Logo
0 800 30 11 77

Біль у попереку при вагітності на ранніх термінах

Біль у попереку при вагітності на ранніх термінах
Читати 5 хвилин | Створено: 2 лютого 2022 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 275188 275188
Під час вагітності в жіночому організмі відбуваються фізіологічні та гормональні зміни, які можуть призводити до болю в спині.

Спина може боліти з різних причин, зокрема таких, які загрожують здоров'ю жінки та життю майбутньої дитини. Якщо з'явилися больові відчуття, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Біль у спині під час вагітності

Біль у спині під час вагітності

Різновиди болю в спині під час вагітності

Під час вагітності можуть виникати ниючі, тягнучі та стріляючі болі в спині. Найчастіше больові відчуття з'являються в поперековому відділі, але можуть виникати також у грудному та шийному відділах та в крижах.

Чому виникають болі в спині у вагітних

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Болі в спині у вагітних можуть бути спричинені такими факторами:

  • гормональні зміни. Під час вагітності болить таз, тягне низ живота і поперек, оскільки в організмі починає інтенсивно вироблятися релаксин (гормон, який розслаблює м'язи та зв'язки в тазу, щоб забезпечити розкриття пологових шляхів під час пологів), і навантаження з таза переноситься на спину. Крижі під час вагітності також болять через розширення тазових кісток, яке необхідне для успішного відкриття пологових шляхів;
  • підвищення тонусу матки (спричиняє біль у попереку під час вагітності на ранніх термінах);
  • збільшення матки та її тиск на сусідні органи (призводить до болю в попереку під час вагітності на пізніх термінах);
  • аномалії хребта. Під час вагітності захворювання опорно-рухового апарату, наприклад, остеохондроз, загострюються та провокують біль у хребті;
  • дефіцит вітамінів та мінеральних речовин, зокрема магнію, кальцію та вітаміну D, необхідних для нормального функціонування кісткового апарату (призводить до болю в спині під час вагітності);
  • захворювання сечовидільної системи (сечокам'яна хвороба, пієлонефрит, цистит) та гастроентерологічні хвороби (панкреатит, холецистит);
  • гострі захворювання бронхів та легень (бронхіт, пневмонія), хвороби серцево-судинної системи та периферичної нервової системи (міжреберна невралгія) спричиняють біль у спині на вдиху;
  • хвороби серцево-судинної системи. Біль у спині ліворуч і біль у лівому боці ззаду може сигналізувати про стенокардію, аневризм аорти, інфаркт міокарда;
  • здавлення діафрагми, зміни постави, напруження м'язів спини під час вагітності можуть спричиняти біль між лопатками.

Сильні болі в спині під час вагітності можуть сигналізувати про загрозу викидня та передчасні пологи.

Які обстеження пройти, якщо болить спина під час вагітності

Лікар призначає обстеження залежно від можливої причини болю. До основних обстежень внаслідок болю в спині під час вагітності належать:

  • загальний та клінічний аналіз крові;
  • загальний та клінічний аналіз сечі;
  • УЗД органів малого таза.

Крім того, визначити причини болю в спині можуть допомогти планові обстеження під час вагітності: скринінгове УЗД першого триместру вагітності на 11–13 тижні вагітності; скринінгове УЗД другого триместру на 18–21 тижні вагітності; скринінгове УЗД третього триместру на 30–34 тижні вагітності. Зокрема, на УЗД можна побачити неправильне положення плода, який може тиснути на хребет та перетискати судини.

Як вагітним полегшити біль у спині та попереку

Полегшити біль у спині під час вагітності допоможе носіння спеціального бандажа або поясу для підтримання живота. Крім того, для зменшення болю варто:

  • тримати спину прямо;
  • не носити взуття на високих підборах;
  • не допускати різкого набору ваги;
  • регулярно гуляти на свіжому повітрі;
  • спати на боці (можна з подушкою між колінами);
  • робити гімнастику для вагітних;
  • уникати різких рухів та підіймання важких предметів.

Полегшити болючі відчуття в спині допоможе легкий душ перед сном. Також можна записатися на масаж спини для вагітних.

До якого лікаря йти, якщо болить спина

Якщо під час вагітності з'явився біль у хребті, потрібно записатися на прийом до гінеколога. Лікар проведе огляд, вивчить скарги та призначить лікування. У разі підозри на патології опорно-рухового апарату, урологічні чи гастроентерологічні захворювання лікар направляє на консультацію до іншого фахівця. Якщо біль спричинений циститом або пієлонефритом, потрібна консультація уролога. Лікування панкреатиту та лікування холециститу може призначити гастроентеролог. У разі остеохондрозу під час вагітності слід записатися до невролога.

Лікування болю в спині під час вагітності

Схему лікування болю в спині під час вагітності лікар призначає індивідуально залежно від причини та характеру больових відчуттів. До методів терапії больових відчуттів у спині належать медикаментозна терапія, масаж та спеціальна гімнастика.

Гінекологія в ОН Клінік Дніпро

Біль у попереку при вагітності на ранніх термінах - Мандзяк Тетяна Ігорівна
Мандзяк Тетяна Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як зміцнити спину під час вагітності?

Зміцнити спину під час вагітності допоможе гімнастика для вагітних під час болю в спині. Індивідуальний комплекс вправ для спини, спрямований на зміцнення м'язів спини та тазового дна, вагітним призначає лікар.

2. Що можна приймати вагітним від болю в спині?

Призначити знеболювальне для вагітної та мазь від болю в спині під час вагітності може лише лікар. Вагітна не повинна призначити собі знеболювальні самостійно, оскільки вони можуть спричинити побічні ефекти.

3. Про що свідчить біль у попереку під час вагітності?

Біль у попереку під час вагітності свідчить про збільшення матки, яка тисне на сусідні органи, зокрема на нирки та хребет. Крім того, тягнути поперек під час вагітності може через загострення циститу та пієлонефриту. Діагностувати біль у попереку може лише лікар.

4. Чому у вагітних болить спина?

У вагітних болить спина через фізіологічні зміни, що відбуваються в організмі (розходження тазових кісток, тиск плода на сусідні органи, зміщення центру маси). Ще однією причиною болю є захворювання сечостатевої та серцево-судинної систем, хвороби шлунково-кишкового тракту та опорно-рухового апарату. Визначити причину болю в спині може лише лікар, тому до нього слід звернутися одразу після появи больових відчуттів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Біль у попереку при вагітності на ранніх термінах
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Біль у попереку при вагітності на ранніх термінах
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Альона 5 місяців тому
Доброго дня, вагітність 14 тижнів, болить поперек, слабкість і діарея, що робити?
Відповісти
Здрастуйте. Біль у попереку, слабкість та діарея під час вагітності можуть бути обумовлені різними причинами, включаючи інфекції, харчові отруєння, або навіть зміни гормонального фону під час вагітності. Тільки лікар може визначити точну причину і розробити відповідний план лікування або усунення симптомів.
Вероніка 2 роки тому
З третього місяця вагітності мені весь час хочеться їсти. При цьому спочатку я не набирала вагу, а в останній місяць вона різко збільшилася на п'ять кілограмів. І відразу почався біль у спині. Була у гінеколога, і він порекомендував мені комплекс вправ для спини. Вправи я роблю, і спина болить менше. Але після вправ ще більше хочеться їсти. Що робити?
Відповісти
Добрий день, Вероніко! Стрімкий набір ваги під час вагітності є одним із чинників ризику, які можуть провокувати болі в спині. Тому контролювати вагу дуже важливо. Їсти можна часто, але невеликими порціями. У раціон потрібно додати більше низькокалорійних овочів і фруктів, а також відмовитися від жирної їжі. Крім того, Ви можете записатися на консультацію до дієтолога, який розробить для Вас індивідуальну дієту.
Ольга 2 роки тому
Несильний біль у спині в мене з'явився на п'ятому місяці вагітності. Місяць я нічого не робила, але біль посилився. Подруга каже, що їй допоміг масаж. Чи можна застосовувати його без консультації з лікарем?
Відповісти
Здрастуйте, Ольго! Масаж дійсно допомагає від болю в спині. Але вирішити питання про можливість його застосування у Вашому конкретному випадку може тільки лікар.
Ганна 2 роки тому
Добрий день! Уже на початку вагітності (кінець першого місяця) у мене почала сильно боліти спина з лівого боку вгорі. Я випила ібупрофен, але біль не припинився. Що робити?
Відповісти
Добрий день, Анно! Прийом ібупрофену під час вагітності не рекомендується без призначення лікаря. А до причин болю в спині зліва вгорі належать, зокрема, серцево-судинні захворювання. Тому Вам необхідно терміново звернутися до лікаря.
Аріна 2 роки тому
Коли в мене почалися болі в спині, гінеколог направив мене на позапланове УЗД органів малого таза. Хоча планове УЗД було три тижні тому (на 11 тижні вагітності). Чи потрібно робити це дослідження? Чи не зашкодить воно дитині?
Відповісти
Здрастуйте, Аріно! Щоб встановити причину болю в спині, лікар справді може направити на позапланове УЗД. Можливо, плід лежить так, що тисне на хребет або судини. Дослідження допоможе визначити причини болю і підібрати ефективну схему лікування. Ультразвук не чинить негативного впливу на плід і жодним чином не зашкодить Вашому малюку.
Олена 2 роки тому
Здрастуйте! Зараз я на третьому місяці вагітності. Минулого тижня в мене почав сильно боліти поперек. Я знайшла в Youtube комплекс гімнастичних вправ для вагітних і роблю його двічі на день. Біль зменшився, але не припинився. Що ще можна зробити?
Відповісти
Здрастуйте, Олено! Дійсно, гімнастичні вправи допомагають знизити біль у спині під час вагітності. Але призначити комплекс вправ може тільки лікар, який спостерігає за перебігом вагітності. Крім того, тільки лікар може визначити причину больових відчуттів, залежно від якої може бути призначена індивідуальна схема лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!