вівсяна крупа, цільнозерновий хліб), свіжі овочі та фрукти. Вживання клітковини налагоджує роботу системи травлення і запобігає розладам (закрепу або діареї). Також важливо стежити за терміном придатності продуктів і дотримуватися умов їх зберігання, щоб уникнути отруєнь.

5

Що не можна робити вагітним?

Під час вагітності жінки можуть займатися своїми звичними справами, але в спосіб життя слід внести деякі корективи. Вагітним не можна:

  • вживати алкоголь і курити;
  • відвідувати сауни, лазні та приймати гарячі ванни;
  • займатися активними і контактними видами спорту, під час яких можна травмуватися (лижний спорт, катання на ковзанах, скелелазіння);
  • відвідувати екстремальні атракціони;
  • контактувати з агресивною побутовою хімією;
  • піддаватися стресу.

Під час виношування дитини не слід приймати лікарські препарати без призначення лікаря, бо вони можуть завдати шкоди плоду. Також вагітним не можна піднімати важкі речі, оскільки через напруження матки зростає ризик викидня та передчасних пологів.

6

Як підготуватися до пологів?

Підготовка до пологів включає вибір пологового будинку та лікаря, а також збір необхідних речей для пологів і після них (обмінна карта, речі для дитини та мами, предмети особистої гігієни). В умовах війни потрібно передбачити можливість пологів у бомбосховищі, тому необхідно заздалегідь зібрати тривожну сумку речей. Для пологів поза медичним закладом знадобляться: 

  • ковдра (плед);
  • пелюшки та рушники;
  • стерильні рукавички;
  • кип'ячена вода (не менше п'яти літрів);
  • одяг для новонародженого і підгузки;
  • антисептики;
  • стерильні ножиці для обрізання пуповини;
  • кліпси для пуповини;
  • сухі та вологі серветки;
  • суміш для новонародженого і пляшечка (на випадок виникнення проблем з лактацією у матері).

Також необхідно підготувати медичні препарати, які призначить лікар (наприклад, краплі в очі новонародженому). Перед пологами важливо домовитися про консультацію з акушером телефоном або через будь-який зручний месенджер.

7

Що таке домашні пологи?

Домашні пологи — це пологи, які відбуваються вдома (поза медичним закладом). Пологи відбуваються з мінімальним втручанням лікаря (без використання стимуляторів пологової діяльності, без місцевого знеболення), але за допомогою і під контролем акушера.

8

Переваги домашніх пологів

Домашні пологи бувають заплановані (з попередньою підготовкою жінки та її членів сім'ї) і незаплановані (в умовах війни, у разі, якщо жінка не встигла доїхати до пологового будинку). Переваги пологів удома:

  • домашня і комфортна обстановка;
  • індивідуальне ставлення (особистий вибір лікаря і спільна з ним підготовка до пологів);
  • можливість народжувати у воді;
  • повний контроль усіх використовуваних медикаментів жінкою або довіреною особою (чоловіком, мамою, сестрою).

Також до переваг народжувати вдома можна віднести мінімальний ризик зараження інфекціями (наприклад, у період коронавірусу або грипу). Домашні пологи можуть пройти успішно за умови ретельної підготовки до них і з залученням акушера-гінеколога. Лікар має бути ознайомлений з перебігом вагітності, щоб виключити протипоказання до домашніх пологів.

9

Недоліки та ризики пологів вдома

Основним мінусом домашніх пологів є непередбачувані ускладнення (у разі слабкої пологової діяльності, кисневого голодування у плода, обвиття пуповиною), за яких може знадобитися кваліфікована медична допомога. Недоліки домашніх пологів:

  • відсутність медикаментів і спеціального медичного обладнання (наприклад, реанімаційних умов, для стимуляції пологової діяльності, екстреного переливання крові);
  • відсутність повної стерильності.

