Logo
0 800 30 11 77

Варикозне розширення вен: діагностика і лікування

Варикозне розширення вен: діагностика і лікування
Читати 7 хвилин | Створено: 2 серпня 2021 | Оновлено: 2 серпня 2021 | 35424 35424
Кровоносна система складається з судин двох типів: артерій, які переносять кров від серця до органів, і вен. Венозна система в організмі людини виконує функцію повернення крові від тканин і органів до серця.

Кожна вена, незалежно від розміру, складається зі стінки та просвіту, заповненого кров'ю, і оснащена венозними клапанами, які перешкоджають низхідному потоку крові (струм по венах нижніх кінцівок у нормі рухається знизу вгору). Хвороби вен, як правило, обумовлені порушеннями в структурі венозних стінок і клапанів. Одним із найбільш поширених захворювань вен є їх варикозне розширення.

Що таке варикозне розширення вен?

Варикозне розширення вен — це хвороба, яка супроводжується слабкістю венозної стінки та венозних клапанів, внаслідок чого сповільнюється просування крові, кров застоюється у венах, призводячи до їх розширення, формування венозних сіточок і вузлів. Жінки схильні до розвитку варикозу більше, ніж чоловіки (у зв'язку з впливом естрогенів на венозну стінку і підвищеним навантаженням на венозну систему під час вагітності). Ризик варикозного розширення вен зростає з віком (внаслідок того, що вени втрачають пружність), тому варикоз вкрай рідко виникає у дітей і підлітків.

У зв'язку з тим, що навантаження на вени нижньої половини тіла більше, ніж на венозні судини верхньої, варикоз розвивається на ногах і в області органів малого таза. За варикозного розширення вен нижніх кінцівок, як правило, страждають поверхневі (зовнішні) вени на ногах. Розрізняють декілька видів варикозу поверхневих вен на ногах:

  • судинні зірочки (розширення дрібних внутрішньошкірних вен);
  • ретикулярний варикоз (ураження підшкірних вен системи малої та великої підшкірної вени з формуванням венозних вузлів);
  • несафенний варикоз (варикозне розширення неглибоких вен, які не належать до судин системи малої і великої підшкірної вени).

Варикозне розширення вен малого таза є видом внутрішнього варикозу і представлене паховим варикозом, варикозом матки, варикозом на члені. Одним із поширених видів варикозу у чоловіків є варикоцеле (варикоз вен яєчок).

Ознаки варикозу

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

На початкових стадіях варикоз протікає безсимптомно. Ознаки варикозного розширення вен з'являються тоді, коли уражені судини перестають справлятися з функцією відтоку крові.

Варикозне розширення вен сприяє застою крові в області розширення. Симптоми варикозу включають:

  • появу візуально помітної судинної сітки та опуклих вен;
  • відчуття тяжкості в ногах і розпирання у венах;
  • набряки ніг;
  • свербіння шкіри та потемніння шкіри на ногах над варикозно розширеною веною.

Варикоз є хронічним, безперервно прогресуючим захворюванням і призводить до формування венозної недостатності (порушення функціонування венозної системи). Прогресування варикозу проходить за стадіями:

  • варикоз першого ступеня (збільшення вен протікає безсимптомно);
  • варикоз другого ступеня (з'являються набряки, важкість у ногах, свербіння шкіри);
  • варикоз третього ступеня (набряки і важкість турбують безперервно, з'являються виразки на шкірі, біль в області уражених вен).

Симптоми варикозу частіше наростають до вечора і посилюються після важкого фізичного навантаження. Влітку ознаки варикозу більш виражені, ніж взимку (оскільки в спекотну погоду спостерігається тенденція до розширення судин і підвищується в'язкість крові).

Чому з'являється варикоз?

Єдиної причини появи варикозу не існує. Розвитку варикозу сприяють надлишкова маса тіла, важкі фізичні навантаження і робота, пов'язана з тривалим перебуванням у сидячому положенні, генетична схильність до слабкості венозних клапанів, запалення вен. Варикоз у жінок часто розвивається під час вагітності та після пологів внаслідок того, що збільшення матки та напруження під час пологів підвищують навантаження на венозну систему жінки.

Ускладнення варикозу

Внаслідок тривалого прогресування варикозного розширення вен можуть розвинутися неприємні наслідки варикозу. Одним з ускладнень варикозу є поява в просвіті розширених вен тромбів (згустків крові), які можуть відірватися, з потоком крові досягти більш дрібних судин і закупорювати їх, приводячи до тромбозу. Внаслідок хронічної венозної недостатності формуються трофічні порушення шкіри: над розширеними венами з'являються виразки, які погано гояться і схильні до інфікування.

Діагностика варикозного розширення вен

Діагностикою та лікуванням варикозного розширення вен займається лікар-флеболог. Під час консультації флеболог оглядає вени та пальпує (обмацує) їх, вимірює окружність лівої та правої ноги, щоб виявити приховані набряки.

Для діагностики варикозу також призначається ультразвукове дослідження (УЗД) судин з доплерографією (визначенням кровотоку). УЗД дозволяє не тільки візуалізувати венозну стінку, але і визначити наявність тромбів у просвіті варикозних розширених вен.

Методи лікування варикозного розширення вен

У відділенні флебології застосовують як консервативні, так і хірургічні методи лікування варикозу. Консервативне (без операції) лікування варикозу полягає в застосуванні лікарських препаратів і носінні медичної компресійної білизни. Правильно підібрана терапія дозволяє зменшити симптоми варикозного розширення вен і запобігти появі нових варикозних розширень, проте усунути вже наявні венозні порушення можна тільки хірургічним шляхом.

Хірургічне лікування варикозу полягає у видаленні розширених вен (флебектомії). Альтернативою флебектомії є малоінвазивні методи лікування варикозу. Малоінвазивні хірургічні методи лікування варикозу включають склеротерапію і лазерне лікування варикозу.

Лікування варикозу лазером

Лікування варикозу лазером проводять шляхом ендовенозної лазерної коагуляції: під контролем УЗД у просвіт вени вводиться електрод, за допомогою якого внутрішню поверхню венозної стінки припікають лазером. Внаслідок лазерного припікання відбувається коагуляція венозної стінки, після чого вена самостійно атрофується. Малоінвазивне лікування варикозу лазером проводиться під місцевою анестезією. Перевагами лазерного лікування варикозу є відсутність рубців і відносна (у порівнянні з видаленням вен) безболісність процедури.

Малоінвазивне лікування варикозу проводиться амбулаторно (без госпіталізації). Відновлення після лазерного лікування варикозу, як правило, займає не більше за місяць. У цей період необхідно носити компресійну пов'язку і обмежити заняття спортом.

Для профілактики варикозу слід знизити вагу, виключити підняття важких предметів і тривале перебування в сидячому положенні, віддавати перевагу вільному одягу. Запобігти варикозу на початкових стадіях захворювання допомагає регулярне носіння спеціального медичної компресійної білизни та помірне фізичне навантаження (ходьба, плавання, зарядка).

Терапія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Варикозне розширення вен: діагностика і лікування - Нікуліна Юлія Миколаївна
Нікуліна Юлія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Що не можна робити за варикозу?

Варикоз — це захворювання, прогресування якого тісно пов'язане зі способом життя. За наявності варикозно розширених вен не можна піднімати тяжкості, займатися тими видами спорту, які збільшують навантаження на судини нижньої половини тіла (великоваговий спорт). Необхідно виключити тривале перебування в сидячому положенні (якщо ви працюєте в офісі та змушені довго сидіти — щогодини робіть п'ятихвилинну перерву на ходьбу або зарядку), а також намагатися не носити тісний одяг.

2. Як лікувати варикоз на ногах у жінок?

З проблемою варикозу на ногах жінці необхідно звернутися до лікаря-флеболога. За наявності варикозних розширених вен на гомілках або стегнах лікар допоможе підібрати для втягування білизну необхідного ступеня компресії. За наявності показань (ознак венозної недостатності, випираючих венозних вузлів, естетичного дискомфорту) може бути рекомендоване хірургічне усунення варикозних розширених вен. Рішення про те, який саме вид втручання буде рекомендований жінці, ухвалює лікар за результатами огляду та обстеження.

3. Як лікувати варикоз у домашніх умовах?

Варикоз є захворюванням вен, лікуванням якого повинен займатися лікар-флеболог. Більшість призначень флеболога можна виконувати вдома: робити спеціальну зарядку, що поліпшує відтік крові від нижніх кінцівок і таза, носити компресійну білизну і приймати призначені лікарем лікарські препарати. Самостійне лікування варикозу народними засобами неефективне, а вплив на вени компресами з трав може призводити до появи виразок на шкірі.

Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 5 оцінок
Варикозне розширення вен: діагностика і лікування
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Варикозне розширення вен: діагностика і лікування
Стаття перевірена: Катвицька Дар‘я Іванівна
Лікар-терапевт.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Саша 2 роки тому
Через тиждень я маю пройти операцію на варикозі. Як довго триватиме відновлення? Якщо я планую відпустку, як скоро після операції можна буде літати на літаку?
Відповісти
Тривалість періоду відновлення після хірургічного лікування варикозу залежить від типу операції. Відновлювальний період після малоінвазивних втручань на венах займає кілька тижнів. Переліт можливий уже через кілька днів після операції за умови носіння компресійних панчіх. Детально проконсультуватися про особливості вашого відновлення необхідно з вашим лікарем.
Мзія 2 роки тому
Лікував варикоз третього ступеня в хірурга-флеболога. Після операції з видалення вен на ногах минуло два місяці. Коли можна знову займатися спортом? Які види вправ можна робити і які не можна?
Відповісти
Відновлювати заняття спортом після хірургічного лікування варикозного розширення вен можна після консультації лікаря. Повертатися до фізичних навантажень необхідно поступово, з часом нарощуючи інтенсивність тренувань. Не рекомендуються статичне навантаження на нижні кінцівки і вправи з вагою, оскільки навантаження на венозну систему нижньої половини тіла може призвести до виникнення нових варикозних розширень.
Валентина 2 роки тому
Мені поставили діагноз варикоз першого ступеня і призначили носити стягуючі панчохи. Одягати спеціальні панчохи влітку у спеку не зручно, тому в аптеці мені запропонували мазь. Чи допоможе мазь від варикозу на основі рослинних компонентів уникнути появи нових вузлів?
Відповісти
Носіння медичного компресійного трикотажу - це найефективніший спосіб профілактики подальшого прогресування варикозної хвороби та появи нових варикозно розширених вен. Лікарські препарати у формі мазей і таблетованих засобів не можуть замінити компресійну білизну. Незважаючи на деякий дискомфорт у спекотну пору року, носити стягувальну білизну необхідно цілий рік.
Аня 2 роки тому
Моїй доньці 8 років. Я помітила, що протягом кількох місяців у неї почали з'являтися набряки на щиколотках і гомілках. Чи може розвиватися варикоз у дітей? Чи потрібно шукати іншу причину появи набряків?
Відповісти
Варикозне розширення вен вкрай рідко з'являється в дитячому віці. Виняток становлять випадки варикозно розширених вен яєчок (варикоцеле) у хлопчиків. Для того, щоб визначитися з причиною появи набряків на ногах у дівчинки 8 років, вам необхідно пройти первинну консультацію у педіатра, який після огляду поставить попередній діагноз і призначить необхідне обстеження.
Марина 2 роки тому
Сімейний лікар виявив у мене на гомілці збільшену вену, поставив діагноз варикоз вен нижніх кінцівок і рекомендував приймати препарати, які розріджують кров. Чи потрібно розріджувати кров за варикозу?
Відповісти
За наявності варикозного розширення вен нижніх кінцівок для подальшого обстеження і призначення відповідного лікування необхідно звернутися за консультацією до лікаря-флеболога. Після огляду флеболог може призначити венотонічні препарати, допоможе підібрати компресійну медичну білизну, за наявності показань порекомендує хірургічні методи усунення проблеми. Кроворозріджувальні препарати для лікування неускладненого варикозу не застосовуються.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!