Logo
0 800 30 11 77

Гіпотонія (артеріальна гіпотензія): що робити під час зниженого тиску

Гіпотонія (артеріальна гіпотензія): що робити під час зниженого тиску
Читати 10 хвилин | Створено: 7 березня 2024 | Оновлено: 7 березня 2024 | 2532 2532
Гіпотонія — це стан організму, за якого знижений кров'яний тиск. Стійко низький артеріальний тиск потребує лікування та контролю в кардіолога, оскільки негативно впливає на роботу серця.

Що таке гіпотонія (артеріальна гіпотензія)?

Гіпотонія (артеріальна гіпотензія) — це патологічний стан, що характеризується зниженим кров'яним тиском порівняно з нормальними показниками. Нормою є співвідношення систолічного (верхнього) і діастолічного (нижнього) тиску 120/80 мм. рт. ст. Гіпотонію діагностують кардіологи за артеріального тиску 90/60 мм рт. ст. і нижче.

Причини виникнення гіпотонії

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Залежно від причин розвитку гіпотензія буває первинною (розвивається як самостійне захворювання) і вторинною (виникає на тлі інших захворювань). Причини гіпотонії:

  • вроджені аномалії кровоносних судин;

  • ендокринні захворювання (наприклад, цукровий діабет, гіпотиреоз, гіпертиреоз, гіперфункція надниркових залоз);

  • гормональний збій (на тлі ендокринних патологій, авітамінозу, клімаксу, у період статевого дозрівання);

  • захворювання кровоносних судин (атеросклероз, варикоз, тромбоз);

  • патології ШКТ (виразка шлунка, цироз печінки, злоякісна пухлина);

  • травми спинного або головного мозку;

  • остеохондроз шийного відділу хребта;

  • стрес, тривале емоційне перенапруження;

  • нейроциркуляторна дистонія (порушення роботи центральної нервової системи);

  • тривала інтоксикація організму (зловживання алкоголем, курінням, наркотичними речовинами, отруєння важкими металами);

  • перенесені інфекційні захворювання (менінгіт, бореліоз, енцефаліт);

  • хронічні захворювання серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, вада серцевого м'яза, брадикардія).

Гіпотонія може виникнути в разі посилених фізичних навантажень, різкої зміни клімату або погодних умов. Причиною низького тиску може бути приймання деяких медикаментозних препаратів (наприклад, кортикостероїдів, протипухлинних, антибіотиків, антидепресантів) без призначення лікаря.

Ризик розвитку гіпотонії підвищений у людей з малорухомим способом життя і незбалансованим харчуванням (з недостатньою кількістю поживних речовин, за суворих дієт, частого голодування). Знижений артеріальний тиск може виникнути в разі порушення режиму сну і відпочинку (наприклад, хронічної перевтоми або частого недосипу).

Симптоми гіпотонії

Знижений тиск, як правило, супроводжується загальною слабкістю, млявістю та сонливістю. Інші симптоми гіпотонії:

  • прискорений пульс;

  • задишка;

  • головні болі;

  • занепад сил;

  • ниючий біль у ділянці серця;

  • потемніння, "мушки" в очах, затуманений зір;

  • шум у вухах;

  • нудота, втрата апетиту;

  • блідість шкірних покривів, синюшність слизових оболонок.

Низький артеріальний тиск може супроводжуватися запамороченням і непритомними станами. Також можуть з'явитися м'язова слабкість, оніміння ніг і рук, підвищене потовиділення.

За зниженого кров'яного тиску можуть спостерігатися порушення сну (безсоння, денна сонливість), погіршення пам'яті та концентрації уваги, зниження працездатності. У разі гіпотонії порушуються процеси теплообміну, тому людину може морозити, також у неї постійно холодні руки та ноги.

Види гіпотонії

Залежно від причини та характеру перебігу гіпотонія може бути гострою та хронічною. Гостра гіпотонія з'являється раптово і характеризується зниженням артеріального тиску до критично низьких показників (80/50 мм. рт. ст. і нижче). Хронічна гіпотензія супроводжується зниженим тиском протягом тривалого часу.

Кардіологи виділяють фізіологічну та патологічну гіпотонію. Фізіологічне зниження артеріального тиску є варіантом норми і розвивається внаслідок адаптації організму до певних умов (зміни клімату, вологості чи температури повітря, може бути реакцією на перевтому чи алергію). Патологічна гіпотонія виникає внаслідок порушень в організмі та потребує лікування.

Види гіпотонії

Компенсаторна гіпотонія

Є фізіологічною і проявляється у професійних спортсменів з інтенсивними фізичними навантаженнями

Адаптивна гіпотонія

Розвивається через адаптацію організму до певних погодних умов (у занадто спекотних, посушливих або високогірних регіонах)

Ортостатична гіпотонія

Короткочасне падіння рівня артеріального тиску при різкій зміні положення тіла (наприклад, при різкому вставанні з положення лежачи)

Постпрандіальна гіпотонія

Зниження тиску трапляється після приймання їжі (зазвичай протягом 2 годин після їди) через перерозподіл крові

Гостра гіпотонія

Гостра гіпотонія розвивається на тлі гострого стану, що потребує негайного надання медичної допомоги (наприклад, у разі внутрішньої кровотечі, інфаркту міокарда). Різке зниження артеріального тиску небезпечне непритомністю.

Хронічна гіпотонія

Хронічну гіпотонію кардіологи діагностують якщо кров'яний тиск нижче норми стійко зберігається протягом трьох місяців. Хронічна гіпотензія протікає безсимптомно або характеризується слабко вираженими ознаками (млявістю, сонливістю, порушенням концентрації уваги). Загострення гіпотонії можуть спровокувати зовнішні чинники: стрес, перевтома, ослаблення організму (на тлі рецидиву хронічних патологій, інфекцій, запалень, інтоксикації та зневоднення).

Чим небезпечна артеріальна гіпотензія?

Небезпека нелікованої та неконтрольованої гіпотонії полягає в розвитку ускладнень у серцево-судинній системі: низький кров'яний тиск чинить навантаження на серце, що підвищує ризик розвитку інсульту та інфаркту. За перших ознак артеріальної гіпотензії слід звернутися до кардіолога за консультацією.

Наслідки гіпотонії

Основним ускладненням гіпотонії є гіпотонічний криз — різке зниження артеріального тиску нижче допустимої норми, що супроводжується запамороченням, прискореним серцебиттям і втратою свідомості. У разі розвитку кризу людині потрібна термінова медична допомога. Наслідки гіпотонії:

  • непритомність і травми при втраті свідомості;

  • інсульт (оскільки головний мозок не отримує достатню кількість кисню);

  • інфаркт міокарда (через навантаження на серце).

Різке і раптове зниження артеріального тиску з погіршенням самопочуття може вказувати на серцевий напад, внутрішню кровотечу, важку алергічну реакцію або травму головного мозку. Гостра гіпотонія (колапс або шок) потребує невідкладної медичної допомоги.

Гіпотонія під час вагітності

Гіпотонія під час вагітності в першому триместрі вважається нормою (у разі зниження на п'ять-десять мм рт. ст.): воно пов'язане з фізіологічними змінами в організмі жінки (підвищеним виробленням прогестерону, збільшенням об'єму крові та підвищеним навантаженням на серце). Вагітним рекомендують регулярно вимірювати тиск і відстежувати всі зміни у своєму самопочутті. Незначне зниження тиску на ранніх термінах вагітності не потребує лікування і минає самостійно приблизно до середини другого триместру.

Знижений тиск після другого триместру і на пізніх термінах вагітності потребує лікування, оскільки гіпотонія підвищує ризики аномалій розвитку плода і патологій вагітності. Плацента може недостатньо забезпечуватися кров'ю, що загрожує гіпоксією плода та іншими ускладненнями (мимовільним перериванням або передчасними пологами). Гіпотонія під час пологів може призвести до слабкої родової діяльності.

Діагностика гіпотонії

Знижений артеріальний тиск діагностує кардіолог після збору анамнезу (даних про симптоми, вік, наявність хронічних захворювань) і обстеження. Діагностика гіпотонії включає:

  • фізикальний огляд кардіологом (вимірювання артеріального тиску, прослуховування грудної клітки);

  • добове моніторування артеріального тиску;

  • електрокардіограму (ЕКГ дає змогу визначити порушення в роботі серця);

  • УЗД серця (для дослідження серцевого м'яза та аорти);

  • доплерографію судин голови та шиї.

Також кардіолог може призначити лабораторні аналізи крові для оцінки функціонування внутрішніх органів і визначення рівня глюкози. У разі підозри на гормональний збій або авітаміноз лікар може скерувати на дослідження гормонів, вітамінів і мінералів.

Процедура зняття ЕКГ

Процедура зняття ЕКГ

Лікування гіпотонії

Лікування гіпотонії призначає кардіолог після діагностики, враховуючи результати обстеження та індивідуальні особливості організму. Методи лікування зниженого артеріального тиску залежать від його причини та ступеня вираженості. У разі гіпотонії, що розвинулася на тлі певного хронічного захворювання, насамперед проводять лікування першопричини.

Лікування первинної гіпотонії медикаментозне і спрямоване на нормалізацію артеріального тиску. Медикаментозна терапія може включати:

  • препарати для підвищення артеріального тиску (наприклад, кофеїновмісні засоби);

  • адаптогени (засоби, які мають тонізувальний ефект і підвищують стійкість організму до стресів);

  • ноотропи (для нормалізації тонусу судин, поліпшення роботи мозку, зниження стресу);

  • аналептики (стимулюють роботу серця, дихальної системи та мозку);

  • комплекс вітамінів і мінералів.

Лікування також може включати фізіопроцедури (наприклад, електрофорез, електросон, мікрохвильову терапію, масаж). Також важливо скоригувати спосіб життя і харчування (дотримуватися режиму відпочинку і сну, відмовитися від шкідливих звичок). Кардіолог дасть індивідуальні рекомендації з урахуванням загального стану організму.

Профілактика артеріальної гіпотензії

Для запобігання розвитку гіпотонії кардіологи рекомендують дотримуватися правил здорового способу життя і своєчасно лікувати серцево-судинні, ендокринні та неврологічні патології. Профілактика артеріальної гіпотензії включає:

  • збалансоване харчування (з достатньою кількістю поживних речовин);

  • контроль маси тіла (не дотримуватися суворих дієт із малою калорійністю, не допускати систематичного голодування і переїдання);

  • відмова від куріння та обмежене вживання алкогольних напоїв;

  • дотримання режиму дня (повноцінно відпочивати, спати не менше семи-восьми годин на добу).

Для нормалізації тиску необхідно дотримуватися оптимального рівня фізичної активності (фізичні навантаження залежать від віку та загального стану здоров'я). Також важливо уникати стресів, фізичних та інтелектуальних перевтом. Приймати будь-які лікарські препарати (зокрема гормональні контрацептиви, знеболювальні, седативні) необхідно тільки за призначенням лікаря, суворо дотримуючись їхнього дозування.

Кардіологія в ОН Клінік Кропивницький

Гіпотонія (артеріальна гіпотензія): що робити під час зниженого тиску - Саркісян Костянтин Ігорович
Саркісян Костянтин Ігорович
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що потрібно їсти при гіпотонії?

Підвищити артеріальний тиск можна за допомогою дієти, призначеної лікарем. Харчування зі збільшеним вмістом натрію (солі) допомагає трохи підвищити низький тиск. Промислово оброблені продукти, що містять багато солі:

  • консервовані м'ясні та рибні продукти (печінка тріски, м'ясні консерви, ікра лосося, минтая);

  • солоний оселедець, скумбрію;

  • овочеві соки (буряковий, томатний, морквяний);

  • соління (квашена капуста, солоні огірки).

Щоденний раціон має містити достатню кількість поживних речовин, щоб не допустити авітамінозу, а також залізовмісні продукти (червоне м'ясо, яблука, гранати, гречку, ячну кашу). Їжу необхідно приймати маленькими порціями (шість-вісім разів на день), не допускаючи переїдання.

У випадку гіпотонії важливо дотримуватися водного балансу і випивати щонайменше півтора-два літри чистої негазованої води на добу (рекомендована норма становить 0,33 мілілітра води на один кілограм маси тіла). Рідина допомагає збільшити загальний об'єм крові та підвищити тиск у судинах.

2. Чи можна ставити п'явки за артеріальної гіпотензії?

Гіпотензія є абсолютним протипоказанням до гірудотерапії (лікування п'явками). Витяг крові п'явками за зниженого артеріального тиску може призвести до гіпотонічного кризу і непритомного стану.

3. Як підняти низький тиск при гіпотонії в домашніх умовах?

Підвищувати фізіологічний артеріальний тиск у домашніх умовах можна тільки за його незначного зниження. У разі стійкої гіпотонії необхідно звернутися до кардіолога за консультацією, щоб не допустити посилення симптомів і ускладнень. Для підвищення артеріального тиску можна дотримуватися таких рекомендацій:

  • випити чашку солодкої кави або чаю;

  • з'їсти дрібку солі (бутерброд з маслом і сіллю, солоною рибою);

  • пити більше води;

  • дотримуватися спокою (не робити різких рухів);

  • зробити дихальну гімнастику;

  • забезпечити доступ до свіжого повітря (вийти на вулицю, провітрити приміщення).

Самостійне використання спиртових і трав'яних настоїв не рекомендується, оскільки вони можуть спровокувати алергічну реакцію або харчове отруєння. У разі частого зниження артеріального тиску необхідна консультація лікаря. Він збере анамнез, проведе фізикальний огляд і за необхідності призначить лікарські препарати.

4. Чи можна пити заспокійливі при гіпотонії?

Дія седативних препаратів спрямована на зняття нервового перезбудження, що пов'язане зі зниженням артеріального тиску (через вплив на судини і рух крові по них). Заспокійливі препарати під час гіпотонії можна пити тільки за призначенням лікаря. Самостійний прийом заспокійливих може знизити тиск до критичних показників і призвести до небезпечних наслідків (аритмії, втрати свідомості).

5. Як зняти головний біль у під час гіпотонії?

Під час головного болю та помірної гіпотонії можна випити чашку солодкої кави або міцного чаю, вони містять кофеїн, який незначно підвищить кров'яний тиск. За хронічної гіпотонії необхідно звернутися до лікаря (кардіолога, сімейного лікаря), який призначить знеболювальні препарати, враховуючи історію хвороби.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Гіпотонія (артеріальна гіпотензія): що робити під час зниженого тиску
Лікар-кардіолог. Вища категорія.
Гіпотонія (артеріальна гіпотензія): що робити під час зниженого тиску
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 місяць тому
Добрий день. Як надавати першу допомогу в разі артеріальної гіпотензії?
Відповісти
Добрий день. У разі зниження артеріального тиску до 90/60 мм рт. ст. і погіршення самопочуття (запаморочення, головного болю, занепаду сил) необхідно викликати швидку допомогу. Перша (долікарська) допомога в разі артеріальної гіпотензії така: 1.розташуйте людину лежачи на рівній поверхні; 2. забезпечте положення ніг вище голови (покладіть їх на піднесення, наприклад, подушку або валик із ковдри); 3. забезпечте вільний доступ до свіжого повітря (відкрийте вікно, розстебніть тісний одяг); 4. дайте з'їсти що-небудь солоне (бутерброд із маслом і сіллю); 5. давайте пити чисту воду.
Ольга 1 місяць тому
Доброго дня. Чи може бути артеріальна гіпотензія у підлітків?
Відповісти
Здрастуйте. Артеріальна гіпотензія може бути у підлітків. При зниженому тиску необхідно звернутися до лікаря за консультацією (до терапевта, кардіолога). Гіпотензія може вказувати на порушення в роботі серцево-судинної, ендокринної або нервової системи.
Марія 1 місяць тому
Добрий день. Як заснути при гіпотонії?
Відповісти
Добрий день. У людей з низьким артеріальним тиском спостерігаються проблеми зі сном, що пов'язано з діяльністю нервової системи і недостатнім постачанням киснем головного мозку. Для підбору снодійних або седативних препаратів необхідно звернутися до лікаря (невролога, кардіолога, терапевта).
Наталія 1 місяць тому
Добрий день. Як зняти головний біль за зниженого тиску?
Відповісти
Добрий день. Зняти головний біль при зниженому тиску можна за допомогою знеболювальних препаратів, які призначить лікар, з огляду на історію хвороби та індивідуальні особливості організму. У разі гіпотонії можуть застосовуватися кофеїновмісні препарати.
Олександра 1 місяць тому
Добрий день. Чи можна пити енергетики в разі гіпотонії?
Відповісти
Добрий день. Енергетичні напої містять кофеїн, сахарозу, таурин, інозитол, що різко і короткочасно підвищує артеріальний тиск. Зловживати енергетиками за хронічної гіпотонії кардіологи не рекомендують, оскільки вони негативно впливають на серцево-судинну систему і роботу серця (можуть спровокувати тахікардію).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!