Ризики домашніх пологів у непередбачуваності, оскільки можна не встигнути доїхати в медичний заклад у разі гіпоксії плода або відкритої кровотечі в породіллі для надання своєчасної допомоги. Необхідно обговорити план пологів із лікарем, проаналізувати і скласти список обладнання та витратних матеріалів, які можуть знадобитися, щоб забезпечити безпеку для породіллі та дитини.

10

Кому протипоказані домашні пологи?

Перш ніж приймати рішення про заплановані домашні пологи, важливо поговорити зі своїм лікарем. Протипоказання до домашніх пологів:

  • вузький таз жінки;
  • перші пологи;
  • великий плід;
  • передчасні пологи;
  • наявність показань до кесаревого розтину (наприклад, сідничне передлежання плода, вада серця у матері, рубець на матці);
  • ускладнення, виявлені на УЗД під час вагітності (передлежання плаценти, гестоз, патології плода, багатоводдя);
  • багатоплідна вагітність.

Важливим фактором для пологів удома є відсутність у породіллі хронічних захворювань нирок, серця і печінки. Термін вагітності не повинен бути менше 37 тижнів або більше 41-42 тижнів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Вагітність під час війни: що потрібно враховувати?
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи більше 20 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 9 місяців тому
Добрий день! Як харчування під час вагітності впливає на плід?
Відповісти
Добрий день. Харчування під час виношування плода впливає на його розвиток, а також на перебіг вагітності (нормальному кровопостачанню, розвитку плаценти і тканин матки). Раціон вагітної жінки має бути здоровим і збалансованим із достатньою кількістю вітамінів і мінералів. Брак корисних речовин може призвести до аномалій розвитку плода: дефекту нервової трубки, рахіту, малої маси тіла.
Катерина 9 місяців тому
Доброго дня. Після пологів відчуваються тягнучі болі як під час місячних, чи небезпечні вони?
Відповісти
Здрастуйте. Болі в животі після пологів є нормальним явищем, вони можуть бути тягнучими або переймоподібними. Збільшена матка скорочується і повертається до колишніх розмірів. Як правило, больові відчуття внизу живота минають через три-чотири дні після природних пологів. У разі відчуття болю понад п'ять днів необхідно звернутися до гінеколога.
Аліна 9 місяців тому
Здрастуйте! Як підготуватися до домашніх пологів, які техніки дихання під час пологів потрібно освоїти?
Відповісти
Доброго дня. Правильне дихання під час пологів допомагає впоратися з болем під час переймів, знизити ризик розривів, також сприяє заспокоєнню і знижує рівень стресу. М'язи тіла працюють у ритмі дихання: на вдиху напружені, на видиху — розслабляються. Глибокий і розтягнутий видих знімає спазм, тому, видихаючи, необхідно розслабляти тіло. Також слід не затримувати дихання під час болісних переймів, щоб дитина отримувала достатньо кисню. Під час потуг необхідно слідувати всім вказівкам акушера, синхронізація переймів і дихання допомагає плоду пройти по родовому каналу.
Тамара 10 місяців тому
Доброго дня. У чому небезпека домашніх пологів?
Відповісти
Доброго дня. Небезпека домашніх пологів у ризику виникнення непередбачуваних ситуацій, наприклад, слабкої пологової діяльності, за якої може відбуватися кисневе голодування плода, обвиття пуповиною або маткова кровотеча породіллі. Домашні пологи мають проводитися за участю досвідченого акушера і з виключенням усіх протипоказань (сідничного передлежання плода, багатоплідної вагітності, багатоводдя).
Вікторія 10 місяців тому
Доброго дня! Лікар призначив препарати заліза. Навіщо потрібно залізо вагітним?
Відповісти
Добрий день. У період вагітності важливо контролювати рівень заліза в крові вагітної жінки, у разі його дефіциту призначають залізовмісні препарати. Мікроелемент необхідний для утворення гемоглобіну і запобігання анемії. Залізо бере участь у функції кровообігу і постачанні киснем усіх тканин організму майбутньої мами і плода. Також елемент сприяє здоровому розвитку головного мозку і нервової системи.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн