Logo
0 800 30 11 77

Що таке судинні зірочки?

Що таке судинні зірочки?
Читати 9 хвилин | Створено: 21 червня 2024 | Оновлено: 21 червня 2024 | 347 347
Судинні зірочки (телеангіектазії) — це скупчення дрібних кровоносних судин під шкірою. Лікування склеротерапією, лазером, мікрофлебектомією, термокоагуляцією усувають телеангіектазії.

Чому з'являється капілярна сітка?

Судинні зірочки на шкірі — це пошкоджені кровоносні судини червоного, синього або фіолетового кольору. Вони можуть з'являтися групами, нагадуючи павутину або гілки дерев. Судинні зірочки можуть утворитися на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше розвиваються на ногах або обличчі (купероз). Причини появи судинних зірочок:

  • гормональні зміни;
  • варикозне розширення вен;
  • захворювання сполучної тканини (склеродермія, гранулематоз, дерматоміозит);
  • травми;
  • сидячий спосіб життя;
  • надмірна вага;
  • вагітність;
  • тромбоз;
  • куріння;
  • прийом протизаплідних засобів;
  • гіпертонія.

Судинні зірочки можуть з'явитися при цирозі печінки через порушення печінкового кровотоку і підвищення тиску в судинах. Поява судинної павутинки також може бути пов'язана з куперозом — почервонінням шкіри на обличчі, яке виникає внаслідок зниження еластичності стінок судин. Геморагічна телеангіектазія з'являється через спадкову крихкість кровоносних судин.

Де на тілі можуть з'явитися телеангіектазії?

Поставте своє питання Флебологу
«ОН Клінік»

За зовнішнім виглядом розрізняють лінійні, деревоподібні, павукоподібні та плямисті  телеангіектазії . Лінійні мають червоний колір і часто розташовуються на обличчі. На ногах найчастіше з'являються червоні та сині лінійні, деревоподібні та павукоподібні телеангіектазії.

Також судинні зірочки з'являються на грудях. Судинні зірочки на животі бувають у вагітних. Капілярна сітка може утворюватися на руках, стегнах, шиї.

Судинні зірочки — це небезпечно?

Капілярна сітка зазвичай естетичною проблемою. Найчастіше поява телеангіектазій відбувається безсимптомно, але може супроводжуватися судомами ніг, втомою, печінням, свербінням і больовими відчуттями. Також при судинних зірочках можуть набрякати ноги.

Капілярні павутинки вказують на пошкодження дрібних кровоносних судин. Вони можуть бути ранньою ознакою хронічної венозної недостатності, включаючи варикозне розширення вен або венозну екзему. Варикоз є захворюванням, при якому вени втрачають еластичність і розтягуються. Поширений також варикоз у військових через тривале стояння та сидіння, а також підняття важких предметів.

Що означають судинні зірочки на ногах?

Судинні зірочки на ногах з'являються як у жінок, так і в чоловіків і можуть свідчити про розвиток варикозного захворювання вен. Згідно з дослідженнями, лише 22,9% людей із павутинкою на ногах мають ознаки венозної недостатності. Інші причини судинної сітки на ногах:

  • спадковість;
  • вагітність;
  • травмування м'яких тканин;
  • вплив ультрафіолетових променів;
  • зайва вага.

Тривале перебування в одній позі провокує зростання тиску в нижніх кінцівках. Тому на ногах капілярні зірочки можуть виникнути через сидячу або стоячу роботу.

Чи бувають судинні зірочки в дитини?

Судинні зірочки у підлітків можуть з'явитися через порушення роботи кровоносних судин (склеродермію, венозну недостатність). Причинами появи капілярних сіточок у дитини можуть бути ожиріння, надто тісний одяг, гормональні зміни, травми. Телеангіектазії у новонароджених часто пов'язують зі спадковою крихкістю капілярів. Точну причину появи сітки у дитини визначає лікар під час огляду.

Чому з'являється варикозна сітка під час вагітності?

Судинна сітка на животі під час вагітності виникає через тиск плода на кровоносні судини матері. Також капілярні зірочки можуть бути спровоковані зміною гормонального фону. У період вагітності в організмі жінки підвищується рівень прогестерону, який розслабляє гладку мускулатуру і призводить до зниження тонусу венозних сіток, внаслідок чого з'являються варикозні зірочки.

Як лікують варикозну сітку?

Лікар може призначити консервативне лікування капілярної сітки, яке дає змогу знизити ризики рецидиву. Медикаментозна терапія передбачає приймання препаратів, що покращують тонус вен і зміцнюють стінки судин. Додатково флеболог може призначити носіння компресійних панчіх і еластичного бинта. Інші методи лікування капілярної сітки на ногах:

  • склеротерапія. Здійснюється шляхом введення в судинну сітку хімічного розчину. При лікуванні склеротерапією капілярна сіточка зникає через три-шість тижнів. 
  • лазерна терапія. Скерований на уражену ділянку лазер за допомогою тепла руйнує судинну сітку. Дрібні зірочки можуть зникнути відразу після процедури. Для більших сіток може знадобитися від одного до трьох місяців або кілька сеансів лазерної терапії;
  • мікрофлебектомія. Процедура передбачає видалення вен через дрібні розрізи в шкірі або проколи голкою;
  • термокоагуляція. Метод лікування впливає на судинну сіточку за допомогою тепла, що генерується високочастотним імпульсом. Тепло проникає в судину через маленьку голку.

Лікування варикозної сітки визначається індивідуально для кожного пацієнта залежно від причини виникнення капілярних зірочок. 

Як прибрати судинні зірочки на ногах?

Швидко прибрати капілярну сітку на ногах можна за допомогою склеротерапії (ін'єкції розчину в судину), процедури лазерного видалення або мікрофлебектомії. Простішим способом є носіння компресійних панчіх, які створюють м'який тиск на ногу і запобігають скупченню крові у венах. Також рекомендується знизити фізичні навантаження, відмовитися від взуття на підборах.

Чи є протипоказання для видалення варикозної сітки?

Операція з видалення капілярних зірочок не проводиться хірургом за наявності патології великих судин. Протипоказання для видалення капілярної сітки на ногах:

  • висипання і пошкодження шкіри в зоні обробки;
  • порушення згортання крові;
  • келоїдоз (схильність до утворення келоїдних рубців);
  • свіжа засмага;
  • декомпенсований цукровий діабет;
  • інфекційні та запальні захворювання;
  • туребкульоз;
  • онкологічні захворювання.

Деякі протипоказання мають тимчасовий характер і операцію можна провести після нормалізації стану пацієнта. Перед видаленням варикозної сітки необхідна консультація флеболога

Хто видаляє сіточку на ногах?

Діагностикою та лікуванням венозних захворювань займається флеболог. Перед видаленням венозної сіточки пацієнту може також знадобитися прийом судинного хірурга.

Як проходить видалення судинних зірочок?

Склеротерапія є одним із найефективніших методів лікування. Перед проведенням лікування лікар може призначити УЗД судин. Процедура склеротерапії проводиться амбулаторно під місцевим знеболенням і включає наступні етапи:

  1. Обробка ураженої ділянки антисептиком.
  2. Введення склерозуючого препарату голкою.
  3. Накладання компресу на оброблювану зону.

Під впливом препарату судинні сіточки протягом трьох-шести тижнів розсмоктуються. Після процедури пацієнт може повернутися додому. 

Лазерна терапія не передбачає спеціальної підготовки до операції. За два тижні до процедури пацієнту рекомендується не засмагати, за три дні — не приймати гарячу ванну і не відвідувати сауну. Етапи лазерного видалення судинних зірочок:

  1. Очищення оброблюваної зони спеціальним складом.
  2. Нанесення знеболювального засобу.
  3. Вплив лазерним імпульсом на судинну сітку, коагулювання судин.
  4. Обробка зони впливу регенерувальним кремом.

Під час терапії судинної сіточки лікар підбирає необхідний тип лазера. Маленька судинна зірочка може зникнути зразу після процедури. Для видалення великих сіточок може знадобитися до трьох місяців.

Видалення судинних зірочок — це боляче?

Видалення судинних зірочок є малоінвазивним і безболісним методом лікування. Під час сеансу ймовірне легке поколювання. Видалення капілярних сіточок не викликає больових відчуттів, оскільки під час процедури не зачіпаються тканини і навколишні судини. 

Скільки часу займає видалення судинних зірочок?

Видалити судинну сітку на ногах в амбулаторних умовах можна за 30 хвилин. Ін'єкційне або оперативне видалення капілярних зірочок займає до однієї години.

Як позбутися судинної сітки на ногах у домашніх умовах?

Позбутися судинної сітки на ногах можна в домашніх умовах, дотримуючись рекомендацій флеболога. Додаткові методи лікування телеангіектазії народними засобами:

  1. Дієта. Рекомендується відмовитися від насичених жирів, обробленого цукру, алкоголю і натрію, які перешкоджають здоровому кровообігу. Необхідно вживати продукти з високим вмістом клітковини, магнію і жирних кислот омега-3.
  2. Трав'яні добавки. Лікуванню судинних зірочок сприяє вживання чорниці, куркуми, каєнського перцю, кінського каштана.
  3. Фізична активність. Вправи сприяють поліпшенню кровообігу, підвищенню тонусу м'язів, зниженню тиску і зменшенню набряків.
  4. Підйом ніг. Під час лікування рекомендується регулярне підняття ніг над рівнем серця, яке знімає з вен зайве навантаження.
  5. Ефірні олії. Олії чайного дерева, лемонграсу, лаванди, кипариса застосовують за допомогою гарячого або холодного компресу, у ванні або як масажну олію.
  6. Масаж. Лікувальний масаж стимулює здоровий кровообіг, полегшує біль і знімає набряки.

Також від судинних зірочок на ногах можна застосовувати мазі з вітаміном К та ретинолом. Рекомендується не носити взуття на високих підборах.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Флебологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке судинні зірочки? - Саєнко Іван Ігорович
Саєнко Іван Ігорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна назавжди прибрати павутинку на ногах?

Повністю позбутися судинної сітки на ногах можна, усунувши причину. Видалення капілярних зірочок здійснюється за допомогою лазера або склеротерапії. Для підтримки результату після процедури слід дотримуватися рекомендацій лікаря, дотримуватися дієти, подбати про фізичну активність.

2. Чи можуть з'явитися судини на ногах через зайву вагу?

Надмірна вага є однією з основних причин телеангіектазії на ногах. Зайва вага тисне на кровоносні судини, внаслідок чого утворюються варикозні сіточки.

3. Судинні зірочки — це купероз?

Купероз — це захворювання шкіри, яке спричиняє почервоніння обличчя, розширення кровоносних судин і появу невеликих, наповнених гноєм шишок. Судинна сітка на обличчі є симптомом куперозу, але капілярні зірочки можуть бути також ознакою венозних захворювань.

4. Чи може бути венозна сітка на ногах у чоловіків?

Венозна сітка на ногах може утворюватися як у жінок, так і чоловіків. Капілярна зірочка у чоловіків з'являється в чотири рази рідше, ніж у жінок.

5. У якому віці з'являється павутинка на ногах?

Сіточка на ногах найчастіше розвивається у віці від 30 до 50 років. Проте існують причини (спадковість), які провокують появу судинних павутинок у будь-якому віці, навіть у новонароджених.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке судинні зірочки?
Лікар-флеболог, судинний хірург.
Що таке судинні зірочки?
Лікар-флеболог, судинний хірург. Вища категорія.

Коментарі

Валерія 2 дні тому
Добрий день! Чи можна замаскувати судинні зірочки на ногах?
Відповісти
Добрий день! Павутинки на ногах можна усунути склеротерапією або лазерним лікуванням. Також позбутися капілярної сітки на стегнах можна за допомогою прийому медикаментів, збалансованого харчування та регулярних фізичних навантажень.
Галина 1 тиждень тому
Добрий день! Від чого виникають судинні павутинки на ногах?
Відповісти
Судинні зірочки на ногах можуть утворюватися через травми, сидячий спосіб життя, надмірну вагу, варикоз, вагітність. Також на розвиток варикозної сітки впливають захворювання сполучної тканини (склеродермія, гранулематоз, дерматоміозит).
Анна 1 тиждень тому
Добрий день! Чому лопаються капіляри на ногах і з'являються синці?
Відповісти
Добрий день! Капіляри на ногах можуть лопатися через підвищену фізичну активність, вплив ультрафіолетових променів, зловживання алкоголем і навантаження на ноги. У дитини капіляри на ногах можуть лопатися через вроджений варикоз і порушення згортання крові.
Катерина 1 тиждень тому
Добрий день! Чи може з'явитися судинна зірочка у дитини?
Відповісти
Добрий день! Телеангіектазії можуть з'явитися у дітей через гормональні зміни, спадковість або надмірну вагу. Також судинна сіточка у дитини може утворитися через травму м'яких тканин і венозну недостатність. У разі появи павутинки на шкірі у дитини рекомендована консультація лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн