Logo
0 800 30 11 77

Вагітність за тижнями: перші симптоми

Вагітність за тижнями: перші симптоми
Читати 14 хвилин | Створено: 7 серпня 2019 | Оновлено: 31 березня 2023 | 587118 587118
Для народження здорової дитини важливі планування та спостереження за вагітністю. Гінеколог допоможе підготуватися до зачаття, проведе дослідження та призначить аналізи для оцінки здоров'я жінки та плода, а також контролюватиме стан майбутньої мами до пологів.

Як планувати вагітність?

За планування вагітності потрібна консультація гінеколога, який проведе огляд для перевірки органів малого таза (матки, шийки матки та яєчників). Обстеження перед вагітністю також включає:

  • аналізи крові (для перевірки на статеві інфекції);
  • фізичний огляд (необхідний для оцінки ваги, артеріального тиску, температури тіла, пульсу та частоти дихання);
  • мазок Папаніколау (береться з шийки матки під час кольпоскопії та дозволяє перевірити наявність ракових клітин).

Гінеколог перевірить історію хвороби та за необхідності направить до вузькопрофільних фахівців. Необхідно повідомити лікаря про наявність хронічних захворювань та прийом ліків (гінеколог може рекомендувати замінити препарат, зменшити дозування або тимчасово припинити прийом ліків).

Підготувати тіло до зачаття допоможе збалансована дієта, в основі якої мають бути фрукти, овочі, цільнозернові продукти, нежирні білки та знежирені молочні продукти. Інші рекомендації для підготовки до вагітності:

  • відмова від алкоголю. Алкогольні напої можуть негативно вплинути на фертильність, рівень гормонів, регулярність менструацій та овуляції. Через алкоголь підвищується ризик розвитку порушень плода та передчасних пологів;
  • підтримка здорової ваги. У жінок з надмірною вагою може з'явитися високий кров'яний тиск та цукровий діабет. За недостатньої ваги жінки дитина може народитися з низькою масою тіла, що може стати причиною проблем з диханням (наприклад, респіраторного дистрес-синдрому), жовтяниці та інфекцій;
  • відмова від активного та пасивного куріння (через ризик передчасних пологів, викидня, розвитку синдрому раптової дитячої смерті та проблем з диханням або свистячого дихання в перші шість місяців життя).

Вагітність підвищує можливість появи захворювань ясен, тому перед зачаттям дитини жінці необхідно відвідати стоматолога. Також рекомендується обмежити споживання кави та напоїв, що містять кофеїн (підвищують кров'яний тиск та частоту серцевих скорочень, знижує рівень рідини крові та збільшує частоту сечовипускання).

Під час планування вагітності також рекомендується перевірити календар вакцинації та за необхідності зробити щеплення від краснухи. Планувати вагітність можна за місяць після вакцинації.

Фолієва кислота для вагітності необхідна для зниження ризику розвитку вроджених дефектів головного та спинного мозку (наприклад, розщеплення хребта). Фолієву кислоту приймають по 400 мкг з початку планування до 12 тижнів вагітності.

Коли з’являються перші ознаки вагітності?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Час появи симптомів вагітності варіюється залежно від віку та індивідуальних особливостей жінки. Підвищена чутливість грудей може з'явитися до затримки місячних (через п'ять-сім днів після зачаття). Інші ознаки вагітності (наприклад, кров'янисті виділення) можна помітити після прикріплення заплідненої яйцеклітини до стінки матки, зазвичай через 10-14 днів після зачаття.

Які ознаки вагітності найбільш ранні?

Ознаки вагітності за тижнями можуть змінюватись залежно від індивідуальних особливостей жінки. На вагітність вказує затримка місячних за регулярного менструального циклу (організм починає виробляти гормони, що повністю зупиняють овуляцію). Первинні ознаки вагітності:

  • часте сечовипускання (через підвищене кровопостачання);
  • запаморочення та непритомність (на тлі розширення кровоносних судин, зниження артеріального тиску та падіння рівня цукру в крові);
  • постійна втома (розвивається через підвищений прогестерон);
  • металевий присмак у роті та печія;
  • чутливий нюх;
  • перепади настрою.

Груди за вагітності в перші тижні стають болючими, чутливими та набряклими. У другому та третьому триместрах відбувається потемніння та збільшення сосків.

