Logo
0 800 30 11 77

Як розпізнати серцевий напад?

Як розпізнати серцевий напад?
Читати 8 хвилин | Створено: 24 вересня 2020 | Оновлено: 18 жовтня 2022 | 82150 82150
Розпізнати перші ознаки серцевого нападу буває складно через їхню схожість з іншими хворобами серця (стенокардією, гострою серцевою недостатністю).

Серцевий напад може виникнути раптово і в будь-якому віці. Однак медики кажуть, що насамперед у групі ризику знаходяться чоловіки старші за 45 років і жінки після 55 років. У цій віковій групі ймовірність настання блокування серцевого м'яза збільшують куріння і ожиріння. Також причиною розвитку патології може бути малорухливий спосіб життя і недоліковані хронічні захворювання.

Що таке серцевий напад?

Серцевий напад — це патологічний стан, за якого відбувається блокування серцевого м'яза спазмом або тромбом, внаслідок чого порушується кровопостачання. Серцевий напад та інфаркт — це одне і те саме.

Як розпізнати серцевий напад за ознаками? Напад буває безбольовий або з характерними вираженими симптомами, до яких належать:

  • слабкий, помірний або сильний (нестерпний) біль в області грудей, що нерідко віддає в інші частини тіла;
  • почуття паніки, страху, туги, тривоги, незрозумілого неспокою;
  • больові відчуття в шиї, нижніх і верхніх кінцівках;
  • нудота, блювота;
  • запаморочення, головний біль;
  • проблеми з диханням;
  • втрата свідомості.

Більшість серцевих нападів пов'язані з дискомфортом у центрі грудної клітини, який триває понад кілька хвилин. Неприємні відчуття можуть викликати почуття сорому або тиску, а також супроводжуватися больовим синдромом ріжучого, пронизливого, ниючого або колючого характеру. Якщо поруч немає тих, хто може надати першу допомогу до приїзду швидкої, необхідно надати самодопомогу за серцевого нападу. Не панікуйте, прийміть положення сидячи або лежачи, намагайтеся контролювати дихання, а якщо можливо — забезпечте доступ до водних потоків свіжого повітря (відкрийте кватирку, вікно, двері). Зміна пози не знімає больових відчуттів, намагайтеся не робити зайвих рухів.

Чому багато хто не відчуває симптомів серцевого нападу?

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Симптоми інфаркту міокарда можуть залишитися непоміченими та не завжди проявляються болем у грудях, задишкою і почуттям страху. Деякі люди кажуть, що в цей час мали відчуття, схожі на розлад шлунка та інші симптоми поганого самопочуття (біль у шиї або плечі, утруднене дихання, слабкість, запаморочення). У цих випадках діагноз підтверджувався тільки після комплексного обстеження пацієнта.

Перша допомога за серцевої недостатності повинна бути надана людині відразу після настання тривожних сигналів:

  • інтенсивних больових відчуттів в області грудей;
  • дискомфорту;
  • раптової задишки;
  • слабкості;
  • почуття здавлювання.
  • Американська кардіологічна асоціація (AHA) до додаткових ознаках нападу відносить холодний піт, нудоту, а також запаморочення. Деякі серцеві напади бувають раптовими та інтенсивними. Але більшість з них починаються повільно — як правило, з легкого болю чи дискомфорту. Слухайте своє тіло і відразу телефонуйте у швидку допомогу, якщо погано себе почуваєте, особливо якщо маєте хворобливі відчуття в області серця.

Як діагностувати проблеми з серцем?

Проблеми з серцем діагностують за рідкісними, періодично або постійно повторюваними неприємними відчуттями, що виникають в області серця. Нерідко їх супроводжують супутні ознаки поганого самопочуття: млявість, розбитість, головний біль, нестача повітря, прискорений пульс, набряклість у різних частинах тіла. У сукупності це може говорити про маркери багатьох захворювань серцево-судинної системи. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад 80% випадків смертей відбувається внаслідок розвитку серцево-судинних захворювань у чоловіків і жінок.