Болі в попереку під час вагітності на ранніх термінах з'являються через додаткове навантаження на суглоби нижньої частини спини та таза. М'язи спини та таза в першому триместрі стають м'якшими та розтягуються для підготовки організму до виношування плода та пологів.

Токсикоз під час вагітності з'являється через один-два місяці після зачаття і зазвичай припиняється до 13 чи 14 тижня. За вагітності нудота та блювання вважаються нормальним явищем і розвиваються через гормональні зміни. За дуже частих позивів до блювоти необхідно проконсультуватися з гінекологом через ризик розвитку гіперемези вагітних (стає причиною втрати ваги та зневоднення).

Здуття живота та закреп під час вагітності розвиваються через підвищений рівень прогестерону (призводить до повільного проходження їжі через кишечник). Причинами проносу під час вагітності можуть бути гормональні або дієтичні зміни, харчова чутливість або вітамінні комплекси, що приймаються. Проблеми з травленням можуть стати причиною тягнучого болю внизу живота під час вагітності.

Рідкі, білі чи прозорі виділення під час вагітності вважаються здоровими. Червоні або коричневі виділення за вагітності в першому триместрі вказують на прикріплення заплідненої яйцеклітини до матки. Види нездорових виділень під час вагітності:

  • білі виділення під час вагітності, що мають густу та желеподібну консистенцію (вказують на підвищений ризик передчасних пологів);
  • білі виділення, що мають сирну консистенцію (свідчать про дріжджову інфекцію);
  • жовті або зелені виділення (вказують на хламідіоз або трихомоніаз);
  • сірі виділення (є ознакою бактеріального вагінозу).

Рясні виділення рожевого кольору на пізніх термінах вагітності свідчить про підготовку організму до пологів. У першому та другому триместрі рожеві виділення можуть вказувати на викидень або позаматкову вагітність.

Триместри вагітності

У середньому тривалість вагітності становить 40 тижнів, проте доношеною вважається дитина, народжена з 37 по 42 тиждень. За даними Управління жіночого здоров'я, виділяють три триместри вагітності.

триместри вагітності за тижнями

триместри вагітності за тижнями

Триместри вагітності за тижнями:

  • перший триместр вагітності (1-12 тиждень);
  • другий триместр вагітності (13-28 тижнів);
  • третій триместр вагітності (29-40 тижнів).

До кінця 1 триместру вагітності у плода закінчують формуватися основні органи (крім легень), пальці рук та ніг, регулярний серцевий ритм. Повіки залишаються закритими до 28 тижня (для захисту очей).

До закінчення другого триместру плід може бачити та чути. У дитини сформовані шкіра, нігті та волосся, смакові рецептори. Залежно від статі дитини, у другому триместрі яєчка переміщуються в мошонку або яйцеклітини формуються у яєчниках. До кінця 28 тижня вагітності кістковий мозок починає виробляти клітини крові.

У вагітної жінки у другому триместрі з'являються розтяжки на сідницях, грудях, стегнах та животі. Також починають набрякати пальці, кисті та обличчя. У другому триместрі жінка може відчувати рух дитини.

У третьому триместрі вагітності у дитини тверднуть кістки, очі починають сприймати світло, легені формуються повністю. До пологів плід опускається нижче живота і зазвичай перевертається головою вниз. До третього триместру у жінки з'являється безсоння (наприклад, через неможливість прийняти зручну позу, тиск плода на сечовий міхур, біль у спині або судоми в ногах). У вагітних жінок може підтікати молозиво (перше молоко) з грудей за кілька тижнів або місяців до пологів, що вважається нормальним явищем (молочні залози готуються до вироблення молока та годування дитини).

У третьому триместрі жінка починає відчувати перейми Брекстона-Хікса (хибні перейми). Перейми Брекстона-Хікса, на відміну від справжніх, не мають постійного характеру, не збільшують частоту, локалізуються в передній частині живота, а також припиняються за зміни положення або руху.

Вагітність за тижнями

Розмір матки та довжина шийки матки змінюються залежно від тижня вагітності та ваги плода. Рівень гормонів (наприклад, прогестерону) у вагітних збільшується з кожним триместром через розвиток плода.

Вагітність за тижнями

Триместр

Тиждень вагітності

Розмір матки під час вагітності за тижнями

Довжина шийки матки за тижнями вагітності

 

Прогестерон під час вагітності за тижнями

Перший триместр

1-13 тиждень вагітності

до 15 см

40-45 мл

9-47 нг/мл

Другий триместр

13-28 тиждень вагітності

від 15 до 29 см

35-40 мл

17-146 нг/мл

Третій триместр

29-40 тиждень вагітності

від 29-32 см (на 30-31 тижні) до 34-35 см (на 40 тижні)

30-35 мл

49-300 нг/мл

Для вашої зручності ми дублюємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або відправити знайомим у разі потреби.

Таблиця розмірів матки та рівня прогестерону за тижнями вагітності

Таблиця розмірів матки та рівня прогестерону за тижнями вагітності

Вказані в таблиці дані використовуються гінекологами для визначення стану жінки та її готовності до пологів. Проте відхилення даних чисел необов'язково вказують на патологію. За потреби гінеколог направляє на додаткові дослідження, дає рекомендації щодо режиму дня та призначає вітамінні комплекси або лікарські препарати.

Вага плода за тижнями вагітності

Довжина та вага плода змінюються щотижня. Зміна ваги зумовлена розвитком органів та систем організму.

Довжина та вага плода за тижнями вагітності

Тиждень вагітності

Довжина плода (см)

Вага плода (г)

1-8 тиждень вагітності

1,6

1

9 тиждень вагітності

2,3

2

10 тиждень вагітності

3,1

4

11 тиждень вагітності

4,1

7

12 тиждень вагітності

5,4

14

13 тиждень вагітності

7,4

23

14 тиждень вагітності

8,7

43

15 тиждень вагітності

10,1

70

16 тиждень вагітності

11,6

100

17 тиждень вагітності

13

140

18 тиждень вагітності

14,2

190

19 тиждень вагітності

15,3

240

20 тиждень вагітності

25,6

300

21 тиждень вагітності

26,7

360

22 тиждень вагітності

27,8

430

23 тиждень вагітності

28,9

500

24 тиждень вагітності

30

600

25 тиждень вагітності

34,6

660

26 тиждень вагітності

35,6

760

27 тиждень вагітності

36,6

875

28 тиждень вагітності

37,6

1000

29 тиждень вагітності

38,6

1200

30 тиждень вагітності

39,9

1300

31 тиждень вагітності

41,1

1500

32 тиждень вагітності

42,4

1700

33 тиждень вагітності

43,7

1900

34 тиждень вагітності

45

2100

35 тиждень вагітності

46,2

2400

36 тиждень вагітності

47,4

2600

37 тиждень вагітності

48,6

2900

38 тиждень вагітності

49,8

3100

39 тиждень вагітності

50,7

3300

40 тиждень вагітності

51,2

3500

41 тиждень вагітності

51,5

3600

42 тиждень вагітності

51,7

3700

У таблиці вказані середні дані, які вважаються нормою у розвиток плода за тижнями вагітності. Вага та довжина дитини можуть відрізнятися через вагу матері або генетичну схильність. Оцінює вагітність за тижнями гінеколог, який проводить планові та позапланові огляди, робить УЗД плода для контролю розвитку та за потреби направляє на додаткові дослідження.

Як росте живіт під час вагітності за тижнями?

Живіт змінюється за тижнями вагітності залежно від ваги та довжини плода. У першому триместрі змін практично не видно (живіт може трохи збільшитися через здуття, закрепи або гази).

На 20-му тижні округлість живота стає помітною. Значно збільшується живіт у третьому триместрі вагітності, проте його розмір залежить від зростання, ваги та м'язової маси жінки, положення плода.

Які аналізи здають під час вагітності за тижнями?

Під час першого прийому гінеколог проведе гінекологічний огляд та зробить УЗД. Лікар направить на аналіз сечі для визначення наявності хоріонічного гормону гонадотропіну людини (ХГЛ), білка, цукру і ознак інфекції. Аналіз крові проводиться вагітним для встановлення групи крові та резус-фактору, визначення кількості еритроцитів, імунітету до вітряної віспи та краснухи.

За наявності у сімейному анамнезі або народженні першої дитини з генетичним відхиленням гінеколог може рекомендувати генетичний скринінг. Генетичні відхилення, які можна діагностувати до народження дитини:

  • муковісцидоз;
  • м'язова дистрофія Дюшенна;
  • гемофілія А;
  • полікістоз нирок;
  • серпоподібно-клітинна анемія;
  • хвороба Тея-Сакса;
  • таласемія.

На 24-28 тижні вагітності проводиться глюкозотолерантний тест. У разі відхилень від норми лікар направляє на тест на толерантність до глюкози. Аномальні рівні глюкози можуть бути ознакою гестаційного діабету.

Аналізи під час вагітності за тижнями

Термін вагітності

Аналізи

Перед вагітністю або на ранніх термінах вагітності

Аналіз крові для виявлення генетичних захворювань

До 12 тижня вагітності

Аналіз крові для визначення резус-фактора та групи крові, аналіз на цукор натще; загальний аналіз сечі та сеча для посіва; антитіла на сифіліс

6-12 тиждень вагітності

УЗД плода

10-12 тиждень вагітності

Проба ворсинчастого хоріону (аналіз плаценти)

11-13 тиждень вагітності

Аналіз крові на PAPP-A та - free beta HCG., УЗД комірцевої зони плода

13-17 тиждень вагітності

Раннє дослідження систем організму плода на УЗД

16-20 тиждень вагітності

Потрійний тест (рівень вільного естріолу, альфа-фетопротеїну та b-ХГЛ) або четверний тест (потрійний тест + інгібін)

16 тиждень вагітності

Амніоцентез (перевірка навколоплідних вод)

19-25 (рекомендується 20-23) тиждень вагітності

УЗД для повного дослідження систем організму плода

24-28 тиждень вагітності

Аналіз крові, перевірка цукру (за потреби антитіла на резус-фактор)

Третій триместр

УЗД плода

Після попереднього терміну пологів

Спостереження у лікаря, включаючи УЗД та моніторинг стану плода

У першому-третьому триместрах проводять УЗД для оцінки стану та розвитку плода. У першому триместрі УЗД використовують для встановлення точного терміну, визначення кількості плодів, огляду матки, діагностування викидня або позаматкової вагітності.

На 18-20 тижні вагітності проводиться другий скринінг, на якому перевіряють анатомію плода, кількість амніотичної рідини, кровотік та активність плода. Також у другому триместрі на УЗД встановлюють вагу та довжину плода, оцінюють стан плаценти та вимірюють довжину шийки матки для оцінки ризику передчасних пологів. У третьому триместрі на УЗД перевіряють положення плода та встановлюють приблизну дату пологів. Результати аналізів та УЗД, показники плода записуються гінекологом у календар вагітності.

Набір ваги під час вагітності за тижнями

Набір ваги під час вагітності за тижнями відрізняється залежно від триместру. У середньому вага жінки за перший триместр збільшується від 450 до двох кілограм. У другому та третьому триместрі вага збільшується щотижня на 450-900 грам. Чинники, що впливають на набір ваги під час вагітності:

  • вага дитини (3-3,5 кг);
  • матка (900 г);
  • груди (до 1,5 кг);
  • додатковий жировий прошарок (понад 3 кг);
  • навколоплідні води (в середньому 900 г);
  • міжклітинна рідина (до 1,5 кг);
  • плацента (близько 700 г);
  • об'єм крові (збільшується на 1,5-1,8 кг).

Після пологів вага нормалізується не відразу (енергія витрачається на вироблення грудного молока). Для отримання достатньої кількості енергії організм починає використати внутрішні запаси жиру.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Вагітність за тижнями: перші симптоми - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. На якому тижні стають на облік у зв'язку з вагітністю?

Пройти огляд у гінеколога необхідно за отримання позитивного результату тесту на вагітність, перших ознак або затримки місячних. Під час підтвердження вагітності на гінекологічному огляді лікар поставить на облік.

2. Чи можна стригти волосся під час вагітності?

Стрижка є неінвазивною процедурою і не може зашкодити матері чи дитині. Вагітність може спровокувати підвищену ламкість, тьмяність і рідкість волосся через зміни гормонального фону, тому його можна стригти, але необхідно відмовитися від використання доглядових засобів на хімічній основі.

3. Чи може тест не показувати вагітність?

Тест на вагітність може бути помилково позитивним і помилково негативним. На результат тесту можуть вплинути ліки, що містять гормон ХГЛ, менопауза або проблеми з яєчниками (наприклад, синдром полікістозних яєчників).

Тест може бути помилково-негативним, якщо сеча занадто розведена (необхідно використовувати ранкову сечу через її високу концентрованість) або тест проведений неправильно. Щоб правильно зробити тест на вагітність, необхідно дотримуватися його інструкції.

4. Чи можуть йти місячні під час вагітності?

Під час вагітності місячні йти не можуть. За імплантування заплідненої яйцеклітини в матку може бути невелика кровотеча (триває від кількох годин до трьох днів).

Причинами аномальних кров'яних виділень за вагітності на ранніх термінах можуть бути позаматкова вагітність, викидень, інфекція та субхоріальний крововилив (між стінкою матки та плацентою). Після 20 тижнів вагітності кровотеча може розвинутись через передлежання плаценти, передчасні пологи, статевий акт, розрив матки або відшарування плаценти.

5. Скільки днів затримки вважається вагітністю?

Затримка місячних необов'язково вказує на вагітність. Причинами затримки місячних можуть бути гормональний збій, стрес, низька маса тіла, ожиріння, хронічні захворювання (наприклад, цукровий діабет або синдром Кушинга), прийом протизаплідних засобів та гінекологічні захворювання (недостатність яєчників). Для перевірки на вагітність необхідно звернутися до гінеколога за затримки місячних понад сім днів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Вагітність за тижнями: перші симптоми
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Вагітність за тижнями: перші симптоми
Стаття перевірена: Ткаченко Елла Олегівна
Лікар акушер-гінеколог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 1 рік тому
Добрий день, я знаю, що під час вагітності є обмеження щодо прийому лікарських препаратів через високі ризики для дитини. Скажіть, чи можна приймати парацетамол під час вагітності?
Відповісти
Добрий день, парацетамол можна використовувати під час вагітності. Дослідження показують, що парацетамол нешкідливий для жінки і для плоду, не є причиною викидня, передчасних пологів, вроджених дефектів, мертвонародження або народження дитини з маленькою вагою. Для розрахунку дозування необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Ксенія 1 рік тому
Добрий день, у мене 32 тиждень вагітності. Вчора вночі були легкі судоми в ногах. Чому вони з'являються? Як можна полегшити стан?
Відповісти
Здрастуйте, можливими причинами судом ніг під час вагітності можуть бути підвищене навантаження на ноги через зайву вагу, чинення плодом тиску на кровоносні судини, а також низький рівень кальцію в крові. Зменшити ймовірність повторних судом допоможуть розтягнення литкових м'язів, активність, підтримання водного балансу і носіння взуття з твердою п'ятою. Гінеколог також може рекомендувати вживання вітамінних комплексів з магнієм і кальцієм.
Даша 1 рік тому
Здрастуйте, чи може молочниця бути ознакою вагітності? Як вона проявляється, коли зазвичай розвивається?
Відповісти
Здрастуйте, під час вагітності молочниця зазвичай розвивається в третьому триместрі. Симптомами молочниці можуть бути білі виділення сирнистої консистенції, свербіж, почервоніння і подразнення піхви і вульви. Під час сечовипускання і статевих контактів може відчуватися болючість і поколювання.
Карина 1 рік тому
Здрастуйте! У мене 28 тиждень вагітності. Була вчора на прийомі у гінеколога. Лікар сказала, що в мене тонус матки. Що це таке? Чим загрожує тонус матки під час вагітності наприкінці другого триместру? Дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, тонус матки - стан підвищеної напруженості м'язів матки, який стає причиною її мимовільного скорочення. Тонус матки може стати причиною передчасних пологів і народження недоношеної дитини. У разі тонусу матки необхідне виконання рекомендацій гінеколога, який скоригує режим дня для запобігання ускладнень вагітності.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, у мене 37 тиждень вагітності. Кілька днів тому почалися тягнучі болі в нижній частині живота. Скажіть, чому тягне низ живота під час вагітності в 3 триместрі? Чи небезпечно це? Інших симптомів немає.
Відповісти
Добрий день. Тягнучий біль і дискомфорт у нижній частині живота в третьому триместрі посилюються через натягнення м'язів і зв'язок і тиск збільшеної в розмірах матки на інші органи (наприклад, кишечник і нирки). У разі появи гострого болю у верхній частині живота і високого артеріального тиску необхідно терміново звернутися до гінеколога через ризик розвитку прееклампсії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!