За виникнення хоча б двох-трьох повторюваних у певний проміжок часу симптомів, необхідно звертатися до терапевта або кардіолога для встановлення причини. Насамперед звертатися по медичну допомогу потрібно людям, що перебувають у групі ризику: до них належать ті, у кого діагностовано проблеми з судинами, вагою, обміном речовин, а також з органами дихання.

Часто інфаркт міокарда та інші хвороби серця пов'язані з несвоєчасним зверненням людини до лікаря на тлі повторення одних і тих самих симптомів, які періодично зникають. Ведення нездорового способу життя та шкідливі звички збільшують ризик виникнення проблем із серцем, особливо серцевого нападу. Наприклад, курці більше схильні до видів інфаркту міокарда, ніж люди, які не курять.

Чому лікарі можуть пропустити перші симптоми серцевого нападу?

Лікарі не можуть пропустити перші симптоми серцевого нападу. Ігнорування поганого самопочуття і відмова від відвідування лікаря може призвести до розвитку ускладнень або до смерті, особливо коли у людини є хронічні захворювання.

Причини серцевого нападу можуть бути різними. Нерідко його викликає одночасна дія кількох чинників (алкоголізм, стрес, аутоімунні розлади, патології щитоподібної залози, спадкові хвороби).

Чи відновлюється серце після серцевого нападу?

Після серцевого нападу можна нормалізувати роботу серця, однак не можна відновити клітини, які втратили працездатність. Це стосується і випадків, коли людині надана своєчасна перша допомога за серцевого нападу. Однак вчені говорять про можливість відновлення відмерлих серцевих тканин за допомогою регенеративної медицини. Досягти цього планують завдяки стовбуровим клітинам, які вводять в область серця, внаслідок чого можна запустити процес регенерації пошкоджених серцевих тканин.

Існує два типи ускладнень, які можуть виникнути після серцевого нападу: ті, які відбуваються практично відразу і ті, які відбуваються після (у наступні дні, через тиждень і навіть місяць).

До ускладнень, що відбувається відразу після серцевого нападу, належать:

  • аритмія — серце б'ється нерегулярно, занадто швидко або занадто повільно;
  • кардіогенний шок — у людини раптово падає артеріальний тиск, внаслідок чого серце не може постачати організм достатньою кількістю крові для повноцінної роботи;
  • гіпоксемія — рівень кисню в крові стає занадто низьким;
  • набряк легенів — рідина накопичується в легенях і навколо них;
  • тромбоз глибоких вен — у глибоких венах ніг і таза утворюються згустки крові, які або блокують, або переривають кровотік у вені;
  • розрив міокарда — серцевий напад пошкоджує серцеву стінку, що призводить до її розривів;
  • аневризма шлуночків — шлуночок утворює опуклість.

До ускладнень, які виникають після інфаркту, належать:

  • аневризма — на пошкодженій серцевій стінці накопичується рубцева тканина, що призводить до утворення тромбів, низького кров'яного тиску і порушень серцевого ритму;
  • стенокардія — до серця надходить недостатньо кисню, що провокує болі в грудях;
  • застійна серцева недостатність — серце може дуже слабко битися, внаслідок чого людина відчуває себе виснаженою і стикається із задишкою;
  • набряки — в зоні кісточок починає накопичуватися рідина;
  • втрата еректильної функції, втрата лібідо;
  • перикардит — запалення серцевої оболонки, що викликає сильний біль у грудях.

Чи всі болі в грудях — це серцевий напад?

Не всі болі в грудях свідчать про те, що це симптоми серцевого нападу. Іноді за серцевого нападу люди можуть відчувати біль у шиї, плечах, в області живота або спини. Однак такі болі можуть говорити і про захворювання опорно-рухового апарату або травної системи.

Як визначити біль у серці? Необхідно оцінити його характер, частоту та місце локалізації. За часто повторюваних болів потрібно обов'язково відвідати лікаря-кардіолога для встановлення діагнозу (спазм серцевого м'яза, тахікардія, міокардит).

Як відрізнити серцевий біль від невралгії?

Колючий, давлячий або ріжучий біль у серці відрізняється від невралгії своєю тривалістю. У більшості випадків серцеві болі є нетривалими, а біль за невралгії можуть тривати понад добу.

Реабілітація після серцевого нападу

Після серцевого нападу потрібно уникати стресів і важких фізичних навантажень, проводити час на свіжому повітрі, а також стежити за раціоном харчування. Чим раніше людина починає проходити реабілітацію, тим більше шансів на відновлення. Досягнення медицини дають можливість подолати негативні для здоров'я наслідки більшості серцевих нападів різного ступеня тяжкості. Важливе значення для одужання має те, як швидко потерпілому була надана допомога в перші години після нападу.

Якщо у людини в анамнезі були зафіксовані серцеві напади, необхідно дотримуватися всіх вказівок лікаря і правил здорового способу життя.

Заходи профілактики інфаркту міокарда передбачають спокійний і розмірений ритм життя, роботу над урівноваженим психологічним станом, відмова від бурхливого ​​інтимного життя і активного спорту.

Функціональна діагностика в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Як розпізнати серцевий напад? - Сівцева Юлія Віталіївна
Сівцева Юлія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Коли можна відновлювати статеве життя після інфаркту?

За відсутності ускладнень інфаркту відновлювати статеве життя можна через сім днів після серцевого нападу. Тривалість утримання від статевих контактів може бути збільшена через вік, стан серця, нещодавню операцію, наявність раніше перенесених інфарктів міокарда.

2. Які фізичні вправи можна робити після інфаркту?

Після інфаркту слід виключити фізичні навантаження, пов'язані з підняттям важких предметів. При проблемах із серцем лікар може рекомендувати ходьбу, йогу, лікувальну фізкультуру та фізичні вправи із власною вагою. Для поліпшення роботи серця фізична активність повинна становити не менше ніж 30 хвилин або більше п'яти днів на тиждень.

3. Як відрізнити інфаркт міокарда від стенокардії?

На стенокардію вказують болі, що давлять в ділянці грудей, які поширюються на верхні кінцівки, шию, верхню частину спини і мочки вух. Болі в грудній клітці при стенокардії зазвичай зменшуються протягом кількох хвилин відпочинку. При інфаркті біль у грудях не минає, може поширюватися на плечі, щелепу та зуби. При болі в грудях потрібна консультація кардіолога.

4. Які продукти можна їсти після інфаркту?

Після інфаркту до раціону харчування потрібно включити свіжі овочі та фрукти, горіхи, бобові, морепродукти та рибу (оселедець, лосось, сардини, скумбрію), яйця, нежирне м'ясо та птицю без шкіри. До відновлення після серцевого нападу рекомендується виключити алкогольні напої, жирну, солону та гостру їжу, консерви, оброблені заморожені страви (напівфабрикати), фаст-фуд (хот-доги, піцу, бургери).

5. Чи можна побачити інфаркт на електрокардіограмі?

Електрокардіограма показує електричну активність серця та тривалість кожної фази серцевого циклу. Відхилення у ЕКГ можуть вказувати на інфаркт міокарда. При підозрі на серцевий напад за результатами електрокардіограм лікар-кардіолог призначає додаткові обстеження.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 6 оцінок
Як розпізнати серцевий напад?
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія.
Як розпізнати серцевий напад?
Стаття перевірена: Катвицька Дар‘я Іванівна
Лікар-терапевт.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інна 9 місяців тому
Здрастуйте, а як болить шлунок під час інфаркту міокарда? Чи можна за характером болю відрізнити серцевий напад від інших захворювань, наприклад, хвороб ШКТ? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, біль під час інфаркту може поширюватися вниз від грудей до живота і створювати відчуття тиску або стиснення в ділянці шлунка. Також можливі гострі або тягнучі болі у верхній частині живота, які можуть нагадувати симптоми виразки або панкреатиту. Однак варто враховувати, що біль у шлунку не завжди пов'язаний із серцевим нападом і може бути спричинений захворюваннями шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастритом) або харчовим отруєнням.
Максим 10 місяців тому
Добрий день, я чув, що під час серцевого нападу можуть змінюватися показники крові, одним із яких є тропонін. Який рівень тропоніну під час інфаркту міокарда і що це взагалі за показник?
Відповісти
Здрастуйте, тропонін – білок, який вивільняється в кров при пошкодженні серцевого м'яза. При інфаркті міокарда рівень тропоніну зазвичай підвищується протягом кількох годин після початку серцевого нападу і досягає піку через 24-48 годин, залишаючись підвищеним протягом кількох днів. Однак, рівень тропоніну може також підвищуватися при серцевій недостатності, перевантаженні міокарда, інфекції або травмі.
Зоя 11 місяців тому
Доброго дня, у мого дядька був серцевий напад. Лікар поставив діагноз «субендокардіальний інфаркт міокарда»", проте не пояснив, що це, в чому його особливості. Розкажіть, що таке субендокардіальний інфаркт міокарда?
Відповісти
Добрий день, субендокардіальний інфаркт міокарда – форма інфаркту міокарда, за якої найбільш пошкоджена ділянка серцевого м'яза розташована під ендокардіальним (внутрішнім) шаром серцевого м'яза. Зазвичай виникає внаслідок утрудненого кровопостачання в дрібних артеріях, які живлять цю ділянку серця.
Марина 1 рік тому
Добрий день, як відрізнити інфаркт від кардіоневрозу? Можливо, є якісь специфічні симптоми? Чи за появи болю в грудях потрібно тільки йти до кардіолога для встановлення діагнозу?
Відповісти
Здрастуйте, інфаркт міокарда зазвичай характеризується сильним больовим синдромом у ділянці грудей, який часто супроводжується відчуттям тиску або здавлення. Для кардіоневрозу характерні болі в грудях, занепокоєння, паніка, запаморочення, порушення ритму серця або зміна артеріального тиску. У разі болю в серці потрібно звернутися до кардіолога для постановки діагнозу і підбору курсу терапії.
Людмила 1 рік тому
Доброго дня, у мого дідуся був інфаркт три дні тому. Він непогано почувається і тому цікавиться, коли можна гуляти після інфаркту? І чи є якісь обмеження щодо тривалості прогулянок?
Відповісти
Добрий день, зазвичай через тиждень-два дозволяються прогулянки до двох км у повільному темпі. Однак залежно від тяжкості інфаркту, наявності хронічних захворювань в анамнезі, віку та загального стану здоров'я лікар може дати інші рекомендації.
Катерина 1 рік тому
Доброго ранку, у мене постійно скаче пульс і я переживаю, що великий стрибок може спровокувати серцевий напад. Тому у мене до вас таке запитання: який пульс може передвіщати інфаркт?
Відповісти
Доброго дня, немає певного пульсу, який би точно вказував на наявність інфаркту міокарда. Однак під час серцевого нападу можуть спостерігатися прискорений (90-100 ударів на хвилину за відсутності фізичного навантаження) або незвично повільний пульс, а також нерегулярний ритм серця.
Олег 1 рік тому
Доброго дня, я знаю, що інфаркт може мати погані наслідки для здоров'я загалом і серця зокрема. Підкажіть, що робити коли починається інфаркт? Який порядок дій?
Відповісти
Доброго дня, якщо ви підозрюєте, що у вас почався інфаркт міокарда, необхідно негайно викликати швидку допомогу або звернутися до найближчого медичного центру. До прибуття швидкої допомоги потрібно сісти або лягти (зменшить навантаження на серце), розстебнути одяг (забезпечить вільне дихання), виміряти тиск і пульс за можливості. Якщо у вас є раніше призначені лікарем ліки на випадок серцевого нападу, необхідно їх прийняти.
Омар 1 рік тому
Добрий день, у мене по лінії батька є схильність до захворювань серця і судин. Оскільки в мене регулярно болить спина, я б хотів уточнити, чи є біль у верхній частині спини передвісником інфаркту. Якщо так, то як болить лопатка під час інфаркту?
Відповісти
Добрий день, під час серцевого нападу з'являються біль і дискомфорт у грудях, які можуть поширюватися на шию, щелепу, спину, ліву руку або плече, в рідкісних випадках – під ліву лопатку. Однак болі в спині можуть бути симптомом хвороб грудної клітки або спини, неврологічних захворювань, травм.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!